►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dădeam într-o zi doom scroll pe feed-ul meu de Instagram și marea, marea majoritate a postărilor intrau în două categorii. Unele erau glume, din acelea cu ospătarul care-ți greșește comanda sau “ce crede soțul meu că fac ziua”. Inutilități, cum le zic eu, care doar încarcă țevile Internetului și serverele pentru un attention span de 5 secunde.
A doua categorie era cea a vieții de lux. Postare după postare, probabil sute în feed-ul meu din acel moment, despre bărbați și femei în mașini de lux, în hoteluri de lux, în vacanțe de lux. Dacă te iei după Instagram, ai crede că toți în afară de tine își beau cafeaua pe plajă în Positano, primesc buchete de 85 de trandafiri în fiecare săptămână, zboară first class, beau cocktail în jacuzzi presărat cu petale, se îmbracă de ieșit la party în fiecare zi sau au nevoie de ajutor la cărat pungile de cumpărături din mall, că abia le mai pot ține în brațe cu cele două mânuțe tocmai scoase din manichiură de top.
Acum, eu sunt norocos din mai multe privințe. Una ar fi că, atunci când văd la alții astfel de postări, nu sufăr, nu sunt trist, ci 1% din mintea mea chiar se bucură pentru respectivii, că îmi place să văd oameni fericiți, nu triști. 99% din creier, însă, se ambiționează ca să trăiesc și eu mai bine, nu se deprimă că alții sunt deja acolo.
A doua ar fi că mai știu și eu dedesubturile social media, știu cât de vopsit este gardul, ce se întâmplă uneori în spatele camerei și ce probleme (uneori foarte mari!) sunt dincolo de hashtag-ul #blessed. Așa că de cele mai multe ori astfel de postări mă plictisesc și încerc să scap de ele pentru a ajunge la ce caut cu adevărat pe Instagram, adică fotografii cu cocktailuri, pisici, burgeri și bikini, cum se face.
Mă gândesc însă că probabil este o perioadă nasoală să fii adolescent sau chiar și om matur, mai ales dacă ești ușor impresionabil. Mulți probabil cad în depresie când văd că alții au asemenea vieți. Că aproape toți ceilalți au asemenea vieți, conform Instagram și algoritmului său de recomandări.
Și dacă nu-ți dai seama că lucrurile nu stau așa sau dacă nu vorbești cu nimeni despre asta ca să-ți deschidă ochii, probabil depresia este și mai adâncă. Probabil ajungi nefericit și frustrat că trebuie să te duci dis de dimineață la muncă sau la școală, în timp ce alții se duc să bea prosecco în piscină sau la mall.
În mod normal, părinții ar trebui să explice adolescenților că lucrurile nu stau așa, că este doar o imagine. De multe ori, însă, părinții nu știu ce urmărește copilul și ce sentimente dezvoltă din acest motiv. Inclusiv ca adult de obicei nu vorbești despre asta cu cei din jur, ca poate să-ți deschidă ei ochii sau măcar să mai afli o altă opinie, ci direct treci la depresie și nefericire.
Mai urmăresc câteva conturi de psihologi sau terapeuți care postează despre astfel de lucruri. Voiam să zic că sunt ca un duș rece în marea celorlalte postări, dar de fapt sunt calde și personale. Sunt printre puținele lucruri din care chiar poți învăța ceva în social media, poți vedea și dacă rezonezi cu ele sau dacă îi regăsești pe cei din jur în ele.
Cred că este o axiomă valabilă pentru orice formă de social media: pe termen lung, postările migrează de la a înfățișa viața reală la a prezenta una fake, una nerealistă, una care prezintă doar punctele de glorie ale zilei. De ce această schimbare? Pentru că în fiecare om există probabil și nevoia de a se lăuda, de a impresiona pe cei din jur. Și pentru că atrage like-uri și followers, ceea ce tot în prima categoria intră de fapt.
Algoritmii aceștia de recomandări de conținut, de hrănit lupul nefericirii din fiecare om, de împuns măseaua care doare, or să distrugă vreo două generații, doar că subtil, pe nesimțite. Și poate după un timp, înțelegându-se mai bine impactul lor nociv, vor fi eliminați sau modificați. Până atunci, însă, fiecare scapă cum poate.
Niște articole de citit. National Library of Medicine face un rezumat al studiilor despre asta din ultimii 20 de ani. O concluzie este că timpul petrecut pe social media are legătură cu gradul și prevalența depresiei. Alta este că activitatea pasivă (browsing fără a interacționa cu oameni) este cea mai nocivă. Mayo Clinic vorbește despre alte studii asemănătoare.
Și printr-o coincidență cu subiectul, citeam zilele trecute acest articol despre sinuciderea unei bloggerițe de 47 de ani. Femeia respectivă și-a început blogul în 2001 și în scris “laid bare her struggles as a mother and her battles with depression and alcoholism on her site Dooce.com and on social media”. A devenit celebră pentru site, a scris cărți de succes, a apărut la Oprah, a crescut 3 copii, toți majori acum. S-a sinucis la 47 de ani.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
15/05/2023 la 6:43 AM
Eu intru în depresie când citesc comentariile pe Facebook. Extravaganța de pe Instagram mă lasă rece.
Cipper(Citează)
15/05/2023 la 12:16 PM
Exact. Comentariile de pe facebook au ajuns la nivel de birt. Nicio cratima pusa unde trebuie, idei fara pic de logica si rautate tipica mosnegilor&cocalarilor. Mereu ma aduc cu picioarele pe pamant, ca romania e media intre putini oameni ok si restul, majoritatea melteni.
Robert(Citează)
15/05/2023 la 6:59 AM
De cand lumea a fost asa. Si prin 60-70 daca deschideai orice revista de lifestyle sau playboy sau orice altceva vedeai interviuri si poze fake cu oameni care traiau in castele si masini de sute de mii, iahturi, avioane private, intr-o vacanta continua si o viata plina de huzur. Si la ce a zis Radu mai adaug ceva: nu poti sa fii non stop fericit. Si daca maine castigi la loto si iti permiti orice pe lumea asta cantitatea de dopamina este limitata. I
Ciocanul(Citează)
15/05/2023 la 5:31 PM
Asa este, dar măcar 6 luni sunt fericită.
GEAMANA(Citează)
15/05/2023 la 7:13 AM
Jonathan Haydn, in cartea sa ” Ipoteza fericirii” vorbeste despre principiul adaptabilitatii si spune cum, pe termen mediu (sa zicem un an) de la orice fel de eveniment, fie el castigat Mio $ la loto sau ramas paralizat dupa accident masina, tendinta naturala a omului este sa se adapteze/obisnuiasca si sa se intoarca la nivelul lui de baza de fericire/nefericire.
Morrissey(Citează)
15/05/2023 la 7:53 AM
Mai intra si tu pe blogul tau si mai scroleaza pe aici, cred ca suntem la a 3-a pagina cu articole fara sa ai nici o interactiune cu cititorii tai. Daca nu si mai mult de 3.
Baltha Zerus(Citează)
15/05/2023 la 8:07 AM
N-auzi ca are treaba pe Insta, sa se bucure de cum zboara altii cu jetul privat?
Andrei(Citează)
15/05/2023 la 9:12 AM
+1
Hai bai Radule, lasa Insta si alte prostii. In fiecare an iti propui sa fii mai activ in comentarii. Este jumatatea anului imediat. Ai fost activ in probabil 10% din articole. Ce e asa greu sa intri pe propriul site de cateva ori pe zi?
corny(Citează)
15/05/2023 la 9:32 AM
Ce aveți, bre, nu sunteți băgați în seamă suficient? I-auzi vorbă, nu-i destul că se chinuie să scrie articolele, mai trebuie să și interacționeze cu pramatiile nevorbite pe net. Da’ unde suntem, domnule?
Peredhil(Citează)
15/05/2023 la 8:00 AM
Social media e o vrajeala, o harneala bine pusa la punct. Daca rezisti reziati e ok, daca pui botu esti mancat. Te atrage usor usor si dincolo de a pierde efectiv vremea uitandu-te sau citind despre toate kkturile, efectiv kkturi inutile, daca esti mai slab de inger, te afecteaza si psihic. Ca incepi sa crezi ce vezi si te oftici ca n-ai si tu.
Blackskull(Citează)
15/05/2023 la 9:34 AM
Iluzii vânzând iluzii. În afară de You Tube (care are destule părți instructive), dacă nu-ți aduce bani în vreun fel, poți renunța lejer la social media.
Peredhil(Citează)
15/05/2023 la 8:18 AM
Chiar ma gandeam acum ecva timp… ce noroc ca in adolescenta mea abia abia daca exista un telefon mobil din ala caramida pe la vreun parinte. Cata presiune sociala a evitat genratia mea si cele dinainte.
Imi aduc aminte ca atunci presiunea sociala era sa ai maxim un tricou de la Kenvelo.
Nu imi imaginez prin cate trec unii adolescenti azi cand vin presiuni din toate directii, trebuie sa ai ultimul telefon, trebuie sa ai X haine, trebuie sa ai folowers si views pe retele sociale, trebe sa bei cafea de 22 lei, trebuie sa fii prezent la festivalul Y, trebuie la 18 ani sa conduci prima data o masina de zeci de mii de euro etc etc etc.
Ionut(Citează)
15/05/2023 la 9:46 AM
Am fost in weekend la un hotel si adolescentii (nu toti) sunt intradevar o imagine trista. Eram la piscina, au venit si niste fete de 15-18 ani, s-au balacit putin si gata, pe sezlonguri cu telefoanele. Seara la bowling, la fel. Au jucat vreo 15 minute si s-au dus sa se uite pe telefon. Noul drog.
Andrei(Citează)
15/05/2023 la 8:22 AM
Pai tie iti apare viata de lux pe instagram pt ca asta te preocupa. Nu sunt hotelurile de lux pe bucket list-ul tau? Sunt. Nu urmaresti pe youtube video cu locuinte de lux? Urmaresti. Etc etc
Algoritmul iti serveste in concordanta, ca te cunoaste mai bine decat te cunosti tu.
Mie de exemplu imi serveste filmulete cu inlocuit de tevi (instalatori), cu pus de faianta si cu tamplarie, ca asta ma relaxeaza pe mine.
Marean(Citează)
15/05/2023 la 4:06 PM
corect (la primele 2 paragrafe, la al 3-lea to each their own)
cica nu vrea poze cu trandafiri, dar vrea poze cu bikini. pai pozele cu bikini sunt pe acelasi profil 3 postari mai jos/sus.
GabrielG(Citează)
15/05/2023 la 8:35 AM
Plus asta.
“TikTok may surface potentially harmful content related to suicide and eating disorders to teenagers within minutes of them creating an account”
https://edition.cnn.com/2022/12/15/tech/tiktok-teens-study-trnd/index.html
Adrian(Citează)
15/05/2023 la 9:06 AM
GenZ este deja mîncată de virusul depresiei și lipsei oricărei dorințe de mișcare. Am exemple apropiate, oameni care la 24 ani nu au prieteni. Nu mai au, că au avut niște colegi/cunoștințe din perioada studiilor cărora le.ziceau prieteni, de care s-au îndepărtat ușor și natural. Tot ce-și doresc e streaming acasă. Faptul că generația părinților lor se mai intilnește fizic la un grătar sau un pahar de vin li se pare o pierdere de vreme. Pentru această generație o rețea de realitate virtuală ca în filmul “Ready player one” e fix ce-și doresc.
Spre exemplu, băiatul unui prieten a terminat universitatea, profesor. Și-a luat cu greu definitivatul, că nu avea chef, în toamna trecută. A găsit post la o școală în București. S-au dus marți la școală, că luni nu avea ore și n-avea chef să participe la festivitatea de deschidere a anului școlar. Miercuri a avut prima altercație cu un elev de clasa a 6-a, care i-a zis “go fuck yourself”, că tot e prof de engleză. Joi și-a dat demisia, că oricum salariul era mic. Părinții oricum au ceva bani, nu e presat. Are apartamentul lui, luat de părinți, tot ei plătesc cheltuielile, inusiv cele 3 servicii de streaming. Că sunt multe filme și seriale de văzut.
Alt exemplu, student, 20 ani, obez morbid aproape. Stă in casă, jocuri pe PC și consolă non-stop. Fete? Pai de unde testosteron, că are țîțe deja. Filme și seriale, jocuri. Atît. Cu ăștia dispare omenirea.
finch(Citează)
15/05/2023 la 9:15 AM
Yeap, foarte nasol pentru generatia Z. Psihologii o sa aibe muuult de lucru si presimt ca o sa fie insuficienti.
corny(Citează)
15/05/2023 la 9:42 AM
Nu dispare omenirea, dispar doar inadaptatii. Omenirea va fi va fi coplesita de cei care au indeletniciri “normale” ca cei de prin Asia, Orient, Africa ;).
Nu mai e mult si o sa fie si la noi majoritari.
vladutz(Citează)
15/05/2023 la 4:32 PM
@vladutz
daca “adaptarea” e la mediul online, “adaptatii” risca sa dispara din mediul fizic.
mac gregor(Citează)
15/05/2023 la 9:33 AM
Recomandarile sunt personalizate in functie de ce urmaresti/dai like sau save.
Eu vad altceva in feed (munti/hiking). Dar chiar si acolo observ postarile sponsorizate de diverse branduri, si se aplica mare parte din ce zici.
Dan(Citează)
15/05/2023 la 9:39 AM
haha, tare ca ne-ai spus profilul tau: glume si viata de lux
La mine nu arata la fel feed-ul :)
vladutz(Citează)
15/05/2023 la 10:33 PM
fix ca la greutatea corporala. Base la care incearca sa se intoarca prin metode diverse, inconsitent.
florin(Citează)
15/05/2023 la 11:33 PM
Asta e cel mult o scuză a inconștientului ce bagă în el cu lopata cu ochii în TV (sau ceva de genul). Greutatea se poate modifica și menține (în parametri rezonabili, nu vorbim de afecțiuni psihice) în funcție de alegerile pe care le faci.
Peredhil(Citează)
15/05/2023 la 11:35 PM
Amin. (LE: sistemul de quote & reply rămâne mirobolant. Sau poate e problemă de user. Sau ambele)
Peredhil(Citează)
16/05/2023 la 9:50 AM
Cand am zis “indeletniciri normale” m-am referit la perpetuarea speciei.
vladutz(Citează)
17/05/2023 la 1:29 AM
Cei care comenteaza pe fb sunt o mica minoritate. Cat despre partea cu romanii asa si pe dincolo, pe fb americanii sunt la fel.
S(Citează)