►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Primăvara în Parcul Tineretului în câteva fotografii
Comparație foto-video: Samsung S23 Ultra vs S22 Ultra în diverse situații »
27 Mar 2023 ·
Era 100 este una dintre cele două boxe nou lansate de Sonos. Numele este bine ales întrucât Sonos vrea sa semnalizeze intrarea într-o nouă eră a dezvoltării, una în care și sunetul spațial este important.
Sunet spatial audio are însă Era 300. Modelul testat acum de mine, Era 100, este cel mic al gamei și oferă sunet stereo, dar vine și cu noi opțiuni de conectivitate.
Era 100 este o boxă de dimensiuni mai mici, o boxă de raft cum zis străinii. Înlocuiește în gamă modelul Sonos One și o face bine: unde Sonos One avea în interior un singur tweeter pentru înalte, Era 100 are două, orientate stânga-dreapta pentru sunet stereo, plus un woofer cu 25% mai mare pentru medii și joase. Are un procesor quad-core bazat pe ARM A55 (ca în telefoane) și 1 GB RAM și 8 GB stocare pentru procesare audio și conectivitate.
Preț: 1.389 lei la eMAG. Mai multe informații găsiți pe Sonos.com
Și funcționează totul bine. Ca înlocuitor pentru One, Era 100 este excelentă, oferind sunet mai bun și mai rotund, plus câteva funcții în plus. Chiar și considerând însă că nu ați ascultat niciodată muzică e un One (sau One SL), Era 100 impresionează oricum prin calitate audio foarte bună pentru un difuzor așa compact.
Sunetul este bine reglat, armonios redat, cu o gamă mare de frecvențe redate de cele două difuzoare de înalte și de wooferul din interior, fiecare cu propriul său amplificator dedicat.
Mie mi s-a părut ca Era 100 este foarte bună în special pe muzică ce folosește voce și instrumente din belșug, precum rock, dar mi-a plăcut mult să ascult și RnB, pop, country și alte stiluri. Totul sună bine, vocile sunt clare, instrumentele subtile sunt bine redate.
Era 100 face față cu brio unor melodii precum You and Your Friends de la Dire Straits și instrumentalului amplu de la început și vocii liniștite care urmează. Redă la fel de bine și Space Oddity a lui Bowie, Rebel Rebel al lui Billy Idol, I’m on Fire al lui Springsteen (weird lyrics, dar vocea aceea…), dar și The Weeknd, Taylor Swift, Beyonce și ce altceva preferați. Miley Cyrus își cumpără cu succes singură flori pe această boxă.
Am fost chiar impresionat de micuța boxă. Pentru dimensiunea sa, este foarte bună. O surpriză plăcută a fost să descopăr că Era 100 oferă și un bass sesizabil și puternic. Nu va vibra ferestre și piepturi ca un subwoofer dedicat Sonos, ci bassul este mai subtil de atât, dar este acolo, ușor de sesizat de câte ori o melodie include și bubuială. Ascult mult trance și house EDM în general și mi-a plăcut cum se aud pe Era 100.
Muzica este ușor de redat. Era 100 se conectează la wifi-ul casei (și suportă Wi-Fi 6 pe 2,4/5 GHz!), iar dacă folosiți Spotify o veți găsi în lista de dispozitive direct în aplicație, fiind ușor de transferat sunetul pe ea. Are și Apple AirPlay 2. Sau, dacă nu va funcționează vreo funcție Cast de acest tip, aplicația oficială Sonos integrează vreo 40 de servicii de muzică (inclusiv toate cele menționate de voi aici) din care puteți reda muzica voastră pe boxă.
Versiunea aceasta vine însă și cu Bluetooth pentru cei care vor o conexiune directă. Personal n-am vrut și nu l-am folosit niciodată, controlul prin wifi este superior în orice fel, inclusiv pentru de Era 100 își ia melodiile direct de pe net, nu prin intermediul telefonului tău. Are însă și Bluetooth!
Mai are și line-in, dar nu direct, ci veți avea nevoie de un adaptor USB-C achiziționat separat.
Personal nici nu-mi mai închipui multe situații în care să fie de ajutor un input audio. Foloseam această opțiune pe vremea când aveam iPod și telefon cu Jack audio. Dacă vrei ieșire de la un televizor, ieși mai bine cumpărând un soundbar Ray și un cablu optic.
Rămâne varianta conectării unui laptop prin cablu la Sonos Era 100. Ok, pot vedea asta, dar de ce nu prin Bluetooth? Sunt niște pași în plus cu împerecherea, dar și un cablu (și un adaptor contra-cost în minus. Sau poate vrei să le folosești conectate prin cablu la vreun receiver audio (dar pe line-in?), caz în care par a fi mai multe soluții decât Sonos în piață.
Rămâne varianta conectării unui turntable sau a altui dispozitiv extern. Până la urmă, este conectică în plus, nu în minus, deci bravo lor către deschiderea spre alte tipuri de conectivitate și îndepărtarea de minimalismul anterior.
Difuzorul arată și suficient de bine pentru a fi pus fără rușine la vedere în casă. Este disponibil în alb sau negru. Pe grilajul său se află discret sigla Sonos. Partea superioară are controlul tactil, adică butoane play/pause și de volum și next/previous song, plus un led multicolor și discret de stare. Pentru controlul volumului puteți apăsa direct + și – din capete sau plimba degetul prin acel canal din partea superioară a difuzorului.
Dimensiunile sunt 130 x 120 mm și 182 mm înălțime și cântărește 2 kg. Mi-a plăcut că are cablul de alimentare de aceeași culoare cu difuzorul. Sunt genul de mici detalii care contează și pe care Sonos le face bine (de exemplu și ambalajul exclusiv din carton). Atenție însă că, deși imaginile generice arată boxa frumos montată în bibliotecă printre cărți și alte obiecte, are și un cablu de alimentare (2 metri lungime) care iese din ea spre spate și trebuie deci tras pe undeva.
De când cu Alice, am învățat că sunt importante opțiuni de child lock. Pune un led colorat pe un aparat și copilul va fi atras de el și va apasă zona tactila de deasupra, de te trezești cu alt cântec sau volum puternic sau mute. Aplicația Sonos include opțiunea de a dezactiva pe boxă separat luminile de stare, dar și controlul activ.
Aplicația are și un egalizator rudimentar. Mai important este că acum funcția Trueplay este disponibilă și pe Android (cel puțin pe al meu a fost). Boxa emite un sunet bine calibrat, microfoanele din telefon îl receptează și sistemul Sonos tunează sunetul boxei pentru a lua în calcul reflexiile camerei și alte elemente. Nice to have, mai ales că ani de zile a fost ceva disponibil doar pe iPhones.
În termeni de asistenți vocali, boxa integrează doar Alexa. Google Assistant nu mai apare în listă pentru acest difuzor, cred că Sonos s-a certat cu Google pe niște patente, dar oricum nu era activabil în România din software-ul Sonos. Personal n-am testat Alexa, nu folosesc, nu am cont.
Mai sunt prezente și alte detalii care mi-au plăcut mereu la Sonos. Boxa se instalează imediat, aplicația o detectează și o conectează la wifi. Mai mult, îmi place că oricine din casă o poate controla. Instalezi aplicația Sonos, te conectezi la același wifi și deja vezi boxa în aplicația ta, fără să fie nevoie de login pe un cont dedicat pentru asta, ceea ce este de ajutor pentru nevastă sau dacă dai vreun party și vor și alții să controleze muzica.
Ce nu mi-a plăcut? În cele din urmă, boxa are două difuzoare distincte pentru canalele stânga și dreapta, dar sunetul stereo adevărat este de fapt greu de perceput. Pur și simplu Era 100 este un difuzor punctual prin dimensiunile sale. Cred că sunet stereo adevărat, în care să poți percepe clar că un sunet vine din stânga și altul din dreapta, nu poți avea decât pe difuzoare care sunt mai late decât capul uman, astfel încât o ureche să perceapă mult mai bine decât cealaltă sunetele alocate respectivei părți.
Era 100 este de dimensiuni mici. Cele două difuzoare din interior, chair și orientate stânga-dreapta, sunt utile pentru a reda sunet de calitate fără a distorsiona (două difuzoare la volum mediu sunt mai utile decât unul singur la volum maxim), dar efectul stereo este foarte redus. De fapt n-am ascultat niciodată o boxă de astfel de dimensiuni care să ofere separare stereo sesizabilă. Cum spuneam, nu cred că este fizic posibil prin felul în care ne sunt poziționate urechile.
Sonos s-a gândit însă și la asta și, dacă ai două difuzoare Era 100, le poți cupla într-un “stereo pair”, în care fiecare dintre ele preia rolul unui canal din cele două stereo. Asta este diferită de opțiunea de “group”, în care fiecare redă același sunet și este o funcție mai degrabă utilă pentru a reda simultan și sincronizat aceeași muzică pe boxe montate în diverse camere ale casei. Un Era 100 poate fi cuplat și cu un subwoofer Sonos, apropo, iar o pereche de Era 100 pot fi și canale surround spate pentru un soundbar Sonos. Mai pot fi și montate pe perete sau pe stative cu accesorii oficiale sau third-party.
Chiar și un singur Era 100 este, în cele din urmă, o boxă foarte bună pentru dimensiunile sale. Oferă sunet de calitate și cu bass rezonabil, conectivitate de diverse tipuri și un design plăcut, plus o aplicație de control bine făcută. Își merită banii, ca să zic așa. O singură Era 100 este suficientă pentru a oferi sunet bun într-o cameră de dimensiuni mari. Îi invidiez pe cei ce pot monta direct două astfel de boxe, în colțurile camerei, pentru un sistem foarte versatil.
Preț: 1.389 lei la eMAG.
Am testat Era 100 aproape 10 zile cu o boxă pusă la dispoziție de Sonos și care se va întoarce la ei după publicare.
« Primăvara în Parcul Tineretului în câteva fotografii
Comparație foto-video: Samsung S23 Ultra vs S22 Ultra în diverse situații »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
27/03/2023 la 4:38 PM
Line in este direct, dar este o intrare pentru surse digitale. Dacă ai ca sursă un laptop/telefon/mp3 player folsești cablu usb-c, nu ieșirea de 35mm. Adaptorul ăla e practic un ADC (analog to digital converter) în cazul în care ai o sursă analogică – pick-up, de exemplu. Cum puțină lume va folosi boxa asta legată la un pick-up mi se pare normal ce au făcut, ba chiar recomandat pentru că mai taie din costuri.
dam167(Citează)
28/03/2023 la 6:01 PM
That’s cool! Dar telefonul poate reda muzică pe boxă dacă îl legi prin usb-c la ambele capete? Nu că ar avea rost, e mai simplu prin metodele wireless.
nwradu(Citează)
29/03/2023 la 10:29 AM
Da, ar trebui să redea muzică prin usb-c, parcă așa sunt și căștile de când nu mai au jack audio telefoanele. Ba chiar ar trebui să sune mai bine decât prin 35mm, inclusiv la căști, pentru că de obicei orice dac extern e mai bun decât ce aveau telefoanele intern. Da, nu prea văd nici eu de ce te-ai complica cu un cablu pentru un sistem menit să funcționeze wireless.
dam167(Citează)
27/03/2023 la 6:00 PM
Vorbește singură când pornește sau se conectează?
(ca mizeriile alea de Myria?)
miluch(Citează)
28/03/2023 la 6:00 PM
Când o bagi în priză sau când? Nu face nici un sunet. Când pui muzică de ea face un bip discret.
nwradu(Citează)
27/03/2023 la 6:23 PM
Sonos nu sunt ăia care îți transformă boxa în cărămidă (nu te mai poți conecta la serviciile lor), atunci când decid ei că e timpul să treci la un model mai nou?
De ce mi-aș cumpăra așa ceva?!!
Bancosul(Citează)
28/03/2023 la 6:03 PM
Nu fac asta. Niște boxe de acum mulți ani au rămas cu aplicația lor de atunci și funcționează ca în prima zi. Între timp, Sonos a făcut o aplicație mai nouă pentru boxele mai noi. O fi și vreun motiv obiectiv la mijloc, poate procesoarele din boxele vechi nu sunt compatibile.
nwradu(Citează)
27/03/2023 la 9:18 PM
Nu, boxele vechi nu se pot conecta si integra cu cele noi. SONOS a facut o versiune speciala a aplicatiei ca sa poti folosi in continuare boxe vechi.
Eu de exemplu am Play:3 (2011-2018) si Play:1 (2013-2017) care merg fara probleme cu ultima versiunde de aplicatie. Cand o sa faca iar upgrade major la aplicatie ma astept sa nu mai mearga cu versiunea noua dar nu vad de ce nu ar merge in continuare cu asta de acum.
E ca si cum te-ai astepta ca Windows 95 sa mearga pe hardware-ul actual.
etk(Citează)
28/03/2023 la 6:04 PM
Sau mai bine zis e ca și cum te-ai aștepta ca un joc modern să meargă pe Windows 95.
nwradu(Citează)
28/03/2023 la 7:58 AM
Google Assistant poate fi adăugat dacă îți schimbi tara în US.
Nu poți face stream din YouTube Music/ YouTube prin WiFi. Functioneaza doar din aplicația lor sau direct prin Bluethooth.
Aplicatia Sonos pe Android este plina de bug-uri.
Nu am renunțat la Sonos datorita sunetului foarte bun.
Rafael(Citează)
28/03/2023 la 10:36 AM
Sa vezi chinuiala sa configurezi o boxa Roam daca nu ai router wifi, iar hotspotul telefonului nu iti ofera posibilitatea de a schimba 2.4/5Ghz…
Catutzi(Citează)
28/03/2023 la 3:43 PM
eu personal sunt impotriva boxelor inteligente. adica a acelora care sunt dependente de o aplicatie proprietara si de un cloud al producatorului. Sonos sunt celebri pentru scandalul cu distrugerea boxelor. pentru ca eu nu folosesc servicii de streaming platite ci plain old Youtube sau colectia de FLAC. deci, vreau Bluetooth pentru a fi compatibila cu orice – telefon, laptop, tableta, cu Windows sau Linux. nu inteleg de ce as vrea un echipament controlat de la distanta de producator! OK, veti spune ca si Android e acelasi lucru, dar aici nu prea ai optiune.
oricum, daca vrei boxe pentru acasa, fix la banii de una de-asta primesti un set de boxe stereo adevarate, cu BT si suporti de podea, daca esti dispus sa renunti la fitza.
mie Sonos mi se par un fel de Apple al boxelor. da, sunt calitative, dar au prea multe limitari, is prea scumpe si pur si simplu pentru mine nu se justifica.
WhiteLion(Citează)
28/03/2023 la 6:07 PM
Nu știu dacă sunt dependente. Ai nevoie de aplicația oficială pentru a conecta boxa la wifi și pentru inițializare sau configurare, I guess, dar așa este la toate. Apoi însă eu am folosit integral Spotify pentru a pune muzică.
Matilda nu are aplicația Sonos în telefon și poate pune muzică fără probleme direct din Spotify.
Ce zici tu însă este și un motiv bun pentru a avea bluetooth pe boxă. Poate că nu ai wifi sau o iei cu tine în curte sau alt motiv. Dar de aplicație dedicată pentru configurarea inițială nu cred că scapi la nici un producător.
nwradu(Citează)