►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Innovation Labs 2023 și-a stabilit câștigătorii. Vă spun mai jos ce proiecte au avut cele 5 echipe care au luat premii. Poate peste câțiva ani le vom regăsi ca start-up-uri implicate în diverse proiecte mai mari sau vânzându-și serviciile către consumatori și alte companii.
Structura Innovation Labs este următoarea: după hackathon-ul din martie, când orice participant își poate susține proiectul în fața juriului, echipele care trec mai departe fac parte dintr-un program de accelerare. Între martie și mai, Innovation Labs a ținut pentru ei mai multe workshop-uri și sesiuni de pregătire.
Echipele și-au pus la punct proiectele. Unele au făcut schimbări mari, altele doar le-au tunat, sub îndrumarea mentorilor, pentru a fi produse mai viabile, mai căutate în piață. Și-au făcut un business plan mai bun. Mai important, și-au exersat pitch-ul pentru finală, care contează mult pentru că trebuie să ții piept juriului, să le “vinzi” proiectul tău și să le prezinți oportunitățile din viitor.
Și apoi a venit Demo Day, cum se numește finala. A avut loc în Aula Magna din Politehnică. Câștigătorii sunt cei de mai jos:
MetaTags, care a avut best pitch prin votul publicului, este o soluție de gestionare a paleților. Aceștia pot fi marcați mai bine pentru monitorizare în timp real și urmărire în lanțul de aprovizionare.
Bănuiesc că este o idee bună pentru logistică, unde se transportă multă marfă pe paleți și aceștia sunt lăsați la clienți și recuperați alții eliberați de marfă. Un sistem care să-ți arate unde s-au dus paleții, câți ai dat mai departe, câți au venit înapoi, dacă ești pe plus sau pe minus în această privință.
Move Mountains, câștigător Best Product, este o platformă care conectează oamenii atrași de drumeții și turismul de aventură cu instructori și ghizi specializați care să-i ajute. Ar putea fi bună pentru cei care vor să meargă și ei pe munte și nu știu ce și cum să facă sau poate pentru organizat un teambuilding. Le doresc mult noroc.
Nu mă așteptam ca Best Business să fie acordat proiectului AIDE, care este o bibliotecă de informații din domeniul medical. Șmecheria este că oferă informații text, audio și video și folosește chiar și o integrare cu ChatGPT pentru sinteze.
Scopul AIDE este să fie o metodă de învățare pentru studenți, una interactivă și modernă.
AlignSpine, Best Emerging Start-Up, este un proiect tot în zona de healthcare. Produsul lor este o orteză inteligentă care monitorizează postura coloanei vertebrale, utilă celor care se recuperează după intervenții chirurgicale.
În caz că nu știați, după operații de hernii sau alte probleme la coloană urmează o recuperare lungă și dificilă. Ai tot felul de limitări privind poziția în care poți sta, câte kilograme ai voie să ridici (gen, maxim 3 kilograme în primele luni) șamd. Și se pare că foarte mulți pacienți se recuperează greu sau incomplet pentru că nu respectă foarte bine instrucțiunile, așa că un dispozitiv precum AlignSpine monitorizează ce fac aceștia și le atrage atenția.
Medicii pot de asemenea monitoriza totul și adapta perioada de recuperare pe specificul pacientului. Mie îmi place ideea, câtă vreme va funcționa bine. Cred că sunt mulți bani de făcut în acest domeniu, mai ales că problemele de coloană par a fi noua afecțiune des întâlnită în rândul celor care stau cu orele la birou.
Marele câștigător al acestei ediții Innovation Labs este Ophset. Scris special așa în loc de Offset, desigur.
Ophset este un proiect din secțiunea de Sustenabilitate, o platformă online care conectează companiile emițătoare de carbon cu cele care îl colectează sau “compensează”. Îmi place ideea, este un marketplace simplu pentru cei ce vor să ofere un serviciu “verde”.
De obicei auzi de carbon neutral sau carbon offsetting doar pe la companiile mari, care au și angajați ce se pot ocupa de astfel de lucruri. Dacă ești o firmă de mici dimensiuni, cu câțiva angajați, dar vrei să fii sustenabil în activitatea ta sau în serviciile oferite mai departe, o platformă care intermediază rapid astfel de lucruri poate fi utilă.
Sigur, în acest domeniu contează niște standarde și verificări, dar asta este treaba celor de la Ophset. Asta înseamnă să oferi servicii bune, până la urmă, în domeniu tău. Pare un business promițător.
Să vedem și unde ajung cu asta. Innovation Labs, care este un program făcut cu sprijin puternic de la companii mari precum Orange, BRD, Carrefour, UiPath, Arobs și vreo 20 de alte companii de tehnologie din România, are puterea să susțină astfel de startup-uri și să le ghideze în continuare în primele lor proiecte reale de business.
Uneori văd câștigători din anii trecuți implementându-și și ei soluțiile alături de astfel de mari companii de tehnologie în diverse contracte sau chiar fiind cumpărați de aceștia. După 11 ani de Innovation Labs, de fapt, beneficiile programului pentru câștigători nu mai sunt discutabile. Există o secțiune Alumni pe site-ul oficial unde sunt trecute diverse finanțări obținute de câștigători anteriori sau alte evenimente importante din evoluția lor. Vom vedea cum se descurcă și Ophset în viitor și dacă ideea lor prinde sau nu în România.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
02/06/2023 la 9:02 AM
Eu credeam ca lumea s-a prins ca acest carbon offsetting e un mare scam global.
thundermar(Citează)
02/06/2023 la 10:18 AM
Am venit să spun asta.
Faci o căruță de bani dar poluezi grămadă?(adică mult)
Cumpără ‘ophset’ și ai dreptul sa te crezi carbon neutral. Fk off
Alex(Citează)
02/06/2023 la 10:53 AM
Unele businessuri sunt în mod natural mai mari producătoare de CO2 decât altele, depinde mult domeniul de activitate.
Dacă un business din ăsta cumpărător de credite ar cumpăra un business care vinde credite, în medie firma rezultată ar fi să zicem pe zero și nu ai mai comenta nimic. Dacă unii vând și alții cumpără, brusc nu mai e bine, pentru că logică 0.
Principiul e “poluatorul plătește” și fiind un cost pentru el va tinde să și-l scadă, deci să polueze mai puțin. Până reușește asta e foarte bine că plătește unuia mai curat.
alunelu(Citează)
02/06/2023 la 2:57 PM
Ophset cu de toate se facea la inceputul anilor 90 cind era lipsa de cash si inflatia de peste 100%, iar economia blocata. Erau firme de troc de produse, cauciucuri contra fasole, cutii de conserve contra carne, motorina contra tevi, de multe ori chiar in trio sau in cerc mai larg.
Doar ca agentul si soferul alergau ca de moarte, ca nu toate aranjamentele se puteau face prin telefon…
Marinel(Citează)
02/06/2023 la 10:17 AM
De MetaTags sunt si eu interesat. Sunt implicat intr-un business unde avem de a face cu sute, chiar mii de paleti in decursul unui an si cateodata e greu de gestionat cati sunt dati pe la clienti si cati trebuie recuperati. Suna interesant.
Mai putin numele, care nu e deloc inspirat. La un search pe Google dai de cu totul alte rezultate si nu cred ca o sa-i ajute pe viitor.
Catalin(Citează)
02/06/2023 la 3:40 PM
Sunt cu atat de multe lucruri in dezacord cu practica asta…Las doar 2:
– daca un business e verde nu ar trebui sa faca profit/ sa ajunga pe profit din vanzarea de credite. Serviciile/ produsele livrate sa il aduca pe profit.
– daca pt businessul poluant e mai rentabil sa cumpere acele credite decat sa ia masurile necesare sa reduca poluarea, ghici ce va face? O idee mai buna ar fi plata unei taxe catre stat iar acei bani sa fie folositi in diminuarea efectelor/ reducerea poluarii.
Logica 0, off.
Alex(Citează)
03/06/2023 la 12:52 PM
2 businessuri fac cuie, unul topeste fierul cu carbune si polueaza mai mult si face profit 2 lei/kg de cuie pentru ca il doare undeva de mediu, celalalt e mai eco-constient si investeste in cuptoare electrice alimentate de panouri solare, sa nu polueze mult, asa ca ramane doar cu 1 leu/kg de cuie. Cum incurajezi scaderea poluarii in varianta ta?
Prima fabrica de cuie ii plateste celei de-a doua 1,5 lei/kg de cuie penalizare pentru poluare, deci profit 0,5 lei/kg. Brusc devine mai putin rentabil sa faci cuie cu carbune si investesti si tu in tehnologii curate. Ramai cu 1 leu in loc de 0,5 care e profitul dupa penalizare. Ia zi, functioneaza?
Logica -1, stai jos.
alunelu(Citează)