un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce există precomenzile de jocuri?

10 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Cineva a ridicat o întrebare bună în comentarii la știrea despre deschiderea precomenzilor pentru Diablo 4: de ce ai precomanda jocuri în general? De ce să dai banii cu multe săptămâni sau luni în avans?

După cum văd eu lucrurile, sunt două motive pentru a lansa o precomandă și ambele presupun că ești mega-fan al jocului și știi deja că vrei să-l joci din prima clipă:

  1. Vrei să beneficiezi de un bonus oferit de precomandă, cum ar fi vreo armură specială sau in-game credits sau ce s-o da (de obicei se dă ceva ca bonus).
  2. Ai nevoie de disc fizic și prin precomandă te asiguri deci că îl primești din primul moment. Precomenzile de obicei se livrează din timp, ca jocul să fie în mâna clientului în ziua lansării.

De multe ori discurile fizice nici nu includ jocul în sine, ci sunt doar un fel de “cheie” care autorizează download-ul acestuia. Tot de internet rapid ai nevoie, mai ales că mereu sunt patch-uri multe de tras.

Și atunci cine mai folosește disc fizic? Păi mulți gameri sunt copii fără card bancar și posibilitate de achiziție online, așa că vor cumpăra jocul din magazin, pe DVD-uri sau Blu Ray. Altex și eMAG sunt principalii vânzători la noi în țară și se descurcă bine și pe livrat precomenzile în termen util (în special Altex).

Alți oameni vor sa vândă sau să dea mai departe jocul după ce-l termină, iar un disc este simplu de transferat unui prieten.

Aș fi curios, de fapt, să aflu ponderea vânzărilor de jocuri online vs offline în România. O să întreb pe unde pot, poate găsesc date. Nu știu cât de relevante ar fi însă pentru restul lumii, având în vedere penetrarea scăzută a plăților cu cardul în România și deci un bias în direcția opusă. Pe mine m-ar interesa mai degrabă să aflu câți cumpăra discul fizic deși au la dispoziție și posibilitatea de achiziție digitală a jocului.

Oricât ar fi ponderea lor, gândiți-vă la țări unde probabil achizițiile digitale sunt și mai scăzute, poate cum ar fi Indonezia sau Nigeria sau alte țări foarte populate, cu milioane de gameri. Acolo producătorii de jocuri au tot interesul să ofere precomenzi de discuri.

O întrebare mai bună este de ce ai cumpăra de acum jocul Diablo 4 la precomandă, dacă urmează să fie lansat abia în 6 iunie 2023. De ce atât de mult în avans și nu cu câteva zile înainte de lansare?

Un răspuns ar fi că nu-ți pasă că blochezi 70 de dolari pentru jumătate de an. Nu ți se schimbă viața din cauza asta.

Un alt posibil răspuns ar fi că poți să-l dai cadou. Este ziua cuiva în două zile și îi dai cadou codul de la precomandă. De fapt, precomenzile de Diablo 4 în particular s-au lansat înainte de Crăciun. Știi vreun fan D4? Îi zici “ia de-aici boss, ți l-am cumpărat eu because i am a merciful God, Crăciun fericit!”

Așa îmi închipui eu scenariile de utilizare.

Știți însă de ce fac companiile precomenzi? Pentru a încasa bani înainte de lansarea efectivă. Gândiți-vă la cifre. Dacă un milion de oameni precomandă D4, Blizzard încasează deja 70 de milioane de dolari.

Poate că asta va părea mărunțiș pe lângă sutele de milioane pe care un joc le poate genera anual după lansare (vezi Diablo Immortal, care pe mobile a obținut venituri de 100 de milioane de dolari în 8 săptămâni după lansare). Indiferent câți bani faci din precomenzi, însă, totuși sunt bani în plus în cont, nu în minus, și trebuie doar să reordonezi ordinea în care livrezi produsul final.

Mie mi se pare că, dacă le ceri gamerilor să îți finanțeze dezvoltarea jocului în ultimele luni înainte de lansare, ar trebui să-l oferi mai ieftin. 60 de dolari în loc de 70, whatever. Așa se întâmplă pe Kickstarter sau alte platforme de finanțare și pare echitabil. La jocuri, bonusurile de preorder sunt de obicei destul de subțirele.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Eu dau precomandă (de variante digitale, în 99% din cazuri) fix pentru bonusurile care vin cu precomanda. Spre exemplu, la Hogwarts Legacy, precomanda pentru varianta Digital Deluxe îți dădea acces la joc cu 72 de ore înainte de data lansării.

      (Citează)

  2. Eat KFC’s most cursed burger to get access to Diablo 4’s early beta

    https://www.gamesradar.com/eat-kfcs-most-cursed-burger-to-get-access-to-diablo-4s-early-beta/

      (Citează)

  3. Eu dadeam inainte, gen 5-7ani , pentru a avea colectie de jocuri in biblioteca, gen cum ai biblioteca de carti, si chiar am vreo 10 jocuri -dragon age, witcher, far cry dar cu timpul din varii motive cum ar fi : lipsa cd-rom la pc, comoditatea sau faptul ca anumite jocuri vin foarte prost lansate , astept recenziile si dupa cumpar, dar numai digital, steam, epic , ubisoft.

      (Citează)

  4. Pe de o parte ai oamenii ce fac precomenzi la jocuri, apoi ai oamenii ce fac “precomenzi” la apartamente.

    Ma feresc cat de mult pot de precomanda pentru ca vreau sa vad produsul inainte sa dau banii.

      (Citează)

  5. Am facut precomanda la Diablo 4 ca sa joc in beta, printre primii. Si daca vrei sa prinzi Collector’s Edition (care apropo vine fara joc) clar tb sa il comanzi inainte.

      (Citează)

  6. Eu dau precomandă extrem de rar. Am dat acum la Diablo IV pentru că am jucat multe ore pe PS3 și apoi pe PS5. Ultima a fost la Mortal Kombat. Eu dau precomenzi pentru că sunt fan și nici un producător nu va oferi reduceri semnificative pentru că oferă de obicei acces timpuriu la un beta sau bonusuri exclusive precomenzilor. Cred că e și un mod de a afla câți oameni sunt interesați de joc. Apropo, la unele jocuri precomanda le-a adus cod în cutie, nu disc. Sunt totuși rare situațiile de cod la precomandă. Un joc pe disc îl poți da cuiva, un joc digital nu.

    Diablo Immortal nu mă atrage, se vede că e făcut pentru mobile și pe PC joci doar un port clar făcut pe genunchi. Prefer să dau banii pe un joc ca Diablo IV, nu pe achiziții în jocuri freemium.

      (Citează)

  7. In ziua de azi cand jocurile sunt scoase pe repede inainte fara un QA check ca la carte … ex cazul Cyberpunk … nu se merita sa le dai banii decat dupa lansare, dupa review-uri si community feedback. Oamenii care precomanda practic le dau nas publisherilor sa scoata niste produse nefinisate … unde mai pui ca dupa lansare preturile scad si in doua trei luni deja sunt deja la oferta cu reduceri % semnificative. Lumea da pre-comanda din cauza fomo-ului … pe care sincer nu il inteleg decat daca este un joc gen WoW unde conteaza sa fi in branza pentru progress cu Guilda pentru raid content … dar si asa mereu in prima saptamana de la lansare inca sunt probleme cu serverele, glitch-uri urate si mai pierzi si timpul cu deconectari. Mai nou la Blizzard jocurile single player si alea necesita legatura la internet … ceea ce este o nesimtire totala. Practic la Diablo 2 Ressurected au scos lan mode-ul desi era inclus initial si au zis ca va fi inclus cand erau precomenzile ca apoi la lansare sa il scoata pe motiv ca e ” security breach ” desi asta e mare bs, sunt destule jocuri moderne cu lan mode, deasemenea protocolul lan nu are cum sa fie o vulnerabilitate ca totul se petrece local fara legatura cu ip-ul extern, e ca si cum ai spune ca la Rocket League, la Dota 2 sau orice alt joc modern cu lan ca are o vulnerabilitate … pur si simplu a fost greed sa controleze ip-ul cu DRM, nu imi poti spune mie ca, client-ul vechi de Diablo 2 merge pe Battle.net si are lan mode dar nu e vulnerabil dar ala de la clientul nou este, nu se pupa niste date … revenind totusi la jocurile fizice, SONY tocmai au anuntat ca au avut cele mai mari vanzari de jocuri fizice of all times anu asta. Sa desteptat si lumea si a realizat ca digitalul nu este defapt al tau si ca depinzi de niste servere obosite care pot fi oprite in orice secunda. Literalmente cand acepti EULA le dai dreptul sa faca ce vor cu licenta ta … cu sau fara motiv. TL;DR: Daca vreti jocuri de calitate don’t cave in to FOMO, sunt sigur ca multi dintre voi aveti deja un library consistent de jocuri neterminate, so say NO TO PREORDERS !

      (Citează)

  8. Precomenzile sunt un concept important in aria Customer Experience & Sales.

    1. Testezi intentia de cumparare. Dupa numarul de precomenzi poti sa estimezi volumul de vanzari pe care il vei avea. In general asta ajuta mult ca sa iti scalezi corect distributia pentru un impact maxim in venituri.
    2. Te mai poate ajuta sa iei ultimele decizii la nivel de impachetare finala.
    3. Strangi un ban gramada in conturi, in avans. Daca va ganditi strict financiar, banii acum sunt mai valorosi decat banii in viitor (diferenta fiind dobanda lor) deci iata si de aici un oarecare profit.

      (Citează)

  9. Sincer … de prost. Asta e singurul motiv pentru care ai face precomanda. Cu exceptia situatiei cand firma respectiva are reputatie ca scoate jocurile intr-o forma ok din primul moment, nu vad sensul pentru care te-ai grabi sa joci un joc din prima zi sa te lovesti de tot felul de buguri, crashuri etc.

      (Citează)

  10. mergea si un poll aici :D

    – da
    – nu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus