un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Apple lansează casca Vision Pro de realitate augmentată și pare o jucărie foarte scumpă pentru prea puțini adulți

5 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Casca de realitate augmentată Apple se numește Vision Pro. În cuvintele lui Tim Cook, este un computer pe capul tău, primul produs Apple prin care te uiți, nu la care te uiți. Va costa 3.500 de dolari (deci vreo 4.000 de euro la noi) și va fi lansată în SUA la început de 2024, iar apoi treptat și în alte țări.

Realitate augmentată înseamnă că suprapune informații peste imaginea reală pe care o văd ochii tăi. Casca Vision Pro are o mulțime de camere video pentru asta și difuzoare cu Spatial Audio.

Vision Pro poate rula direct aplicații în cască. Te poți uita la filme și fotografii, poți vorbi cu alții direct de acolo, poți vedea obiecte 3D. Un buton de reglaj îți permite să alegi cât de imersivă este viziunea adăugată de cască peste mediul tău înconjurător.

Controlul se face prin gesturi. Apple a gândit asta bine, există o cameră orientată în jos care-ți detectează gesturile făcute cu mâinile tale ținute normal pe lângă corp sau în poală, nu trebuie să le ridici în fața ochilor.

Are inclusiv un ecran exterior pe cască prin care le arată altora ochii tăi din interiorul căștii. Asta face ceva mai normală interacțiunea cu alți oameni atunci când porți casca Vision Pro pe cap, dar poate fi și foarte creepy.

Într-un fel, este ca și cum ai avea un iPhone în cap, în ochii tăi. Este făcută de Apple, deci aplicații precum Safari sau Notes se sincronizează cu restul dispozitivelor Apple pe care le deții. Dacă deschizi un laptop Apple, ecranul acestuia va fi dintr-o dată afișat în casca AR la rezoluție 4K. Poți rula direct la lansare mii de aplicații de iOS.

Are integrare și cu jocurile din Apple Arcade și le poți juca folosind un controller. Poți filma și fotografia 3D. Au lucrat și cu Disney pentru conținut special. Anunțul oficial are diverse animații edificatoare.

Nu-mi place că arată ca o mască de ski. Preferam un produs ceva mai simplu, mai streamlined, ceva în stilul Google Glass. Dar na, este un computer sub formă de cască, nu doar un display.

Personal nu cred că Vision Pro va schimba lumea. Nu va fi un alt “moment iPhone”. Oamenii s-au obișnuit cu interacțiunea prin telefoane și laptopuri, nu cred că vor o cască grea pe cap, iar ideea de metaverse a trecut în plan secund sau terț de ceva vreme. Inclusiv Meta a lăsat-o moale cu metaverse-ul și s-a reorientat spre AI.

Cred că Vision Pro va fi cumpărată de o nișă de oameni cu bani și cărora le place tehnologia. O vor lua ca să o experimenteze cu ochii lor, să vadă ce se întâmplă acolo.

Este o jucărie de adulți pentru oameni cu bani.

Este însă asta suficient ca să țină o întreagă linie de produs în viață pentru Apple? Nu m-a convins prezentarea lor și cred că nu. Cine mai are chef să care și o astfel de cască în avion, pe lângă telefon, laptop și căști? Vision Pro mi se pare un produs peste mână, impractic, cumva împotriva ideii de miniaturizare adus de iPhone sau MacBook Air.

Având în vedere prețul de 3.500 de dolari (Meta a trebuit să taie serios din prețul de 1500 de dolari al căștii lor pentru că nu o cumpăra nimeni), va fi o nișă foarte mică. N-ar fi primul product flop al Apple.

Ca tehnologie, casca este realizată dintr-o singură bucată de sticlă pe față și are câteva butoane fizice, inclusiv o rotiță stil Apple Watch. Diverse camere video filmează prin sticla respectivă.

Au și materiale care se mulează pe contururile feței tale, plus difuzoare în zona urechilor. Un sistem de ajustare o reglează bine pe capul tău.

Lentilele din interior sunt făcute de Zeiss. Bateria este externă, o pui în buzunar și se conectează printr-un cablu la cască, pentru a nu o îngreuna pe capul tău. Autonomia totală pe baterie este de 2 ore, ceea ce este infim în special în scenariile prezentate de tipul “tu în avion” sau “tu în parc”. Are și alimentare de priză, desigur.

Fiecare “ecran” are 12 megapixeli, un pic peste rezoluția 4K. Permit redare de filme 4K, inclusiv HDR. Casca are un procesor M2 înăuntru, plus un cip numit R1 pentru prelucrări suplimentare. Face randare foviată, adică randează la calitate maximă doar acolo unde se uită ochii tăi, exact ca PSVR2.

asus s5507

    12 comentarii

  1. E greu să îți dai cu părerea când nu ai testat produsul — din ce am citit pe Twitter lumea e mai mult decât impresionată.

    Eu personal am dat comandă de noul MacBook Air de 15” 😍

      (Citează)

    • Clientii trebuie sa fie impresionati la 3400$ nu “blogerii” de tech de pe Twiter.Mai e pana sa intre asa ceva in mainstream.

        (Citează)

  2. Pana si pozele de prezentare dau fiori de distopie.

      (Citează)

  3. “există o cameră orientată în jos care-ți detectează gesturile făcute cu mâinile tale ținute normal pe lângă corp sau în poală” – produsul deja și-a pierdut o mare parte din sex appeal.

      (Citează)

  4. Mamica, daca asta ar merge pe PS5, sau daca o scotea sony direct, era ceva de ultra mega vis. Faza e ca rezolva toate probleme existente la castile virtuale. E “portabila”, e usora si nu se sprijina pe nas. Vis ce mai.

      (Citează)

  5. Și lumea zicea ca Google Glass arată ridicol acum ceva ani…

      (Citează)

  6. E o solutie destul de buna pentru problema ochelarilor AR – e greu sa proiectezi imagini pe sticla transparenta. Cred ca e o miscare buna pentru apple si sunt sigur ca i-au facut suficient de functionali.

    DIn punctul meu de vedere, ochelarii AR au potentialul sa inlocuiasca orice ecran. Sunt foarte curios cum merg astia, nu atat de curios cat sa dau 3500eur pe ei, dar suficient de curios cat sa incerc sa conving firma sa cumpere un device.

      (Citează)

  7. 4k? ieftin! imi iau doua!

      (Citează)

  8. speedy.gonzales

    06/06/2023 la 11:28 AM

    “există o cameră orientată în jos care-ți detectează gesturile făcute cu mâinile tale ținute normal pe lângă corp sau în poală” – produsul a pierdut 80% din potentialii clienti, daca intelegi ce vreau sa spun

      (Citează)

  9. nu subestima niciodata mactarzii, e f posibil sa se vanda in draci …

      (Citează)

  10. nu ne mai facem bine …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.