un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noua serie de televizoare OLED Samsung S90C a sosit în România

13 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Samsung a adus în România și noile OLED-uri din seria S90C. Anul trecut le-au lansat pe cele din seria S95, iar acum introduc și o serie poziționată un pic mai jos, numită S90.

Mai exact, modelele de anul acesta sunt S95C și S90C. Cele de anul trecut folosesc litera B ca sufix.

Am văzut două modele S90C, unul de 55 de inci și altul de 65 de inci (un model de 77 inci va veni peste o lună), iar imaginile care rulau pe ele erau impecabile. Sunt printre cele mai bune televizoare OLED văzute de mine. Are Samsung niște demo-uri foarte meșteșugite pentru a scoate în evidentă avantajele tehnologiei lor OLED cu cristale quantum dot, adică tot felul de clipuri cu fundal negru intens și culori vii în față, iar rezultatele sunt spectaculoase.

În caz că nu mai țineți minte din articolele de anul trecut, Samsung folosește ceea ce mie mi se pare cea mai bună încarnare a tehnologiei OLED de până acum, adică un panel QD-OLED de fapt. Are pixeli auto-iluminați în spate, ca orice OLED, și deci prin stingerea lor individuală poate obține negru absolut.

Lumina generată de fiecare pixel în parte trece însă și printr-un strat Quantum Dot, care sunt cristale care preiau lumina care intră în ele și o emit mai departe pe lungime de undă foarte precise, mai exact pe roșu pur, verde pur și albastru pur. Asta înseamnă că vor rezulta culori foarte vii, foarte bine reglate. Roșul este chiar roșu, nu o plajă de nuanțe de roșii. În plus, cristalele quantum dot mai au un avantaj față de filtrele clasice de culoare de pe alte televizoare: absorb foarte puțin din lumina ce trece prin ele, adică întreg panelul este foarte luminos și se duce chiar mai sus de 2000 nits, spune Samsung.

CE ESTE NOU PE MODELELE SAMSUNG OLED DIN 2023

Panelul de pe S95C și S90C este mai luminos decât cel de pe S95B de anul trecut. Au făcut ei ceva la OLED-urile care generează lumină și sunt mai puternice. Anul trecut Samsung declara o luminozitate maximă de 1500 nits, anul acesta se vorbește oficial despre peste 2000 nits. O să vedem prin review-urile celor cu aparatură de măsură exact ce diferență apare față de modelele anterioare.

Tot Samsung spune că panelurile 2023 sunt mai eficiente energetic, consumul total fiind redus cu până la 25%. Mai există pentru ele și o certificare Pantone care spune că da, pot afișa… un gazilion de culori, o să zic.

Modelul S95C are și conectică prin OneConnect, care este cutia Samsung cu porturi și procesor de imagine. Ideea este că televizorul rămâne subțire, practic doar panelul, iar această cutie poate fi montată undeva în preajma lui. Înfigi cabluri HDMI, alimentare, sunet și ce mai vrei în această cutie OneConnect, iar de la ea spre televizor circulă un singur cablu (probabil numit cablul suprem, care le unește pe toate).

Ambele televizoare vor avea pe partea de smart TV aplicația Hue de sincronizat luminile cu imaginea de pe ecran. Practic, televizoarele Samsung pot deveni similare celor Ambilight, în special dacă iei o bandă LED Philips Hue și o lipești pe spatele lor.

Până acum exista un Hue Sync Box pe HDMI care putea sincroniza lumini Hue cu imaginea din televizor. Problema era că funcționa doar pentru semnal care venea printr-un port HDMI, de exemplu de la o consolă de jocuri sau de la un set-top box, dar nu de la Netflix/Disney+ etc, nici de la canale TV preluate cu un card CI+. Noua aplicație Hue rulează însă nativ în televizor și sincronizează mereu luminile din jur cu imaginea acestuia.

Nu știu cât de bine și mai ales cât de rapid va funcționa. Aștept și eu să văd review-uri la lansare. Va costa însă bani, se aude despre o taxă lunară, pe lângă faptul că trebuie să-ți iei lumini Hue și să ai bridge compatibil pentru ele.

Ambele modele vor fi compatibile și cu standardul Matter (în viitor), pentru integrare în smart home.

S90C are telecomanda Samsung cu celule solare, adică se încarcă singură de la lumina ambientală din cameră și nu necesită baterii. Este în continuare mică, fără butoane 0-9.

Prețurile de lansare mi s-au părut foarte mari. S90C este 9.998 lei în varianta de 55 inci, iar S90C de 65 de inci este și mai scump. Rămâne de văzut la ce preț se vor lansa noile LG C3, cu care mie mi se pare că sunt în concurență aceste modele. Pe de altă parte, și generația S95B s-a lansat la un preț mare, iar după 2-3 luni a ajuns la unul mult mai normal.

DIFERENȚA ÎNTRE S95C și S90C

Nu sunt mari diferențe. Personal mă așteptam la diferențe mari, dar de fapt Samsung a avut mereu mici îmbunătățiri între seriile 90 și 95 de televizoare, ambele fiind de fapt ultra-premium în gamele lor.

Diferența este la conectică. S95C are cutia OneConnect despre care spuneam mai sus, dar S90C are porturi uzuale pe spatele televizorului, ca orice model clasic. Mie tot îngust mi s-a părut chiar și așa.

Mai este o diferență la partea de sunet. Samsung S95C are integrat un sistem 4.2.2 canale de 70W, pe când S90C este doar 2.1 de 40W.

Și cam acestea sunt toate diferențele. Ambele au același panel actualizat și mai luminos, ambele sunt 4K la 144 Hz, iar standardele compatibile sunt aceleași. Samsung nu a adăugat nici în acest an compatibilitate Dolby Vision, așa că pentru HDR ei folosesc standardul HDR10+. Acesta lucrează tot ca Dolby Vision, adică are metadate pentru imagini HDR pentru fiecare cadru în parte. Problema este că foarte mult conținut HDR de pe serviciile de streaming este Dolby Vision, nu și HDR10+, ci doar mai slabul HDR10.

Sunt chiar uimit că Samsung, care este lider de piață pe televizoare în general și lider de piață pe televizoare premium, nu implementează Dolby Vision sau măcar să negocieze cu Netflix/Disney+/PrimeVideo/HBO Max ca aceste servicii să recodeze filmele lor HDR și în HDR10+.

Bine, acum să nu vă închipuiți că ar fi diferențe mari. Probabil că majoritatea oamenilor n-ar vedea diferența dintre HDR10 și Dolby Vision nici măcar dacă le-ai pune două televizoare unul lângă altul. În practică, sunt anumite scene, anumite tipuri de imagini, unde un standard HDR se arată superior celorlalte.

Ambele OLED-uri au și compatibilitate Dolby Atmos și folosesc sistemul Samsung Q-Symphony. Dacă le conectezi la un soundbar Samsung compatibil Q-Symphony, televizorul sincronizează și boxele sale interne cu cele ale soundbar-ului și sunetul este redat simultan pe TV și soundbar, obținând practic mai multe canale de sunet în total.

Ambele au și 4 porturi HDMI 2.1 și sunt pregătite pentru gaming cu tehnologia G-Sync, Freesync și Variable Refresh Rate, plus Auto Low Latency Mode.

Per total, dacă vreți un TV OLED de la Samsung, S90C pare o afacere mult mai bună, oferind aceeași calitate a imaginii ca și S95C, dar la preț mai bun. Primești mai puține difuzoare în el, dar difuzoarele din televizoare oricum nu sunt extraordinare. La cât costă un televizor premium, mai bine luați apoi și un sistem soundbar cu surround wireless de la Samsung sau un Beam 2 de la Sonos, după preferințe, care sunt foarte utile și dacă doar ascultați muzică în acea cameră.

NEO QLED

Am văzut și televizoare Neo QLED de 2023. Acestea folosesc o rețea de mini LED-uri pentru iluminare, cu foarte multe zone de local dimming.

Un paradox al acestui ani. Televizoarele Neo QLED se apropie de performanța celor OLED când este vorba de afișare de negru absolut. Televizoarele OLED se apropie de performanța celor Neo QLED când este vorba de afișare de alb și imagini foarte luminoase.

Au atât de multe zone de local dimming (Samsung nu spune câte, dar probabil o mie de zone) încât se poate obține negru absolut pe porțiuni mari prin stingerea lor. Culorile sunt vii și intense prin stratul Quantum Dot, iar iluminarea de fundal cu LED-uri este foarte puternică și se duce spre luminozitate mai mare decât OLED-urile (dar nu mult mai mare).

Tehnologia își arată limitele când este vorba de blooming pe porțiuni mici, de exemplu când era afișate sigla Samsung alba pe un ecran negru. Se vede acel mic halou de alb în jurul textului. Ce-i drept, pun pariu că 95% dintre oameni nu ar putea arăta diferența nici dacă le pui un OLED lângă acest Neo QLED. Sunt detalii fine pe care le observă de obicei doar persoanele care cunosc tehnologia din spatele fiecărui model. În practică, majoritatea cadrelor vor părea similare, poate cu mici diferențe în scene întunecate sau de contrast între negru și o altă culoare.

Am văzut trei modele: un 4K din seria QN90C, un 4K din seria QN95C și un 8K din seria QN900C. Toate excelente. Dacă vă temeți de vreun burn-in pe tehnologia OLED, un astfel de model Neo QLED este foarte apropiat ca performanțe pe toate planurile, cu imagini de calitate foarte bună. Eu nu mă tem de burn-in, așa că aș lua OLED, dar fiecare cu alegerea lui.

8K-ul este în continuare din alt film, unul și mai SF. Aspectul său rămâne uimitor, are un bezel de 1-2 milimetri și o carcasă foarte frumos lucrată. Când rulează clipurile de prezentare, se prezintă impecabil, mai ales pentru diagonala sa mare. Din ce am înțeles, majoritatea cumpărătorilor de 8K în România le aleg pentru că au cele mai bune tehnologii la bord (procesor, sunet, imagine etc), nu musai pentru că ar avea și ce urmări în 8K. Mie mi se pare exagerată o astfel de decizie de cumpărare, dar fiecare face ce vrea cu banii lui, I guess.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Tot baga reclame in meniurile televizorului? Atunci nu, mersi.

      (Citează)

  2. Daca nu pun panouri solare si pe tv tot degeaba. Sa mearga la bec sa nu-l mai bagi in priza.

      (Citează)

  3. “” cea mai bună încarnare a tehnologiei OLED”……..wtf

      (Citează)

  4. Pretul nu e chiar asa de mare. Tocmai ai dat aproximativ 4000lei pe un telefon.. dublu pentru un televizor de top, nu pare chiar asa de wow. Eu am momentan un samsung 55Q90T care cel mai probabil o sa ajunga vara asta la parinti si o sa iau un 65S90C.

      (Citează)

  5. Păcat ca se încăpățânează sa păstreze mizeria aia de tizzen și nu trec la android, ar avea cota de piață și mai mare.

      (Citează)

  6. Am luat recent C2 de la LG și mi se pare wow. E un samsung mai ieftin, plus că interfața merge mult mai bine decât pe samsung în speță mai rapid.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus