►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
7 Mar 2023 ·
Am primit ieri, în decurs de doar două ore, două emailuri de la oameni care au creat site-uri precum defunctul T5.ro, adică site-uri care iau datele de trafic din Google Analytics și fac un top al blogurilor și altor site-uri înscrise acolo.
Un pic de context: T5.ro lua automat datele de trafic din Google Analytics și făcea un top zilnic și lunar al site-urilor. Site-ul nu era foarte cunoscut din motive pe care le voi discuta mai jos. Prin noiembrie 2022 s-a închis de tot. Nu se știe de ce, că din câte știu administratorul nu a putut fi contactat, dar poate are legătură cu unele schimbări din API-ul Google Analytics de interogare a datelor. Nu contează.
Și apoi a apărut TopBlog.ro, un proiect al lui Alex Ciucă. Acela nu este încă automatizat în preluarea datelor din GA, dar face bine următorul lucru: prezintă într-o interfață simplă, cu nume și prenume și dezvoltatori asumați, un top al blogurilor românești (care au acceptat să se înscrie). O face după traficul lunar.
Acum am primit două emailuri în aceeași zi despre două proiecte diferite: rotrafic.xyz și GAdata.info. Ultimul, lăsând la o parte că era un email nesemnat trimis de pe “adresa redacției”, nici nu mai suportă Universal Analytics, ci direct GA4, care va fi obligatoriu din iulie 2023.
Dacă sunteți blogger și vreți să vă înscrieți pe acolo, treaba voastră. Rețineți că nu cunosc dezvoltatorii, nu știu cât de sigure sunt metodele de acces la date și nici ce fac dezvoltatorii lor cu datele voastre de trafic dincolo de a le afișa pe acele site-uri.
Să vă spun însă de ce cred că astfel de proiecte nu ar trebui să existe sau măcar de ce nu au o utilitare reală.
În primul rând, domeniile sunt cam shady. TLD-uri .xyz sau .info? Înțeleg că sunt ieftine, pe când un domeniu .ro costă, dar acest business este în primul rând unul bazat pe încredere. Trebuie să câștigi încrederea oamenilor pentru a-ți da acces la datele lor, trebuie să câștigi încrederea celor interesați de statistici că sunt reale.
Scopul unui astfel de site trebuie să fie promovarea blogurilor ca site-uri de conținut cu audiență mare. Altfel spus, trebuie să le arate altora că nu doar TikTok și Instagram sunt miezul acum, ci că există bloguri care trec și de un milion de unici pe lună.
Creatorii de conținut de pe Instagram, TikTok, Facebook și YouTube au în spate o platformă care le promovează automat noile postări. Motivul este simplu: dacă acei creatori sunt interesanți, platformele au tot interesul să le arate postările cât mai multor alți oameni pentru a-i ține pe aceia mai multe ore în platformă. Win-win-win pentru toată lumea.
Blogurile nu au un astfel de sistem de promovare. Google Search nu este vreo mare scofală în domeniu.
Așa că blogurile trebuie să se promoveze singure, cum or putea. TopBlog face asta adunând la un loc diverse bloguri într-o interfață simplă și modernă. Mai important, însă, este că TopBlog este un “trust provider” bun pentru cei interesați de aceste date și astfel apare factorul de încredere.
De ce zic că TopBlog este bun? Pentru că toată lumea din domeniu îl știe pe Alex Ciucă, cel care a făcut site-ul. El are și blog de mulți ani, dar mai important este că are și o agenție de media, deci este din domeniu și poate promova TopBlog exact unde contează, în rândul altor agenții care pot fi interesate să bage bani în bloguri.
Ca analogie, existau multe aplicații de știri în piață, dar Biziday s-a bucurat de succes rapid pentru că a fost lansată de Moise Guran, care pe vremea aceea se bucura de multă încredere din partea publicului, plus că era o aplicație simplă și utilă. Exceptând pentru cutremure, desigur.
Altfel spus, proiectele noi de traffic ranking se luptă din start cu un altul care cunoaște bine domeniul blogurilor și care are deja uși deschise acolo unde contează. Sau, privind invers lucrurile, eu am mult mai mare încredere că TopBlog va promova blogul meu în lume decât o pot face alte proiecte care poate au automatizare mai bună, dar brand awareness mai mic spre deloc.
În al doilea rând, traficul zilnic nu contează, iar noile proiecte tot pe asta insistă, ca și T5.ro. Traficul zilnic pe un blog depinde de ce postezi și câte articole postezi. Uneori “bubuie” un articol, alteori este Paștele și lumea consumă boeuf, nu blog.
De exemplu, la un moment dat am scris despre niște scule Parkside din Lidl. Mulți au presupus că sigur este campanie, deși nu era. A fost un experiment ca să văd dacă subiectul este de interes, având în vedere câte alte site-uri scriu des despre oferte din Lidl. Guess what? Articolul a avut 52.000 de vizitatori unici în 3 zile. Dacă ne luam după acea zi, nwradu.ro este cel mai tare blog din Univers.
Alex Ciucă știe mai bine ce contează pe bloguri, așa că pe TopBlog a făcut direct sortarea după vizitatori unici pe lună, ceea ce arată o medie mult mai bună a audienței blogului. Vizitatori unici, nu vizite sau afișări, la care se poate trișa mai ușor.
Cele două proiecte noi bagă tare pe traficul zilnic, ceea ce nu prea mai contează pentru bloggeri. Dacă este vorba de bani, concurența nu este musai cu alți bloggeri, ci cu alte rețele sociale. Dacă este vorba de curiozitate personală… îți trece după un timp.
T5.ro era la fel, adică insista în principal pe traficul zilnic. De asta nici nu era foarte cunoscut și util altora din afara blogurilor. Putea afișa și traficul pe lună, dar era nevoie de multe clickuri, plus că nu era clar cum se preluau datele și alte asemenea aspecte. Era bunicel, dar nu avea awareness.
Sper să nu văd multe alte proiecte care-l clonează. Poate că este un miraj ușor. Te gândești că este un gol în piață, că poți programa rapid o automatizare pentru Google Analytics, poate chiar că în viitor poți cere bani celor care își înscriu site-ul acolo.
Nu merge așa. Nevoia principală a bloggerilor este ca un site de traffic ranking să le promoveze blogul (și blogurile în general ca platforme de conținut), nu doar să arate cifre într-un tabel.
Cifre într-un tabel, ba chiar pe abonament lunar, arată și trafic.ro și SATI, la o adică, dar pentru bloguri nu au efectul dorit. Un astfel de proiect trebuie făcut de un om de marketing sau de comunicare, nu de un programator care știe rapid să seteze accesul la API-ul GA.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
07/03/2023 la 12:10 PM
Nu-i nevoie de un programator sa seteze un access la api, e nevoie de unul sa stie sa foloseasca inpsect element/edit value inainte sa dea printscreen sau cum s-or trmite datele catre “trusted” source ala. Cum sa faci ceva aggregator de orice in 2023 fara apiuri. Lol. Pai asa mai bine sa zica el direct care sunt bloglurile bune si care e topul, ce ne mai incurcam cu cifre
Boris(Citează)
07/03/2023 la 12:17 PM
se cam cheama laba in cerc
Costin(Citează)
07/03/2023 la 12:19 PM
După ce trece toată lumea pe GA4 o să fie totul automatizat.
Momentan sunt cam 90% cu UA și restul cu GA4. Am considerat că e o bătaie de cap prea mare de cap într-o primă fază.
Urmează oricum etapa a 2-a din proiect, care va depăși ideea de simplu top.
hoinaru(Citează)
07/03/2023 la 2:46 PM
Un site de ranking fix asta ar trebui sa faca, sa arate…rankingul. Pe zi, pe luna, pe an, pe minut, eventual pe categorii din site. Ba chiar si pe ip-uri de tari :)
El este, sau ar fi, util celorlalti, nu blogerilor. Cititori, curiosi, agentii de media, posibil clienti etc samd. Blogerilor doar in subsidiar, daca ar fi curiosi despre concurenta.
Faptul ca tu iti doresti ca un site de ranking nisat pe bloguri sa si promoveze blogurile e cu totul altceva si cam excede functia sa primara.
cristi(Citează)
07/03/2023 la 6:00 PM
Salut Radu,
Vad ca ai scris si despre RO trafic asa ca voi aduce niste precizari.
Dintre cele doua “clone” cea la care am lucrat eu are inclusiv datele de identificare a firmei din spate, eu “activez” in online de pe vremea dial-up-ului, mailul l-ai primit de pe Gmail-ul meu, cu nume si prenume (Gmail de pe vremea invitatiilor) iar noi ne-am mai intersectat pe la conferinte.
Ca o observatie, RO trafic foloseste OAuth pentru autorizare si a trecut de aprobarea Google, poti vedea in orice moment la ce “scope”-uri dai acces si de asemenea poti elimina accesul oricand.
Nu stiu care parte ti se pare dubioasa, existenta domeniului xyz care a fost mai scump decat .ro? Daca era .com sau .net era mai bine?
La un simplu google dupa numele meu cred ca te-ai fi lamurit cine sunt si cam ce fac.
In explicatiile din text tu explici foarte bine ce a zis alt cititor in comentarii, “circle jerk”. Pentru ca Alex e din domeniu si are usi deschise automat are prioritate, cu un produs mai slab.
Pun pariu ca in alte discutii sustii piata libera si concurenta corecta, in acest caz de ce consideri ca (de exemplu) RO trafic nu poate concura cu TopBlog? Executia (lasand la o parte design-ul) este mult peste.
La fel face si RO trafic, nu e rocket science
Cum am zis si in email si cum scrie si pe RO trafic, in cateva zile as putea termina si implementarea GA4 si statisticile saptamanale/lunare/anuale.
Dar oare ce sanse am daca nu sunt din “grupul” vostru?
Valentin Valeanu(Citează)
07/03/2023 la 11:03 PM
You are missing the point.
Nu e vorba de un “produs”, e vorba de un tool de discovery pentru bloguri care să vină în slujba agențiilor. That simple.
E fix cazul clasic în care un programator consideră că “produsul” lui e mai bun, uitând că produsul include și designul.
TopBlog nu are cum să concureze cu cele două clone de T5.ro pentru că TopBlog nu are același scop cu siteurile astea.
TopBlog nu e doar un clasament de trafic și atât, aia e bucata vizibilă în acest moment.
Succes cu RoTrafic, dar schimbă domeniul și găsește un designer. Sunt convins că e nevoie de un site care să agrege date și pentru alte tipuri de siteuri.
hoinaru(Citează)
07/03/2023 la 8:58 PM
Am observat și eu în ultimul timp că apar tot mai multe alternative pentru t5.ro, iar asta este, zic eu, de bine. T5.ro s-a bucurat de un oarecare succes printre bloggeri, pentru că nu mai erai nevoit să dai export din GA la date, ci trimiteai persoanele interesate direct acolo.
Topblog.ro îmi place, recunosc și sunt sigur că Alex poate face o treabă tare bună. La fel de sigur sunt că la un moment va putea automatiza treburile pe acolo, iar potențial este cu grămada.
Și Valentin cred că poate face o treabă ok. Nu îl cunosc personal, însă numele lui îmi sună cunoscut, nu știu de unde. Apoi am primit o referință pozitivă despre el și m-am convins că intuiția nu mă înșală.
Bine că avem de unde alege, că o vreme – destul de lungă aș spune – nu au fost alternative pentru t5. După topblog.ro probabil că oamenii au văzut că există interes pentru un astfel de site, așa că au apărut și alternativele. Să fie, să nu trebuiască. Vorba aia!
Adrian Bolocan(Citează)