un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am dus un telefon și o tabletă și alte accesorii la Orange pentru reciclare și recondiționare (și plantare de copaci)

6 Mar 2023  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Am dus câteva telefoane vechi și căști vechi într-un magazin Orange pentru recondiționare sau reciclare prin programul lor de economie circulară “Re”. Am contribuit făcând asta și la pădurea pe care o vor planta în primăvară, detalii despre asta aici.

Dacă sunteți ca mine, aveți într-un sertar câteva telefoane și tablete vechi. Sunt antice, poate nefuncționale. Unele dintre ele, chiar dacă ar funcționa, probabil au Android 8 și n-ar putea rula jumătate dintre programele moderne. Le păstrați în casă oricum, dar este un moment bun să scăpați de ele în cel mai bun mod posibil.

Eu am dus câteva dispozitive vechi la reciclare. Toate au povestea lor și amintiri plăcute pentru mine. Acesta este un Samsung cumpărat în 2019, cu două zile înainte de a pleca într-un concediu. Este telefonul cu care am făcut fotografii precum acestea de mai jos, care vor fi întotdeauna amintiri foarte plăcute:

Așa cum se întâmplă cu telefoanele mele vechi, i l-am dat Matildei după ce eu am făcut upgrade, iar la o vreme după aceea a sărit cumva singur din mâna ei și s-a spart pe spate. Sau un caz ciudat de anti-gravitație locală la noi în casă l-a făcut să cadă pe jos spectaculos și, după două-trei ricoșeuri, să se spargă. Oricum, sigur n-a fost vina Matildei! 😇

Orice alt telefon în stare bună am avut l-am dat deja mai departe în familie. Teoretic aș putea să-l repar pe acesta și să-l vând online, dar nu cred că aș ieși în profit făcând asta. Îl dau la Orange, unde mai mult ca sigur îl vor repara ei și îl vor revinde ca refurbished cuiva la aceiași bani pe care i-aș cere și eu, dar în plus cu garanție. (De ce nu-l dau eu moca cuiva? Pentru că este spart și are nevoie de baterie nouă, nu este prea “utilizabil” azi.)

Tableta este un Galaxy Tab4, una dintre primele tablete Samsung. A fost prima mea tabletă și cea care mi-a arătat că astfel de dispozitive sunt utile pentru mine. Am citit cărți de pe ea, am făcut niște browsing… în fine, treburi de tabletă.

Mi-am dat seama însă că vreau un model mai mic, așa că după o vreme am înlocuit-o cu unul de 8 inci, iar aceasta a rămas ascunsă în spatele unui dulap unde am găsit-o când am început să facem decluttering pentru camera lui Alice. Astăzi nu mai este utilizabilă, se mișcă extreeeeeem de lent și are Android 5 la bord.

Mai duc la reciclare și niște căști cu fir ce erau incluse cu telefonul, plus vreo două încărcătoare atât de vechi încât nici nu pot fi considerate fast-charge. Erau și ele bine ascunse pe undeva prin casă, pentru vremuri negre.

Am dus acolo și două baterii powerbank vechi, pe care nu le mai foloseam. Am avut multe baterii externe de-a lungul timpului. Pe unele le-am primit și au o capacitate foarte mică. Pe altele le-am cumpărat eu și le-am înlocuit cu modele mai rapide sau mai mari. Le păstram însă absolut degeaba și pe cele vechi, ba chiar erau un risc de incendiu în casă. Le-am dus la Orange pentru reciclare.

Se pare că 49,9% dintre români sunt înclinați să păstreze echipamente vechi în casă, conform unui studiu din 2020. Motivul principal este: “s-ar putea să le folosim în viitor“. Eu fac parte dintre cei ce spun asta și mi-am dat seama de motiv: în momentul când le schimb cu ceva mai bun, îmi spun că totuși le-aș mai putea folosi la nevoie, la urgență, că nu sunt super vechi, ci doar demodate. Dacă sparg noul telefon sau trebuie să-l trimit la service? Păi să am ceva de backup în casă!

Apoi trec 3-4 ani în care nu le folosesc niciodată și gata, le trece vremea de tot.

Puteți face însă o faptă bună pentru natură scăpând de ele într-un mod bine organizat. În magazinele Orange sunt cutii dedicate în care puteți lăsa telefoanele, tabletele, încărcătoarele și căștile pe care nu le mai folosiți sau care nu mai funcționează.

Iată cum arată cutia din magazinul Orange de la Universitate, unde am fost acum câteva zile. Puteți să introduceți direct acolo dispozitivele. Pentru tablete este nevoie de asistență de la un angajat, că nu încape prin fanta cutiei, ci trebuie deschisă de la încuietoare.

Ar fi recomandat întâi să vorbiți cu un angajat și să-i arătați ce vreți să reciclați. Dacă dispozitivele încă sunt funcționale, voi primiți un voucher de cel puțin 10 euro pentru o achiziție viitoare.

Mai departe, cei de la Orange testează telefoanele colectate și le dau apoi o viață nouă. Dacă se poate, le vor repara, înlocui bateria sau ecranul sau ce o mai fi nevoie și le vor vinde ca refurbished. Undeva în lume sigur sunt oameni care și-ar dori un telefon reparat, testat și verificat, dar la preț mai mic decât unul nou.

Altfel, dacă dispozitivele nu mai pot fi făcute funcționale, vor fi reciclate, astfel încât materialele din ele să reintre în circulație.

Ambele variante sunt foarte bune pentru mediul înconjurător. În anul anterior, Orange România a colectat aproape 300.000 de telefoane prin buy-back, iar 15% au fost recondiționate și repuse în vânzare. Asta înseamnă circa 45.000 de telefoane a căror durată de viață a fost semnificativ prelungită, iar alte 255.000 de telefoane au fost reciclate.

Și reciclarea este o acțiune foarte bună. La nivel mondial, anual se produc 1,5 miliarde de telefoane mobile, dar doar 1-2% dintre ele ajung apoi să fie cândva reciclate. Multe rămân în case, nefolosite, sau se aruncă la groapa de gunoi, asta deși din ele se pot extrage sticla și plasticul, dar și litiul, siliciul, aurul și cuprul, metale care sunt resurse finite și se extrag dificil.

Cantitățile sunt uriașe, apropo. Orange spune că acele aproape 300.000 de telefoane colectate anul trecut cântăreau peste 29 de tone! Până la 90% dintre componentele unui telefon pot fi reciclate în unitățile specializate pe o astfel de operațiune, deci vorbim în total de tone de materiale recuperate doar aici în România, doar de unul dintre operatorii telecom din piață.

Dacă aveți deci antichități prin casă, gândiți-vă că cel mai probabil nu le veți folosi din nou. Dacă nu aveți voi cui să le dați direct pentru a fi utilizate, mai bine le duceți la Orange pentru reciclare sau recondiționare în programul “Re”. În plus, dacă faceți asta până pe 15 martie, sprijiniți și pădurea “Re” pe care Orange o va planta ca să marcheze telefoanele colectate până acum, într-o inițiativă alături de “Plantăm fapte bune în România”.

Practic, în curând va fi în România o pădure nouă la care am contribuit și eu doar pentru că mi-am dus device-urile vechi în cutia lor din magazin, ceea ce mă bucură.

asus s5507

    30 comentarii

  1. Foarte frumos din partea ta :)

    Eu din pacate nu pot valida initiativele unei companii care pe vremea cand se numea inca Dialog m-a mintit repetat despre cand pot lua inca un telefon la pret subventionat, care m-a furat la factura cu o remarcabila perseverenta.

      (Citează)

  2. Ii doare-n dos de natura. Altele-s motivele ptr care fac asta.

      (Citează)

    • Ideea este că oamenilor ar trebui să le pese de natură, nu persoanelor juridice. Iar uneori “păsatul de natură” se face și cu forța. Dacă metoda de a obține un copac în plus undeva este să duc la reciclat la ei un telefon în loc să-l duc în altă parte sau direct la gunoi, why not?

        (Citează)

    • Ești sigur Radu? Degeaba plantez eu un copac, daca persoanele juridice distrug 1000 copaci în aceeași zi

      Ca idee, telefoanele ajung sa fie resetate și vandute in țări din lumea a 3a.

        (Citează)

    • @Tano: m-ai înțeles greșit. Știu că 85% din poluare vine de la companii.

      Eu zic că o companie nu va lua niciodată măsuri să limiteze poluarea sau amprenta de carbon. Companiile se gândesc la profit, la dezvoltat produse noi, la livrat marfa, transport, angajați, eficiență etc, nu la delfini și copaci.

      Așa că ține de persoane fizice, clienți sau nu, să le spună “boss, dar mai fă și ceva pentru mediul înconjurător”. Companiile fac ceva doar când apare presiune publică sau când apar legi despre asta, iar legile tot din presiunea publică apar.

      Și, atunci când o companie face ceva, e bine și să zici “bine că se face, bravo lor”, nu “dar de ce acum? dar de ce n-au făcut ieri? dar de ce trebuie să mă mișc eu? ah, dar fac asta doar ca să se laude” și restul zicerilor clasice.

        (Citează)

  3. Evident că îi doare fix in colțul gării de ecologie. Astea sunt doar vorbe frumoase, care sa ii impresioneze pe cei cu cugetul plăpând. Telefoanele reciclate se vând în țări din lumea a treia,unde se mai face un ban.
    De ce nu plantează o pădure, sau măcar o pădurice din profitul anului trecut, daca tot se preocupă atât de ecologie?

      (Citează)

    • Pentru că business-ul Orange nu este de plantat copaci, ci de oferit servicii de telefonie și date. Dar dacă din când în când vor să ofere ca bonus un copac celor care reciclează un telefon, de ce nu să îl reciclez fix atunci?

      Cred că trebuie să vezi jumătatea plină a paharului, nu să privești mereu cu negativism și “dar de ce nu fac x și y” orice inițiativă.

        (Citează)

    • Radu, iar te contrazic, ai uneori niste argumente tare ciudate. E ca și politicienii care fura cu 10 mâini dar oferă cu una… De ce sa privim partea negativă?

      A furat dar a și făcut, nu?

        (Citează)

    • Tano inteleg si eu ce vrei sa spui, dar e o comparatie ciudata totusi. De acord ca statul prin coruptie te fura – evident nasol. Daca o companie ar promite ca face lucruri gen plantat copaci si apoi NU planteaza, da, ar fi o comparatie buna. Si din pacate sunt si astfel de companii (in special BSul cu “carbon offsetting” la zboruri). Insa daca o companie iti spune – daca tu imi aduci un telefon vechi, pe care altfel l-ai arunca la gunoi, eu o sa incerc sa fac ceva cu telefonul asta si mai plantez si un copac – si chiar face asta, why be mad at it?

        (Citează)

    • @Tano: nu merge analogia aia. Să furi este ilegal.

      Dacă o companie are însă inițiative care țin dincolo de natura business-ului lor de bază, indiferent de cine vorbim aici, prefer să văd partea bună și să zic “bravo”, nu “meh”.

        (Citează)

  4. inainte vreme dadeai un telefon vechi si primeai un discount considerabil la urmatorul cumparat, acum trebuie tu sa te duci pe timpul tau, pe banii tai, pe nervii tai (din trafic) sa depui niste telefoane sau dispozitive la orange (care fie vorba intre noi il doare in spate nicaieri de mediu si alte lucruri)
    nu stiu cum inca mai putem sa punem botul la asa ceva (si aici nu ma refer la autor ci la orange si alte corportii – vezi de ex .scandalul auchan-casieri) care ne otravesc cu tot felul de mizerii corporatiste

      (Citează)

    • daniel: inainte vreme dadeai un telefon vechi si primeai un discount considerabil la urmatorul cumparat, acum trebuie tu sa te duci pe timpul tau, pe banii tai, pe nervii tai (din trafic) sa depui niste telefoane sau dispozitive la orange

      Păi și înainte cum dădeai telefonul? Îl trimiteai prin porumbei călători?

      E la fel și acum. Duci un telefon, îl evaluează, îți dau ei un voucher de buy-back. Nu trebuie să-l depui tu în cutia aia dacă nu vrei. Am întrebat angajatul din magazin, majoritatea oamenilor le lasă de fapt la ei.
      Sigur, e trafic mai mare, dar magazine Orange sunt destule prin oraș. Eu am cuplat ducerea telefoanelor cu alt drum în zonă, oricum.

        (Citează)

  5. Stiti care ar fi cea mai mare fericire a companiilor de telefonie mobila? Ca toti oamenii sa isi arunce telefoanele la gunoi, azi si pe urma sa cumpere altele noi de la ei.

      (Citează)

    • Probabil, plus să ia cele mai scumpe abonamente.

      Dar de asta am zis mai sus că protecția mediului înconjurător o fac oamenii de fapt, nu persoanele juridice. Treaba asta cu reciclare și reutilizare a venit ca o presiune a societății. Scorul ESG a început să conteze tocmai pentru că oamenii se interesează și de astfel de aspecte.

      Și atunci a început să se întâmple ceva bun: când companiile au văzut că oamenii vor și astfel de inițiative, au început să le ofere. Reciclare, plantare de copaci, reducerea consumului de energie electrică, camioane electrice, ambalare în carton în loc de plastic etc.

      Eu nu văd o problemă cu asta. Mi se pare win-win. Și chiar ar trebui susținute astfel de inițiative ca exemplu pentru alte companii și pentru a arăta oamenilor că presiunea socială funcționează și lucrurile se schimbă.

        (Citează)

  6. Cătălin Tănase

    06/03/2023 la 9:23 AM

    Meam, câtă frustrare aici, dar toți le folosesc serviciile :))

      (Citează)

  7. nwradu:
    Ideea este că oamenilor ar trebui să le pese de natură, nu persoanelor juridice.

    E fix invers. Cei mai mari poluatori sunt persoanele juridice. Ca se incerca aruncarea pisicii responsabilitatii catre consumatorul final si multi au crezut cu ochii inchisi vrajeala asta e altceva.
    Uita-te cate ambalaje, plastice si plasticute sunt la raft – incepand de la sucuri si terminand cu orice e ambalat.
    Astept cu maxim interes cand companii precum Coca Cola si Pepsi sau banalii producatori de ulei vor imbutelia exclusiv in metal/sticla si isi vor asuma reciclarea ambalajelor proprii – nu prin trimiterea lor sa fie arse in Poplaca de Padure din Indonezia. Si momentul in care producatorii de hartie igienica si servetelele umede sa decida sa nu mai puna microplastice in componenta materialului. Daca ti se explica doct “nu il arunca in apa ca polueaza” nu insemna ca gata, treaba lor e facuta, e treaba ta acum sa nu mai poluezi. Poluarea trebuie controlata la sursa, la producatorul initial.

      (Citează)

    • Absolut de acord cu asta.

        (Citează)

    • @F: poate m-am exprimat eu greșit, vezi mai sus răspunsul pentru Tano.

      Pe scurt, companiile lăsate singure își văd de business-ul lor și atât. Schimbări în bine pentru mediu, societate și altele apar doar datorită persoanelor fizice, clienți sau nu, care cer companiilor să mai facă și altceva pe lângă business-ul principal sau cer guvernanților legi care să forțeze asta.

      Prin urmare, schimbarea vine mereu de la cetățeni, că cetățenii au interesul să micșoreze marii poluatori de care spui și tu.

      Eu cred însă că, atunci când în sfârșit o companie face ceva, este ok să zici “bravo, o să sprijin și eu inițiative”. Că probleme și aspecte negative se pot găsi oricând oriunde, dar nu merită stresul.

        (Citează)

  8. Cum arata cutia aia de reciclat telefoane :))) cineva n-a gandit-o deloc!
    Te duci cu telefonul tau bun, intreg dar demodat, ii dai drumul prin fanta aia si se sparge ecranul

      (Citează)

  9. Am telefoane vechi, le-am vandut pe OLX, n-am nevoie de voucher Orange, nu am ce face cu el, am strâns destule puncte pe care nu le folosesc.

      (Citează)

    • Well, dacă ai ceva ce nu poate fi vândut, du-l la reciclat, nu-l arunca la gunoi. Valabil și pentru baterii, încărcătoare, căști handsfree inutile șamd. Nu sunt doar telefoane la mijloc.

        (Citează)

  10. Poate dacă ți ar permite sa iei schimbi bateria sau sa iei poți înlocui componentele din telefon.
    In plus sa nu uitam ca Orange a fost printre primele companii care au început cu serializarea telefoanelor (prin blocarea lor în rețea)

    Pe scurt ei sunt unii din principalii responsabili pentru rahatul în care suntem acum.

      (Citează)

  11. offtopic: Samsung S10le ala daca are doar spatele spart functioneaza fara probleme. Ii pui o husa pe el si merge ca nou.
    Spun asta pentru ca am un S9 (cumparat in 2018) care isi face treaba in regula (este adevarat ca au aparut altele mai noi si mai bune, dar pentru cineva care nu se joaca si nu face foarte multe poze este excelent in continuare).
    Cred ca o alegere mai buna decat sa il trimiti la recliclat era sa il donezi cuiva.

    ontopic: chiar daca sunt niste pasi mici, tot este bine ca apar initiative de reciclare. poate in urma feedback-ului devin si mai practice

      (Citează)

  12. tot off topic, de laudat pasii pe care ii face samsung de a suporta tot mai multi ani update-uri de soft. dupa apple sunt a doua companie producatoare de telefoane care ofera multi ani de suport si prin acest lucru se genereaza ceva mai putine deseuri. am vazut ca acum incep si ceilalti producatori sa urmeze trend-ul.

    nwradu:
    Probabil, dar altul nu aveam în casă. Am donat/dat altora multe alte lucruri când am eliberat spațiu pentru Alice.

    asta este bine. bravo

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus