un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Asus va lansa ROG Ally, o consolă portabilă cu Windows

1 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

După ce a rămas practic singurul producător de telefoane de gaming cu ROG Phone, acum Asus a anunțat că va intra pe încă un segment: console portabile de gaming.

A lor se va numi ROG Ally și rulează Windows. Asta înseamnă că va rula jocuri din Steam, din Xbox Games pentru PC și Epic Store. Va fi un concurent bun pentru Steam Deck.

Zic deja bun pentru că am încredere în Asus. Se pricep la hardware și la răcire performantă. Problema lor este de obicei la software, dar pe cel de pe singura lor consolă probabil că îl vor finisa mai bine.

Puteți vedea în clipul de mai jos cum arată Ally. Ecranul este Full HD de diagonală neprecizată, are două joystick-uri și un D-Pad, 4 butoane ABXY pe dreapta, trăgace la degetele arătătoare și încă 2 butoane pe spate. Carcasa are iluminare RGB.

În interior se află un procesor AMD Ryzen cu modul video integrat. Partea inedită este că întreaga consolă se poate conecta la o placă video externă ROG XG Mobile, precum cele pe care Asus le produce pentru seria de laptopuri Flow cu placă video externă. Asta înseamnă că dintr-o dată devine o consolă conectată la plăci grafice NVIDIA RTX sau AMD Radeon foarte performante. Clipul te arată conectând două controllere și un televizor la ea și practic este și o consolă cu Windows de sufragerie.

Nu s-a zis nimic despre autonomie sau preț. Sunt și eu curios să-l aflu, sper să fie asemănător cu cel al unui Steam Deck (nvm, probabil 800 de euro minim). Foarte interesant cum jocurile de PC/Windows devin “mobile”. ROG Ally tocmai a trecut pe primul loc în lista mea de gadget-uri pe care vreau să le testez.

asus s5507

    8 comentarii

  1. De 1 aprilie s-au gandit sa anunte ? :)

      (Citează)

  2. M-ar bucura sa fie reală știrea, deși abia mi-am luat un Steam Deck.
    Ce nu prea îmi place la deck e bezel-ul prea mare pt zilele noastre, nu știu la ce folosește, ar putea mari ecranul in locul bezel-ului.
    Ce-i lipseste lui Rog sunt touchpad-urile

      (Citează)

  3. Asucks lanseaza nimic, dupa Nintendon Switch si Steamdeck, s-au trezit si astia sa lanseze acelasi produs, dar alb.

      (Citează)

  4. 800 de euro minim nu e deloc asemanator cu cel al unui Steam Deck :). Poti lua un Steam Deck la 419 euro, adaugi un m2 de 1TB de 180 de euro si ai o consola portabila buna la 600 de euro. Numarul jocurilor verified sau playable din store deja a crescut mult. Avantajele Steam Deck-ului, vizavi de consolele astea evident mai puternice ca specificatii, sunt pretul si comunitatea, iar Steam Deck e imbatabil la capitolul asta. Mai adaugi si interfata excelenta (asta daca ai jocurile pe Steam) si ai deja un castigator. Si pe Steam Deck, daca vrei mai mult, exista posibilitati sa-ti aduci si jocurile din Epic etc. dar acolo deja e alta poveste.

      (Citează)

  5. M-am tot uitat după un astfel de consolă portabilă de mult timp. Problema este că la toate dispozitivele similare prețurile sunt mari, iar 800 de euro nu e un preț mare pentru ceva care rulează Windows și va putea rula SteamOS (mai ales pentru că are chipset AMD, la fel ca SteamDeck). Cele mai ieftine și mai slabe astfel de dispozitive costă 1000 de euro sau mai mult, așa că 800 de euro nu e un preț mare. Depinde mult specificațiile consolei dacă va fi un produs de succes, dar și de prețul final care trebuie să se bată cu SteamDeck. Se pare că oferă suport pentru GPU extern care o face chiar interesantă (din păcate cu conector proprietar).

      (Citează)

    • Nu există atât de multe plăci externe încât să fie o problemă conectorul proprietar. Mă mir că nu folosesc însă un Thunderbolt pentru simplitate.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus