►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Am testat noua tastatură Razer Blackwidow v3 Mini cu Hyperspeed, o tastatură wireless mecanică și RGB. Mi s-a părut foarte bună, în special prin diverse funcții software, dar utilă doar celor care vor un birou foarte minimalist sau au la dispoziție foarte puțin spațiu.
Se numește Blackwidow v3 Mini, cu Mini de la faptul că este ceea ce se numește o tastatură 65% în mod uzual. Adică în lume există tastaturi full-size, apoi tastaturi tenkeyless care nu au bloc numeric, apoi tastaturi tot mai mici. Cele 65% nu au tastele F1-F12 (dar au shortcut-uri pentru ele, desigur), dar au tastele săgeți. Există tastaturi chiar și mai mici, de exemplu fără taste săgeți. Cui îi sunt utile? Nu știu, dar există, deci există și o cerere.
Razer Blackwidow v3 Mini arată ca mai jos. Nu are F-uri, dar are tastele săgeți în dreapta-jos și deasupra lor au încăput și cele Del-Page Up-Page Down-Insert. Este un model wireless, se poate conectat la computere prin bluetooth sau prin dongle-ul Hyperspeed inclus (care oferă latență mică față de bluetooth), dar și prin USB-C. Razer spune că autonomia bateriei este de 200 de zile. Fiecare tastă are iluminat RGB propriu, iar baza este din aluminiu.
Iată cum arată cutia. Conținutul pachetului este și el minimalist, doar tastatura și un cablu USB-A la USB-C, care este de bună calitate și cu conectori cu accent verde, clasic Razer. Nu primești nici o unealtă de scos tastele sau switch-urile lor.
Dongle-ul USB Hyperspeed este inclus, se găsește într-un mic locaș din tastatură, sub un capac.
Tastatura în sine este uimitor de mică față de una normală, deși nu s-a făcut rabat la taste și la distanță dintre ele. Pe mine m-a deranjat un pic textul gri închis de pe taste, pe fundal negru, dar problema asta dispare odată ce tastatura se aprinde.
Cele 5 rânduri de taste par a fi în configurație OEM. Tastele în sine sunt din ABS făcut printr-un proces de injecție dublă, ceea ce Razer spune că face materialul mult mai rezistent în timp, cu pereți mai groși, și elimină riscul de ștergere. Trebuie să folosești o tastatură multe luni de zile înainte să poți zice dacă unele taste devin lucioase sau se șterg, așa că nu am detalii despre acest aspect.
Unele taste au și o inscripționare secundară pe lateral, spre utilizator, cu funcții care nu mai au tastele lor dedicate. F-urile, print screen, butoanele multimedia și câteva altele sunt astfel de funcții cu shortcut default, accesibile prin combinație cu tasta Fn.
Baza tastaturii mi s-a părut deosebit de groasă. Este din aluminiu, iar cele patru picioare de cauciuc ar fi putut fi un pic mai mari sau mai groase. Tastatura are și piciorușe, câte două la 6 și respectiv 9 grade înclinație. Pe spate este ștanțat peste tot mesajul For Gamers, By Gamers, vizibil de fapt doar când pică lumina bine.
Pe laterala opusă utilizatorului se află un port USB-C pentru conectare sau încărcare, plus un comutator pentru tipul de conexiune dorit. Sigla Razer, iluminată și ea, este orientată spre utilizator.
Sub taste se află switch-ul, un model Yellow pe cel testat de mine. Tastatura se găsește cu două variante de switch-uri:
Site-ul oficial scrie că poți comanda tastatura și cu alte tipuri de taste, cele numite Razer Phantom care au partea de jos transparentă astfel încât creează un joc de lumini și mai plăcut ochiului.
LED-ul de iluminare este în partea superioară a fiecărei taste.
Dongle-ul Hyperspeed este integrat în tastatură, se află sub un capac pe spatele acesteia. Este foarte mic. O conexiune Bluetooth normală are un lag de obicei neimportant în majoritatea aplicațiilor, dar 30 de milisecunde pot face o diferență importantă în esports. Razer și-a dezvoltat propria tehnologie de comunicație cu latență foarte mică, numită Hyperspeed, iar această tastatură este compatibilă. Sunt mai multe produse Razer în gama Hyperspeed și un dongle poate fi utilizat atât pentru tastatură, cât și pentru un mouse compatibil, dacă aveți unul.
Dacă nu luați această tastatură pentru multiplayer foarte competitiv, conexiunea Bluetooth ar trebui să fie suficientă pentru majoritatea jocurilor și a altor scenarii de utilizare. Puteți folosi oricând și USB-ul. Personal cred că un jucător care are nevoie de acele milisecunde în minus la latență probabil va avea o tastatură de dimensiune normală, poate un Razer Blackwidow full-size, dar conectivitatea Hyperspeed este un nice-to-have și pe acest model, la o adică.
Așa arată și funcționează tastatura. Am utilizat-o mai multe zile, dar nu în gaming competitiv. Nu-i rea nici dimensiunea aceasta de 65%, per total ții și mouse-ul mai apropiat de zona tastelor alfanumerice unde tastezi cu ambele mâini și deci este ușor să revii cu dreapta pe mouse, când ai nevoie. La final, însă, am ajuns la concluzia că eu voi prefera în continuare o tastatură full-size, că fac și lucruri unde un bloc numeric în dreapta este necesar, iar tastele F1-F12 le utilizez în diverse programe.
Lăsând însă dimensiunea la o parte, că am spus deja că această tastatură este gândită pentru cei cu birouri mici sau care nu au nevoie de taste suplimentare (și probabil sunt insultați dacă acestea apar pe tastatura lor!), Razer Blackwidow V3 Mini funcționează foarte bine.
Switch-urile Yellow sunt un compromis bun între zgomotul unei tastaturi mecanice și totuși rapiditatea în apăsare a uneia normale. A fost printre cele mai silențioase tastaturi mecanice utilizate de mine, de fapt. Cursa tastelor este destul de lungă, dar apăsarea în sine se face aproape imediat ce apeși, probabil acei 1,2 mm scriși prin specificații, deci poți tasta și suficient de rapid.
Mi-a plăcut că tasta Space este de dimensiuni mărișoare și se acționează la fel de bine indiferent unde o apeși pe lungimea ei. Tasta Backspace însă parcă este anevoios de îndepărtată de poziția normală a degetelor, dar până la urmă te înveți și cu asta, dacă trebuie.
Mi s-a părut prea înaltă. Ce-i drept, tastatura mea de la PC și cea de la laptop sunt foarte joase, așa ca m-am obișnuit greu cu un profil atât de înalt precum cel de pe Blackwidow V3 Mini. Poate că un suport de încheieturi ar fi rezolvat problema aceasta, dar nu este inclus în pachet.
Dincolo de asta, însă, nu am altceva de spus despre cum tastezi pe ea. Funcționează bine, n-am avut ce-i reproșa, face treaba pe care promite ca o va face.
Mi-a plăcut iluminarea RGB. Este uniformă, există și un bleeding de lumină pe sub taste, că așa sunt gândite, iar culorile sunt intense și vii, dar parcă într-un stil mai elegant decât acelea foarte flashy de pe unele laptopuri de gaming, de exemplu. Din păcate, nu are vreun senzor de prezență care să aprindă iluminarea când te apropii de tastatură, ceea ce aș fi preferat de multe ori, dar nu multe tastaturi de gaming au așa ceva.
O șmecherie utilă este că, la apăsarea tastei Fn, rămâne iluminate doar acele taste care au un shortcut secundar disponibil în combinație cu Fn, precum cele de la 1 la 0 și restul de pe tastatură.
Mai mult, unele taste funcționează și ca un soi de indicator de toggle. De exemplu, după ce am activat scroll lock, tasta P pe care se găsește comanda scroll lock a rămas iluminată în alb, deși restul tastelor aveau configurate o altă culoare.
Software-ul Razer Synapse 3 mi s-a părut ușor de utilizat și bine realizat ca interfață. Tastatura în sine are parte de suport software foarte bun.
De exemplu, poți reconfigura fiecare tastă cu excepția celei Winkey și Fn. Dacă vrei ca tasta Q să introducă de fapt litera M, poți face asta. Sau poți să-i atașezi o comandă, un macro, un text de introdus automat și multe alte opțiuni.
Acum, nu cred că cineva va schimba rolul primar al tastelor, mai ales că oricum nu ai multe la dispoziție. Pe o tastatură full-size aș recomanda oricând asta, eu personal am pus shortcut-ul de screenshot winkey+shift+s pe a mea în locul tastei Scroll Lock, pe care nu o folosesc niciodată.
Pe Blackwidow Mini, însă, șmecheria este un mod numit Hypershift. Hypershift este ca și cum ai avea o a doua tastatură, disponibilă când ții apăsată tasta Fn. Poți configura acțiuni diverse pe Fn plus aproape orice tastă de pe tastatură, practic dublându-ți astfel numărul de comenzi disponibile. Poți face astfel niște shortcut-uri foarte bune, de exemplu eu am pus ca Fn+Q să-mi introducă adresa de email, că este ceva ce tastez des. Poți configura însă foarte ușor astfel zeci de mesaje de trimis prin chat în jocuri sau diverse comenzi de Windows, combinații de taste și multe altele.
Mi-a plăcut, practic, că fiecare tastă poate fi configurata la apăsare directă sau la apăsare împreună cu Fn. Este o libertate foarte mare.
Software-ul îți permite desigur sa configurezi și iluminarea RGB. Poți alege din diverse scenarii preconfigurate, clasice precum breathing, wave, reaction șamd, sau să-ți faci tu altele. Razer are vechime mare în jocul RGB și are integrare cu diverse jocuri care îți pot semnala prin aprinderea tastelor anumite momente din joc, de exemplu când a trecut cooldown-ul unei vrăji și este din nou disponibilă, dar și cu diverse alte accesorii RGB din PC sau împrejurimi, precum Philips Hue.
Și cam aceasta este tastatura Razer Blackwidow V3 Mini Hyperspeed. Își face treaba pe care promite ca o va face. Are software bun de configurare. Pare solidă și iluminatul RGB este plăcut. Mi s-a părut prea groasă și de asemenea n-aș recomanda nimănui varianta Mini în locul uneia full-size decât dacă știți la ce vă băgați și aveți nevoie de o astfel de reducere de dimensiune.
Prețul poate fi ușor confuz. Blackwidow V3 Mini Hyperspeed costă 600 de lei la eMAG (switch-uri Green). Varianta Yellow am găsit-o doar cu taste Phantom, cele semi-transparente pentru iluminare mai amplă, la 649 lei la eMAG, ceea ce pare o diferență mică, oficial ea fiind de 20 de dolari.
Problema este că pe site poți găsi și Blackwidow V3 full-size tot la 600 de lei, plus varianta TKL tot pe la acest preț. Atenție însă ca acele modele full-size nu sunt compatibile Hyperspeed. Compatibilitatea aceasta o are doar versiunea numită Blackwidow V3 Pro, care este full-size, și costă pe măsură, în jur de 900 de lei.
Sunt denumiri ce pot crea confuzie, că pe full-size i s-a zis Pro tastaturii Hyperspeed, dar pe varianta Mini nu i s-a zis Mini Pro, ci chiar Mini Hyperspeed. Mai există și un Blackwidow V4 Pro, de altfel.
Aș zice că varianta Blackwidow v3 full-size fără Hyperspeed, adică nu cea Pro, este și ea atrăgătoare la 600 de lei. Sunt multe combinații de switch-uri și taste normale sau Phantom, le găsiți listate la eMAG și PC Garage.
Am testat Razer Blackwidow V3 Mini Hyperspeed timp de o săptămână cu un model pus la dispoziție de Razer și care cred că-mi rămâne mie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
19/05/2023 la 3:16 PM
As fi structurat articolul cu niste headings pentru o mai usoara navigare la sectiuni ca pros/cons.
Nothing beats the MX keys. My 2 cents.
Carturaru(Citează)
19/05/2023 la 8:42 PM
keychron k10 pro :)
john2381(Citează)
19/05/2023 la 9:05 PM
Mie MX-urile nu îmi plac deloc, după ce am incercat 4 culori de-ale lor. Mi se par ieftine, fiecare tasta suna și se apasă altfel, ceva oribil. Iar celebrele Brown nu au clickul cu care se laudă ei.
Gateron sau Zealios îmi plac mult mai mult.
Tano(Citează)
20/05/2023 la 8:33 AM
Keychron K7.
Slim, nu ocupa mult spatiu, comutare intre windows si macOS.
Raul(Citează)
19/05/2023 la 9:54 PM
Ducky beats mx
ZorracK(Citează)
20/05/2023 la 9:27 AM
Este o versiune noua? Tastatura este aparuta de cativa ani buni.
Vlad(Citează)
20/05/2023 la 10:16 AM
Eu am varianta V1 din 2012, si inca merge perfect, am inteles ca noile modele ar fi inferioare calitativ.
Cristi(Citează)