un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de mai 2023

19 May 2023  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

În sfârșit, o lună bună! Nici nu știu motivele pentru care totul a mers în sus și nici n-am avut timp să le caut, fiind blocat cu altele. Dar a mers bine.

BURSĂ

Situația mea din eToro este următoarea:

  • o săptămână: +1,56%
  • o lună: 0,35%
  • 3 luni: 0,8%
  • 6 luni: 7,4%
  • 12 luni: 4%
  • YTD: 12%

Mi se par rezultate bune. Practic portofoliul meu a revenit spre valoarea din maxim din 3 februarie 2023 și din august 2022, când a fost o altă perioadă bună.

De asemenea, 12% pe acest an pare din nou un rezultat bun.

Spre deosebire de luna trecută, acum sunt profitabil pe 12 companii: Pepsi, McDonald’s, Microsoft, Apple, Google, Intuitive Surgical, Mastercard, Visa, Lululemon, NVIDIA, Berkshire și Applied Materials.

Mai sunt profitabil pe NASDAQ100 și pe InvestorAI, fondul acela controlat de un AI.

Sunt foarte aproape de profitabilitate pe un smart portofoliu de acțiuni din industria de gaming. Acesta a fost cândva pe profit mare, dar a scăzut odată cu tech-ul și mai ales cu Alibaba prin 2022, dar revine treptat. Și cu SPY sunt aproape de zero.

Am vorbit recent cu cineva despre acțiuni la Tesla. Sunt multe motive pentru a crede că Tesla va crește în viitor. Musk negociază cu India pentru reduceri de taxe și poate o fabrică de baterii acolo. Într-o discuție pentru investitori, Musk a spus că Tesla lucrează activ la un nou model, probabil acel Model 2 care ar trebui să fie pe la 25.000 de dolari în piață. Au apărut leak-uri despre un facelift pentru Model 3. Musk insistă că Full Self Driving va deveni în curând foarte bun.

Musk va preda șefia Twitter și se întoarce la Tesla. Toate sunt indicii nu doar că Tesla lucrează la eficientizarea costurilor și la extinderea serioasă a business-ului prin noi modele și fabrici, dar și că această eficientizare le va permite în continuare să reziste bine în cursa prețurilor la EVs.

Pe de altă parte, piața este ciudată, Musk zice din când în când tâmpenii, nu se știe niciodată cum evoluează lucrurile. Oricum, dacă sunteți încrezători în Tesla, poate fi un moment bun de investit, acțiunile sunt la o valoare bună acum față de maximele din trecut.

Google a crescut vreo 5% după conferință I/O de zilele trecute. Nu cred că anunțul de Pixel Fold a ajutat, cât faptul că poate au convins lumea că sunt bine conectați la lupta pe AI cu Microsoft și OpenAI și alții.

Și Apple stă momentan bine. În iunie, însă, la conferința pentru dezvoltatori, probabil vor anunța o cască de mixed reality de 3.000 de dolari. S-ar putea să fie un mare fail.

NVIDIA a crescut 10% în ultima săptămână. Acțiunile valorează acum 315 dolari.  În octombrie 2022 au avut un minim pe la 110 dolari bucata, iar în ianuarie erau pe la 150 de dolari. Toate discuțiile acelea despre lansarea lui 4080, prețuri mari și altele n-au contat la bursă, unde perspectiva companiei pare foarte bună, diversificându-se acum cu AI și data centers.

De partea cealaltă a balanței, diverse bănci sau firme de analiză vorbesc în continuare de recesiune în lume și vremuri nasoale ce vor urma să fie. În România, am văzut o știre care spunea de fapt opusul: Comisia Europeană mărește prognoza de creștere economică a României și o inflație de sub 10%.

CRIPTO

Bitcoin este tot pe la 27.000 de dolari, aceeași valoare ca la ultimul articol. În ultima lună a stat aproape 2 săptămâni pe la pragul de 29-30k, dar nu a reușit să treacă de acel nivel de rezistență și s-a întors la 27k, ba chiar pare în ușoară scădere.

Cu câteva zile în urmă s-a dus de asemenea spre 26.000 de dolari.

Ethereum a evoluat similar, chiar mai slab. N-am văzut nici o știre semnificativă despre domeniu.

FONDURI DE INVESTIȚII

Fondurile mele au avut o ușoară creștere. Acum câteva zile chiar stăteam mai bine, dar apoi au scăzut un pic, însă tendința tot de creștere este.

Spuneam luna trecuta că un fond conservator al NN, numit Romanian Bonds, are 6% randamentul la un an. Luna aceasta este la 12% la un an.

Din 31 de fonduri în ofertă, 11 sunt pe plus în această lună, față de 5 în luna anterioară.

IMOBILIARE

Am văzut o mulțime de știri despre noi proiecte imobiliare. Pare că orice om de afaceri sau orice proprietar de teren se apucă de un proiect imobiliar. Dacă ar fi și cerere pentru ele, ar fi un semn bun de creștere economică, cel puțin în București.

În același timp, noi apartamente date în piață înseamnă de obicei o scădere a prețurilor, dacă cererea nu ține pasul cu oferta. Vom vedea noi.

Un studiu al Imobiliare.ro spune că prețurile au crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior, pe fondul micșorării ofertei, și cu 1,7% pe an. Sunt o mulțime de alte statistici în articolul din Profit.ro, de exemplu chiria media în București este de 500 de euro pentru 2 camere.

În București, metrul pătrat de apartament scos la vânzare este la o medie de 1.660 de euro, pe când în Cluj-Napoca media s-a dus în 2.420 de euro. Brașov este pe locul 3 cu 1.580 de euro.

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele Imobiliare.ro relevă doar majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Iași (+9,8%), urmat de Cluj-Napoca (+8.1%), Oradea (+6,8%), Brașov (+5,5%) și Ploiești (+5,2%). Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Timișoara (+4,6%), Craiova (+3,8%), Brăila (+3,6%), Galați (+2,7%) și Constanța (+1,8%).

București este la 0,5% anual.

Am făcut din nou simularea de luna trecută pentru credite ipotecare. Calculele sunt de pe site-ul oficial al băncilor. Am făcut simularea pentru un credit de 500.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), cu rambursare în 30 de ani și avans 15% pe lângă această sumă.

CEC

  • Dobândă variabilă: dobândă 8,28% (IRCC+2,3%), DAE 9,13%, dai înapoi 1.406.000 lei
  • Dobândă fixă 5 ani și apoi variabilă: dobândă fixă 9,8%, dobândă variabilă 8,28% (IRCC+2,3%), DAE 9,88%, dai înapoi 1.452.000 lei

ING

  • Dobândă variabilă: 8,46%, DAE 9,73%, dai înapoi 1.446.000 lei
  • Dobândă fixă 5 ani și apoi variabilă: dobândă fixă 7,39%, dobândă variabilă 8,77%, DAE 10,08%, dai înapoi 1.434.000 lei.

La CEC este aceeași situație cu luna trecută, chiar identic. ING a mărit însă dobânzile, a trecut de la 8,16% la 8,46% cea variabilă în simularea mea, de exemplu, așa că suma de dat înapoi a sărit de la 1.407.000 la 1.446.000 lei și de la 1.420.000 la 1.434.000 lei în al doilea caz.

asus s5507

    12 comentarii

  1. De unde ai dedus sau citit că Apple o să aibă un fail cu casca lor? Peste tot am citit doar lucruri de bine, inclusiv CEO-ul Oculus a declarat asta: https://twitter.com/PalmerLuckey/status/1657828947877560323

    Apple a investit peste 40 de miliarde de dolari în VR & AR, cu siguranță și-au făcut temele bine, exact cum s-a întâmplat și cu AirPods & Apple Watch.

    Prețul este OK, având în vedere costul de producție de $1500 și investițiile pe care le-au făcut — să nu mai spun că își dezvoltă propriul sistem de operare, xrOS, App Store și hardware-ul, care e la distanța mare față de Meta și orice altceva existent pe piață.

      (Citează)

  2. Și care este utilitatea acestui produs de 3k USD?

    Claudiu:
    De unde ai dedus sau citit că Apple o să aibă un fail cu casca lor? Peste tot am citit doar lucruri de bine, inclusiv CEO-ul Oculus a declarat asta: https://twitter.com/PalmerLuckey/status/1657828947877560323

    Apple a investit peste 40 de miliarde de dolari în VR & AR, cu siguranță și-au făcut temele bine, exact cum s-a întâmplat și cu AirPods & Apple Watch.

    Prețul este OK, având în vedere costul de producție de $1500 și investițiile pe care le-au făcut — să nu mai spun că își dezvoltă propriul sistem de operare, xrOS, App Store și hardware-ul, care e la distanța mare față de Meta și orice altceva existent pe piață.

      (Citează)

  3. Imensa in domeniul de gaming & play.

    Daca merge cum trebuie de exemplu, se pot face jocuri fizice cu aspecte de mixed reality.

    Sau imagineaza-ti ca copiii se pot juca laser tag in casa fara sa aiba nevoie de echipament suplimentar, doar cu casca.

      (Citează)

    • Cuvantul cheie era de “3000$”
      Meta quest 2 este mult mai ieftina si accesibila, am de cateva luni si e bestiala. Daca ai impresia ca apple porneste trendul in vr cu o casca de 3000$ te inseli. As fost casti exceptionale la 1/3 pret si nu au facut nimic. Bine, nici nu aveau “magia” apple.

        (Citează)

    • Hardware-ul pentru AR e mai scump decat pentru VR.

        (Citează)

    • Deci, ai 2-3 copii, boxezi 6-10k de koko să arăți că Apple știe să vândă… Da, e o treabă.

        (Citează)

  4. Partea cea mai bună, copiii nu vor trebui să facă mișcare să transpire ;)

      (Citează)

  5. Ochelarii AR (evolutia logica a castii) au potentialul sa inlocuiasca majoritatea ecranelor de uz personal.

    Despre criza – nu stiu ce sa zic, din cate vad lucrurile merg excelent la firma la care lucrez, iar firma la care lucrez e un indicator foarte bun despre starea economiei bazata pe productie din EU si US.

      (Citează)

  6. Partea si mai buna, decoratorii de interioare vor avea de lucru non stop, dupa ce utilizatorii de ochelari din astia vor distruge jumate de living.

      (Citează)

  7. mac gregor:
    Sau imagineaza-ti ca copiii se pot juca laser tagin casa fara sa aiba nevoie de echipament suplimentar, doar cu casca.

    Cu 6000 de dolari (presupun ca ai cel putin 2 copii) cred ca poti sa cumperi, sau macar sa inchiriezi exclusiv pe o luna, o arena de laser tag. Daca strangi de la toti copiii din bloc faci un poligon de trageri cu munitie reala.

    Offtopic: stie cineva unde se gasesc tevi de PVC de-alea subtiri ca pe vremea noastra? La Dedeman minimul e 32mm diametru, si cred ca sunt si mai groase/grele decat ce aveam noi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus