un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mă simt mai warm and fuzzy când mi se confirmă spusele din review-uri

10 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Uneori, când scriu review-uri, mă gândesc dacă nu cumva sunt eu nebun atunci când spun ceva, iar 80% dintre alte review-uri au o opinie contrară. Eu zic că ceva nu este bun, iar mulți alții de fapt laudă.

Mă gândesc că poate sunt prea exigent. Sau pur și simplu sunt prea tipicar în anumite privințe și taxez ceva pentru că nu se potrivește obiceiului meu de a folosi un dispozitiv, dar de fapt el este ok pentru marea majoritate a oamenilor.

Uneori, însă, primesc confirmări pentru the unpopular opinion și mă simt mai bine.

A venit azi un email cu rezultatele analizei DXOmark pentru camerele foto de pe Xiaomi 13 Pro. Uitați ce zice Dxomark la aspectele negative ale camerei foto:

Punctele 1 și 4 par aproape un citat exact din ce am spus și eu în review-ul Xiaomi 13 Pro. Mai exact, eu am spus:

“Nici la HDR-uri Xiaomi 13 Pro nu excelează, nici măcar în situații relativ simple de iluminare, unde apar zone prea întunecate sau prea arse fără să fie vreo gamă dinamică foarte mare în scenă.”

“În plus, cu toate trei camerele telefonul se luptă un pic cu focalizarea în noapte și uneori imaginile ies ușor defocalizate, ceea ce observi abia când le privești pe un ecran mare.”

Partea cu Halo artifacts ține tot de procesarea HDR, apropo. Înseamnă că zona supraexpusă nu este delimitată exact cum trebuie și mai apare câte un halou în jurul ei, de exemplu în fotografie contre-jour. Eu n-am zis de acest aspect, ci doar că pe S23 Ultra rezultatele sunt mult mai bine la acest capitol pentru că face o detecție mult mai preciză a zonelor de highlights și shadow.

Oricum, mă bucur că încă știu să analizez un grup de fotografii și să observ ce trebuia să arate mai bine și ce nu. De fapt, anul acesta aveam în plan să nu mai fac review-uri clasice de telefoane, ci un soi de review-uri mult mai detaliate pentru camerele foto-video, cu explicații și analize mai multe pe anumite imagini. Încă nu mi-a ieșit asta pentru că am simțit că este mai mult interes pentru flagship-uri ca tot unitar, dar în fiecare review de până acum am insistat mai mult pe fotografie și am arătat uneori cu exemple clare ce n-a mers bine, precum în fotografia de mai jos făcută cu Xiaomi 13 Pro în lumina destul de bună a unei cafenele, la ora prânzului.

 

For the record, Dxomark spune și următoarele puncte forte ale camerei lui Xiaomi 13 Pro:

Și au dreptate în toate aspectele. Eu poate că nu am zis-o așa detaliat, ci doar “Camera principală este foarte bună” și “Toate nuanțele sunt bine reglate și bine surprinse:.

Rămân la părerea inițială din review: senzorul acela de 1 inci de pe Xiaomi 13 Pro poate mai mult și nu-l ajută software-ul de control. Potențialul este acolo, legile fizice zic asta, dar în camerele moderne contează foarte mult și software-ul de control care face HDR, interpolare multi-frame, multi-frame noise reduction, algoritmi de sharpening șamd. Xiaomi 13 Pro este bătut de Pixel 7 Pro, iPhone 14 Pro, chiar și de Xiaomi 11 Ultra, care au senzori mai mici, dar îi utilizează mai bine (size doesn’t matter și toate alea 🤣)

Meanwhile, însă:

Clasamentul general Dxomark este aici. Review-ul meu la Xiaomi 13 Pro poate fi citit pe blog și văzut pe YouTube. Telefonul costă 6.200 de lei la eMAG în precomandă, iar comentariile inclusiv la clipul meu video sunt “la banii aceia iau iPhone 14 Pro Max”, ceea ce este adevărat. Asta mă face să cred că se va ieftini semnificativ în perioada următoare.

asus s5507

    23 comentarii

  1. Fiecare om mai are momente in care are dubii despre el. E normal, cica se aplica doar celor inzestrati la “mansarda”. :)

    La punct: cum ziceai si tu mai pe ocolite, nu prea vad sensul achizitiei de teminale chinezesti din cauza:
    – riscurilor de “furat” informatii, bloatware, update-uri limitate, OS/skin imatur , etc.
    – preturilor apropiate de liderii “de facto”: Apple/Samsung.

    PS: nu rezonez cu niciunul dintre ei:
    >> Apple – livreaza calitate hard&soft, pretul e imens, ramai blocat in ecosistemul lor (si te cam spala pe creier). Nu exista inovare reala, au un marketing f bun prin care impacheteaza ceva existent publicului lor.
    >> Samsung – incearca sa-i copieze pe Apple de multicel, au crescut si ei preturile cam mult pentru calitatea/experienta pe care o livreaza. “Chinezariile” gen Huawei au aratat ca ei erau net superiori ca hardware livrat & inovatie. Samsung era (si este) tot timpul in urma, acum fiind insa “ajutat” de situatia politica/sanctiuni.
    Aproape de paritate dpdv pret, as merge clar pe Apple.

    Unde mergem de aici? Fiecare alege

      (Citează)

    • google pixel

        (Citează)

    • victor:
      google pixel

      Câtă vreme nu-i suportat oficial cum zice Cosminnn te poți “arde”. Sunt destui în Ro cu pixel 6Pro, pixel 7Pro, pixel 6A ce încearcă sa scape de ele pe Olx. E exact lipsa VoWiFi ca și optiune + lipsa semnalului GSM.

      Am investigat în detaliu problema pe final de 2023 si am zis pas la 7 și 7Pro.

        (Citează)

  2. Asta se intampla cand producatorii incearca sa taie curbele si sa scoata ieftineli din astea sub 2 mii de euro.

      (Citează)

  3. La banii aia sper sa am ocazia sa cumpar ceva decent facut in Europa, intr-un viitor nu prea indepartat.

    Apropo, vad ca au intrat tare si EV-urile chinezesti in EU. Pacat de ele, au specificatii decente.

      (Citează)

    • De ce păcat de ele? Nu înțeleg ce vrei sa spui

        (Citează)

    • Pacat de ele ca nu o sa le cumpar eu, fiind produse de firme chinezesti in China, iar eu incercand sa nu subsidizez un sistem pe care il consider adversar prin promovarea sau cumpararea unor produse cu valoare adaugata mare si care contribuie la venitul sistemului respectiv.

        (Citează)

  4. Welcome to the Dark side.

      (Citează)

  5. Putin off-topic, daca imi este permis.

    O remarca pentru cei care dau ca si exemple pozitive modele de Google Pixel. Oricat de ok ar fi si ca device si pe poze si cu hosting moaca, etc … au un dezavantaj major la folosirea in Romania. NU SUNT SUPORTATE OFICIAL!!! Toate retelele majore si chiar si Digi au oprit sau sunt in proces de a opri 3G. Fara suport oficial, telefoanele nu au VoLTE sau VoWifi (apel 4g si apel wifi). La o folosire normala, out-of-the-box, la convorbiri telefonul va “cadea” in 2G. Calitatea convorbirii va fi proasta, nu te vei auzi bine, sunet metalic, etc … dar Pixel tata!!!
    Presupun ca nu toata lumea e pe tech, sa stie sa faca un root sau sa umble in modem sa activeze setari de Voice Over.
    Dar hai sa recomandam Pixel, ca avem si noi, ne-am luat tzeapa si hai sa moara si capra altuia.

    Da stiu, a semnat Vodafone ceva si va aduce telefoanele “oficial” in Europa si posibil va activa si optiunile de voce 4G, insa presupun ca doar la “mari”. Candva …

      (Citează)

    • “Toate retelele majore si chiar si Digi” insemana fix Digi, care nu s-au mai obosit sa-si ia frecvente de 3G.
      Iar retelele majore o sug oricum pe VoLTE cu orice telefon care nu e “compatibil”, adica nu-l au ei in oferta. Deci poti sa inlocuiesti Pixel cu “aproape orice nu e iphone sau samsung” in comentariul tau.

        (Citează)

    • te-ai mozolit la gura de root si tech, d-aia am eu pixel de 2 ani aproape (6) si sunt foarte ok, nu va mai alintati aiurea cu volte si vowifi… P.S. am abonament la digi, basca il folosesc si in roaming, deci supravietuiesc se pare mai techyboy

        (Citează)

  6. eu astept un review cinstit la oppo n2 flip. Dar pe bune, nu ca “nu se observa” crapatura deloc.

      (Citează)

  7. Ariel: Câtă vreme nu-i suportat oficial cum zice Cosminnn te poți “arde”. Sunt destui în Ro cu pixel 6Pro, pixel 7Pro, pixel 6A ce încearcă sa scape de ele pe Olx. E exact lipsa VoWiFi ca și optiune + lipsa semnalului GSM.

    Am investigat în detaliu problema pe final de 2023 si am zis pas la 7 și 7Pro.

    Și nu e doar lipsa VoWiFi, ci și VoLTE (nu poți folosi internetul în timpul unui apel pentru că telefonul se „duce” în 3G) și nici 5G-ul, ceea ce, în 2023, e de râsul curcilor pentru un telefon nou care costă atâția bani.

      (Citează)

  8. Asa direct, fanaticii apple au mari placeri cand li se baga pe gat diverse. Cu cat mai ivartosate, cu atat mai bine.
    Zilele trecute (miercuri) tampitul meu de iphone12 dorea insistent upldate la ios16. 3.1. I-am zis remind me later de dimineata, si a mai intrebat odata seara cand i-am zis la fel. A mai rezistat cateva secunde, apoi s-a innegrit ecranul, au aparut niste linii albe si apoi a murit complet. Nu a mai reacționat apoi la nici un buton.
    Vecinu-fanaticu’ imi tot zicea ca e normal, trebuia sa fac updateul mai devreme, stii security..si apoi sfatul etern, sa ma duc la service! L-am bagat in ()masi si pe el si pe besina de telefon. Surpriza, a doua zi dimineata mergea iar, l-am gasit pornit si updatat in buzunar.
    Si da, face poze bune in continuare ca asta e functia de baza a unui telefon, se bate tam tam pe tot internetul. Nu conteaza ca nu poti vorbi la el, poze sa faca, camera e baza.
    Btw, ipadul s-a stricat si el..am avut in schimb tablete sibtelefoane huawei&co, toate merg de multi ani, le-am donat la rude si merg si in prezent. Am donat si iphoane (6, 8) si ipad, toate zac in sertare, defecte. Calitate, da.
    Un review la un telefon ar trebui sa se axeze maxim 10% pe camera foto, nu 80% ca mai peste peste tot.

      (Citează)

    • Asta cu blocatul o face si 12 al meu. Ingheata ecranul si isi da un restart singur dupa cateva minute. Nu stiu de ce si fiind Apple imi e frica sa intreb, sa nu fiu considerat antisocial.

      Bine, cel mai probabil il tin eu gresit in mana.

        (Citează)

    • E o conspirație, aproape nici un aifon nu merge de fapt bine, dar nu vrem să se afle. Aifoane, aipade, macuri, toate sunt de fapt proaste, cel mai bine păstrat secret al secolului e pe cale să fie dezvăluit!

      Mergeți oameni buni cu ele la service, că or avea probleme. Un procent din ele or avea defecte, indiferent ce logo au deseneat pe ele. Unu’ vine că aifonul e nașpa și că nu știu care telefon n-a avut probleme, altu’ că a avut trei samsunguri și toate erau praf, iar acum, de când are noul aifon, totul e drept în lume – măcar suntem în echilibru, fix cum zicea Newton cu legea aia a lui…

      Asta cu 10% cameră însă e nouă, îmi place. Cred că ar trebui întrebat fiecare ce anume își dorește înainte să fie făcut un review, nu se mai poate așa.

        (Citează)

    • Nu știu ce să-ți zic, n-am avut aifon să nu facă chestia asta mai rar sau mai des. Ce-i drept 12 o face destul de rar față de cele anterioare, dar fiind random n-am cum să îl duc în service. Plus că nu mă deranjează atât de mult, m-am adaptat perfect ecosistemului în sensul că nu pun întrebări când lucrurile nu se întâmplă cum mă aștept. Steve works in mysterious ways.

        (Citează)

    • @giani mergi linistit in service daca e in garantie, iphoanele raporteaza si chestiile alea printre altele, o sa aiba istoricul de probleme acolo. E chiar posibil sa ai o bifa “de inlocuit daca vine clientul cu el nervos”.

        (Citează)

  9. Audi a4 veche de vreo 6 ani, masina nu se conecteaza cu nici un iphone pe care l-am avut prin apopiere dar merge cu samsung si huawei. Foarte des am primit sfat sa schimb masina, e prea veche. Cam asta e gradul de inteligenta al fanaticilor apple.
    Se vede si mai sus, nu reusesc sa treaca de “face poze bune”. Atat pot ei, daca as fi prin conducerea apple as face la fel, cat oaia e dispusa sa plateasca as creste masiv pretul oferind doar mediocritati cu camera foto buna.
    Am iphone pentru ce trebuie: sa il afisez pe masa, da bine la oi, ele se comporta si reactioneaza diferit fata de situatia cand ai doar huawei&co (au mai mult respect, incredere si apreciere). Asta in ro, in restul europei majoritatea nu dau doi bani pe telefon.

      (Citează)

    • Nici în ro ăia normali la cap nu dau doi bani pe un telefon. Dacă vrei sau trebuie să fii într-un mediu în care contează asta, aia e, nu știu ce vină are aifonul. Conducerea Apple zic eu că se descurcă, pare că fac ce trebuie.

      Și nu e logică aia cu mașina? dacă merge cu samsung și huawei folosește samsung sau huawei. Dacă vrei neapărat iPhone (că or fi și fanatici de-ăștia), ia-ți o mașină cu care merge. Sau fă o petitție cum că iPhone ar trebui să meargă cu o anume mașină, nu știu. Dacă telefonul meu făcea des figurile descrise de tine sau Giani mai sus dădeam cu el de perete – al meu cred ca a avut un restart de-asta o dată într-un an de când îl am. Nici pe mine nu mă interesează camera telefonului, dar eu nu sunt în targhet, cum se zice, că am un aparat care a costat cât 5 aifoane; dar uite că sunt foarte mulți care vor mai multă stocare pe telefon decât am eu pe laptop fix ca să le încapă pozele și clipurile, nu ți se pare normal să fie hype-ul ăsta pentru ei? care sunt majoritatea? Culmea, în era materialului media n-ar trebui să se promoveze camera, că nu asta e important – you heard it here first.

      Nu văd de unde atâta înverșunare când e de fapt o chestie de preferințe și alegeri. Și nu înțeleg nici de ce sunt făcuți proști sau idioți oameni care folosesc de 10-15 ani niște obiecte cu care n-au avut probleme și susțin că sunt bune. Nu cele mai bune, ci bune.

        (Citează)

    • A4 B9 merge cu iPhone daca ai optiunea configurata pe masina. Am avut A4 2017 si CarPlay mergea perfect cu iPhone 6 si AndroidAuto mergea perfect cu LG si Samsung. CarPlay a fost de 10 ori mai stabil si usor de utilizat. Ca nu stii tu sa le configurezi e altceva, arunci degeaba cu noroi in Apple.

        (Citează)

    • @Add: una din chestiile la care iOS e clar superior Android e CarPlay. Merge mult mai bine și fără bug-uri.

      Bine, n-am găsit încă cum să o conving pe Siri să folosească Google Maps când îi zic să facă o rută spre casă, dar asta e.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus