un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce trebuie să apreciem mai mult propria libertate de exprimare: un blogger care critica guvernul Chinei a dispărut încă din mai 2021

30 Mar 2023  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Program Think era numele de scenă al unui blogger anonim care ani de zile a criticat guvernul chinez și diversele sale politici. Omul făcea asta de 12 ani și blogul său includea nu doar comentarii critice la adresa politicienilor chinezi și a dictaturii statului, ci și sfaturi despre cum să eviți cenzura firewall-ului chinezesc șamd.

Cine era în spatele blogului a reușit să rămână anonim în tot acest timp. Nu știu cum a făcut asta și cum posta într-o țară în care statul are acces la orice log-uri de conectare ar dori, există supraveghere video peste tot, recunoaștere facială și alți algoritmi, inclusiv scor social minim necesar ca să poți călători cu trenul. Altfel spus, statul poate afla mereu ce faci și pe unde umbli.

Și apoi a dispărut, în luna mai 2021. Nu a mai postat nimic pe blog și în social media. Bănuiala este că autoritățile l-au descoperit până la urmă.

Au apărut recent zvonuri că bloggerul anonim ar fi fost de fapt un chinez numit Ruan Xiaohuan, care a fost ridicat de poliție pe neașteptate (pentru soția sa) din casă tot în acea perioadă din mai 2021. Avea 45 de ani, lucra în securitate cibernetică pentru diverse companii. A fost arestat, judecat în secret, iar soția l-a mai văzut din nou doar pe 10 februarie 2023, când i s-a dat o sentință de 7 ani. Era deja slăbit și cu părul albit.

“Since June 2009, (Ruan) has used his computer to write more than a hundred seditious articles that spread rumors and slander, attack and smear the country’s current political system, incite subversion of state power, and intent to overthrow the socialist system,” the court verdict said.

Abia după acest verdict soția a căutat pe net cum se leagă lucrurile și bănuiește că ar fi fost în spatele blogului Program Think.

 

 

Cred că trebuie să apreciem mai mult libertatea de exprimare. România este o țară în care poți spune ce vrei despre politicieni. Aici pot spune fără nici o teamă că cei de la putere sunt niște hoți, că prim-ministrul umblă să ne păcălească falsificând întrebări cu “Ion” și că președintele țării pare că a revenit de mult la obiceiul din primii ani de mandat, adică nu face nimic.

Este ceva ce luăm de-a bună, nici nu ne mai gândim la asta atunci când criticăm pe unul sau pe altul, când înjurăm sau când mergem la proteste. Și totuși, libertatea de exprimare este un bun foarte prețios, iar alții nu doar că nu-l au, dar primesc mai multă pușcărie pentru niște text publicat pe Internet decât criminali și hoți de milioane de euro de la noi din țară.

 

asus s5507

    6 comentarii

  1. 99% daca-i intrebi vor spune ca apreciaza libertatea de exprimare si democratia pana cand ii intrebi daca ar fi bun acum un Vlad Tepes sau daca ar fi o idee buna sa ne luam tara ianpoi de la UE.

      (Citează)

  2. “soția a căutat pe net cum se leagă lucrurile și bănuiește că ar fi fost în spatele blogului Program Think”

    asta sigur….da…ca marmota!
    sotul e inchis pentru o treaba si sotia lui se apuca de cautat fix treaba asta si mai zice si pe internet…

    hai ca nu se leaga, are logica unui fake.

      (Citează)

  3. speedy.gonzales

    30/03/2023 la 12:02 PM

    tu vorbesti de criticat? tu nu ai curaj sa zici nimic de rau de absolut nimeni sau nimic ca ti-e frica ca data viitoare nu te mai includ in campania de marketing.
    nu degeaba ti se spune “neutru-radu”

      (Citează)

    • Eu am arams in minte vu o situație: la stirile zilei Radu anunta ca s-a incentat/aprobat un vaccin anti malarie, și ca este un lucru bun pentru ca nu se mai folosește “acel medicament”.
      I-a fost frica să numesca medicamentul, să nu-l treacă google pe lista neagră. A gost doar o fereastră in modul de operare.

        (Citează)

  4. Să începem prin a nu mai promova Huawei, Xiaomi, Oppo și așa mai departe, care oricum nici ei (mă refer la directori) nu își folosesc propriile produse. Aproape toți au fost prinși folosind un iPhone.

    Tot în China, cei de la Huawei au intrat în telefonul unui cetățean și a început să șteargă video-urile de la un protest. Cool, ce să zic.

      (Citează)

    • Stai ca vin baietii acum si iti spun ca si “ceilalti” te urmaresc. Ca este acelasi lucru daca esti urmarit de SUA sau de China.
      Sau poate ca s-au terminat banii pompati de Huawei si au disparut si fanii. Ba mai mult, o mare parte dintre bloggeri si-au sters de mult articolele legate de 5G si Huawei.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus