un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Sunt mândru de Alice: s-a descurcat foarte bine în prima zi la grădiniță și la primul ei zbor cu avionul

9 May 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE, GÂNDURI  ·

42 comentarii

Alice a avut o lună plină și sunt foarte mândru de cum s-a comportat și cum a evoluat în ultimele 30 de zile.

Ca preambul, lunile noiembrie-ianuarie au fost plictisitoare pentru ea. A fost vreme urâtă și nu am ieșit mult din casă. A fost răcită sau au fost alți copii răciți, a avut și probleme cu somnul. N-a socializat mult și parcă se sălbăticise un pic, reacționa urât la alți copii, se temea când veneau spre ea și îi invadau “spațiul personal”, era geloasă dacă îi furau jucăriile etc.

Și apoi, începând cu februarie, am început să lucrăm la asta. S-a obișnuit din nou să stea cu bunicii ei perioade mai lungi de timp, am dus-o la locuri de joacă prin cartier și acolo a învățat cum să interacționeze cu copii altfel decât “vino să-ți bag degetul în ochi”. A dat mingea de la unul la altul, i-a mângâiat, i-a strâns în brațe; se ducea cu plăcere la joacă.

Se vedea că s-a schimbat. Când se mai temea de ceva, noi îi spuneam că este o fetiță curajoasă și că nu trebuie să se teamă și ea se ducea înainte spre tobogane sau copii mai mari. După o vreme ne zicea să nu o mai ținem de mână nici măcar la urcat pe scări sau la dat pe tobogan, ci vrea să facă singură totul.

PRAGA

La final de martie ne-am dus pentru câteva nopți la Praga, un mic city break și prima călătorie cu avionul a lui Alice, că anul trecut în Bulgaria am mers cu mașina. S-a comportat exemplar.

Înainte de decolare ne-am dus la lounge-ul din Otopeni, că tati avea nevoie de un Martini roșu cu lămâie și gheață. Acolo era foarte aglomerat (deși ai zice că la ora 13 nu mai este mare agitație în aeroport), dar Alice s-a adaptat imediat, mergea pe acolo după noi, se uita curioasă la alți oameni, mai făcea pa-pa cu mâna unor călători și zâmbea frumos.

A găsit și alți copii și s-a jucat cuminte cu ei din prima. Părea totul bine.

În avion a fost destul de calmă. N-ai cum să-i explici unui copil de 1 an și 7 luni că trebuie să stea 30 de minute cu centura pusă, că așa sunt regulile, dar a reacționat bine. Ne arăta aeroportul pe geam, s-a jucat cum a putut, a fost chiar ok. Se vedea că s-a plictisit deși zborul a fost unul sub două ore, dar per total a reacționat mai bine decât mă așteptam.

Și în Praga a mers totul bine. Acolo problema a fost că între orașul este doar piatră cubică, inclusiv pe trotuare, așa că i-au cam vibrat dinții în gură în cărucior la plimbare. Au fost mai multe ore de plimbare și de stat încălțată decât este ea obișnuită.

Nu i-a fost însă niciodată teamă de mulțimea de oameni, iar în Praga este plin de turiști. S-a plimbat pe podul Carol la pas cu noi și ne mai arăta statui și oameni, se ducea interesată la alți copii și voia să se joace cu ei. A descoperit că prin biserici vocea ei are ecou și tot dădea câte un mic strigăt de câte ori intra într-una. A fost prima ei călătorie cu avionul, prima călătorie cu tramvaiul și prima ei plimbare prin orașe străine.

Shhh, I’m hunting guguștiuci!

A fost mult mai bine decât ne așteptam, pe toate planurile. O să revin cu alte articole despre cum ne-am pregătit mai bine pentru călătoria cu ea și de asemenea despre ce ne-a plăcut și ce nu prin Praga, care este un oraș excelent pentru city break. Toate obiectivele importante sunt în centru, în zona pietonală, totul arată impecabil, restaurantele au prețuri ca la noi și bere bună.

SARICHIOI

Am fost cu ea în weekend la Casa Filip din Sarichioi, Tulcea, împreună cu nașii ei, Ioneștii.

Și acolo Alice s-a comportat exemplare din prima. L-a îmbrățișat direct pe Noel și s-au jucat frumos împreună în curtea mare de acolo. Avem niște fotografii extraordinare cu ei ținându-se de mână și alergând pe acolo sau stând pe același scaun la masă.

Au venit pe acolo și alți copii, la o cină tradițională, și Alice s-a jucat neașteptat de bine cu toți. Față de acum câteva luni, a fost o schimbare uriașă în comportamentul ei și majoritatea meritului îi aparține Matildei, care s-a tot ocupat de ea și i-a arătat cum să interacționeze cu alții, cum să dea din jucăriile ei altora și să nu se mai teamă de lume străină.

Daenerys la Dragonstone, când era mică.

Btw, pensiunea Casa Filip arată super. Știam că este bună, că îi urmăresc pe FB și am văzut-o menționată în tot felul de liste cu cele mai frumoase din Dobrogea, dar în realitate ne-a întrecut așteptările, deși de obicei pățim invers. Pur și simplu zici că fusese renovată cu o zi înainte, totul arăta impecabil.

GRĂDINIȚĂ

Ieri a fost prima ei zi de grădiniță. Era planificată de multă vreme, că a fost necesar chiar și un aviz de la medic că este sănătoasă.

Am fost emoționat. Una dintre cele mai vechi amintiri ale mele este din prima mea zi de școală. Stăteam cu mama de mână în fața școlii 97 și eram supărat că nu aveam chef de școală zilnică, ci de joacă. Eram și speriat și nu știam de ce nu este și tata acolo.

Apoi l-am văzut și pe tata venind spre noi. Întârziase un pic, dar l-am reperat mai departe pe stradă, mergând cu pas rapid spre școală.

Am vrut și ca Alice să aibă o amintire cu amândoi părinții ducând-o la grădiniță și luând-o de acolo. Știu că de fapt nu-și va aminti această zi, este prea mică, dar subconștientul lucrează în multe moduri.

Așa că în dimineața de luni ne-am trezit cu toții voioși, am băut o cafea și am dus-o pe Alice spre grădiniță. Urmează să fie mai multe etape la mijloc:

  1. acomodare până în prânz, doar pentru joacă, eventual cu noi în preajmă la început.
  2. luat și prânzul acolo
  3. dormit de prânz la grădiniță
  4. stat și după-amiaza la grădiniță

Iar acum pentru prima zi, urma să fie vorba de 1-2 ore petrecute maxim acolo, poate cu Matilda în curte, ca să nu se sperie.

Am ajuns acolo. Am intrat în curte. Educatoarea mi-a zis că este prea frig pentru a sta în curte, iar înăuntru nu putem intra noi, doar Alice. Am vorbit vreo 5 minute acolo, poate chiar prea puțin pentru măcar o urmă de transfer de încredere, apoi educatoarea a luat-o pe Alice pe sus pentru a o duce la restul grupei ei de copilași.

Noi am rămas în preajmă, ca în cazul în care are o criză de plâns sau se sperie rău să o calmăm. Apoi a rămas doar Matilda, că eu aveam treabă.

Și culmea este că nu a fost nevoie. Alice a intrat acolo și în următoarele minute nu s-au auzit urlete înfricoșătoare. Apoi educatoarea ne-a trimis fotografii cu ea stând pe un scaun și jucându-se cu o carte. Apoi jucându-se cu alți copii.

A trecut o oră. Au trecut trei. Alice a stat acolo până la 12:30 și inclusiv a luat prânzul la grădiniță din prima zi. Ciorbă și paste cu roșii. La 12:30 ne-au dat-o înapoi, că totuși o culcăm acasă.

Noi credeam că va sta o oră la grădiniță. Pentru ziua următoare trebuie să o ducem ceva mai bine pregătită pentru câteva ore de joacă, că ne-a luat prin surprindere cheful ei de grădi.

Așa că primul pas a fost unul foarte bun. Acum sperăm să-i placă în continuare acolo, mai ales după ce descoperă că este o treabă zilnică.

Iat-o pe Matilda intrând în grădiniță și apoi Alice intrând în clădire cu altcineva, predată pe proces-verbal.

asus s5507

    42 comentarii

  1. A treia zi e cea mai grea. Atunci începe să se prindă copilul că e ceva de durată.
    Eu i-am zis băiatului, în prima zi de grădiniță: „Băiete, de azi începe o viață de trezit devreme. Fii tare!”

      (Citează)

  2. Ca fapt divers, o sa-ti iei LUNA TATALUI? Daca da, de ce ? Daca nu, de ce ?

      (Citează)

  3. Vad ca pana la urma ati mers pe recomandarea mea, sa va fie de bine :)

      (Citează)

  4. add:
    si cine i-o plateste cand el e somer?

    Noi restul sau el, cu contributiile platite pana acum.

      (Citează)

  5. add:
    si cine i-o plateste cand el e somer?

    Pai nu e freelancer, cu PFA / srl și taxe plătite la stat?

      (Citează)

  6. Văd că nimeni nu a comentat în legătură cu “grădinița”. Dacă o primesc la nici 2 ani aia nu e grădiniță, e creșă. Tradițional grădinița vine dupa ce face 3 ani

      (Citează)

    • Tom, cresa aia traditionala asigura doar mancare si somn. O gradinita are si niste educatoare care fac diverse activitati cu copilul. Si iti pot spune asta pentru ca am avut copil care a mers la 1 an si 6 luni la gradinita (privata evident, pentru ca la stat ii primesc doar de la 3 ani, iar crese nu prea am vazut in Bucuresti).

        (Citează)

    • @Tom, nu a comentat nimeni în legătură cu asta pentru că e un non-subiect. Da, ai dreptate, tehnic este „creșă”, dar cum nu prea ai opțiuni pentru creșe de stat, de obicei copilul este dus tot la o grădiniță privată la „grupa baby”. Evident, serviciile oferite sunt adaptate vârstei copiilor, dar e complet irelevant dacă-i spunem creșă sau grădiniță, e locul unde e dus copilul pentru că părinții nu pot sta cu el și trebuie să lucreze.

        (Citează)

    • babu – nu pot sa contrazic ca nu ai vazut tu crese prin bucuresti, dar uite lista creselor de stat: https://www.copilul.ro/Crese-de-copii-u58/?g214=291&l=213&j1=0

        (Citează)

  7. Salut Radu.
    Din experienta (2 fete) primele zile de gradi sunt usoare/frumoase.
    Pe masura ce copilul se prinde ca e ceva ce va dura si cam asta e noul normal o sa fie dificil. O sa fie inclusiv cu plans si nu pleca te rog eu etc.
    Nu prea ai cum sa scapi de ele insa cateva lucruri care pot ajut:
    – incearca sa ai niste timp sa stai cu ea cand plange si zice ca nu vrei sa pleci. Vad multi parinti care sunt in criza de timp si trebuie sa plece ATUNCI si copilul ramane oarecum traumatizat ca el tipa si chiar atunci tati/mami pleaca.
    – pe noi ne-au ajutat niste carti pregatitoare gen Conie merge la gradinita si alte carti pe care le citim cu gradinita sa stie copilul la ce sa se astepte.
    – o sa vina si zilele cu plansul de dimineata “nu vreau sa ma duc la gradi” si plansul de seara “nu vreau sa plec de la gradi”. E normal.

    Bafta.

      (Citează)

    • In general vorbind, despartirea nu trebuie sa fie grabita, dar nici lungita, pentru ca nu cred ca exista vreun copil care inceteaza sa planga daca mai stai 5 minute.

      Problema lui este ca-l lasi la gradinita, nu ca pleci prea repede dupa ce-l lasi.

      De asta e bine sa nu-l duca mama la gradinita la inceput, ci tata, ca de obicei copiii sunt mai atasati de mama.

      Dar da, sigur ca problemele incep dupa 1-2-3 saptamani, in primele zile aproape toti copiii sunt ok cu ramasul la gradinita, mai ales daca stiu ca parintii sunt prin preajma.

      Si desigur ca tot ce zicem noi e inutil, pt ca Radu nu citeste comentariile. Dar noi nu le scriem pentru el, ci ca sa ne ciondanim intre noi :-)))

        (Citează)

    • Marean: Problema lui este ca-l lasi la gradinita, nu ca pleci prea repede dupa ce-l lasi.

      problema e de fapt ca nu stie cum sa gestioneze emotional despartirea si teama ca e abandonat.
      daca tu pleci exact cand e problema mai mare.. i-ai confirmat teama si gata trauma.

      da, nu o sa fie complet ok dupa inca 5 minute, dar minutele alea pot face o mare diferenta

        (Citează)

    • Teama de abandon o abordezi acasa, inainte de a merge la gradinita, nu in 5 minute in plus dimineata. Cele 5 minute in plus nu au cum sa rezolve problema asta. Daca copilul e prea mic, nu o rezolvi nici acasa, ca nu intelege.

      Repet, nu exista vreun copil care dupa 5 minute in plus sa fie ok cu plecarea. Intotdeauna dupa “mai stai 5 minute” urmeaza un alt “mai stai 5 minute” si tot asa la nesfarsit.

      Minutele alea in plus nu fac nici o diferenta, poti intreba educatoarele si o sa iti spuna ca, in general, copiii se linistesc la fel de repede indiferent cat de mult sta parintele la despartire.

      O despartire prea lunga nu face decat sa faca lucrurile mai dificile pt toata lumea, in mod inutil.

        (Citează)

    • Marean: nu exista vreun copil care dupa 5 minute in plus sa fie ok cu plecarea

      interesul nu e sa fie complet alb sau complet negru (asta se intampla foarte rar in realitate), insa e o mare diferenta intre un “gri-cenusa-negru” si un “gri-silver-alb”.
      deci da, pentru mine conteaza cat de (putin / mult) ok e sau nu e cand il arunc din masina peste gardul gradinitei.

      Marean: o sa iti spuna ca, in general, copiii se linistesc la fel de repede indiferent cat de mult sta parintele la despartire.

      ma intereseaza mai putin cat se exprima dupa (exprimare care chiar ajuta)..
      dar ma intereseaza mai mult cu ce urma ramane.

      dar tu poti alege forma inaintea esentei daca asta te face sa te simti mai bine, inca nu avem restrictii aici.

      ps. ti-a spus radu mai sus:
      “Eram și speriat și nu știam de ce nu este și tata acolo.”
      daca pentru el la scoala a fost asa..
      oare cum poate sa fie pentru un copil de 2-3 ani?

        (Citează)

    • Bre john, e bine sa ne mai scoatem capul din fund si sa avem o minte deschisa.

      Si sa fim constienti ca cei mai multi parinti nu isi inteleg de fapt copiii fara a face un efort de gandire, asa ca cel mai probabil asta ni se aplica si noua.

      De aia e bine sa citim carti, bloguri de parenting si sa ne sfatuim cu altii.

      Eu nu mai am copii mici asa ca tine, dar am dezbatut extensiv toate lucrurile astea in multiple contexte, cu psihologi etc si incerc sa va ajut.

      Literally primul link luat la intamplare despre separation anxiety zice ca e bine sa ai un ritual scurt de despartire si sa pleci fara sa faci o drama din asta.

      https://www.helpguide.org/articles/anxiety/separation-anxiety-and-separation-anxiety-disorder.htm

      Dar sigur, trebuie o intreaga pregatire prealabila pt gradinita: saptamani in care ai povestit despre, te-ai jucat de-a gradinita etc

        (Citează)

    • Marean: Dar sigur, trebuie o intreaga pregatire prealabila pt gradinita

      nu am contestat asta si nici faptul ca despartirea nu trebuie sa fie prea lunga.
      dar nu ma poti convinge in nici un fel ca e mai bine sa plec fix cand e in criza.

      da, din experienta proprie.. de cele mai multe ori.. pregatirea e suficienta si despartirea e fara probleme,
      dar cand are nevoie de mine inca niste minute.. sunt acolo si apoi totul e ok.

      Marean: asa ca cel mai probabil asta ni se aplica si noua.

      evident, nu am pretentia ca ar fi altfel.
      doar ca sunt convins ca ce am spus mai sus a fost varianta buna pentru cazul meu.

        (Citează)

    • Nu stiu ce numesti tu “criza de plans”, pentru mine asta e ceva diferit de un plans normal.

      Daca face crize din astea, evident ca nu il parasesti in mijlocul lor, dar in acelasi timp inseamna ca ar mai trebui lucrat acasa ref la mersul la gradinita si/sau investigat daca nu cumva se intampla ceva la gradinita care il face sa aiba reactii atat de puternice.

        (Citează)

    • Marean: Nu stiu ce numesti tu “criza de plans”

      pai eu raspundeam la bucata asta din comentariul initial

      mihai: Vad multi parinti care sunt in criza de timp si trebuie sa plece ATUNCI si copilul ramane oarecum traumatizat ca el tipa si chiar atunci tati/mami pleaca.

      tocmai pentru ca am vazut-o si eu de multe ori si mi s-a parut nepotrivita.

      in cazul nostru nu e chiar cu plans, ci un fel de “miorlait” cand a mai avut cate o zi grea (s-a certat cu un coleg, a fost speriat la somn de alt coleg, etc) si are nevoie de “curaj” sa revina.
      si desi sunt discutate si acasa de cele mai multe ori.. curtea gradinitei le aduce inevitabil in actualitate.
      si da, cateva minute, o discutie, o imbratisare sunt lucruri care fac o diferenta enorma.

      acum, stiu ca in unele cazuri chiar e complicat cu timingul, dar fa tot ce poti sa nu pleci fix ATUNCI cand iti spune ca are nevoie de tine (fie ca o spune in cuvinte, tipand sau plangand).

      cam la asta ma refeream.
      si cumva am impresia ca nu spuneam lucruri atat de diferite :)

        (Citează)

  8. Cel putin in Iasi, cresele de stat sunt asemenea unor tarcuri unde sa-ti decartezi copilu.
    In teorie exista 1 educatoare si 2 ingrijitoare la 3 grupe de 30 copii, in practica nu cred ca stie nimeni ce se intampla acolo.

    La gradinitele private din Iasi, in teorie exista 1 educatoare pe fiecare grupa de 15 copii, in practica unele sunt mai dezastru ca la stat.

      (Citează)

  9. Să îmi iertați vorba proasta. Cu primul a fost mai greu, că erați debutanți. Cu al doilea va fi parfum. Poate vă gândiți. Dar nu prea mult.

      (Citează)

    • Ei na, toată lumea spune ca e mai greu cu 2. Cel puțin, ca să citez o prietena, pana face ăla mic 5 ani. După înțeleg ca ar fi ok. 😅

        (Citează)

  10. Ce amuzanti mi se par cei care lasa sfaturi pentru Radu ca si cum el chiar le-ar citi. Si daca e acea zi din luna in care ii scapa mouse-ul pe “Comentarii”… Sfaturile despre copii se lasa doar pe cancerele societatii: grupurile de mamici de pe facebook.

      (Citează)

  11. Eu inca astept comentariul “de ce nu emigrati, ca o sa loviti de realitatile romanesti in gradinita, o sa vedeti voi apoi”

      (Citează)

  12. john2381: eu ma intreb cum e cu apa calda.
    inteleg ca (iar) e o problema semnificativa in bucuresti pe tema asta.

    Are centrala, il doare la bascheti.

      (Citează)

  13. Să știi că nu ne-am născut părinți, toți am învățat să fim părinți este normal să te temi că copilul tau nu se adaptează la un colectiv, grădinița etc… noi avem alte temeri ei se adaptează mai iute ,poate părea surprinzător dar asta este realitatea
    Noi ca părinți ne facem multe griji, ceea ce este normal dar asta este viața… cu bune și cu rele
    PS. Zici că numai tu ai făcut-o pe Alice
    este copia ta fidelă,sper să nu se supere
    Matilda

      (Citează)

    • Bai, dar nimic n-are de la mine, e toată taică-său! Sper ca odată ce creste sa înceapă sa mai aducă și cu mine.

        (Citează)

  14. s-a mai dus pe copca inc-un blog…

      (Citează)

  15. Mersul la gradinita mi se pare o prostie, copilul este prea mic si nu are sistemul cognitiv indeajuns de dezvoltat ca sa incepi sa il chinui cu invatat chestii inutile.

    Socializarea cu copii de aceeasi varsta are beneficii, pentru asta este de ajuns mersul in parc.

    Iar luat toate bolile care se iau din colectivitate nu fac decat sa transforme copilul intr-o farmacie ambulanta indopata cu antibiotice.

    As fi curios sa vad niste studii comparative privind dezvoltarea fizica a copiiilor intre cei care au fost la gradinita si cei care nu au fost, la 7 ani, 14 ani si 21 de ani.

      (Citează)

  16. ce de tatici pe-aici, n-as fi zis :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus