►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ce face ca un telefon mobil să fie bun la gaming? Probabil veți spune că trebuie să aibă un chipset performant, ca să ruleze orice joc modern și viitor, un ecran mare și o baterie pe măsură.
Adevărat! Asta înseamnă că orice flagship este bun și pentru gaming, dar apoi descoperi excepții. Telefoanele tip flip, de exemplu, au baterie de capacitate mai mică și deci nu le-aș recomanda pentru această activitate. De asemenea, telefoanele se încing mult în gaming, așa că ar fi bine să aibă și un sistem de răcire bine pus la punct, altfel procesorul își va reduce mult nivelul de performanță.
Vedeți, până la urmă nu orice flagship poate fi numit și telefon de gaming. Aici intră în ecuație noul Asus ROG Phone 7 Ultimate, care nu doar că îndeplinește cu brio toate cerințele de mai sus, dar are atâtea funcții suplimentare și accesorii și software gândit pentru gaming, încât telefonul se remarcă imediat față de altele din piață și arată cât de departe te poți duce în această nișă a telefoanelor de gaming.
Să începem cu exteriorul. ROG Phone 7 arată mai futurist decât orice alt model din piață. Carcasa spate are un design plăcut cu tot felul de linii și text subtil care îmi aduc aminte de un loading screen din jocuri.
Varianta Ultimate are și un mic ecran color al cărui singur scop este sa afișeze mici animații privind starea telefonului sau ce te joci, plus o fantă numită AeroActive Portal. Este chiar o fantă care se deschide motorizat și permite aerului rece să intre direct spre procesor, atunci când folosești accesoriul AeroActive Cooler 7 (vă zic mai târziu despre el) pe telefon.
Micul ecran de pe spate chiar este un gimmick, tu n-ai de ce să te uiți la el și nici alții nu-l văd întrucât cel mai probabil ții telefonul în jos când îl folosești.
(Sunt două variante, ROG Phone 7 normal și Ultimate. Diferențele sunt minime, le explic mai bine la final. Review-ul meu se potrivește pentru amândouă.)
Ambele ROG Phone 7 arată bine. Îmi place cum au dat camera bump-ului o formă diferită de orice altceva din piață. Îmi plac micile pete de culoare, precum albastrul viu de pe sertarul de SIM sau accentul de culoare din jurul butonului on/off.
Dar acum să vă spun despre funcțiile speciale pentru gaming de la partea de aspect și construcție. Ecranul, de exemplu, nu include o cameră punch-hole de selfie, ci are ramă un pic mai groasă în partea de sus și jos, iar camera foto a fost integrată sus. Ramele îngroșate nu sunt deranjante, nu par “prea mari”, iar un ecran fără găuri este mai plăcut vizual în jocuri. Este un compromis care descoperi că merită când te joci mult, în special că ții telefonul landscape și palmele stau pe acea zonă.
Telefonul are și difuzoare orientate în sus, adică spre fața ta. Sunt chiar la trecerea dintre partea frontală și laterale, sunt puternice și oferă un sunet plăcut.
Există două mufe USB-C. Cablul înfipt în conectorul clasic de jos te-ar putea încurca la joacă, atunci când ții telefonul landscape în două mâini, așa că au pus un USB și pe lateral. ROG Phone 7 are și jack audio jos, util pe un astfel de telefon.
Poate cele mai bune funcții de gaming sunt trăgacele ultrasonice de pe colțuri. Sunt așezate spre colțurile telefonului și detectează apăsarea degetelor arătătoare, inclusiv niveluri de presiune.
S-au dovedit mai ușor de configurat decât credeam. Suportă o mulțime de gesturi. În primul rând, fiecare trăgaci este de fapt dual, ai două butoane pe fiecare, și mai suportă și gesturi precum swipe sau slide cu o precizie bună.
Sunt foarte utile în jocuri, odată ce le mapezi cum vrei. În Call of Duty Mobile am mapat unul pe Fire, fiind mult mai simplu să țintesc fin cu degetul mare prin mișcare pe ecran și să trag cu arătătorul pe trăgaci decât să folosesc degetul mare pe ecran pentru asta. Pe al doilea poți pune altceva, poate ADS sau Crouch, depinde de stilul fiecăruia.
Telefonul suportă și înclinarea ca gest configurabil prin jocuri, dar mie nu-mi place să fac atâtea mișcări când mă joc, așa că nu am folosit asta.
Acesta a fost doar exteriorul gândit pentru gaming, cu ecranul său full, USB suplimentar pe lateral și trăgacele configurabile. Sunt alte funcții potrivite de gaming și în interior.
Hardware-ul este foarte bun pentru asta. Snapdragon 8 Gen 2 cu 16 GB memorie RAM și 512 GB stocare internă pe varianta Ultimate. Ecranul este de asemenea de top, are 6,78 inci, rezoluție FHD+, refresh 165 Hz și luminozitate maximă de 1000 nits, plus high brightness mode de 1500 nits și culori calibrate.
Poate fi forțat permanent la o anumită rată de refresh sau poate fi lăsat pe Auto, când alternează între 60 și 120 Hz. Software-ul de obicei oricum trece telefonul în 144 sau 165 Hz în jocuri, dacă nu configurezi tu altfel.
Senzorul de touch funcționează la 720 Hz, adică foarte rapid în sesizarea apăsărilor, iar Asus spune că a optimizat tot procesul intern de transmitere a input-urilor până în procesor pentru o latență totală de maxim 23 ms. Ecranul este protejat și cu Gorilla Glass Victus.
În teste, ROG Phone 7 Ultimate dă foarte bine în benchmarks, cu rezultate excelente:
Iar bateria este de 6.000 mAh, una foarte mare pentru această diagonală. Asus a împărțit-o în două celule de 3.000 mAh, așezate în stânga și în dreapta telefonului pentru echilibru bun în mână, iar încărcarea se face la 65 wați cu încărcătorul inclus în pachet. Asus spune că telefonul se încarcă de la 0 la 100% în 42 de minute.
Mie mi-au plăcut câteva functii bine gândite pentru baterie. Îi poți limita încărcarea maximă la 80% sau 90%, pentru a-i prelungi și mai mult viața (deși oricum are o capacitate foarte mare), plus diverse funcții inteligente pentru a încărca telefonul până la final doar înainte să-ți sune alarma zilnică șamd.
În plus, există un mod bypass. Încărcătorul poate alimenta telefonul, dar fără a încărca bateria în acel timp. Asta elimină o cauză de supraîncălzire a telefonului atunci când te joci, dacă simultan este și bateria la încărcare.
Totul bine deci pe frontul de hardware. Am zis însă la început că este foarte important cum disipă telefonul căldură pentru ca procesorul să nu-și limiteze singur performanța. Răspunsul este că o disipă foarte bine, cel mai bine din tot ce am văzut până acum.
Într-un 3DMark Stress Test, când telefonul rulează de 20 de ori același test complex de grafică, performanța nu a scăzut deloc. Stabilitate 99%, același rezultat de la început până la sfârșitul testului, ceea ce este remarcabil. Samsung S23 Ultra scade pe la 66% după o vreme. Xiaomi 13 Pro sau Vivo X90 Pro nici măcar nu duc testul la capăt, ci este oprit automat de sistemul de operare pentru că telefonul se supraîncălzește.
Asta se întâmplă pentru că sub capotă s-au folosit toate metodele posibile. Asus a instalat o cameră de vapori cu cicluri rapide de schimbare a căldurii, cu un design special, care pare că-și face bine treaba. Placa de bază are un PCB dublu, iar între straturi Asus a folosit un material foarte bun pentru transfer termic. Căldura este preluată de la chipsetul amplasat central și disipată prin toată suprafața carcasei telefonului.
În teste, pare că funcționează și asta este tot ce contează. Acum, eu am testat la maxim 22 de grade temperatură ambientală, că nu a fost mai cald de atât. Din experiență, știu că și câteva grade în plus pot face o diferență mare la capacitatea unui obiect de a disipa căldură. Ce se va întâmpla când te joci pe 26 sau 28 grade Celsius, cum se întâmplă de obicei vara prin casă? Dar la 35 de grade Celsius, cum poate fi în exterior?
Aici intervine accesoriul AeroActive Cooler 7, inclus în pachetul Ultimate, compatibil și cu ROG Phone 7 standard, dar trebuie achiziționat separat. Acest accesoriu are mai multe funcții. Cea principală este de răcire a telefonului. Se montează pe telefon, se alimentează din acesta, și include un ventilator mare și destul de silențios care ajută mult la răcire.
Sunt de fapt două tehnologii de răcire utilizate aici. Prima este acel ventilator. A doua este constituită de un element Peltier, care folosește efectul termoelectric pentru răcire. Efectul acesta apare la joncțiunea dintre două materiale diferite, bine alese, prin care trece un curent electric slab. Sub acțiunea curentului electric, căldura de la un capăt al materialului este transferată în celălalt capăt, iar prima parte se răcește. Asus folosește asta pentru a transfera căldura de pe carcasă spre exterior.
Pe varianta Ultimate, cu AeroActive Cooler 7 instalat se deschide și acea fantă motorizată de pe spatele carcasei. Are acolo o balama rezistentă la deschideri repetate și la șocuri. Cu ea deschisă, ventilatorul introduce aer rece până spre procesorul din adâncul telefonului, răcindu-l suplimentar.
Coolerul are și alte funcții. Are pe spate patru butoane, fiind deci și un controller. Le poți configura și pe acestea din software și se alătură celor 4 butoane de pe trăgacele sonice de pe colțuri.
A treia funcție este de subwoofer. Accesoriul amplifică frecvențele joase și funcționează ca un subwoofer pentru sunetele din joc. Nu este foarte clar efectul său, dar este un bonus inedit.
AeroActive Cooler 7 mai are și un joc de lumini pe spate, plus un conector USB-C pass-through pentru a nu-l pierde pe cel lateral din telefon, plus jack audio.
Un astfel de accesoriu se găsea și pentru generațiile anterioare de ROG Phone. AeroActive de pe ROG Phone 6 este compatibil și cu ROG Phone 7, dar desigur nu și pe fanta motorizată care a fost introdusă doar pe 7 Ultimate.
Și tot nu am terminat. Software-ul de control este bine realizat. Există o versiune de Armoury Crate pentru telefon care are toate opțiunile importante bine explicate și ușor de configurat. Acolo vezi temperaturi, reglezi profiluri de performanță (Economic, Dinamic, X-Mode), configurezi trăgacele, faci setări diferite în funcție de joc șamd.
Mai există și un Game Genie, un fel de overlay pe care-l poți face să apară în timpul jocurilor. Acolo sunt o mulțime de alte opțiuni utile în jocuri, precum configurarea imediată a trăgacelor, înregistrarea jocului, înregistrarea unor momente cheie și multe altele. Este bine făcut, poate chiar prea complex, prea multe opțiuni pe acolo.
Telefonul are și camere foto, evident. Principala are 50 megapixeli și mai ai una ultrawide de 13 megapixeli. Sunt decente, își fac treaba, dar fără a excela. Nu este un telefon pentru pasionații de fotografie, asta e sigur, deși ziua, ca orice alt telefon de acum, se descurcă bine.
Cum funcționează toate acestea? Perfect! Asta a fost surpriza cea mai plăcută: totul funcționează fără reproș. Ecranul este excelent pentru jocuri. Trăgacele își fac întotdeauna datoria și te ajută mult inclusiv în casual gaming, pentru că de multe ori atunci nu este obișnuit să-ți alerge degetele pe un ecran tactil și preferi ceva de ajutor.
Jocurile merg perfect. Era de așteptat, procesorul este mai puternic decât orice joc actual. Din ce-am văzut într-un program de monitorizare, nici măcar nu este folosit la 100% pentru că nu ai unde. Chiar și cele mai performante jocuri de acum nu-l pot solicita. Asphalt 9, de exemplu, este limitat la 60 fps de către dezvoltatori, Genshin Impact la fel. Call of Duty Mobile, chiar și cu texturi HD și totul la maxim, rulează perfect. Dacă-l trec în setări pe modul maxim de frame rate, urcă la 120 fps, dar în acel moment comută automat și pe grafică medie. Indiferent ce scenariu alegi, tot rulează perfect.
O altă surpriză plăcută a fost să descopăr că accesoriul AeroActive Cooling 7 nu este chiar atât de util. Cum spuneam, telefonul are direct o răcire performantă. Te poți juca în condiții excelente oricând în interior, iar accesoriul de răcire probabil va fi util doar vara și în exterior, pe temperaturi mari, dar asta doar ca să nu simți vreun throttling termic.
Am spus că sunt două modele. Ambele sunt identice în foarte mare măsură, iar diferențele sunt următoarele:
Asta mă duce cumva direct la concluzie. ROG Phone 7 este excelent, cei de la Asus l-au proiectat bine și au construit cu succes exact ce și-au propus. Modelul normal de 12 GB pare însă cea mai bună afacere în detrimentul versiunii Ultimate. Rulează foarte bine orice joc chiar și pe 12 GB RAM. Costă 5.300 de lei și nu include AeroActive Cooler 7, dar nu ai nevoie de el decât în situații speciale, și oricum la precomandă pe eMAG îl primești cadou!
Chiar și dacă nu vine cadou, îl cumperi cu vreo 500 de lei, la nevoie. Modelul Ultimate, care costă vreo 7.000 de lei și sosește un pic mai târziu în magazine, aduce puține elemente cu adevărat utile în ecuație și îl văd mai degrabă pentru cei care vor pachetul “cu de toate”.
Am testat ROG Phone 7 timp de două săptămâni cu o mostră pusă la dispoziție de către Asus și care deja s-a întors la ei. Am testat câteva flagship-uri în acest an: Samsung S23 Ultra, Samsung S23, Xiaomi 13 Pro, OnePlus 11.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
28/04/2023 la 7:05 AM
Tl;dr
Inca ma mir ca exista telefon pt gaming.
Altfel, mai marcheaza si tu publicitatea ca nu doare
Marean(Citează)
28/04/2023 la 9:58 PM
Lasă-mă să înțeleg, te-a indus articolul în eroare pentru că ai presupus că cineva muncește o zi jumate să scrie articolul ăsta, să facă pozele, să pună totul în pagină, și să o facă gratis, doar pt satisfacția că îl citesc Marean și Ion?!
Ion(Citează)
29/04/2023 la 7:17 AM
Nu am presupus nimic, doar imi displace ipocrizia.
Marean(Citează)
29/04/2023 la 5:18 PM
Acesta pare un review nu publicitate. Gratuit sau pe alte avantaje, asta e treaba lui.
Mi se pare explicat destul de clar în: “Am testat ROG Phone 7 timp de două săptămâni cu o mostră pusă la dispoziție de către Asus și care deja s-a întors la ei.”
Publicitate înseamnă să primești un brief despre ce să scrii sau direct un “comunicat de presă”. Nu prea seamănă a așa ceva.
Eu… gen(Citează)
30/04/2023 la 1:56 AM
@ Marean – pe cuvant de nu m-ati obosit astia cu “mascarea publicitatii”. Alta placa nu aveti?
Crezi ca intereseaza pe cineva ca esti tu deranjat de cai verzi pe pereti?
Tu acuzi ca e reclama dar tot tu recunosti ca nu ai citit, deci de unde sa stii ca e reclama? Esti de noaptea mintii
Corcoran(Citează)
30/04/2023 la 8:10 AM
@Ion
Uite ca exista saracuti la minte care chiar au crezut că cineva muncește o zi jumate pe gratis, doar pentru satisfactia de a fi citit de anonimi pe internet.
Exact de aia trebuie marcata publicitatea.
Marean(Citează)
28/04/2023 la 7:43 AM
Numa ptr tragacele alea ultrasonice merita luat.
Blackskull(Citează)
28/04/2023 la 8:19 AM
Unde gasesc si eu oua cu asa mult galbenus in ele?
cosmin(Citează)
28/04/2023 la 8:24 AM
Ce fel de ciorbiță era?
Clarks(Citează)
28/04/2023 la 10:11 AM
Pare supa de la Toan’s, vietnamezi. Foarte buna de altfel.
Tano(Citează)
28/04/2023 la 8:53 AM
cine plm isi mai ia astazi telefon pentru jocuri ?!?
2DU(Citează)
28/04/2023 la 9:38 AM
Aceleasi persoane care isi cumparau si in trecut telefoane pentru gaming. Mie mi se pare ca sunt din ce in ce mai mult copii care se joaca pe telefon, iar acestia cu siguranta isi vor dori un astfel de device. Acum daca si parintii sunt dispusi sa dea banii, ramane de vazut.
Andrei G(Citează)
28/04/2023 la 12:39 PM
Cei care sunt pleaca des in delegatie si nu vor sa plece si cu laptopul personal. Cei care sunt soferi de diplomati si stau cu orele in masina, etc
Alin(Citează)
28/04/2023 la 3:16 PM
Acelasi lucru ma tot intreb si eu.
Inteleg rostul Nintendo Switch sau Steam Deck, ca ai ditai libraria de jocuri faine, dar pe un ROG phone ce te joci, si nu ai putea sa te joci pe un S23 ? PUBG mobile?
Spanac(Citează)
28/04/2023 la 11:02 AM
Jucarie de kidult.
Stefan(Citează)
28/04/2023 la 11:43 AM
Mi se pare visul umed al oricarui kinder.
Ma astept chiar sa apara o moda prin scolile de fite, s-ar asorta perfecte cu hainele Jordan sau ce o mai fi in trend. E clar ca nu este un device ieftin, iese imediat si in evidenta, ce sa vrea mai mult un kinder care vrea sa epateze?
corny(Citează)
28/04/2023 la 3:11 PM
Nu are sigla de iPhone = neinteresant
N(Citează)
28/04/2023 la 10:01 PM
Kinder = copii in germană ffs, e pluralul de la Kind (copil), nu există “un kinder”
Ion(Citează)
28/04/2023 la 9:24 PM
Nu mai bine îți iei un Steam Deck la nici jumătate din prețul telefonului ?
Ovidiu(Citează)