un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Guvernul României se ceartă cu TikTok și probabil va interzice aplicația pe telefoanele angajaților publici

19 May 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Acum două zile, ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat un raport al centrului Cyberint din cadru SRI despre aplicația TikTok. Raportul este similar cu cele văzute în trecut de la americani și de la alte țări europene, concluzia fiind că aplicația TikTok te-ar putea spiona și urmări, dacă ar vrea, ba chiar ar putea fura date personale sau executa cod malware în telefon.

Ca să fie clar, raportul spune că ar putea face asta, nu că o și face. Încă nu sunt dovezi clare că TikTok spionează cu interese meschine utilizatorii aplicației, dincolo de trackingul uzual făcut de orice rețea socială pentru a te ține cât mai mult în aplicație.

Unele probleme vin și din permisiuni prea confuze, cum le-am considerat eu mereu. De exemplu, pe Android permisiunea de Location poate fi folosită pentru a activa bluetooth-ul, dar la fel de bine poate fi folosită și pentru a monitoriza fiecare pas al tău. Tu poți crede că-i dai unei aplicații această permisiune cu un scop inocent. Ea poate folosi permisiunea și în alte scopuri; sau poate fi actualizată după un timp în acest mod.

Iar cum TikTok este aplicația unei companii chinezești, iar companiile chinezești sunt obligate prin lege să permită accesul statului la toate sistemele și datele lor, potențialul de spionaj există.

Am mai scris în trecut despre asta: de ce vrea SUA să interzică TikTok, probleme cu browserul propriu. Mai nou, Comisia Europeană a interzis angajaților să instaleze TikTok pe telefoanele de muncă.

Long story short, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a decis că fiecare autoritate membră a sa trebuie să facă o analiză proprie a riscurilor aduse de utilizarea TikTok pe telefoanele angajaților săi. Termenul pentru această analiză este de o săptămână. Mie mi se pare un termen foarte scurt pentru așa o analiză, deci nu m-ar mira ca, la final, concluziile fiecărei autorități să fie un fel de copy/paste din raportul prezentat acum.

Cu aceeași ocazie, “COSC a recomandat Directoratului Național de Securitate Cibernetică să emită, în temeiul atribuțiilor legale, o recomandare către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale pentru dezinstalarea și interzicerea pe dispozitivele de serviciu a aplicației TikTok”

Deci o recomandare de emitere a unei recomandări de interzicere a utilizării aplicației TikTok pe telefoanele de muncă.

Cei de la TikTok au avut o reacție în România, care și ea este tot cea văzută anterior în alte țări. Pe scurt, au negat acuzațiile, au spus că raportul nu este unul corect și că ei nu colectează apăsări de taste, IMEI-uri și alte date personale.

Da, dar aș putea paria că raportul spune că TikTok ar putea face asta, dacă vrea, nu că o și face. Cum spuneam, este vorba de permisiuni și ce ar putea face o aplicație odată instalată în telefon. Este ca următorul dialog “-Vecine, poți lăsa ușa larg deschisă la apartament, că eu nu intenționez să fur din el! -Da, dar ai putea să faci asta, la o adică.” Cam așa și aici.

Cei de la TikTok au mai spus și că datele utilizatorilor sunt stocate în siguranță. Da, dar nu despre asta era vorba, ci despre cum TikTok poate da oricând acces statului chinez la aceste date, că așa este legea la ei.

Probabil că acest scandal se va încheia precum în SUA și alte țări europene: aplicația TikTok va fi interzisă pe telefoanele angajaților instituțiilor publice. Poate și locale, vom vedea. În fond, recomandarea este deja emisă pentru “autoritățile și instituțiile publice centrale și locale”, după cum am citat mai sus.

Miercuri, pe 24 mai, se va reuni un Consiliu de Securitate Cibernetică. Decizia probabil va fi luată acolo sau într-unul următor, că au loc periodic. Mă aștept la interzicerea aplicației, după cum spuneam.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Nu inteleg de ce li se mai permite chinezilor sa urce aplicatii pe Play/Appstore. Sa-si faca propriul store pentru partea aia a lumii si sa ne lase cu spyware-urile lor.

      (Citează)

  2. Ce pot spune eu e că telefoanele Huawei sunt preferatele organelor de conducere din administrație, atunci când nu s-au găsit bani pt IPhone.
    Dar interzicem TikTok..

      (Citează)

  3. Mi se pare incredibil că oameni maturi folosesc aplicația asta. De ce ai face așa ceva?

      (Citează)

  4. o mizerie de aplicatie care promoveaza continut low brainer. cumva e o oglinda pt societate asa cum e ea in prezent. si bonus faptul ca in continuare se tot promoveaza telefoane si aplicatii care sunt controlate de un stat represiv

      (Citează)

  5. Gata, a muncit Burduja si luna asta. Terminase de digitalizat toata administratia si acum se teme sa nu fure chinezii e-dosarele cu e-sina.

      (Citează)

  6. Sincer, sper sa se interzică ca să nu mă simt presiunea să keep up with this trend.

      (Citează)

  7. Ender: zerie de aplicatie care promoveaza continut low brainer. cumva e o oglinda pt societate asa cum e ea in prezent. si bonus faptul ca in continuare se tot promoveaza telefoane si apli

    Continutul ii afisat in functie de clipurile la care le-ai dat like, la ce ai insistat mai mult, la ce comentezi.
    Daca te uiti la tzatze si dansuri, aia iti afiseaza.

    Am doua device-uri cu tiktok, pe unul vad tzatze, pe altull chestii de DIY, bucatarie si science stuff.

      (Citează)

  8. Pe acest principiu, ar trebui interzis si facebook, instagram, google, etc…
    Toate au acces, si “ar putea” sa te spioneze daca vor.
    Practic aici e un fel de “hotul striga hotii.” Cat timp doar unii au fost cei care spioneaza, e ok, dar cand apar si altii nu mai e ok.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus