►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
24 May 2023 ·
World Economic Forum a publicat un raport numit Future of Jobs 2023. Îl găsiți aici.
O concluzie de acolo este că 23% din joburi vor suferi modificări în următorii 5 ani. Unele vor dispărea, dar vor și apărea altele noi și moderne. În total, 23% se vor schimba și deci o mulțime de angajați vor avea de suferit din acest motiv. În. Doar. Cinci. Ani!
Mai exact, din cele 679 de milioane de joburi analizate pentru raport, 83 de milioane vor dispărea, dar vor apărea 69 de milioane de joburi noi. Dă cu minus.
75% dintre companii vor să adopte tehnologii AI în următorii 5 ani. Țeapă, însă, pentru că nu acest factor va duce la dispariția joburilor, ci de fapt AI-ul va crea mai multe joburi decât va distruge.
De fapt, aceleași trei motive care duc la dispariția joburilor duc de fapt și la apariția unor alte joburi, pentru nevoie moderne. Cele trei motive sunt sustenabilitatea, tehnologiile moderne și evoluția economică.
Ultimul este ușor de înțeles. Contextul geo-politic și criza economică nu dau speranțe la o creștere mare economică în următorii 5 ani, așa că majoritatea angajatorilor nu estimează o creștere mare a business-ului și deci a numărului de angajați.
Sustenabilitatea și standardele ESG vor crea de fapt joburi. Sunt elemente disruptoare, dar în sensul care trebuie. Vor fi joburi pentru specialiști în sustenabilitate, pentru tehnicieni care montează panouri solare, pentru ingineri în tehnologii verzi. Și probabil că vor și dispărea joburi; cea de miner, de exemplu, nu mai pare de viitor.
Celălalt aspect, tehnologii moderne, este de fapt o umbrelă unde se ascund cele mai multe schimbări în plus și în minus la joburi.
Scrie pe acolo prin raport că vor fi mult mai multe joburi pentru securitate cibernetică, data analytics, specialiști e-commerce, transformare digitală, marketing digital șamd.
În același timp, tehnologia va distruge multe joburi. Raportul le consideră cele mai amenințate pe ale funcționarilor din bancă, din poștă, casieri și vânzători de bilete, specialiști în introducere de date, contabili și economiști, secretare și altele.
Și treaba asta este deja evidentă. Casierii, de exemplu, sunt înlocuiți de case automate self-service inclusiv la mine în cartier la magazinele de proximitate.
Aici este de fapt drama acestei transformări. Se spune că vor dispărea 83 de milioane de joburi, dar vor apărea alte 69 de milioane de joburi noi, însă acestea nu vor fi ocupate de 69 de milioane de oameni dintre cei concediați inițial. Nu, foarte mulți dintre cei 84 de milioane de oameni care-și pierd jobul nu își vor găsi altul prea ușor, poate deloc.
Dacă se închide mina, nu te încălzește cu nimic faptul că s-a deschis în schimb un job de Digital Transformation Specialist în alt județ al țării. Sunt infime șansele să-l ocupi tu. Dacă ai lucrat 15 ani pe post de casier, nu poți fi mâine tehnician de instalare de panouri solare.
Milioane de oameni vor trece prin drame de acest tip în următorii 5 ani. Morala aici este să fii constant vigilent. Să te uiți pe astfel de știri și să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, că uneori te poți pregăti din timp pentru unele schimbări. Dacă astăzi ești casier la hipermarket, poate ar trebui să te muți în departamentul de pus marfă la raft. Casele self-service sunt aici, dar până la roboții care transportă marfă mai avem.
Pur și simplu trăim vremurile în care fiecare angajat trebuie să fie cu ochii pe astfel de lucruri, pe ce se întâmplă în jurul lui, pe ce amenințări sunt pentru jobul său. Nu-i deloc ușor să faci asta după 10 ore de muncă și apoi fuga acasă la copii. Dar trebuie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
24/05/2023 la 8:02 AM
Morala e sa nu isi faca credite pt telefoane si masini si nici sa nu devina prea relaxati cu jobul actual, ca nu se stie cand li se trage presul de sub picioare.
Andrei(Citează)
24/05/2023 la 9:47 AM
N-aș zice asta, cât că morala este să fii atent la ce se anunță în viitorul pentru jobul tău și să încerci o reconversie profesională sau măcar să te orientezi spre un departament mai sigur.
nwradu(Citează)
24/05/2023 la 8:39 AM
Sigur, vom conjura aparitia metalelor din pamant, fara mineri.
S(Citează)
24/05/2023 la 9:46 AM
Nu crezi că este o diferență între “vor dispărea niște joburi din minerit” și “va dispărea mineritul”?
Pentru că de cărbune nu va mai fi multă vreme nevoie. De litiu da, dar nu prea crește în România.
nwradu(Citează)
24/05/2023 la 1:25 PM
“Pentru că de cărbune nu va mai fi multă vreme nevoie” – chiar nu am învățat nimic din experienta pe care a avut-o Europa cu Rusia un ultimii 2 ani? Cu ce a substituit lipsa gazului rusesc?
După virus și razboiul de langa noi Europa s-a mai trezit si vb de reziliență etc.
valentinul(Citează)
24/05/2023 la 9:01 AM
Domnu’ Radu, da’ pe twitter nu mai postați articolele din blog? Nu toți au Facebook ca sa fie la curent cu ce se postează aici.
Gabi(Citează)
24/05/2023 la 9:44 AM
Momentan nu, cred că a schimbat Twitter ceva pe la integrare și nu se mai duc automat acolo.
nwradu(Citează)
24/05/2023 la 9:53 AM
Urmaresc cu atentie si ingrijorare fenomenul AI. Cu siguranta disruptor, dar 5 ani mi se par prea putini pentru schimbari majore, nu de alta dar scopul oricarui sistem uman este sa continue sa existe, deci rezistenta va fi mare.
Ce vreau sa spun este ca doar pentru ca activitatea unei firme poate fi optimizata cu AI asta nu inseamna ca se va si intampla.
Asta cu firmele care cauta eficienta este o poveste pentru elevii care invata economie in clasa a 11a. Firmele cauta sa isi mentina existenta si structurile interne de putere inainte de toate.
Ca tot scrie de banci in articol – exista atat de multa ineficienta in banci incat imi vine sa rad. Cele mai multe banci au de exemplu sisteme informatice care dateaza din anii ’80 si au nevoie sa cheme de la pensie programatori de Cobol ca nu mai stie nimeni sa carpeasca sistemul. Daca voiau sa se eficientizeze o faceau de mult, nu e nevoie de AI ca sunt tone de low hanging fruits pe care nu le culege nimeni.
Deci cred ca trendul este inevitabil, dar mai dureaza.
Marean(Citează)
24/05/2023 la 3:23 PM
Cand unele banci o sa treaca la sisteme foarte noi , o sa treca repejor si celelalte.
Cu cat progresul IA o sa fie mai rapid, cu atat se va vedea mai rapid in economie. Pentru ca daca unii implementeaza ceva foarte eficient, ceilalti o sa fie obligati sa se miste repede. Nu o sa mai aiba rost protejarea a ceva mai vechi, ca o sa-si faca rau prin asta. Nu va fi vorba de lucruri fara care merge treaba la fel de bine ca inainte.
S(Citează)
24/05/2023 la 4:57 PM
Nu cred.
De exemplu, pana sa apara asta cu AI-ul, se vorbea de Fiintech ca este o mare amenintare pentru banci si deci un mare motor de modernizare pentru ele, ca sa poata sa ramana in piata.
Nu s-a intamplat nici modernizarea bancilor si nici disparitia lor din cauza Fintech.
Nu cred ca e cineva care a renuntat la banci si le-a inlocuit cu Revolut. Mai degraba le folosim pe ambele.
Asa ca de aia nu cred ca rationamentul tau e valid pe termen mediu. Pe termen lung e altceva.
Marean(Citează)
24/05/2023 la 11:47 AM
‘Morala aici este să fii constant vigilent. Să te uiți pe astfel de știri și să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, că uneori te poți pregăti din timp pentru unele schimbări.’ – ai mare dreptate si totul este cumva natural, trivial, insa modul in care suntem educati nu ne impinge sa adoptam acest mode de comportament. Iar guvernele sunt toate ‘binevoitoare’ sa te ajute a.i. tu sa nu faci nimic, sa te lasi in grija lor. Suna conspirationist, dar WEF mai are si alte idei, iar daca in 2030 nu vom poseda chestii si vom fi fericti, sa imi spui mie conspi :) Aparent totul tine de optimizare, de a face profit, e optim sa contolezi oamenii cand sunt la un loc in orase, aparent ai un lant de aprovizionare mai scurt, mai eficient, ni se da sa inghitim aia cu poluarea, dar e fain cand oamenii depind de tine energetic si alimentar. Iar ca sa usurezi procesul, umbli la educatie, nu dureaza mult, 2-3 generatii, uite la noi in Ro inca 12 ani si egalam perioada de 45 de ani ani comunism. Cred ca va fi din nou ce a fost in ’90 – oameni fara servici, oameni fara nicio idee despre cum sa iasa din situatia respectiva care ‘i-a luat prin surprindere’. Iar generatii de sacrificiu, tranzitie, crestere economica negativa, inflatie, scheme Ponzi etc. ‘ În. Doar. Cinci. Ani!’ ca sa te parafrazez.
Cata Lin(Citează)
24/05/2023 la 1:29 PM
Tehnician de instalare de panouri solare.
Am notat.
Pare de viitor.
Unde gasesc cursuri pentru asa ceva?
Roxana(Citează)
24/05/2023 la 6:09 PM
La cei ce produc / vând astfel de echipamente. În momentul de față problema mai mare e obținerea finanțărilor și a autorizațiilor, dar dacă se va simplifica toată treaba asta va crește foarte mult cererea.
Nu cred că e o meserie pe care să o înveți, ci doar să gravitezi în jurul domeniului și să poți intra atunci când e nevoie.
dam167(Citează)
24/05/2023 la 3:13 PM
Scrie : “vor disparea si joburi: cea de miner, de exemplu, nu mai pare de viitor”. Se poate intelege si ca tot jobul dispare, mai mult decat ca se reduce nr de mineri. Nu ai scris esentialul “niște ” :)
S(Citează)
24/05/2023 la 3:33 PM
In primul rand orice informatie provenita de la WEF o citesc cu multe semne de indoiala. Felul in care a fost gestionata pandemia si mai ales sugestiile WEF ne-au aratat cam cum sta treaba.
Revenind la ideea de baza a articolului lucrurile stau in felul urmator in acest moment:
1. Tarile dezvoltate se confrunta cu un deficit major de resursa umana dublat de o populatie imbatranita. Piata muncii in aceste tari o sa se schimbe dramatic pentru ca efectiv nu prea vei mai gasi oameni sa faca diverse chestii.
2. Orice firma din mediul privat priveste situatia din piata muncii ca pe un cost fix si care nu este asa de usor de controlat. Orice sistem care ii ajuta sa faca un saving cost pe zona asta o sa fie implementat. Scandalul caselor de la Auchan este doar inceputul. Insa orice companie va implementa agresiv asta o sa paseasca pe o gheata subtire. Pentru ca asa cum globalizarea ne-a dat gandirea tara noastra intai, asa o sa se intample aici oameni inaintea masinilor. Desigur asta nu o sa opreasca trendul de automatizare al anumitor procese, doar ca o sa conteze mult modul in care se ambaleaza aceasta poveste.
3. Marile realizari din inteligenta artificiala sunt fix niste chestii generative bazate pe lucruri reale. Fiabilitatea acestor sisteme este discutabila si oricine le foloseste realizeaza ca este doar o extensie asupra muncii pe care ei o presteaza. Sunt utile sistemele de tipul ChatGPT sau Midjourney doar ca ele sunt la fel de bune precum utilizatorul care le foloseste.
Cand pui lucrurile astea in completarea tabloului actual realizezi cateva chestii simple. Si anume daca nu ai o calificare/expertiza intr-un domeniu actual vei deveni somer si irelevant. Treaba ta nu este stai vigilent la chestii din jurul tau, ci pur si simplu sa intelegi un pic lumea si sa vezi de ce e nevoie si apoi sa te specializezi. Iar chestia asta este mai usor de facut si mai putin stresanta daca o vezi asa.
Asdad2005(Citează)
24/05/2023 la 10:50 PM
Aplicatiile bancilor seamana din ce in ce mai mult cu ale fintechurilor. Unde ai vazut tu ca nu s-au modernizat bancile?
S(Citează)
25/05/2023 la 8:30 AM
Seamana, dar nu rasare. Eu in revolut vad Stock, Crypto, Loans pe langa conturi si carduri.
Am conturi la 5 banci (impreuna cu sotia) si nu am vazut la nici una sa aiba din astea.
Daca te referi la cum arata aplicatiile dpdv estetic – poate.
Dar ia incearca sa deschizi sau sa inchizi un cont… Eu am vrut sa inchid un cont recent si a fost nevoie sa merg la sucursala. Si cand am ajuns acolo au zis ca tb sa merg la alta sucursala, cea la care a fost deschis contul.
Deci nu e vorba de cum arata aplicatia, ci e vorba de procesele din spate, care nu, nu s-au modernizat decat cel mult nesemnificativ.
Marean(Citează)