un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Turul Burgerilor: un burger gustos la MOM în Centrul Istoric

21 Mar 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

41 comentarii

MOM este un local din Centrul Vechi foarte popular în această perioadă. Este mereu plin, în ciuda prețurilor peste medie. Am încercat în vreo trei weekenduri să ajung acolo cu Matilda și n-am avut niciodată loc fără rezervare. Până la urmă am prins o masă într-o zi de marți.

Am un meniu micuț și variat, iar în el se găsește un singur burger, servit și cu cartofi prăjiți de două ori, la prețul de 55 de lei. Mai au și un burger de pui, pe care l-a luat Matilda, tot 55 lei. Poate că pare scump, dar un burger este cam 35-40 de lei oriunde acum și asta fără să includă cartofi, mai ales unii atât de buni.

MOM’s Burger arată ca mai jos și conține chiflă tip brioșă făcută de ei, chiftea din vită Black Angus, sos de ciuperci, sos pesto verde, sos ușor picant gochujang (care-i o pastă coreeană de ardei iute).

Cartofii sunt tăiați și prăjiți cu tot cu coajă și dați pe deasupra cu ceva condimente care îi fac și mai buni.

Să-i dau Cezarului ce este al său deja (ciudată expresie, știu). Burgerul este gustos. Chifla este cea mai bună din ce-am mâncat până acum în burgeri, este subțire ca să nu simți că mănânci multă pâine, dar nu s-a destrămat deloc și își îndeplinește perfect menirea de “mâner” pentru restul ingredientelor.

Carnea este foarte gustoasă. Mi s-a recomandat să cer burgerul medium-rare și oricum așa l-aș fi cerut. A fost moale, suculent, gustos, consistent – una dintre cele mai bune chiftele pe care le-am mâncat la noi.

Este un burger din noua modă (paradigma burgerului…), unul cât mai simplu, gândit astfel ca să simți gustul cărnii și atât. Cam așa se întâmplă. Chiar și sosurile sunt minimaliste.

Reproșul meu ar fi că acel sos gochujang (care este o pastă coreeană de ardei iuți, am și eu un borcănel acasă) este foarte lichid sau se topește el suplimentar de la căldura cărnii și cam curge din burger. Muști din burger și pe partea cealaltă curge sos, unul portocaliu care pătează orice. De fiecare dată mă ștergeam pe mâini și pe la gură pe un șervet imens. Nu a fost cea mai confortabilă experiență.

De asemenea, nu este atât de picant precum mă așteptam. Este ușor picant, o idee de picant, deși gusturile poate diferă în această privință.

Cartofii sunt excelenți, printre cei mai buni din București, poate chiar cei mai buni. Chiar sunt fără reproș, iar gătirea dublă îi face exact cum trebuie, pufoși în interior, foarte crispy pe afară. Sunt ușor asezonați cu ceva condimente, cât să te întrebi ce-or fi ele, dar fără a schimba gustul de cartof.

Burgerul de pui arată ca mai jos. Cam prea prăjit puiul și ar fi mers o murătură acolo. De obicei un chicken burger se servește cu ceva acrișor, o murătură sau coleslaw sau ceva așa. Per total, burgerul cu pui de la Vivo este mai bun.

Am mai fost acum câteva luni la MOM și am mâncat foarte bine și atunci. Am luat midii în sos de vin (care acum nu mai sunt în meniu) și au fost excelente. Porția este mare, sosul de vin alb gustos și consistent.

Matilda a luat Korean Fried Chicken, care este o pulpă de pui prăjită în stil coreean, cu susan și niște glazing pe deasupra, care a fost foarte bun și el. În general gătesc foarte bine și atent oamenii, cu ingrediente de calitate și mici “twist-uri” care fac mâncarea mai bună.

MOM Bucharest se găsește pe str Franceză 2-4 (hartă), în capăt vizavi de Palatul CEC. Orarul este L-D 12-22, parcare găsiți poate prin spatele CEC-ului. Meniul poate fi văzut pe ialoc.

asus s5507

    41 comentarii

  1. Chiar ieri am fost la ei. Comanda gresita,( chelnerul tine minte nu isi noteaza ) rezervare facuta prin aplicatie ialoc si desi era la interior am stat afara, aprope 90 de minute pentru 2 burgeri si 2 deserturi, apa plata ceruta la temperatura camerei venita rece… eu nu ii recomand.

      (Citează)

    • Nu te-ai prins până acum ca Radu recomanda orice?

        (Citează)

    • Alin – da, nașpa experiență și avut, înțeleg. Eu am mai fost și cu fetele acolo de vreo 2 ori și am nimerit bine de fiecare dată. Într-adevăr, chelnerul nu s notat, dar la noi a ținut minte corect.

      Tano – bați câmpii și e urât. N-ai idee în câte locuri mergem și de care Radu nu a scris, tocmai pentru vreun detaliu care nu i-a plăcut. Care e problema aici de fapt?

        (Citează)

    • Recomanda si locuri ok. Nu sunt hater, doar mi am prezentat experienta mea.

        (Citează)

    • Ba Tano, mai lasa-ne tata.
      Apasa baiatul meu x in colt si du-te pe alte meleaguri, consumi internet degeaba.

        (Citează)

  2. Centru vechi, aceasta nestemata a bucurestiului….

      (Citează)

    • Ar trebui nivelat cu buldozerul si ridicat iar. Ti-e si frica/scarba sa calci prin el. Frica de a nu-ti cade tencuiala in cap in timp ce mananci un burger.

        (Citează)

    • Cosmin – spoken like a true Ceașcă 😄 ce păcat ca a murit înainte sa niveleze tot Bucureștiul.

        (Citează)

  3. Am invatat de la niste nemti cu care am lucrat ca burgerul se mananca cu cutitul si furculita.
    Mi s-a parut ciudat la inceput, dar dupa ce faci asta o data te intrebi de ce ai facut altfel toata viata. Asta apropo de sosul ala insidios care pateaza.
    Sigur, Radu ar explica ceva cu aromele care nu se mai contopesc sau ceva asa, dar nu-mi pasa, e un burger, il mananci de foame nu pentru cine stie ce experienta multisenzoriala.
    Cartofii in schimb ii mananc tot cu mana :)

      (Citează)

    • Nu ii da idei, e în stare sa mănânce orice cu cuțit și furculiță. Și la pizza face asa… N-ai cu cine.

        (Citează)

    • La pizza livrata nu e cazul, ca se raceste si devine carton pana ajunge la tine, dar daca manaci pizza in restaurant e de obicei mai moale, fierbinte si mai “umeda” (mai multa branza topita, ulei). Deci sunt pentru tacâmuri si la pizza, cu măsură :)

        (Citează)

    • Si eu mananc mereu pizza si burgerii cu furculita si cutitul. Cel putin atunci cand sunt intr-un restaurant.

        (Citează)

  4. Sa faci rezervare sa mananci un burger si cartofi, multi naivi pe lumea asta.
    Indiferent cum ai impacheta-o, treaba asta tot fast-food se numeste.

      (Citează)

    • N-a zis nimeni ca e sănătos. Nici prăjiturile nu sunt sănătoase. Dar din când în când merge câte un răsfăț.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      21/03/2023 la 2:06 PM

      Practic, ne spui că pentru tine burgerii de la Mom sunt la fel ca ăia de la Mec :)

        (Citează)

    • Nu stiu la ce Mec mergeti voi, dar la majoritatea ar prinde bine un sistem de rezervari in weekend. Bine ca vine vara si se poate manca pe paturica in parc

        (Citează)

    • Se poate face rezervare si la paine prajita, caRe e problema?

      Rezervarea nu are legatura cu ce e in meniu, ci cu disponibilitatea locurilor.

        (Citează)

  5. Cătălin Tănase:
    Practic, ne spui că pentru tine burgerii de la Mom sunt la fel ca ăia de la Mec :)

    Îți ies cartofii acasă de 10 ori mai buni, dacă știi cum să îi faci… Dar dă-i romanului un burger cu cartofi la suprapreț și i-ai luat ochii. 55 Ron burger-ul ăla, cam mult+ 2 cartofi de îți ajung pe o măsea și nu sunt nici eu genul care să se îndoape, dar observ că prețurile tot cresc, însă cantitățile din farfurie scad. La naiba, chiar atât de scumpi au ajuns cartofii de ne zgârcim la porție?

      (Citează)

  6. Yeey, 55 lei chifteaua :)
    Stiu, sunt heiter, habar n-am ce pierd, platesti experienta si platingul, ok boomer, nu intereseaza pe nimeni ca tu iti gatesti carne mai buna/gustoasa acasa la banii astia, lasa-ne, bai mereu tre sa comenteze unii de pret….
    M-am autoflagelat, sa va scutesc efortul :)

      (Citează)

  7. deci sunteti amandoi stay at home parents sau cum s-o numi, nu stiu, spuneti-mi voi si alegeti sa mergeti acolo in weekend cand iese tot romanu in oras. nice.

      (Citează)

    • Mergem când stau bunicii cu fata, ca nu ai cum acolo cu Alice. E prea mic locul. Dacă arunca un cartof din farfurie îl nimerește pe cel de la masa de-alături.

        (Citează)

    • @Matilda: păi și n-ar trebui să voteze cititorii blogului când stau bunicii cu fata? Nu știu, tinerii ăștia au impresia că pot face ce vor cu viața lor…

      PS: să scrie Radu despre toate localurile, să putem da cu hate la tot, nu doar așa, discriminatoriu.

        (Citează)

    • Dam 😂 cam asa ar trebui, imi cer scuze, ia sa ne punem pe treaba!

        (Citează)

  8. Morrissey:
    Yeey, 55 lei chifteaua :)
    Stiu, sunt heiter, habar n-am ce pierd, platesti experienta si platingul, ok boomer, nu intereseaza pe nimeni ca tu iti gatesti carne mai buna/gustoasa acasa la banii astia, lasa-ne, bai mereu tre sa comenteze unii de pret….
    M-am autoflagelat, sa va scutesc efortul :)

    Păi zi matale ce justifică prețul ăla, atunci? Poți plăti și să nu fii musai mulțumit. Ei au nevoie de tine, nu invers.

      (Citează)

  9. Mi se pare amuzant că unele comentarii din astea le aud și de la mamaia. “ei mama, dar de ce dai banii sa mănânci în oraș? Îți fac eu bun acasă. Cât? Vaaai ce scump.”

    E doar o observație, îmi iubesc mamaia evident.

      (Citează)

  10. Matilda:
    Mi se pare amuzant că unele comentarii din astea le aud și de la mamaia. “ei mama, dar de ce dai banii sa mănânci în oraș? Îți fac eu bun acasă. Cât? Vaaai ce scump.”

    E doar o observație, îmi iubesc mamaia evident.

    Nu, nicidecum, sunt pro-mancat în oraș, însă adesea preturile practicate sunt nesimțite raportat la traiul românului de rând, hai să nu ne mai ascundem după deget. HoReCa plângea cu lacrimi de crocodil în pandemie că nu au sprijin și alte cele, însă au avut grijă să înlăture din clienți, cu servicii mediocre și prețuri nejustificate, vezi Mamaia, Poiana Brașov, Valea Prahovei etc. Acum au scuză războiului, scumpirii utilităților, mereu vor fi găselnițe.

      (Citează)

    • Eu abia astept sa vina urmatorul val de “Vai, am fost afectati de evenimentele internationale, trebuie sa ne ajute statul cu ceva.”

        (Citează)

    • Industria ospitalității a fost tot timpul scumpă în România și ai fi putut găsi oricând exemple să te dai opripilat de prețuri sau servicii, diferența e că acum avem mai multă bandă să ne plângem. Văd că e o modă să fim revoltați, lucru alimentat și de porcăriile din presă.

      Oricine ar fi plâns dacă dintr-odată i s-a închis taraba, iar legat de ajutoare, multe au rămas la nivel de promisiune.

      Zici că ești pro mâncat în oraș dar nu zici când, cum și unde, iar apropourile tale sunt la un local cu burgări cu pesto, unde și autorul zice că prețurile sunt peste medie. Deci cumva ar trebui momo ăștia să vândă la 30 de lei burgărul doar așa, ca să nu fie nesimțite prețurile? Și mie mi-ar plăcea să fie totul de 10 ori mai ieftin dar nu așa merg lucrurile. Probabil depinde totul și de presupusa mașină a patronului, când își ia mașină nouă trebuie să scadă prețurile la mâncare că na, e deja prea mult.

      @Andrei G: valuri sunt tot timpul, depinde și pe unde citești.

        (Citează)

    • @dam167, una dintre definitiile cuvantului val este aceasta:
      “ceea ce se mișcă, vine în cantitate mare sau se năpustește ca niște valuri”

      Faptul ca acum sunt 1-2 patroni de restaurant care se plang, nu reprezinta un val. Ma refer la situatiile in care vedem articole peste tot si in care suntem incurajati sa comandam de la restaurantul preferat ca sa il ajutam sa nu falimenteze.

      Acum inca lucrurile merg bine pentru industrie. Au suficienti clienti si, acolo unde nu au, au crescut suficient de mult preturile incat sa ramana pe profit.

        (Citează)

    • @Andrei G: eu prin val înțeleg avântul de sezon al presei, de exemplu ce a fost anul trecut cu prețurile de la Mamaia – mie mi s-a părut că s-au ales niște cazuri particulare și aia a fost; nu de alta dar la Mamaia era totul scump și acum 20 de ani când am fost eu ultima dată.
      Așa cum a fost cu prețurile la alimente, așa e și cu restaurantele – găsești peste tot oameni consternați că chef nu știu care are la el în restaurant cartofi prăjiți cu 50 de lei (sau cât or fi), deci dacă răscolești internetul dai și de valuri. Au crescut și pretențiile oamenilor față de ce era acum 10 ani.

      Personal nu-mi dau seama dacă e mai puțină lume în localuri sau nu, pentru că mai nou ies destul de rar – plus că alea 2-3 restaurante în care merg eu nu sunt neapărat reprezentative nici măcar la nivel de oraș.

        (Citează)

    • @dam167, in Mamaia a fost tragic anul trecut pentru Horeca.
      Eu am fost exact in perioada in care au fost articolele alea in presa. In primele 3 zile am gasit numai sezloange cu preturi cuprinse intre 50-100 de lei, iar dupa ieftinirea generala am gasit sezlong unde la 30 de lei am primit inclusa si o cafea + parcarea gratuita.

      Cu toate astea numarul de clienti era foarte mic, statiunea era aproape goala fata de anii trecuti cand nu aveai loc sa respiri. Efectiv nu am vazut nici o terasa / nici un restaurant unde sa fie ocupate toate locurile.

        (Citează)

  11. dam167:
    @Andrei G: eu prin val înțeleg avântul de sezon al presei, de exemplu ce a fost anul trecut cu prețurile de la Mamaia – mie mi s-a părut că s-au ales niște cazuri particulare și aia a fost; nu de alta dar la Mamaia era totul scump și acum 20 de ani când am fost eu ultima dată.
    Așa cum a fost cu prețurile la alimente, așa e și cu restaurantele – găsești peste tot oameni consternați că chef nu știu care are la el în restaurant cartofi prăjiți cu 50 de lei (sau cât or fi), deci dacă răscolești internetul dai și de valuri. Au crescut și pretențiile oamenilor față de ce era acum 10 ani.

    Personal nu-mi dau seama dacă e mai puțină lume în localuri sau nu, pentru că mai nou ies destul de rar – plus că alea 2-3 restaurante în care merg eu nu sunt neapărat reprezentative nici măcar la nivel de oraș.

    Din nou, au scumpit în draci și astea ieftine, vezi fast-food-uri, nu vorbesc de cele peste medie. Eu vreau să-mi fie contracarată afirmația, cu un argument logic, de ce prețurile cresc, iar cantitățile scad, vizibil?

      (Citează)

    • Totul e mai scump, ingrediente, chirii, utilități. Nu au crescut salariile, dar restul costurilor au crescut. Așa că un rsstaurant/ bodega/ fast food ca să rămână profitabil trebuie sa crească preturile în raport cu costurile. Unii vor supraviețui, alții nu.

        (Citează)

    • Nu e vorba de argument logic, ci de informație din interior. Doar un administrator de cârciumă ar putea să-ți spună exact cu ce procent i-a crescut costul unui serviciu, noi restul putem doar să speculăm, în contextul în care cam totul e mai scump. Cantitățile scad ca să nu crească și mai mult prețurile, asta se întâmplă și la alimentele din magazine.

        (Citează)

    • @Matilda, cresterea costurilor la utilitati si la materie prima justifica cresterea preturilor la produse. Dar nu justifica si scaderea cantitatilor.

      De exemplu la burgerul din articol:
      – carnea: pare pe undeva pe la 180 de grame deci maxim 7 lei;
      – chifla: maxim 2 lei;
      – branza topita: 2 felii costa maxim 2 lei;
      – sosuri: 1 leu;
      – legume: 1 leu;
      – cartofi prajiti: 1 leu cartofii + 1 leu uleiul;

      Materia prima este 14-15 lei la un produs care se vinde cu 55 de lei. Cred ca este o marja destul de mare incat sa un fie nevoie sa umbli la cantitati.

      PS: discutia nu are legatura cu MOM, nu spun ca acolo au scazut cantitatile.
      Dar sunt destule restaurante unde produsele nu mai au nici pe departe dimensiunile de acum 2-3 ani.

        (Citează)

  12. dam167:
    Nu e vorba de argument logic, ci de informație din interior. Doar un administrator de cârciumă ar putea să-ți spună exact cu ce procent i-a crescut costul unui serviciu, noi restul putem doar să speculăm, în contextul în care cam totul e mai scump. Cantitățile scad ca să nu crească și mai mult prețurile, asta se întâmplă și la alimentele din magazine.

    Am înțeles, deci eventual să ia și pielea de pe tine, pentru alea 2 măsline în plus… Bun așa, asta se cheamă a fi luat de “fraier”, pe scurt. Oricâte argumente am aduce, sunt și destui speculanți. Salariile scad, cantitățile scad, preturile cresc, deci singurul de câștigat are proprietarul, clienții și angajații pierd. Romania, na…business.
    Dacă am produce mai multe chestii în țară și nu am importa chiar orice, ar fi mai bine, dar cine să se gândească. Avem cartofi, dar importam cartofi congelați, Because logic.
    Eu atât zic, să nu plângă când mai bate vântul pe la ei prin localuri, asta e tot. În măsura în care ei sunt afectați, așa sunt afectați și clienții, pe partea financiară.

      (Citează)

    • Este si aici o problema cu produsele romanesti. De exemplu nu stiu cum se face, dar cartofii produsi in Belgia si Franta sunt mai ieftini decat aia romanesti. Mai vin si spalati si ambalati la saculeti practici de 2,5 kg.
      La fel si la unt care este mai scump decat cel produs in Franta, Irlanda, Germania.

        (Citează)

  13. @Andrei G: calcul ăla îl faci acasă, unde cumperi o cantitate de ingrediente și ai o cantitate de mâncare, nu într-un local unde contează volumul. Poate jumătate de zi n-ai clienți deloc și pierzi o cantitate din materia primă, că se strică. Și atunci din estimarea ta ai vândut doar o parte, deci costul produsului finit e mult mai mare. Dar cum ziceam, nu văd cum am putea ști din afara unei astfel de afaceri care sunt calculele exacte. Apropo, să-mi zici și mie de unde iei angus cu 7 lei, că eu dădeam la magazin peste 20 de lei pe 200g.

    Cantitățile au scăzut și la ciocolata pe care o cumperi din magazin, asta ca să nu crească prea mult prețul.

    @Vlad: importăm pentru că e mai ieftin. Ai întrebat vreodată într-un restaurant de unde se aduc diferite ingrediente? carne, cartofi, astea. Sunt toate șansele să-ți spună angajații și poți să faci și tu niște calcule.

    Prețurile au crescut tot timpul, cu sau fără pandemie și război.

      (Citează)

    • @dam167, calculul ala l-am facut la pretul la care as achizitiona eu materia prima, in conditiile in care cumpar cantitati mici, pentru maxim 3-4 persoane.
      Daca ne gandim la un restaurant cu volum foarte mare de clienti, ajungem undeva la vreo 10-12 lei / meniu.
      Putem sa presupunem ca 20% din materia prima se arunca (desi cred ca asta se intampla doar la restaurantele cu management foarte prost) si tot ramane o marja foarte mare de profit.

      In comert, carnea de burger de tip Black Angus se gaseste si la preturi de sub 40 lei/kg. Asa la prima cautare pe internet iti recomand Fooddiscount, Mezeluriangus, Metro.

      Un pret foarte mare, de 88 lei/kg, am vazut la Vacamuuu, dar acolo cred ca mai trebuie luat in calcul si prestigiul restaurantului.

        (Citează)

  14. Andrei G:
    Este si aici o problema cu produsele romanesti. De exemplu nu stiu cum se face, dar cartofii produsi in Belgia si Franta sunt mai ieftini decat aia romanesti. Mai vin si spalati si ambalati la saculeti practici de 2,5 kg.
    La fel si la unt care este mai scump decat cel produs in Franta, Irlanda, Germania.

    Posibil, dar de asta zic că e bine să producem mai mult chestii, nu doar import, mai ales în perioadele astea de instabilitate economică la nivel Global… Măcar chestii de bază dacă am produce și ambala, am sta mai ok cu prețurile. În orice caz, speculanții nu vor dispărea. De aici și până a ridica în slăvi un burger banal, care constă în 2 chifle și chiftea, totuși… Au pus wagyu în ăla cumva, că dacă era cazul l-ar fi vândut la 2-300 Ron, probabil…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus