un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am testat camerele foto de pe Huawei P60 Pro: diafragmă variabilă și zoom optic excelent

9 May 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Huawei tocmai a lansat modelul P60 Pro și vine cu o soluție de top pe partea de fotografiere. Telefonul îți cere în continuare să faci câteva compromisuri pentru a-l folosi deoarece limitările tehnologice impuse de SUA companiei Huawei există în continuare (dar se simt mai puțin, ce-i drept).

Pe partea foto, însă, Huawei a fost mereu un jucător de top și confirmă asta și pe noul P60 Pro. Noul flagship este de nivelul lui S23 Ultra la acest aspect, inclusiv pe zoom 10x și asta, deși nu include o cameră dedicată pentru așa ceva.

Am folosit P60 Pro vreo două săptămâni. M-a interesat mai degrabă tehnologia foto de pe el. Citiți alte review-uri de pe net pentru a afla despre restul aspectelor telefonului, deși le voi menționa și eu pe scurt la final, de dragul SEO-ului.

Așadar, pe spate sunt trei camere:

  • principala de 48 megapixeli, cu diafragmă variabilă între f/1,4 și f/4, stabilizare optică și senzor de tip RYYB
  • zoom optic 3,5x de 48 megapixeli, f/2,1, stabilizare optică, mod macro, senzor tot RYYB
  • ultrawide de 13 megapixeli

Primele două sunt remarcabile. Cea principală are diafragma variabilă în 10 pași între f/1,4 și f/4. A mai încercat și Samsung cândva asta cu diafragmă variabilă, parcă pe S8 sau S9, dar cu doar două trepte. Huawei pune 10 trepte pe P60 Pro.

Prima dintre ele, f/1,4, o face poate cea mai deschisă cameră foto de pe telefoane, adică intră foarte multă lumină prin obiectivul ei. Mai aduce și o adâncime de câmp plăcută. Trecând spre f/4, camera obține un sharpness natural și elimină din adâncimea de câmp pe care poate nu o vrei în multe situații. Pe f-uri mici, uneori fotografiezi o frunză sau o pagină de carte și colțurile ies blurry.

Senzorul RYYB este o altă tehnologie pe care Huawei a folosit-o tradițional în telefoanele lor. Pe scurt, “pixelii” care receptează lumină din senzori au filtre de culoare, de obicei RGB, adică roșu, verde și albastru. Doar aceste culori intră în pixelii telefoanelor. Restul nuanțelor dintr-o imagine se obțin combinând în diverse “cantități” aceste trei culori captate pentru fiecare pixel al imaginii finale, iar felul în care producătorul tunează acest procedeu (numit demozaicare) determină calitatea imaginilor finale. Cam ca la un televizor și subpixelii săi.

Un senzor RYYB are însă altfel de filtre, unul de roșu, două de galben și unul de albastru. Elementele galbene captează mai multă lumină (ceva legat de energia pe fiecare lungime de undă sau așa, nu contează prea tare), deci apare un avantaj în lumină slabă, când senzorul obține imagini mai luminoase. Un dezavantaj este prezența a prea mult galben în senzor, iar algoritmul de demozaicare trebuie să compenseze pentru asta.

Camera cu zoom optic de pe P60 Pro folosește tot un astfel de senzor și o diafragmă destul de deschisă la f/2,1, dar avantajul ei principal mi s-a părut rezoluție mare a senzorului: 48 de megapixeli. Asta înseamnă că obține imagini cu multe detalii și texturi fine, chiar și după binning-ul 2×2.

Mai este un avantaj pe care l-am observat doar studiind imaginile finale pe un ecran mare. P60 Pro cu zoom optic 3,5x și digital până la 10x are rezultate la fel de bune precum S23 Ultra cu cameră dedicată de zoom optic 10x. Mi s-a părut uimitor acest aspect.

Explicația cred că este următoarea. Zoom optic 3,5x oricum este un start foarte bun. Senzorul este mare, așa că un crop 2x pe senzo obține o imagine de 12 megapixeli de calitate foarte bună, exact cum face și iPhone 14 Pro cu camera principală (sau seria S23, de altfel). Dacă înmulțim zoom-urile, 3,5x și cu 2x, rezultă practic un zoom 7x făcut strict din optică. De la 7x la 10x probabil intră în funcțiune un algoritm de interpolare și upscale, care se dovedește foarte bun.

Mai jos iată fotografii făcute cu camera principală. Declanșarea este foarte rapidă, la fel și focalizarea. Pe modul Auto, telefonul își alege singur o diafragmă și pare a fi de obicei un f/2. În f/1,4 se duce de obicei noaptea. Pe modul Pro, o poți alege chiar tu, dar nu am făcut asta.

Mie imaginile mi se par foarte bune. Detaliile fine sunt bine surprinse, există o gamă dinamică foarte bună, văd detalii multe și în zonele umbrite. Gama dinamică este bine reglată și la limita de sus, unde nu apar zone arse. Imaginile au o claritate plăcută și un contrast care mi se pare bine reglat.

Modul portret funcționează foarte bine:

Îi pot reproșa câteva lucruri, dar minore și probabil că 99% nici nu le-ar observa. Mie unele fotografii mi se par puțin mai desaturate față de ce vedea ochiul meu. De obicei mă plâng de polul opus al problemei, de culori prea intense.

Al doilea lucru este că majoritatea imaginilor mi se par reci. Poate că Huawei compensează prea mult pentru acel senzor tunat pe galben și face imaginile reci, albe. De exemplu, fotografiile de mai jos le-am făcut pe malul lacului Razim după-amiaza, când soarele era deja jos și mai gălbui, dar nuanțele rezultate sunt prea albastre în opinia mea.

Vă spuneam că și camera cu zoom optic 3,5x este remarcabilă și fotografiile de mai jos dovedesc asta. În primul rând, 3,5x zoom optic este o cantitate bună de zoom, ca să zic așa, iar rezoluție mare a camerei și stabilizarea optică duc la rezultate excelente.

De exemplu, de la distanță mare de Ateneul Român am fotografiat unul dintre medalioanele de pe clădire la 10x și sunt uimit să descopăr ce bine se văd detaliile fine din mozaic și plasa din fața acestuia. Am pus și aceeași fotografie realizată cu Samsung S23 Ultra, pentru comparație.

Iată apoi niște ace împotriva porumbeilor, sunt detalii fine de pe clădire care arată foarte bine în imaginea finală.

Din nou, crop 100% vs Samsung S23 Ultra:

Și una din metrou, în lumină mai slabă, unde plăcile de pe perete au un sharpeness excelent și pietrele păstrează detalii chiar și de la acea distanță. Mai jos vedeți camera principală, apoi zoom 3,5x și 10x:

Pe Night Mode, telefonul stă din nou bine, dar nu mai bine decât al meu. Poate că mă așteptam la prea mult. Rezultatele sunt excelente, P60 Pro nu te dezamăgește, fotografiile finale au în continuare nuanțe corecte și detalii fine.

Uitați mai jos o succesiune de fotografii din Praga, de la balconul hotelului, de la ultrawide și până la zoom 10x și crop 100% pe mașină. Am fotografiat cu toate camerele o mașină aflată la distanță (n-aș fi putut să arunc o piatră nici până la jumătatea distanței) și aproape că-i înțeleg numărul de înmatriculare. Poate că nu îl înțeleg 100% corect, dar oricum este un rezultat remarcabil pentru fotografiere din mână (și mai era și frig și vânt) în noapte.

O comparație cu Samsung S23 Ultra, 10x zoom optic cu night mode:

Iată alte comparații cu S23 Ultra. Decideți voi care vă place mai mult. În general sunt foarte similare. P60 Pro le generează mai reci, dar parcă mai sharp. S23 Ultra are obiectivul principal un pic mai wide ca unghi de cuprindere, ceea ce mi se pare un avantaj, deși în același timp deformează un pic la colțuri.

Camera cu zoom optic este și cea care realizează fotografiile macro, ceea ce este un alt avantaj al telefonului. Practic, pe telefoane mobile sunt trei moduri în care poți obține fotografii macro:

  • cu o cameră dedicată, dar de obicei este una inutilă de 2 sau 5 megapixeli, care nu obține rezoluția necesară unei astfel de imagini.
  • cu camera ultrawide, precum au majoritatea flagship-urilor.
  • cu camera de zoom, cum face P60 Pro.

Folosind camera de zoom, apar două avantaje pe P60 Pro: are rezoluție mare, ceea ce ajută, și nu trebuie să mai lipești telefonul de obiectul fotografiat, ci poți fotografia de la o distanță mai mare, să zicem 30 cm.

Cei 48 de megapixeli sunt însă principalul avantaj al fotografierii macro. Îmi plac rezultatele obținute:

Nu-i totul perfect nici pe această cameră. În anumite situații, senzorul de zoom are un smearing orizontal pe care nu l-am mai văzut pe alte telefoane. Uitați mai jos un crop făcut pe zona cu surse puternice de lumină, observați dungile orizontală de lumină.

Smearingul nu apare în toate fotografiile, ci doar uneori, dar mi se pare deranjant atunci când apare. Cred că ar putea fi rezolvat cu un update de software.

Camera ultrawide este normală pentru un flagship. Nu dezamăgește, nu iese în evidență, nu am ce zice despre ea.

Oricum, concluzia mea este că mai degrabă tehnologia pe care aș vrea să o am și în telefonul meu este cea de pe camera cu zoom optic. Aș vrea un senzor cu rezoluție mare pentru că zoom-ul digital devine mult mai bun. Huawei dovedește că un senzor mare cu zoom 3,5x optic poate înlocui și o cameră cu zoom optic 10x precum cea de pe S23 Ultra, care are senzori de doar 10 megapixeli pe cele două camere cu zoom.

Și camera principală se descurcă foarte bine. Cu un pic de tuning suplimentar, ar putea fi foarte bună, în special dacă se mai lucrează la balansul de alb. Diafragma variabilă nu este în practică un avantaj atât de mare precum pe o cameră foto still mirrorless și asta din cauza senzorului care este, totuși, de dimensiuni mici. Este, însă, un bonus pe care n-ai de ce să nu-l vrei, iar avantajul principal este de fapt deschiderea de f/1,4, care lasă multă lumină în interior.

Abia aștept să văd comparații făcute de alții între Huawei P60 Pro și Samsung S23 Ultra și iPhone 14 Pro. Cred că aceste trei telefoane vor fi cele mai bune ale generației actuale în fotografie, chiar dacă altele au senzori de 1 inch, câtă vreme apare și un update pentru smearingul acela orizontal de pe camera tele.

 

Am spus ca voi scrie pe scurt și despre celelalte aspecte ale telefonului. Design-ul este plăcut. Eu am avut modelul alb, care pe spate este sidefat, cu o textură foarte frumoasă. Telefonul este finuț, excelent îmbinat, are ecran rotunjit și alături de acest material cu aspect sidefat de pe spate arată ca un bibelou.

Culmea este că nu știu dacă asta va fi musai pe placul tinerilor, care ar putea considera telefonul prea “old school”. Asta rămâne de văzut în piață. Oricum, am văzut și modelul negru, are un tratament anti-amprentă pe spate, dar arată mult mai banal.

Hardware-ul este și el foarte bun, dar din cauza limitărilor tehnologice este unul de nivel 2022. Chipsetul este un Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, cel mai rapid de anul trecut, cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă.

N-am rulat nici un benchmark, dar sunt sigur că poate rula orice joc sau aplicație fără probleme. Apare însă aici primul compromis pe care Huawei îl cere de la cumpărători, anume să accepte că nu are Snapdragon 8 Gen 2, precum restul flagship-urilor din 2023.

Un alt compromis este la modem. Huawei P60 Pro este un telefon doar 4G, nu 5G. Asta este mai degrabă o problemă pentru Huawei, deoarece unii operatori nu vor să mai vândă telefoane fără 5G, și oricum face telefonul mai puțin future-proof decât altele.

Ecranul este unul de 6,67″ AMOLED LTPO cu refresh variabil între 1 și 120 Hz, acoperit cu un tip de sticlă rezistentă numită Kunlun(?). Bateria are 4.800 mAh și pachetul include un încărcător de 88W, iar telefonul se poate încărca și wireless la 50W, dar veți avea nevoie de un încărcător Huawei pentru asta.

Pe partea de software, telefonul în continuare nu are oficial serviciile Google la bord. Situația este însă mai bună decât acum vreo doi ani, când am testat eu ultima oară un flagship Huawei. Interfața telefonului este EMUI, bazată pe Android 12 (compromisuri +1, cum ar fi), iar aplicațiile le iei din AppGallery sau din alte magazine de aplicații.

Am putut instala și alte aplicații a căror lipsă în trecut era un complet deal-breaker pentru mine, precum Uber și Spotify. Adică sigur că aveai Bolt sau Deezer, dar de ce aș fi ales un telefon care-mi cere să-mi schimb și multe alte servicii sau obiceiuri de consum? Acum soluția pare a fi îmbunătățită.

Atenție însă că, deși mulți vă vor spune că nu mai este nici o problemă deci cu software-ul, tot lipsesc anumite programe. De exemplu, încă nu există Android Auto, deși înțeleg că va fi disponibil în curând și pentru Huawei. În plus, întreg sistemul actual este mai complicat decât simplitatea de tipul “un click și este gata” din Google Play, aici fiind necesare mai mulți pași pentru a rula un program, chiar și atunci când acesta poate fi găsit ca apk separat.

Problema principală mie mi se pare însă faptul că nu știi care va fi situația în viitor. Google sau alți producători de software ar putea bloca foarte ușor rularea unor aplicații în mașini virtuale preinstalate. De asemenea, nu știu dacă jocul vostru preferat este disponibil prin AppGallery, în condițiile în care multe jocuri sunt construite de fapt pe fundația Play Services pentru salvări și mai ales plăți in-game.

Un alt reproș pe partea de software este cantitatea mare de bloatware preinstalată. Sau nu musai preinstalată, ci se instalează dacă încerci să deschizi acele programe, dar sunt pictogramele lor la bord, în diverse foldere. Este prea mult de la un flagship scump.

Și aici ajungem la problema mea principală cu telefoanele Huawei în general. Unii oameni n-ar cumpăra telefoane Huawei pentru că nu le place regimul politic chinez sau scandalul legat de această companie. That’s fine, este un motiv legitim de a alege alt brand, dar este un motiv subiectiv.

Mie unul obiectiv mi se pare prețul. P60 Pro îți cere niște compromisuri la hardware și software. Unora li se par mici, mie mi se par semnificative pentru că îmi place comoditatea, dar cert este că ele există și fac viața mai complicată decât pe alte flagship-uri din piață, plus că viitorul diverselor workaround-uri nu este garantat. Așa că eu cred că Huawei ar trebui să-și vândă mai ieftin decât alții telefoanele tocmai pentru că nu ai cel mai nou hardware și software.

P60 Pro se va lansa în România la 5.800 lei. Varianta de 512 GB costă 6.800 lei. Există bonusuri de lansare, precum ceas Watch GT 3 oferit gratuit, plus un cupon de 500 de lei pentru magazinul Huawei. Prețurile de bază, însă, sunt la fel cu ale altor flagship-uri din piață. În opinia mea, telefonul ar fi trebuit să înceapă pe la 5.000 lei, poate și mai jos, având în vedere experiența software incompletă sau bazată pe workaround-uri.

Am testat Huawei P60 Pro cu un model pus la dispoziție de producător, timp de aproximativ 2 săptămâni. Telefonul l-am returnat deja. Citiți și despre alte flagship-uri testate în acest an: Samsung S23 UltraSamsung S23Xiaomi 13 ProOnePlus 11, Asus ROG Phone 7.

asus s5507

    28 comentarii

  1. De ce promovăm în continuare Huawei? Când s-a dovedit că pot intra în telefonul tău și să șteargă poze? Când CEO-ul Huawei a fost prins folosind un iPhone? Poate din această cauză folosește și el un iPhone.

      (Citează)

    • Pai cine il promoveaza ca telefon? :) Vezi in titlu, e vorba de camere, e aparat de fotografiat. Cam scump si mi se pare ca pozele cu s23-ul arata in general mai bine

        (Citează)

    • Sper că nu ai Digi și router Huawei acasă :)

        (Citează)

    • @Claudiu: dacă eu îți spun “uite cum este și ce face produsul ăsta pe care l-a lansat compania X” nu înseamnă că îl promovez sau că-ți recomand să-l cumperi. Îți spun doar cum este. Asta este treaba mea pe blog și unul dintre motivele pentru care există, să discutăm despre ce mai se întâmplă în jurul nostru.

      Poți să citești și celelalte 10 articole în care am scris despre Huawei, sancțiuni, politica lor și alte pățanii și, la final, decizi tu pe ce-ți dai banii sau dacă este “promovare”. Dar întâi citește-le dincolo de titlu.

        (Citează)

  2. Camera imi place mai mult, in scenariile tale, la acest Huawei decat la S23 Ultra. Nu as cumpara niciodata totusi nici unul din telefoane :))

      (Citează)

    • si mie mi se pare mai bun decat s23, dar na, s23 e al autorului deci…

        (Citează)

    • Este foarte bun, dar smearingul acela orizontal al luminilor mi se pare o scăpare foarte mare.

        (Citează)

    • Enorm de scump pt o chinezarie cu limitarile tehnologice impuse de americani.
      Si oricum n-as da bani pe un telefon ca sa-i folosesc doar camera.

      As mai preciza o statistica pt telefoanele Huawei: sept 2020 – 10.58% share market ww -> apr 2023 – 4.11%, cu trend constant descrescator.
      Daca nu se modifica ceva fundamental in razboiul tehnologic cu SUA, estimez ca in max 2 ani vor inchide divizia.

        (Citează)

  3. Huawei top cu 4G, an 2023, ăsta e adevăratul avans tehnologic

      (Citează)

    • Da, deja telefon fără 5G e cam o glumă.

      Anul ăsta la MWC în Barcelona am dat o tura să văd toate pliabile și le-am ținut pe toate în mână în decursul unei ore, că am memorie scurtă, oricum ai luat-o, ăsta de la Huawei avea cea mai bună și funcțională construcție.

      Dar well, in afară că nu e înrolat în spywareul de la Google, n-are nici 5G.

        (Citează)

    • Trebuie să zic că mă surprinde plăcut comentariu vostru. Adică eu sunt utilizator de 5G și n-aș lua telefon fără.

      Pe de altă parte, cred că cel mai des aud aici pe blog că 5G este inutil, cine are nevoie de 5G șamd. Ce-i drept, poate de la oameni care nu înțeleg funcționarea rețelelor și aglomerarea lor, dar tot plăcut surprins sunt.

        (Citează)

  4. Claudiu:
    De ce promovăm în continuare Huawei? Când s-a dovedit că pot intra în telefonul tău și să șteargă poze? Când CEO-ul Huawei a fost prins folosind un iPhone? Poate din această cauză folosește și el un iPhone.

    AI at its worst

      (Citează)

  5. “HarmonyOS 3.1 (China), EMUI 13.1 (Europe), no Google Play Services” – GSM Arena

    Si asta spune tot, poate sa aiba camere de la NASA pe el.

      (Citează)

    • Da, rămâne principala problemă. Adică merg programele Google prin niște workaround-uri preinstalate, dar în același timp – why bother cu asta?

      Adică ar merita efortul în două situații: telefonul este semnificativ mai bun decât altele din piață sau telefonul este semnificativ mai ieftin. Momentan este doar egal cu alte flagship-uri de top.

        (Citează)

  6. P50 Pro s-a lansat anul trecut cu 5500 lei cu niste casti. Anul asta e 5800 cu ceas. E mai ‘afacere’ acum.
    Asta daca nu te uiti ca pe emag unp50 e deja 4000 lei.
    Pare ca isi pastreaza foarte bine valoarea dupa un an de zile……

      (Citează)

  7. Tl,Dr: Radu se înfrupta in continuare de la masa cu bunătăți Huawei. Pentru că dacă ar avea niste obraz, nu ar scrie despre un telefon de peste 1000€, hardware de anul trecut, no 5G, NO GOOGLE SERVICES. Nah, bloggerii de “tech” și integritatea.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      10/05/2023 la 8:38 AM

      Man…a scris obiectiv, nu l-a lăudat excesiv ca unii youtuberi. Gizăs, ce panseluță de om :))

        (Citează)

    • Adica a spus despre un telefon ca face poze foarte bune (ceea ce e real), dar ca el nu l-ar cumpara. Mie mi se pare fair. Bvo, Radu!

        (Citează)

    • @Cireașă: din contră, eu consider că pe blog trebuie să discutăm despre tot ce se întâmplă interesant în jur, iar scandalul huawei și lansarea unui flagship este unul deosebit de important pentru ultimii 5 ani.

      Telefoanele Huawei sunt pe locul 3 ca accesări ale blogului, un procent semnificativ de cititori au astfel de telefoane.

        (Citează)

  8. 5800 si nema servicii google. Cat despre procesor, este inca unul ok, dar in banii aia te astepti sa aiba “sub capota” ultimul racnet de snapdragon. Cat despre lipsa 5G…..
    Nici nu mai conteaza partea de foto.

      (Citează)

    • Cum ziceam, rezonez la partea de lipsă 5G, dar sunt uimit să văd că și alții spun asta. Aș fi pariat pe “faptul că nu are 5G nici nu contează”, mai degrabă, având în vedere că în articolele despre 5G aud doar despre cât de inutil este.

        (Citează)

    • Procesorul nu este unul inca ok, procesorul e foarte bun si o sa tot fie bun cel putin 2-3 ani d-aici inainte. Eu tocmai am luat zilele trecute un Galaxy Tab S8 Ultra care are Snapdragon 8 Gen 1 (vad ca Huawei-ul are 8+ Gen 1) si efectiv zboara tableta asta in orice scenariu. La fel, am ca telefon secundar un Xperia 5 III care are Snapdragon 888, deci generatia dinaintea astuia, si la fel zboara. Punctual, problema acestui telefon este faptul ca nu are oficial servicii Google si costa enorm pentru asta. Si tot in spiritul pretului mare, nu stiu cum stau cu update-urile si patch-urile de securitate cei de la Huawei, dar la ce pret are, m-as astepta la 4 ani minim de suport pe partea de versiuni de Android + patch-uri de securitate.

        (Citează)

  9. Cred ca publicul tinta al produselor huawei nu citeste acest blog.

      (Citează)

  10. Telefonul ca telefonul, conteaza mai putin.
    Dar faptul ca s-a apucat Radu de raspuns la comentarii chiar e o veste buna

      (Citează)

  11. Nu cred ca sunt fan Huawei dar e sigur ca m-am obisnuit cu numele asa ca de la un P30 Pro cu servicii Google acu mi-am comandat un P60 Pro care are ceva minusuri si o camera si, sper eu si o baterie buna.
    Nu pentru a ma lauda cu achizitia am postat acest comentariu, ceea ce vroiam sa punctez este ca din aplicatia My Huawei (poate fiindca am cont deja) am oferta:
    P60 Pro 8GB+256GB e 4529 lei si
    P60 Pro 12GB+512GB e 5166 lei. -eu asta am luat si am primit si factura, deci e pe bune.
    Pachetul cu telefon, ceas si caști FreeBuds 5 e intr-adevar mai mult, la 5799 lei.
    https://www.mediafire.com/view/h1ma50igpx8snl3/Screenshot_20230509_205050.jpg/file
    La preturile astea am cugetat ca e destul si cu ce ofera.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus