►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
13 Mar 2023 ·
Apple a introdus în iOS 16.1 o setare care activează încărcarea iPhone-ului doar folosind energie verde. That’s fine. Eu sunt curios însă de unde își iau datele despre energie verde și, dacă există un astfel de sistem, cu cât este mai avansat în SUA față de ce avem disponibil în România.
Setarea se numește clean Energy Charging, este disponibilă doar în SUA și se găsește în meniul Settings > Battery > Battery Health & Charging. Este activată by default pe un nou telefon sau după update-ul la iOS 16.1. Apple probabil vrea să se laude la următoarea conferință cu faptul că clienții lor consumă energie regenerabilă.
Interesant este însă cum se întâmplă asta. Apple ia de undeva informații privind energia verde din sistemul tău electric. Când pui telefonul la încărcat, iPhone-ul activează de fapt încărcarea doar în momentele când va folosi energie verde pentru asta.
When Clean Energy Charging is enabled and you connect your iPhone to a charger, your iPhone gets a forecast of the carbon emissions in your local energy grid and uses it to charge your iPhone during times of cleaner energy production. (link)
Sunt câteva mecanisme mai complexe la bord. iPhone-ul trebuie întâi să-ți învețe obiceiurile de încărcare și locurile unde vei sta multă vreme, adică “significant locations” cum se numește meniul, precum casa sau biroul. Doar acolo se va întâmpla o astfel de încărcare. Dacă ești pe drum sau pui telefonul la încărcat într-o cafenea, îl va încărca direct.
Eu sunt curios de unde ia informațiile despre energia verde din sistem. Adică ar trebui să știe unde ești și ce fel de energie este injectată în sistem de către producători.
Este un mecanism nu foarte precis, dar acceptabil. Cred că totul dispare în cazul în care și în SUA este situația din piața românească liberalizată, unde de fapt adresa ta nu te leagă de un anumit furnizor de electricitate, ci poți alege orice furnizor prin aceleași cabluri.
Presupunând că poți determina însă furnizorul, poate ca la ei fiecare furnizor de energie electrică are pe site grafice privind starea sistemului, așa cum la noi oferă Transelectrica.
De exemplu, la ora scrierii acestui articol, aproximativ 4.500 MW din sistem sunt obținuți din energie verde, iar unii ar putea să adauge și energia nucleară în această categorie. Dar graficul este însă de la Transelectrica, compania care transportă energia prin România pentru toți distribuitorii și producătorii ei. Exact din ce “găleată” este luată energie la tine acasă, nu se știe.
Personal oricum toată treaba mi se pare un gimmick de marketing. În principiu, în sistem se înjectează energie de toate felurile, iar tu nu poți alege de care consumi în sensul că nu există o rutare directă prin circuitele electrice a energiei generată de eolienele din Dobrogea până la casa ta din Craiova. Jocul este mai degrabă unul al totalurilor. Există un necesar maxim de energie electrică în țară. Dacă 60% din el este acoperit de producătorii de energie verde, atunci doar 40% rămâne disponibil pentru producătorii de energie din surse poluante sau neregenerabile. Dacă 80% este acoperit de energie verde, atunci rămâne și mai puțin loc pentru energie poluantă și deci va scădea producția ei.
(Și întreaga situația este complicată suplimentar de bursa de energie, contracte de volum, previziuni de consum făcute în avans, prețuri spot șamd, piața fiind de fapt un sistem foarte complex.)
Impactul noii opțiuni din iPhone este indirect, la mână a treia. Personal cred că impactul maxim ar fi dacă fiecare consumator ar cere furnizorului său energie verde. Inclusiv în România există furnizori care oferă abonamente de energie verde, pentru un preț un pic mai mare. Din nou, fix electronii care ajung în priza ta nu știi de unde provin, dar în cele din urmă furnizorul trebuie să contracteze energie verde pentru toate abonamentele de acel tip contractate, deci în sistem va intra mai multă astfel de energie, nu mai puțină.
Nu știu însă dacă furnizorul tău de energie trage vreo concluzie din faptul că îi crește ușor cererea de energie exact când injectează energie verde în sistem. Adică nu văd de ce concluzia ar fi “să contractăm deci mai multă energie verde” și nu doar “s-au mai schimbat orele la care are lumea nevoie de energie electrică”.
Ar putea fi însă un impact mare prin simplul fapt că există foarte multe iPhone-uri în SUA, peste 50% din piață, iar update-ul la 16.1 a sosit cam pe orice telefon de acest tip produs în ultimii 5 ani. Informația că iPhone-urile se încarcă astfel ar putea determina o pondere mai mare a energiei verde în mix-ul contractat de distribuitori de la furnizorii lor. Rămân însă la părerea că efectul este cu bătaie atât de lungă încât nu va conta în ecuația furnizării de energie, ci cel mai mult se va lăuda Apple cu asta, spunând “noi ne-am programat telefoanele să se încarce nepoluant”.
Mă mir însă că nu a ieșit o revoluție când s-a introdus această opțiune. Ceva mai recent, Microsoft a anunțat că un update pentru consolele Xbox face ca opțiunea default de închidere să fie Shutdown, nu Sleep. Poți alege în continuare Sleep, dacă vrei, doar că nu mai este prima opțiune din meniu.
Diferența este importantă în consum. Consola consumă în jur de 0,5 wați în modul Shutdown și se deschide în vreo 15 secunde. În Sleep consumă vreo 10 wați, dar se deschide în 2 secunde. Diferența de 13 secunde nu mi se pare importantă aici, că oricum nu închizi și deschizi de o mie de ori pe zi consola, dar la consum înseamnă câțiva dolari pe lună, probabil.
Și totuși a fost revoluție. Fox News a zis că Microsoft face parte din woke culture. Senatorul Ted Cruz a zis “”First gas stoves, then your coffee, now they’re gunning for your Xbox.” Un congresman tot din Texas a zis “They want to take your guns. They want to take your gas stoves. And now they want to take your Xbox. What’s next?”. Mă mir că n-au atacat sediul Microsoft cu furci și topoare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
13/03/2023 la 7:03 AM
Gimmick de marketing sau nu, Apple are peste 2 miliarde de device-uri active și dacă extinde această opțiune și la celelalte device-uri, chiar dacă impactul este unul mic, de ce nu?
Apple poate face mai mult pentru protejarea mediului, începând de la îmbunătățirea cablurilor (mă refer la USB-C) până la simplificarea procesului de reparare a dispozitivelor lor, însă dintre toți producătorii, Apple este cel mai implicat și publică rapoarte anuale în acest sens: https://www.apple.com/environment
Claudiu(Citează)
13/03/2023 la 9:16 AM
Impactul ar fi bunicel pentru un scenariu home user. Atâta doar că este dificil de extins în alte țări, că le trebuie informații despre rețeaua electrică din fiecare punct.
nwradu(Citează)
13/03/2023 la 9:21 AM
Rapoarte publică toți, apropo.
Meritul Apple este ca au fost primii care au insistat pe asta. Țin minte lansări de iPhone 3G sau iPhone 4 unde ei ziceau că nu folosesc mercur sau arsenic sau alte substanțe și nimeni altcineva nu mai spunea din astea în prezentări. Chiar mă întrebam de ce o conta așa mult pentru Apple să precizeze astfel de lucruri, dar se pare că pentru ei a contat mereu acest aspect.
nwradu(Citează)
13/03/2023 la 11:57 AM
Parerea mea este ca tot acest sistem este doar publicitate, iar impactul asupra mediului este atat de mic incat nici macar nu ar putea fi cuantificat.
De exemplu iPhone 14 Pro Max are o baterie de 16,68 Wh. Presupunem ca utilizatorul mediu il incarca o data pe zi, in fiecare zi. De obicei nu il lasi sa se descarce pana la 0%, asadar putem lua in calcul un consum de 15 Wh/zi.
In parcursul unui an avem: 365 x 15 / 1000 = aprox 5,5 kWh.
Media in SUA este sub 0,4 kg CO2 / 1 kWh, asadar incarcarea unui iPhone produce anual in jur de 2,2 kg de CO2.
Prin sistemul Apple putem sa presupunem ca reducem 1,1 kg de CO anual.
O masina medie din SUA genereaza 4600 kg CO2 / an.
O gospodarie din SUA consuma in medie peste 10.600 kWh / an, adica genereaza 4240 kg CO2 / an. Aici totusi avem o medie de 3 locuitori/gospodarie, ceea de duce la un 1413 kg CO2 / an / locuitor.
Total (casa + masina) este de aprox 6000 kg CO2 / an.
Reducere consum telefon: 1,1 / 6000 = 0.018 %
Si asta doar daca luam in calcul doar emisiile personale din casa + masina , nu si ce alte emisii mai exista in spatiul public.
Andrei G(Citează)
13/03/2023 la 9:03 AM
Bine macar ca nu fac chestia asta pe banii tai, cum or facut-o cu chargerele…
Poate le vin candva in mod neobligat de autoritati mintea la cap si se baga si ei pe USB C…atunci sa vezi saving la CO2 si energii…
Iar cu Microsoft- spare me: “Xbox implored users to be aware of the impact “gaming” has on the environment, “; asa de dramatic suna de zici ca nush ce or facut… praf in ochi pentru prosti…
Cum ar fi ca toate companiile astea sa faca chestii de genul cu produsele lor fara sa vina sa puna povara pe user …sa vina maine Henkel sa spuna: gata, de maine detergenti in magazine in tonomate cu recipienti de acasa la pret ok…dar nu…ca doar scapam de ambalajul neverde, dar utilizatorul plateste pret mai mare dupa modificare…
Dave(Citează)
13/03/2023 la 9:19 AM
Da, Microsoft a avut o exprimare ciudată, de parcă tu ești un poluator și vin ei și îți corectează comportamentul. Mai bine nu ziceau nimic sau ziceau doar că au schimbat opțiunea pentru a genera ceva economie de bani utilizatorilor.
Eu nu sunt convins că Apple a făcut pe banii mei treaba cu chargerele. Adică aveam deja charger pentru telefon. Pentru S23 Ultra, de exemplu, nu am avut nevoie să cumpăr un charger și mă bucur că nu a fost inclus de pomană unul în cutie. Matilda folosește chargerul meu de acum 3 ani. Chiar dacă ar avea nevoie de unul, costă 60 de lei.
nwradu(Citează)
13/03/2023 la 9:26 AM
Apple poate sa se dea cu fundul de pamant orsicat, sistemele lor de operare sunt o atrocitate sinistra. Trebuie sa fii masochist ca sa le folosesti produsele.
Gaelex(Citează)
13/03/2023 la 10:57 AM
Exagerezi. Problema cu iOS nu e ca e prost ci ca nu e atat de bun cum spun fanii.
Giani Mucea(Citează)
13/03/2023 la 8:12 PM
Hai muta o aplicatie din folderul in care a pus-o Apple in cel in care o vrei tu. Astept.
Gaelex(Citează)
13/03/2023 la 10:00 AM
am ios 16.3 si nu am aceasta optiune in Battery Health & Charging
gabi(Citează)
13/03/2023 la 10:48 AM
Este că ai citit doar titlul?
“Setarea se numește clean Energy Charging, este disponibilă doar în SUA”
Raul(Citează)
13/03/2023 la 3:06 PM
am citit pe sarite si inteles pe bucati ..
gabi(Citează)
13/03/2023 la 10:03 AM
Corect..dar noa..in lumea in care propozitiile bombastice prind,ce sa zica si ei
Baiul e ca nu prea or redus pretul, desi nu il bagau in pachet…nu e vorba aici de bani..e vorba de gestul asta de a face o chestie de genul pe care o acoperi si spui : noi, Apple am facut asta…nu..voi ati castigat in plus la fiecare device 60 de lei..
Dave(Citează)
13/03/2023 la 11:08 AM
Ideea e să consumi mai puțin, iar asta înseamnă să ai mai puțin chestii în cutie. Ăsta e trendul actual printre oameni, că și la Apple, Google sau Microsoft lucrează tot oameni care vin cu ideile astea. Acum, cu cât trebuie consumul ca să se simtă e o complet altă discuție, dar asta e acum pe țeavă în domeniu.
dam167(Citează)
13/03/2023 la 11:19 AM
Cel mai probabil, pe baza GPSului, detecteaza la ce retea de distributie (care e administrata de un distribuitor privat daca e ca in Romania) esti conectat si dupaia ia de undeva date publice cu privire la componenta energiei verde in mix. Si dupaia probabil pe baza urgentei (% baterie ramasa), mixului in momentul ala si eventual chiar si prognoze decide daca sa incarce, sa mai astepte sau sa opreasca incarcarea.
D4n(Citează)
13/03/2023 la 4:50 PM
de ce sa iasa revolutie? poti sa dezactivezi incarcarea verde daca vrei.
tu ai facut revolutie cand telefonul de 1500 de euro a venit cu display-ul setat pe rezolutie full hd, desi tu ai platit pentru Qhd? nu. de ce? pai, pentru ca ai optiunea de a schimba la Qhd.
GabrielG(Citează)
13/03/2023 la 11:28 PM
Eu nu cred ca ar fi doar “gimmick de marketing”, eu cred ca e bullshit. In condițiile în care consumul pt a încărcat toate iPhone-urile în SUA reprezinta o cifră cu mult subunitar, adică e ceva de ordinul 0.0…01 din total energie consumata, în condițiile în care SUA este cea care a inventat si rafinat economia de consum, sa vii cu asa ceva?? Pe bune?
EGO(Citează)
14/03/2023 la 12:56 AM
Iphoneul e pentru saraci, in afara de noua balarie “green” are o duzina de alte optiuni ba sa opreasca automat internetul, ba hotspotul, ba sa avertizeze de 15 ori bah downloadezi 5 mb, ai grija.
In schimb nu zice nimic ca bateria se descarca singura in 2 zile chiar daca e oprit. La toate 3 pe care le am.
Add(Citează)