un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Lansarea SuperHeavy și Starship a eșuat, racheta fiind detonată după 3 minute

20 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Lansarea a fost spectaculoasă. Racheta SuperHeavy și în plus cu Starship pusă deasupra ei atinge cam 120 de metri înălțime. Să vezi așa ceva înălțându-se drept spre cer este uimitor.

La vreo 2 minute și jumătate după lansare, însă, nu a funcționat probabil mecanismul de separare dintre Starship și SuperHeavy. Racheta s-a învârtit aproape de limita spațiului, iar apoi, când era clar că nu va funcționa cum trebuie, a fost detonată de la sol pentru a nu cădea în capul cuiva.

De asemenea, indicatorul de zbor arăta la început că 3 motoare din cele 33 nu sunt funcționale. Apoi 4 nefuncționale. Ulterior 5 motoare au apărut stinse. Nu știu dacă asta era normal. Este posibil ca pe măsură ce racheta prinde altitudine și consumă combustibil, să stingă automat din motoare. În fond, la decolare ai nevoie de forța maximă pentru a învinge inerția.

Oricum, ceva nu a funcționat cum trebuie probabil la mecanismul de separare. Starship trebuia separat de SuperHeavy și apoi urma să ardă propriile motoare pentru a atinge orbita, iar după ce executa o orbită ar fi urmat să cadă undeva lângă Hawaii. Nu s-a mai întâmplat asta.

Probabil însă că va funcționa data viitoare. Sau dacă nu, la a treia încercare.

Țin minte primele zboruri ale SpaceX cu Falcon 9, când încercau să aterizeze la loc racheta. N-a mers prima, n-a mers a doua, n-au mers nici următoarele. La un moment dat, un Falcon 9 a aterizat cu succes. Apoi altul. Anul trecut care a fost statistica? Mai mult de un zbor spațial pe săptămână cu Falcon 9, iar unele rachete au ajuns la al 5-lea zbor și chiar mai mult?

Uneori nu poți avansa decât prin eșec și învățat lecții de acolo. Domeniul aviației și cel aerospațial așa funcționează, uneori din păcate chiar cu victime.

Clipul live este mai jos. Lansarea are loc la momentul 44:45, iar apoi urmează cele 3 minute de interes.

Iată și alte imagini spectaculoase de pe rampa de lansare, de pe flicker-ul SpaceX:

asus s5507

    18 comentarii

  1. Uneori pare ca citesti stirile pe alt mod decat sunt prezentate :) si e pacat ca mai “formezi” si opiniile altora.
    Daca urmareai fie si doar comentariile celor de la SpaceX pe youtube ai fi remarcat ca tinta initiala era desprinderea de la sol a intregii rachete…separarea si orbitarea erau tinte secundare si mult peste asteptari.
    Avand in vedere ca inca de la lansare se puteau observa:
    – o usoara traiectorie stramba la desprinderea de pe rampa de lansare
    – pe la T+30s desprinderea unor fragmente
    – acele motoare nefunctionale pe parcurs
    faptul ca a ajuns pana la etapa desprinderii este o mare realizare.
    Inclusiv cei care prezentau evenimentul au spus ca orice peste punctul de decolare reprezinta “Icing on the Cake” – refers to something positive that enhances a situation that’s already good.
    Iar faptul ca auzi toti acei oameni implicati in proiect cum striga de bucurie chiar si in momentul exploziei sigur nu te duce cu gandul la un esec….dar asa suntem noi invatati sa vedem doar partea proasta a lucrurilor.
    Un esec e doar un proces din care poti trage invataminte si poate reprezenta un pas inainte pentru persoanele ce inoveaza….nici o descoperire nu s-a realizat din prima.
    Trial and error until succeed.
    GO SpaceX !

      (Citează)

    • Ce gandire nociva, si-au propus sa esueze si au reusit. Yey! Toti inginerii astia in coreea de nord tura urmatoare erau pusi in varful rachetei sa ii poarte noroc.

        (Citează)

    • Nu si au propus sa esueze. Au avut un obiectiv principal si altele secundare. Obiectivul principal, lansarea a reusit. O parte din obiectivele secundare, viteza, altitudine, etc au fost atinse si ele.

        (Citează)

    • Cum ar zice Marele Kim…tomato, tomató…ce mai conteaza…hai sus pe racheta cu roaba de ingineri.

        (Citează)

  2. Lansarea a fost un succes. Asta au si anuntat, dinainte, ca isi doresc in primul rand. Era o mare problema daca nu reusea sa se ridice deloc.

      (Citează)

  3. Lansarea nu a esuat deloc, raportat la titlul articolului iar restul il intelege fiecare cum poate, unii cu doza de bascalie aferenta altii cu acceptarea ca in domeniul rachetelor orbitale complexitatea este extrema si fara astfel de teste nu poti progresa. Felicitari pentru toata gasca SpaceX.

      (Citează)

  4. @Boris grabeste-te ca sigur te asteapta cei de la SpaceX sa le dai tu toate solutiile sa nu le mai bubuie o racheta de peste 120m si 5.000 tone.
    Zici ca Romania sau orice alta tara deja le lanseaza pe banda, doar americanii sunt prosti ca nu reusesc.
    Te-as intreba daca stii cum sa treci si doar pe foaie toate variabilele care trebuie monitorizate, toti pasii care trebuie urmati si fiecare varianta care trebuie rulata in functie de ce situatie apare….chestii d-alea de matematica si informatica (permutari si combinari)
    de genul: IF motor X fail, THEN do THAT and THAT…if failed reroute to Y and do Z.
    Obiectivul principal a fost ridicarea de la sol a intregului agregat (cele 3 module) separarea lor si intoarcerea in zona dorita.
    Daca ai fi aflat ca nici macar nu aveau in obiectiv sa le recupereze ci doar sa le amerizeze undeva in ocean deja pt tine era un esec si mai mare.

      (Citează)

    • Sorin, important nu e ce fac romanii, important e ca aia din coreea de nord lanseaza rachete care zboara mai mult, desi mananca radacini de copac, si probabil au disponibila putere computationala cam cat avea nasa cand a pus om pe luna. Spre deosebire de inginerii lui peste prajit elon, platiti cu milioane si care fac rachete cu chatGPT care tre sa explodeze la primele 5 teste. Risipa de resurse ca niciodata.

        (Citează)

    • Sper ca esti doar neinformat. Aia din nord lanseaza rachete de cativa m si noi aflam doar cand le reuseste..Asta de la spacex e cea mai mare racheta si e prima data cand se ridica de la sol..

        (Citează)

    • Kim lanseaza gunoaie rusești.

        (Citează)

    • Tot ratezi esenta…tocmai ce am sarbatorit 50!!! de ani de cand nasa a pus om pe luna, cu infinit mai putine resurse decat are telefonul tau din buzunar.
      Si juma’ de veac mai tarziu ni se pare ca e ok approachul de tip trial and error in care risipim resurse enorme ca sa lansam chestii care sunt planificate sa explodeze la 10 secunde dupa. Nu crezi ca era mai bine ca toti geeks si tocilarii aia sa fie tinuti pe paine si apa 20 de ore pe zi pana ar scoate ceva functional fara atata risipa, asa cum puteau bunicii lor sobolanshi de biblioteca de acu’ 50 de ani, in loc de abordarea asta de maimuta care incearca pana iese?
      Ai senzatia ca la nivelul asta elon cheltuie banii lu’ ma-sa acolo, nu tot miliardele pe care le-a jumulit de pe omenire ca sa isi bata joc asa de tot?

        (Citează)

  5. faptul că nu a funcționat mecanismul de separare și că racheta s-a tot învîrtit în jurul cozii este, totuși, un eșec. Nu se poate spune că totul a fost perfect.

      (Citează)

  6. Eu am prins live-ul doar imediat după desprindere, nu am urmărit toate știrile. Am văzut cum racheta mergea în spirală și nu înțelegeam ce se întâmplă. Neștiind faptul că doar lansarea în sine a fost obiectivul și faptul că oamenii se bucurau în sala aia mi s-a părut ceva super dubios.
    Ulterior am aflat care erau obiectivele, ce își doreau șamd.

      (Citează)

  7. @Boris
    Pierzi multe din vedere cand faci comparatia intre cele 2 rachete

    Apollo 11 – Saturn V:
    – 110m inaltime
    – 190.000 kg
    – 3 segmente
    – 5-5-1 motoare
    – 2mil de litri – 1,2mil L – 300k L (hidrogen si oxigen lichid)
    – reutilizabila? NU
    – costuri (actualizate la zi) 50mld $

    Starship:
    – 120m inaltime
    – 300.000 kg (inca 1/3 fata de Saturn V)
    – 2 segmente
    – 33 – 3+3 motoare
    – 3,4 mil de litri – 1,2mil L (metan si oxigen lichid)
    – reutilizabila? DA integral !!!
    – costuri 5mld $

    Asta asa la prima vedere, nepunand in balanta si sistemul nou de constructie si utilizare ulterioara.
    Intentia nu a fost sa explodeze in aer, dar faptul ca ridicau de la sol o racheta cu cel putin o treime mai grea decat orice a zburat pana acum, cu intentia de desprindere si recuperare pe viitor a segmentelor pentru reutilizare, cu un numar impresionant de motoare…implica multe variabile si necunoscute pana acum.
    Cat despre costuri…se pare ca mai poate pierde lejer 2-3 lansari si tot e sub costul lansarii din ’69 si atata timp cat sunt lansari fara echipaj e perfect acceptabil orice incident, daca la sfarsit invata chestii noi si utile pentru viitor.
    Dupa tine inginerii ar trebui sa stea si acum inchisi sa descopere naibii o baterie de telefon care sa tina mai mult de 12-24h incarcata…ca doar acum 10 ani aveam telefoane pe care le incarcam la saptamana, nu de 2 ori pe zi :))
    sau masini electrice cu cel putin 2.000km autonomie…cand ma gandesc ca primul smart electric avea 40/60km autonomie

      (Citează)

    • @Sorin, sigur ca Boris exagereaza cu ce spune, dar asta nu inseamna ca nu are si putina dreptate. Tehnologia rachetelor a stagnat extraordinar de mult fata de orice alta tehnologie care exista pe planeta.
      Avansul Starship fata de rachetele din anii ’70 pare o evolutie de aproximativ 10 ani, in niciun caz o evolutie de 50 de ani.

      Si nu spun ca este vina lui Musk, doar ca pur si simplu explorarea spatiului nu a mai reprezentat o prioritate. Iar toata dezvoltarea in domeniul acesta a stagnat total, ba chiar pana la aparitia SpaceX putem sa spunem ca a involuat.

        (Citează)

  8. Sorin: Iar faptul ca auzi toti acei oameni implicati in proiect cum striga de bucurie chiar si in momentul exploziei sigur nu te duce cu gandul la un esec…

    ha ha ha ha…

      (Citează)

  9. Andrei G:
    @Sorin, sigur ca Boris exagereaza cu ce spune, dar asta nu inseamna ca nu are si putina dreptate. Tehnologia rachetelor a stagnat extraordinar de mult fata de orice alta tehnologie care exista pe planeta.
    Avansul Starship fata de rachetele din anii ’70 pare o evolutie de aproximativ 10 ani, in niciun caz o evolutie de 50 de ani.

    Si nu spun ca este vina lui Musk, doar ca pur si simplu explorarea spatiului nu a mai reprezentat o prioritate. Iar toata dezvoltarea in domeniul acesta a stagnat total, ba chiar pana la aparitia SpaceX putem sa spunem ca a involuat.

    Cu asta sunt de acord, si tocmai aici e problema, in anii ’60-’70 a fost cursa spatiala, cand au ajuns pe Luna au incheiat si cursa si s-au oprit, era oricum prea scump si fara vreun alt beneficiu, decat a fi in fata celorlalti (s-a nimerit sa fie USA in fata URSS).
    Acum scopul e cu totul altul (explorare, colonizare si inevitabil exploatare), iar daca vrei profit incerci si alte metode de realizare a rachetelor, de reutilizare)
    Cat crezi ca ar fi costat un zbor cu avionul daca ar fi trebuit sa construiasca cate un avion pentru fiecare cursa? Ar mai fi zburat romanii pt 3zile pana la Roma sa vada niste ruine?
    Regres…nu cred, dar suntem tot la stadiul de aruncat o conserva in sus cat mai puternic si de a-i calcula cat mai precis traiectoria astfel incat sa ajunga in pct B cu consumul minim de combustibil (pentru ca e finit)
    O evolutie importanta va fi in momentul in care nu vom mai pleca in spatiu cu rezervorul dupa noi si vom avea acces la o sursa regenerabila de propulsie (fie ea nucleara (mai bine nu), solara sau ideala cea prin fuziune, caz in care am putea sa avem si o manevrabilitate mai mare a obiectelor zburatoare (ca nu le-am mai putea spune simplu rachete :)) )
    Dar cand singurul mod de a ajunge pe Luna e sa-ti dai foc la butoaiele de sub fund, mi se pare o minune ca le reuseste de atatea ori.
    Coreea de Nord arunca rachete catre altii cu unic scop de a exploda, sa nu comparam proiectilele cu mijloacele de transport….
    Poate ne explica Boris de ce toate echipajele umane ajungeau in spatiu doar din USA sau Rusia pana acum?

    https://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2015/02/c4fUpbl.jpg

    O poza foarte utila cu cate rachete au fost lansate, de catre cine si mai ales cate au fost un esec.
    Nu-i tin partea lui Musk, dar e singurul care incearca sa produca ceva si pe alte cai decat cele “consacrate”

      (Citează)

  10. Andrei G:

    Avansul Starship fata de rachetele din anii ’70 pare o evolutie de aproximativ 10 ani, in niciun caz o evolutie de 50 de ani.

    Intamplator sau nu cam pe acolo e si durata de cercetare a celor de la SpaceX 10-15 ani, deci suntem fix unde ar trebui sa fim in momentul ’70+15ani.
    Au fost 50 ani in care am stat si celebram acel pas pe Luna.
    La fel cum am celebra si acum X ani de la prima masina hibriba comerciala Nissan Leaf, daca nu aparea Tesla si impingea lumea spre electrificare.
    La fel cum poate peste cativa zeci de ani ne vom mira ca ardeam pacura si gaze sa incalzim casele, cand am fi putut sa utilizam geotermalele si energia solara.

    Orice inovatie/cercetare are si esecuri pe parcurs – trebuie doar sa invatam din ele.

    Sunt sigur ca Radu (ca sa nu ma iau de altcineva) a stat si a citit zeci de carti de bucate, doar sa nu greseasca primul cozonac :) si sunt si mai convins ca i-a iesit cel putin de locul 1 la orice concurs :)) ca doar erau atatea retete/studii pe net pana la el.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus