un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de iunie 2023

15 Jun 2023  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Oh man, să scriu astăzi acest articol (14 iunie), acum când lucrurile stau foarte bine. Ultima lună a fost cea mai bună din ultimul an, cu o creștere a bursei americane pe segmentul de tehnologie, alături de vești bune privind scăderea inflației.

Inflația în SUA a ajuns la 4%, un minim la ultimilor doi ani. Și prin Europa lucrurile se așază un pic mai bine, poate ați văzut știrea privind scăderea prețului gazelor la sub 25 euro/MWh.

Cel mai mare impuls în sus a fost dat bursei de către NVIDIA, care a estimat vânzări peste așteptări în perioada următoare pentru computerele lor specializate pe inteligență artificială. Asta a tras nu doar NVIDIA în sus, ci și alte companii de tehnologie implicate în AI. S-a spart țeava, cum ar fi.

BURSĂ

Situația mea din eToro este următoarea:

  • o săptămână: +2,6%
  • o lună: +6,9%
  • 3 luni: +12,8%
  • 6 luni: +14,3%
  • 12 luni: +15,4%
  • YTD: +17,8%

Practic, stau mult mai bine decât oricând în ultimul an.

Sunt profitabil pe 19 dețineri. Mai stiți cum luni de zile am spus că Pepsi și McDonald’s sunt cele mai profitabile pentru mine? S-a schimbat topul. Acum, în ordine, sunt NVIDIA, Microsoft, Tesla, Apple, McDonald’s, Pepsi, Google, Intuitive Surgical, Lululemon, Mastercard, Visa, Applied Materials, Berkshire Hathaway, Adobe. Doar ultimele două sunt sub 10% profitabilitate.

Mai sunt profitabil și pe alte instrumente, precum NASDAQ100, InTheGame (un smart portofolio cu acțiuni în industria de gaming), SPY, InvestorAI (un fond unde deciziile sunt luate de un AI care analizează piața) și SPYG (axat pe growth companies din SP500).

NVIDIA a crescut 45% în ultima lună. Într-o zi acțiunile au sărit de pe la 300 de dolari la 380 și apoi s-au dus spre 410 dolari. Eu am cumpărat la 275 usd când a început nebunia cu AI-ul, prin martie, pentru că mă așteptam la un asemenea salt.

Tesla este o alta surpriză plăcută, a crescut 56% în ultima lună și are un grafic drept în sus. Nu cred că va mai ține mult, Musk are talentul de a călca periodic pe becuri, dar o vreme mai merge înainte de un alt dip. Faptul că Model Y a fost cea mai bine vândută mașină din lume, inclusiv între ICE, le-a dat niște aripi.

Acțiunile Apple au avut o evoluție interesantă. Înainte de conferința WWDC, au urcat la un maxim pentru ultimele 52 de săptămâni, la 184 dolari. Au scăzut apoi după prezentarea căștii până pe la 176 usd, dar în următoarele zile au crescut constant, inclusiv până la un maxim de 183 usd. După ce s-au liniștit apele legate de Vision Pro, se pare că lumea este în continuare foarte încrezătoare în evoluția Apple.

Lululemon a crescut după vânzări peste așteptări de haine. Adobe a revenit pe profit poate și după ce a demonstrat că AI-ul se integrează bine în programele lor. Restul erau oricum de mult profitabile în portofoliul meu.

Aș cumpăra AMSL, dar este la un all-time high acum. De mașini de litografie EUV va fi nevoie multă vreme de acum încolo. Și acțiunile TSMC sunt foarte sus, iar acolo situația este complicată de cea a Taiwanului.

Atât SP500, cât și NASDAQ100, au crescut în ritm bun în ultimele săptămâni. Să sperăm că se va păstra acest ritm.

Am citit un articol despre de ce acțiunile MasterCard au fost superioare celor Visa în ultimii 5 ani.

 

Ce motivează acum piața? Extreme greed! Asta este bine, înseamnă că va mai crește, mai ales că așteptările sunt că FED-ul nu va mări din nou dobânda.

CRYPTO

Cripto s-a dus pe copcă. Mă rog, a scăzut.

Bitcoin s-a stabilizat acum pe la 26.000 usd, cu o mie mai puțin decât luna trecută. Ethereum a scăzut de pe la 1900 la 1750 usd.

Motivul a fost legat de decizia guvernului american, mai exact a SEC-ului, de a da în judecată Binance și Coinbase, cele mai mari două exchange-uri, pentru diverse nereguli.

Among other things, the SEC alleges that, while Zhao and Binance publicly claimed that U.S. customers were restricted from transacting on Binance.com, Zhao and Binance in reality subverted their own controls to secretly allow high-value U.S. customers to continue trading on the Binance.com platform.

Further, the SEC alleges that, while Zhao and Binance publicly claimed that Binance.US was created as a separate, independent trading platform for U.S. investors, Zhao and Binance secretly controlled the Binance.US platform’s operations behind the scenes.

The SEC also alleges that Zhao and Binance exercise control of the platforms’ customers’ assets, permitting them to commingle customer assets or divert customer assets as they please, including to an entity Zhao owned and controlled called Sigma Chain. The SEC’s complaint further alleges that BAM Trading and BAM Management US Holdings, Inc. (“BAM Management”) misled investors about non-existent trading controls over the Binance.US platform, while Sigma Chain engaged in manipulative trading that artificially inflated the platform’s trading volume.

Further, the Complaint alleges that the defendants concealed the fact that it was commingling billions of dollars of investor assets and sending them to a third party, Merit Peak Limited, that is also owned by Zhao. (mai multe acuzații sunt listate aici)

 

Pe cei de la Coinbase se pare că îi acuză de faptul că sunt Coinbase:

According to the SEC’s complaint, since at least 2019, Coinbase has made billions of dollars unlawfully facilitating the buying and selling of crypto asset securities. The SEC alleges that Coinbase intertwines the traditional services of an exchange, broker, and clearing agency without having registered any of those functions with the Commission as required by law. Through these unregistered services, Coinbase allegedly:

Provides a marketplace and brings together the orders for securities of multiple buyers and sellers using established, non-discretionary methods under which such orders interact;
Engages in the business of effecting securities transactions for the accounts of Coinbase customers; and
Provides facilities for comparison of data respecting the terms of settlement of crypto asset securities transactions, serves as an intermediary in settling transactions in crypto asset securities by Coinbase customers, and acts as a securities depository.

As alleged in the SEC’s complaint, Coinbase’s failure to register has deprived investors of significant protections, including inspection by the SEC, recordkeeping requirements, and safeguards against conflicts of interest, among others. (link)

Concluzia este că s-a înregistrat o extorsiune a prețului criptomonedelor.

Primeam câte un comunicat de presă la fiecare câteva zile de la Binance înainte. După 5 iunie, nimic.

FONDURI DE INVESTIȚII

Nu mai am multe fonduri de investiții, dar cele pe care le am sunt pe plus, probabil din aceleași motive ca și bursa pentru unele.

Pentru altele, perioada de acalmie din România, plus scăderea prețului gazelor, plus un anunț privind o scădere a inflației, probabil au contribuit similar în a le mișca în sus.

Singura știre interesantă din domeniu am văzut-o despre fondurile tip Pilon II de pensie, care au împlinit 15 ani de la lansarea în România. Au primit contribuții de 84 miliarde de lei până acum și au plătit 1,4 miliarde de lei către beneficiari.

Randamentul mediu anualizat în cei 15 ani a fost de 7,41%, peste inflația medie din această perioadă (4,81%), dar bănuiesc că mă așteptam la mai bine. Cred că sunt fonduri prea conservatoare sau criza din 2008-2009 le-a tăiat mult din avânt.

IMOBILIARE

Prețurile apartamentelor în România au rămas practic constante, poate în ușoară creștere, cu excepția București și Timișoara.

“Suma medie solicitată, la nivel național, de vânzătorii de apartamente (noi și vechi) a rămas stabilă în luna mai, la nivelul de 1.427 euro pe metru pătrat util (față de 1.425 de euro pe metru pătrat util la finele lui aprilie). Evoluții negative au fost înregistrate doar în București și Iași, în timp ce în Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca apartamentele s-au scumpit. Creșteri de preț au fost înregistrate și în orașele medii, precum Sibiu, Oradea și Craiova”

În București, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.498 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unui ușor declin de -0,1% față de aprilie (când aceasta se situa la 1.500 de euro pe metru pătrat). Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat ușor, cu -0,2% în decurs de 30 de zile (de la 1.510 la 1.507 de euro pe metru pătrat), în timp ce unitățile locative nou-construite au consemnat o stagnare a prețului mediu (1.432 de euro pe metru pătrat). În ceea ce privește evoluția anuală a prețurilor, comparativ cu perioada similară din 2022, locuințele noi și vechi au înregistrat o scădere de -1,6%, de la 1.523 de euro pe metru pătrat util până la 1.498 euro. (link)

YoY o scădere de 1,6%. Nu știu cât de relevantă este pentru întreaga piață, poate pur și simplu au dispărut din piață anumite oferte mai luxoase, cu mp scump. N-aș citi prea multe în această statistică. Mie mi se pare o stagnare.

Am făcut din nou simularea de luna trecută pentru credite ipotecare. Calculele sunt de pe site-ul oficial al băncilor. Am făcut simularea pentru un credit de 500.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), cu rambursare în 30 de ani și avans 15% pe lângă această sumă.

CEC

  • Dobândă variabilă: dobândă 8,28% (IRCC+2,3%), DAE 9,13%, dai înapoi 1.406.000 lei
  • Dobândă fixă 5 ani și apoi variabilă: dobândă fixă 7,7%, dobândă variabilă 8,28% (IRCC+2,3%), DAE 8,85%, dai înapoi 1.390.000 lei

ING

  • Dobândă variabilă: 8,46%, DAE 9,73%, dai înapoi 1.439.000 lei
  • Dobândă fixă 5 ani și apoi variabilă: dobândă fixă 7,39%, dobândă variabilă 8,77%, DAE 10,08%, dai înapoi 1.435.000 lei.

Pe scurt, situația este foarte asemănătoare cu cea de luna trecută. Au mai scăzut un pic creditele, de exemplu dai înapoi 1.439.000 lei, nu 1.446.000 lei, dar la suma aceea parcă nu te mai încălzește diferența de 7.000 lei.

O scădere am văzut la CEC fixă 5 ani si apoi variabilă, unde suma total rambursată a scăzut cu aproximativ 60.000 de lei.

asus s5507

    23 comentarii

  1. In grupurile de investitori pe care le accesez nimeni nu foloseste eToro. Nu e un broker acreditat ASF deci nu ai cui sa faci reclamatie daca nu iti mai dau banii. Nu ai garantii. Spun că la eToro nu tu deții acțiunile. Brokerii recomandați pentru investiții în afara României sunt Tradeville, XTB si Interactive Brokers.

      (Citează)

    • Faptul ca nu e acreditat de ASF nu stiu daca e chiar asa de rau, avand in vedere cat sunt de competenti aia de la ASF. E supravegheat in schimb de Cipru si UK in Europa, ma rog.

      Ce voiam sa zic e ca eu mi-am primit banii de la etoro – chiar eram curios daca o sa fie dificultati, dar nu au fost.

      Faptul ca nu detii actiunile, da, nu e grozav.

        (Citează)

    • Asta e un exemplu clar de indolenta al firmelor mentionate. Cand ai o companie care ofera conditii comerciale si cu probleme de incredere care-ti fura o parte mare din piata de retail prin capabilitati superioare de usability inseamna ca problema e la tine. Folosesc si Etoro, si Intractive Brokers, am incercat si Tradeville. Dpdv al experientei nu se compara. Tradeville are o interfata atroce, pe IB dureaza o saptamana pana se valideaza un transfer de fonduri (doar cu transfer bancar, cardurile inca nu s-au inventat la ei), nu ai stats in timp real daca nu esti utilizator special (aka more money), etc. Cumva, cand vreau sa fac niste miscari rapide si sa mai urc vre-o mie de euro tot pe etoro ajung sa pun, in ideea ca lucrurile se misca instant.

        (Citează)

    • Nu știu cum durează la tine o săptămână să ajungă banii la interactive brokers când de fiecare dată când am făcut transferul până in ora 12 în a doua parte a zilei primeam mail că au ajuns banii la ei și puteam să-i folosesc. Iar daca făceam transferul in a doua parte a zilei atunci in ziua următoare îi puteam folosi.

        (Citează)

  2. Referitor la creditele imobiliare: sunt oferte la banci pt credit pe perioada fixa de 3 sau 5 ani cu dobanda 5.9%, nu 7% ceva ca in exemplele tale. Plus ca irccul va scadea la un moment dat, nu va ramane la 5.9% cat este acum. Dar inteleg de ce ai calculat asa cat dai inapoi la banca
    Referitor la piata bursiera, mie mi se par atat de overvalued majoritatea companiilor (reiese din p/e ratio asta) incat nu mai inteleg nimic. Ma asteptam sa scada mult mai mult si sa revina la valori normale, aparent cresc puternic. Eh, bine ca fac dca pe etf si nu influenteaza asta on the long term.

      (Citează)

    • Pai daca ETF-urile sunt bazate pe aceleasi companii supraevaluate nu e acelasi lucru? Acum nu stiu ce folosesti, dar ETF-urile standard pe S&P500 sunt proportionale, au peste 7% actiuni Apple. Deci daca sa zicem Apple e o bula si pica la jumatate ai pierdut 3.5% dintr-un foc (si daca pica Apple oricum pica toate pe tech, deci probabil te duci la un 10-20% pierdere)

      Mai degraba ai sanse sa ai o distributie mai uniforma prin cherry picking. Adica o sa fii tentat sa pui 10% pe Apple, dar o sa ai si 10% Pepsi sa-ti atenueze socul (fata de 1% Pepsi sau cat o fi in S&P 500).

      Vorbim teorie, desigur, statistic ETF-ul e cea mai sigura varianta. Dar toti speram sa ne intre speciala :)

        (Citează)

  3. La credite ai dobanda de sub 6 acum.
    BT,BRD si BCR.

      (Citează)

  4. Ai idee care e diferenta dintre cele doua pozitii ASML si ASML.NV de pe eTorro?

      (Citează)

    • Nu am nici etoro nici actiuni ASML, dar presupun ca ASML e listarea pe US, ASML.NV cea pe Olanda. Ar trebui sa scrie la detalii.
      In functie de ce alte actiuni detii si cat de sensibil esti la diferentele de curs USD/EUR poti alege US sau NL. Ar mai fi si criteriul dividendelor, probabil e mai mica taxarea si mai simplu de declarat pentru US (unde probabil ai deja oricum si alte actiuni)

        (Citează)

  5. Poate spune cineva cam despre ce sume de investit vorbim aici, adica pentru incepatori, o mie, 5 mii, 10 mii de euro?

      (Citează)

    • investesti fix cat iti permiti sa pierzi.

        (Citează)

    • Investitiile in actiuni individuale sunt riscante chiar daca ti-ai facut f bine temele si ai facut analize fundamentale. Investitiile in ETFuri sunt sigure dar in orizont de timp mare (minim 10 ani).
      In ETFuri e bine sa investesti o suma constanta de bani lunar, sa zicem 10% din venitul tau (daca vorbim de ETFuri mari, cunoscute, cu istorie in spate – SP500, MSCI world, etc)

        (Citează)

    • Sfatul asta cu “investesti cat iti permiti sa pierzi” ma deranjeaza pentru ca:

      1. Nu spune de fapt nimic, raspunsul la intrebarea “cat imi permit sa pierd” depinde de ce urmeaza, adica: cat imi permit sa pierd FARA sa ma doara, FARA sa mor de foame, FARA sa ma sinucid etc etc

      2. Sunt convins ca nimeni care are bani la bursa nu are doar cat isi permite sa piarda, pentru ca nu ar mai avea sens sa investeasca la bursa.

      Mai precis, daca iti permiti sa pierzi o suma, atunci iti permiti sa pierzi (adica sa renunti) si la castigul pe care acea suma il aduce, chiar si daca castigul ar fi dublu sau triplu.

      Mai precis, sa zicem ca imi permit sa pierd 1% din averea mea – atunci, daca dublez acesti bani la bursa, nu e o diferenta majora pentru viata mea, deci de ce sa ma mai complic?

      Deci in concluzie, daca vrei sa vezi cum la bursa atunci bagi si tu 100 de euro, altfel nu stiu.

        (Citează)

    • Eu gandesc asa:

      – daca bag suma asta si maine e wiped out, ma destabilizeaza cu ceva? Pun mai putina mancare pe masa? Mai merg in concediu? Mai am bani de o urgenta? Ii pot face la loc? O sa raman pe drumuri la varsta de pensionare?

      Da, o sa-mi para rau dupa ei, ca i-am muncit, dar daca pierderea aia nu-mi afecteaza stilul de viata…

      Ei, suma aia e relativa de la persoana la persoana: poate fi 1000E, 10k, 1 mil, whatever.

        (Citează)

  6. Sorin:
    Pai daca ETF-urile sunt bazate pe aceleasi companii supraevaluate nu e acelasi lucru? Acum nu stiu ce folosesti, dar ETF-urile standard pe S&P500 sunt proportionale, au peste 7% actiuni Apple. Deci daca sa zicem Apple e o bula si pica la jumatate ai pierdut 3.5% dintr-un foc (si daca pica Apple oricum pica toate pe tech, deci probabil te duci la un 10-20% pierdere)

    Vorbim teorie, desigur, statistic ETF-ul e cea mai sigura varianta. Dar toti speram sa ne intre speciala :)

    Mai degraba ai sanse sa ai o distributie mai uniforma prin cherry picking. Adica o sa fii tentat sa pui 10% pe Apple, dar o sa ai si 10% Pepsi sa-ti atenueze socul (fata de 1% Pepsi sau cat o fi in S&P 500).

    Imi place sa mai investesc si individual. Am luat niste META, Google si inca 2-3 pe la minimile lor din acest an dar ma asteptam ca acela sa fie entry price si sa fac DCA in jos. Cand colo, au crescut ca fat frumos. Combinatia intre dat afara din angajati (nu se vorbeste in piata ca Google reangajeaza acum o parte din oamenii dati afara) si AI bubble a dus la o explozie a pietei, mai ales pe NASDAQ, dar a tras cam toata piata in sus.
    De asta am zis ca mi se par overvalued. Investitia in ETF e pentru multi ani, nu ma afecteaza acum valoarea lui daca inventionez sa tin pt minim 15 ani.

      (Citează)

  7. Silviu:
    In grupurile de investitori

    Si ca pe etoro nu iei dividende?

      (Citează)

  8. Cum faci tu sa eviti cele 5 zile de standby dupa ce ajung fondurile?

    Elzorab:
    Nu știu cum durează la tine o săptămână să ajungă banii la interactive brokers când de fiecare dată când am făcut transferul până in ora 12 în a doua parte a zilei primeam mail că au ajuns banii la ei și puteam să-i folosesc. Iar daca făceam transferul in a doua parte a zilei atunci in ziua următoare îi puteam folosi.

      (Citează)

    • Pentru ce 5 zile de standby? Banii au ajuns la ei în cont (bancar) și implicit sunt vizibili pentru tranzacționare în contul meu.
      Poți să-mi dai detalii de pe site-ul lor unde scrie că sunt 5 zile de standby?
      Ps: e pentru transfer de EUR

        (Citează)

  9. Uite aici:
    https://www.interactivebrokers.com/en/general/education/faqs/deposits.php
    probabil difera functie de metoda de transfer.
    Este asa cum spui, se vad in cont, dar au status on-hold.
    Apoi se transforma in available-for-trading.
    Nu am testat decat o singura data wire by Wise, pentru mine wire by Revolut a fost mai ok. Probabil cu Wise ai optiunea mentionata de tine.

    ElZorab:
    Pentru ce 5 zile de standby? Banii au ajuns la ei în cont (bancar) și implicit sunt vizibili pentru tranzacționare în contul meu.
    Poți să-mi dai detalii de pe site-ul lor unde scrie că sunt 5 zile de standby?
    Ps: e pentru transfer de EUR

      (Citează)

  10. add:
    wait what? eToro pastreaza dividendfele de la pozitiile tale? tare.

    Tocmai. Din cate stiu, pe eToro nu iti iei dividende. Poate altcineva stie mai bine?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus