un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Sonos a lansat noile boxe Era 100 și Era 300 și se orientează spre sunet spațial

8 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Sonos intră într-o nouă eră! OK, am încercat aici un titlu ca de ziar.

Sonos a lansat două noi boxe, Era 100 și Era 300. Era 100 înlocuiește chiar pe Sonos One, difuzorul lor de dimensiuni mai mici, și costă în jur de 1.300 de lei. Era 300 mi se pare de nivelul Sonos Five și are un preț asemănător, cam 2.500 de lei. Vor fi lansate în magazine pe 28 martie.

După nume, cele două boxe pot părea similare, cu doar o diferență de dimensiune și putere între ele.

Sonos însă spune că lucrurile nu stau așa (și specificațiile confirmă). Era 100 chiar este un update la zi pentru Sonos One. Este un difuzor stereo, are în interior două tweetere orientate pentru sunet stereo și un woofer pentru frecvențe joase. Fiecare este controlat de un amplificator de clasă D.

Arată bine pentru pus de sine stătător pe mobilă, dar poate fi folosită și ca unitate surround pentru un soundbar sau altă boxă mai mare. Are Wi-Fi 6, Bluetooth, USB-C și Line-in audio cu adaptor de USB.

 

Mie mi se pare o boxă foarte bună pentru apartamente și case uzuale. Spun asta pentru că știu Sonos One și este foarte bună pentru aceleași scenarii, iar Era 100 pare un update la zi pentru functii, tehnologie și calitate sonoră.

Era 300 este din alt film. Chiar și cei de la Sonos spun că este o boxă gândită pentru muzică, dar cu sunet spațial și compatibilitate Dolby Atmos. Câteva servicii oferă astfel de sunet, iar Sonos a anunțat acum compatibilitate pentru Spatial Audio pe Apple Music pentru mai multe difuzoare de-ale lor. Am citit un interviu cu CEO-ul Sonos care spune că o parte din industrie și din preferințele clienților lor se îndreaptă în acea direcție de sunet spațial, trecând dincolo de cel stereo.

Așa o fi. Adică noi știm Dolby Atmos în principal din sala de cinema (cel puțin eu). Este un codec bazat pe “obiecte”, nu canale, în sensul că fiecare sursă de sunet are un traseu al ei și este deci redată pe anumite difuzoare ale sistemului, în funcție de poziție. Treaba asta, însă, se poate extinde și la muzică, care până la urmă este bazată tot pe diverse instrumente și voci. Mai puțin, desigur, muzica tip ștuț-ștuț pe care o ascult eu, zice Matilda.

 

Era 300 are înăuntru 6 difuzoare: patru tweetere orientate stânga, dreapta, înainte și în sus, plus două woofere stânga-dreapta. Cum este obiceiul la Sonos, fiecare driver are un amplificator dedicat de clasă D. Este aproape ca un soundbar în această privință, dar fără acea formă. Inclusiv Era 300 poate fi utilizată ca boxă de surround pentru un soundbar, dar pare overkill pentru asta.

O întrebare bună este următoarea: care este diferența între Era 300 și soundbar-ul Beam 2, care au cam același preț pe piață? Aștept cu interes să văd pe undeva Era 300 sau să o testez chiar eu, dar momentan am bănuiala că răspunsul va fi următorul: Era 300 este gândită în principal pentru muzică și este posibil ca unele drivere din interior să fie mai mari decât ce ofera un soundbar care de obicei este mai plat. Soundbar-urile sunt în general mai bine calibrate pentru conținut TV, voce, efecte sonore specifice filmelor de acțiune, nu ca să te gâdile chitara pe Brothers in Arms al lui Dire Straits sau vocea lui Bowie când îți spune despre maiorul Tom.

Din ce văd în imagini, controlul volumului se face tot tactil, dar acum cu un slider tactil. Poate fi un avantaj, micșorezi mult mai rapid volumul decât prin apăsări succesive pe un Volume Down. Mai văd și un slider care dezactivează controlul vocal pentru asistentul Amazon Alexa. De asemenea, Era 300 are conectivitate Wi-Fi 6 și un procesor quad-core de tip A55, cum nu demult erau și prin telefoanele mobile, cu 8 GB memorie RAM.

Au mai spus și de alte modificări. Aceste noi Era sunt mai bine gândite dpdv reparabilitate, fiind asamblate cu șuruburi, nu lipici. În plus, funcția Trueplay de calibrare a sunetului în cameră va fi disponibilă și pe Android, nu doar pe iPhone. Funcția aceasta folosește microfonul din telefon pentru a detecta sunetul scos de boxă și îl ajustează în funcție de asta pentru calibrare în funcție de cameră. Multă vreme Sonos spunea că poate face asta doar pe iPhone pentru că sunt doar câteva modele în piață și au caracteristicile microfoanelor ușor de aflat pentru a calibra cum trebuie.

Mai mult, însă, sunt compatibile Bluetooth și au și intrare audio cu un adaptor line-in. Sonos mai deschide din porturi și posibilități de conectare.

 

asus s5507

    8 comentarii

  1. fara google assistant, doar alexa si sonos-something

      (Citează)

  2. Catutzi:
    fara google assistant, doar alexa si sonos-something

    fara Google assistant e NO NO direct

      (Citează)

  3. @Catutzi și Robert, de ce preferați Google Assistant în loc de Alexa? Le-am testat pe ambele (ce-i drept, acum vreo 2 ani a fost ultima încercare) și Alexa mi s-a părut per total mai OK pentru smart home.

      (Citează)

    • Google assistant este absolut execrabil si problema cea mai mare este ca s-a degradat in ultimii ani ceva de speriat (am google de 5 ani si alexa de 3).

      Parca in fiecare zi devine din ce in ce mai prost. Eu am ajuns sa il folosesc doar ca sa imi gasesc telefonul prin casa si chiar si la asta da rateu in 50% din cazuri.

      Plus ca am observat in ultimul an ca se trezeste sa vorbeasca singur, adica noi vorbim prin casa si incepe google sa zica nu stiu ce – asta e semn ca nici macar ascultarea nu mai functioneaza cum trebuie.

        (Citează)

    • @Marean, una din principalele probleme pe care am avut-o cu Google Assistant era că vorbea mai mult ca mine. OK, primește o comandă, dar nu e nevoie să repete tot ce spui ca s-o execute…

        (Citează)

  4. The Verge (în special Nilay Patel) repetă de fiecare dată că toate sistemele astea sună mult mai prost decât un stereo decent, dar mie mi se pare că e bine că se concentrează acum pe calitatea sunetului în general. Pentru o cameră de apartament poate fi suficient, iar conectarea wireless poate fi un mare avantaj pentru multă lume. Se spune că viitorul e în streaming și vinil, așa că pentru cei ce nu caută echipament de audiofili s-ar putea să fie suficient – streaming de pe dispozitive mobile, chiar pick-up cu BT, cam cum e scenariul din pozele de promovare.

      (Citează)

  5. Nu am propriu-zis nevoie, dar as da banii pe un Era 100 doar pentru switch-ul ala de taiat fizic microfonul.
    In schimb ala care a decis sa puna USB-C si sa ceara 25 de euro pe un adaptor de line-in merita regulat cu un soundbar. Poate chiar cu un subwoofer.

      (Citează)

    • În mod normal e un DAC (sau ADC?) în adaptorul ăla, nu e doar forma conectorului problema. Dacă intrarea era cu jack de 3.5 mm DAC-ul ar fi fost intern și era mai scumpă boxa. E un preț normal, nu e nici scump, nici ieftin. Ai nevoie de el doar dacă ai semnal analogic, digital (de la un PC, de exemplu) merge direct prin usb și n-ai nevoie de adaptor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus