►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
5 May 2023 ·
Am fost ieri la Facultatea de Electronică pentru a vedea deschiderea unui nou laborator numit Innovation Hub, dotat de Vodafone.
M-am dus pentru Electronică, în primul rând, că sunt nostalgic în felul acesta. Voiam să văd cum mai arată astăzi facultatea de la Leu și da, m-am simțit emoționat umblând din nou pe culoarele de acolo.
Mi-am adus aminte cât de mult timp am petrecut acolo, 5 ani din viață, zilnic câte 6 ore sau câte or fi fost. Mi-am adus aminte de locurile unde stăteam în pauze, de scările pe care urcam spre sălile de curs, de numele diferite ale sălilor pe vremea mea, de parcarea mereu aglomerată, cantina de sub clădire. Genul acesta de lucruri care mie mi-au rămas în memorie.
Este ca un flashback care te lovește brusc. În general nu mă gândesc la perioada facultății sau, dacă mă gândesc, este ceva scurt. Sunt conștient că a avut un rol important în a mă forma ca om, în a mă maturiza.
Când intru acolo, însă, it’s all coming back to me now, cum ar zice Celine Dion. Îmi aduc aminte de zeci de momente în care m-am așezat în băncile din B250 (acum Amfiteatrul Adelaida Mateescu), de glumele pe care le făceau, de toate momentele de “hai, ce mâncăm azi?”, de emoția de dinaintea unui examen și altele asemenea.
Frumoși ani, mi-i amintesc mereu cu plăcere. Știu că pentru foarte mulți liceul este perioada de glorie a adolescenței, dar pentru mine a fost facultatea.
Mi-am revăzut mulți profesori. Mihnea Udrea, Șerban Obreja, Cristian Negrescu. A venit și Paul Svasta la un moment dat. L-am văzut pe fugă și pe Răducanu. Mi-am adus aminte de cursurile lor, am făcut în minte o scurtă recapitulare cu ce mai țin minte din ele (Codarea și Compresia Audio a lui Negrescu câștigă detașat). Au trecut mulți ani de atunci, dar mă bucur să văd totuși fețe cunoscute.
Și m-a surprins plăcut și noul Innovation Hub făcut acolo de Vodafone. Le-a ieșit bine. Se găsește în corpul A, la primul etaj, cum intri în clădire îl vezi sus deasupra orarelor, o zonă care înainte era doar o pasarelă, un balcon de trecere nefolosit.
Inițial am crezut că va fi mai degrabă un showroom, dar cine a făcut lista de echipamente pentru dotare a știut bine ce să ceară și a ieșit fix ce-am spus mai sus, un laborator pentru Internet of Things, OpenRAN și tehnologii 5G.
Sunt multe bănci de lucru acolo dotate cu echipamente noi și moderne pentru diverse tipuri de proiecte. Am văzut osciloscoape și analizoare de semnal de la Rhode & Schwarz și Rigol, de exemplu. Într-un colț funcționa o imprimantă 3D. 90% din laptopuri erau modele Asus Strix, adică foarte performante.
Mai erau pe acolo și plăci electronice, generatoare de semnal, Raspberry Pi-uri, un microscop pentru inspectat cipuri, plus multe alte echipamente pe care nu le-am putut recunoaște.
Pe un birou funcționa practic o celulă 5G. Erau de fapt două, se conectau între ele pentru o rețea 5G de mică putere, cât să testezi diverse soluții în mod local. Un student mi-a arătat un software care îmi măsura pulsul folosind doar un webcam. Mă apropiam cât de cât în fața webcam-ului și îmi spunea ritmul cardiac, l-am verificat cu smart watch-ul și era o diferență de sub 5%.
Mi s-a părut foarte mișto aplicația, caut acum mai multe informații despre soluția de detecție utilizată pentru că se bazează pe mici diferențe în culoarea pielii în funcție de fluxul sanguin.
A doua surpriză plăcută a fost că am putut discuta un pic cu Mihnea Udrea, care a fost unul dintre cei mai buni profesori pe care i-am avut eu ca student, iar în prezent este decan al facultății. A explicat de fapt și într-un mic discurs care este planul cu acest laborator și, pe scurt, planul este ca orice student interesat de orice tehnologie de acolo să poată avea timp hands-on cu ea.
Pe larg, există un plan mai complex, iar din anul următor va fi inclus chiar în orele de curs. Din ce am simțit eu, este un loc unde studenții interesați de tehnologie, de un proiect, un start-up, o idee de pitchuit mai departe, își pot verifica în practică ideile.
Este și un laborator vizibil. Pereți de sticlă, plasat în holul facultății. Poate că astfel va invita mai mulți studenți pe acolo, curioși de a descoperi ceva plăcut, față de un laborator bine ascuns la cine știe ce etaj.
Nu mă aștept ca un astfel de laborator să fie plin. Speranța mea este doar să fie funcțional multă vreme de acum încolo. Mie mi se pare că, din studenții unui an, marea majoritate vor doar să treacă examenele cum s-o putea și, la finalul facultății, să vadă ei cum și unde se pot angaja. O mică parte, însă, prinde microbul acesta al electronicii sau al programării. Sunt studenți interesați de un start-up și de un plan de afaceri, se gândesc la masterate în străinătate sau pitch-uri pentru finanțare șamd. Pentru ei mă bucur că există tot mai multe astfel de laboratoare în mediul nostru academic.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
05/05/2023 la 6:08 PM
Mai ploua in B250? Tin minte ca prin 2005 trebuia sa stam cu umbrela la cursurile de acolo :))))))
Cred ca de prin 2006 au inceput usor usor sa schimbe laboaratoarele. Si era un contrast destul de mare. Am avut un laborator de masuratori super ok, cu osciloscoape noi, digitale si bread-boarduri si componente suficiente. Dar alt laborator, parca de microunde, cu echipamente sovietice.
Sper sa le mearga bine cu laboratorul nou. Stiu ca la un curs de comunicatii, profesorul ne-a spus ca se lucreaza la un handover vertical pt voce – voce peste wifi care poate trece peste 3G apoi 2G. La momentul respectiv mi se parea ciudat si foarte greu de facut. Acum am voice over WIFI pe telefon.
Victor(Citează)
08/05/2023 la 9:29 AM
e Rohde&Schwarz, nu Rhode
lichu(Citează)