un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Lumea roboților: înșelătorii cu AI-uri care imită vocea unei rude care-ți cere ajutorul

16 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Știți metoda Accidentul? Adică te sună un nene și îți spune că fiul sau fiica a fost într-un accident, este în spital, iar tu trebuie să dai urgent cuiva niște bani sau să-i trimiți în vreun cont, că altfel nu primește ajutor medical.

Au fost mulți oameni păcăliți în România prin așa ceva. Mulți au crezut un necunoscut care le-a zis asta la telefon și i-au dat bani, în loc să-și sune rudele și să-i întrebe “băi, ești bine?”. Inclusiv pe tata l-au sunat unii acum câțiva ani cu așa ceva, dar tata a zis “eh, cui îi pasă?”. Glumesc, i s-a părut fishy și nu a făcut nimic, apoi m-a sunat să mă întrebe dacă sunt bine.

Dar, repet, vorbim despre o persoană necunoscută care te sună și îți spune că trebuie să-i dai bani, că are el grijă să ajungă unde trebuie.

Sau vorbeam despre această practică. Acum, cu noile tehnologii AI care apar în lume, poți imita perfect vocea unei rude de-a cuiva și poți conversa într-un apel cu vocea acelei persoane. Sau poate că nu conversa, dar este suficient să zici ceva generic preînregistrat, de genul “nu am timp, am nevoie urgentă de bani că sunt la spital, te sună un prieten în curând, îi dai lui banii. Pa-pa-pa!”

Au pățit-o recent doi canadieni de 73 și 75 de ani care au fost sunați de vocea nepotului lor. Vocea, identică cu a nepotului, le-a spus că a fost arestat și are nevoie de bani de cauțiune. Bătrânii s-au grăbit la bancă, dar cineva de acolo tocmai văzuse un caz similar și povestea s-a terminat fără bani pierduți. (link)

Dar acestea sunt capabilitățile AI-ului. În ianuarie, Microsoft a prezentat o versiune chiar avansată numită VALL-E. VALL-E poate reproduce și imita vocea cuiva pornind de la doar trei secunde de înregistrare audio cu acea persoană, iar apoi poate spune orice în acea voce, inclusiv cu inflexiuni diferite pentru a imita diverse stări emoționale.

AI-ul acesta se adaugă altora care aveau performanțe similară, dar necesitau sample-uri mult mai lungi cu vocea cuiva. Iar înainte de asta, vocodere existau de foarte mulți ani. Inclusiv eu am învățat în facultate despre formulele matematice prin care cuvintele unei persoane pot fi reprezentate matematică pentru a fi mai ușor de transmis la distanță, iar acolo practic generate de la zero pe baza acelor caracteristici exprimate prin formule și forme de undă. Diferența este că AI-urile de acum pot pronunța orice în cuvintele altei persoane, nu doar reproduce fraza inițială.

Sunt și alte companii și servicii care generează o înregistrarea audio cu vocea unei persoane, câtă vreme tu îi dai câteva mostre. Iar cum vocea aproape oricărei persoane este acum ușor de găsit pe Facebook, TikTok, Instagram sau YouTube, scenarii precum cel de mai sus devin foarte accesibile

Am observat de mult că există în lume o categorie aparte de oameni. Sunt cei care, atunci când văd o tehnologie nouă, se gândesc imediat la cum ar putea-o folosi pentru a fura sau înșela. De la mașini de cusut Singer și până la blocarea cardurilor în bancomate, unii par a avea inventivitate doar pentru astfel de scopuri. Nu mă mir, deci, că și AI-urile încep să fie utilizate în astfel de scopuri. Probabil este doar începutul în ceea ce privește fenomenul deepfake.

Lumea roboților este o serie de articole despre inteligență artificială, automatizări, tehnologie modernă și felul în care acestea vor schimba societatea. Unele schimbări vor fi bune, altele mai puțin bune, dar toate vin oricum înspre noi.

asus s5507

    16 comentarii

  1. În concluzie, trebuie sa discutam cu părinții și bunicii! Ei sunt cei mai ușor de înșelat.

      (Citează)

  2. Cred că de asta este util să stabilești cu membrii familiei un cuvânt de verificare pe care să-l utilizezi în discuțiile critice. De ex te sună soția că a fost arestată iar tu o întrebi parola. Dacă nu o știe, te prinzi că este Ai sau altcineva.

      (Citează)

    • Sau si mai simplu… te suna sotia ca a fost arestata si are nevoie de bani sa dea spaga, ii spui ca o suni tu inapoi sa clarifici.

        (Citează)

    • Dacă soția a fost arestată sigur nu trebuie să trimiți direct bani într-un loc. Lumea trebuie să înțeleagă cum funcționează lucrurile, degeaba inventăm proceduri dubioase, că nu suntem roboți – sigur, mai bagi o parolă în pswd.txt pentru accidente și alta pentru cutremure. Chiar și bătrânii trebuie să învețe că dacă au un card în buzunar asta presupune niște servicii bancare și despre care trebuie să aibă idee cum funcționează.

      Una dintre înșelătoriile relativ recente e să te anunțe că ți s-a tras de pe card o sumă de bani pentru un serviciu și să suni pe nu știu unde ca să anulezi serviciul și să ți se vireze banii înapoi – acolo încearcă indianul să te prostească. Dacă te uiți în cont ai să vezi că nu ți-a luat nimeni bani și îți vezi mai departe de viață.

        (Citează)

    • Prin Olanda circula o chestie în care imigranții erau sunați de la diferite organizații guvernamentale (poliție, justiție etc) că au probleme cu whatever.

      O chestie destul de bine cunsocută în Olanda e că nimeni din administrație nu te contactează la telefon ci prin scrisori. Și dacă te contactează cineva, prin absurd, la telefon, o să vorbească cu tine în olandeză în mod sigur. Și dacă prin și mai mare absurd te ia direct pe engleză, o să fie bucuros să treacă pe olandeză dacă îi propui tu.

      Ei, când te sună unul de la poliția OLANDEZĂ să te amenințe, într-o engleză cu accent puternic indian, că ești suspect în nu-știu-ce investigație, iar apoi refuză să o dea pe olandeză când îi zici, poți să închizi liniștit telefonul.

        (Citează)

    • @G: cred că este bine să-i informezi despre astfel de scam-uri și să le zici că trebuie să verifice mereu cu altcineva înainte de a da bani.

        (Citează)

    • @dam167: exact, oamenii trebuie să știe că există și scam-uri. Din păcate, mulți bătrâni s-au trezit cu cardul în mână pentru că l-a dat banca, dar nu le-a făcut nimeni instructajul despre el.

        (Citează)

    • Giani Mucea: O chestie destul de bine cunsocută în Olanda e că nimeni din administrație nu te contactează la telefon ci prin scrisori.

      Și aici cam la fel. o singură dată m-a contactat telefonic poliția, dar era toiul nopții și mi-au spus că sunt ei jos în parcare, îmi fura cineva roțile de la mașină și l-au prins în flagrant, să vin să mi le recuperez.

      Nici nu mi-a fost clar de unde aveau numărul de telefon mobil.

        (Citează)

  3. bine ca microsoft nu e in stare sa se ocupe cum trebuie de sistemul de operare dar are timp de ai si alte balarii ..

      (Citează)

    • Sunt sigur că nu sunt aceiași oameni care se ocupă de AI în loc să facă un update de WIndows.

      Oricum, la MSFT se știe că nu Windows aduce bani, ci începând cu Offlce și trecând la servicii avansate.

        (Citează)

  4. M-am jucat și eu cu resemble.ai iar rezultatele au fost fenomenale. A imitat fidel chiar și engleza mea cu accent rusesc.

      (Citează)

  5. Stie cineva care ar fi o utilizare practica si legala a imitarii vocii unei persoane ?

      (Citează)

    • Mă gândesc că Stephen Hawking, de exemplu, s-ar fi bucurat ca sintetizatorul ăla de voce să-i folosească vocea lui din tinerețe.

        (Citează)

    • thundermar:
      Stie cineva care ar fi o utilizare practica si legala a imitarii vocii unei persoane ?

      Dublat desene animate, sau filme cu vocea originala, dar in romana. Voce pentru GPS. Cum ar fi sa-ti zica Morgan Freeman in romana “in 200 de metri, la sensul giratoriu, iesiti pe a doua”.

        (Citează)

    • thundermar:
      Stie cineva care ar fi o utilizare practica si legala a imitarii vocii unei persoane ?

      Overdubbing. Mi-ar plăcea ca eu să scriu un script și AI-ul să-l vorbească apoi cu vocea și inflexiunile mele. Pun peste el imagini și b-roll și gata un clip video. Ăsta este viitorul știrilor video, de fapt.

        (Citează)

  6. alunelu: Dublat desene animate, sau filme cu vocea originala, dar in romana. Voce pentru GPS. Cum ar fi sa-ti zica Morgan Freeman in romana “in 200 de metri, la sensul giratoriu, iesiti pe a doua”.

    Ieri am dat din intamplare peste un cantec al lui Cher cantat *de ea* in maghiara (da, fix de ziua ungurilor) . M-am gandit eu ca e lucru de AI…
    Azi am ascultat un podcast cu Sam Harris in care zicea ca suntem pe marginea apocalipsei informationale cu deep fake-urile
    Da.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus