►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În mod evident este o perioadă foarte proastă pentru burse și tot ce ține de ele, având în vedere scăderile acțiunilor atâtor bănci mari din lume. N-am de ce să cred acum că ar putea fi în pericol unele bănci. Doar faptul că le scad acțiunile la bursă, însă, atrage un lanț de alte evenimente nedorite. Multe companii devin mai precaute cu investițiile lor. Băncile în sine devin mai precaute și dau credite mai greu (sau unde este mai sigur pentru ele sau cu dobândă mai mare), ceea ce înseamnă că multe alte domenii vor încetini.
Este o perioadă proastă. O să fiu scurt cu acest articol.
Piața mergea destul de prost pe fondul unor știri privind inflația din SUA, apoi a urmat falimentul Silicon Valley Bank, apoi scăderea acțiunilor unor bănci europene, în frunte cu Credit Suisse.
Mai mult, Meta a anunțat recent încă un val de 10.000 de concedieri, ceea ce din nou determină o teamă de acțiunile companiilor de tehnologie.
Situația mea în eToro este următoarea:
-5% la o lună, iar luna trecută spuneam că oricum a fost o lună proastă!
Sunt profitabil pe aceleași companii: Pepsi, McDonald’s, Apple, Microsoft, Visa, Mastercard și Google, plus ceva pe NASDAQ100. Nu pot decât să sper că mai multe companii vor începe să crească. N-am făcut nici un trade în ultima lună.
O veste bună a venit de la UiPath. Compania românească a depășit borna de 1 miliard de dolari venituri, iar analiștii estimează o creștere a acțiunilor după rezultatele bune anunțate pentru trimestrul 4. Compania a crescut 20% într-o singură zi, dar tot este departe de valorile de la momentul lansării pe bursă.
Iată evoluția S&P500 și NASDAQ100 în ultimele trei luni:
Când băncile merg prost, unii investesc din nou în criptomonede. Bitcoin era acum o lună pe la 23k USD, a scăzut la 19k pentru câteva zile și apoi a urcat treptat până la nivelul 25k USD. Este la cea mai mare valoare din iunie 2022 încoace.
Ethereum și Ripple, însă, nu au avut o evoluție la fel de clară.
Sincer să fiu, mă aștept ca evoluția crescătoare să se oprească aici pentru o vreme, dacă nu se mai întâmplă alte nefăcute în domeniul bancar.
Bursă bad, fonduri bad, cam așa poate fi rezumată treaba.
Între timp, am devenit client Goldman Sachs. Pe 24 februarie am primit următorul email:
Vrem să îți amintim că fondurile mutuale vor fi redenumite, ca urmare a achiziției NN Investment Partners (NN IP) de către Goldman Sachs Asset Management.
Începând cu 6 martie 2023, fondurile își vor schimba denumirile. Mai multe informații despre noile denumiri ale celor 30 de fonduri mutuale din oferta ING poți găsi aici.
Identitatea vizuală va fi și ea una nouă, dar la fel de plină de conținut, practică și ușor de recunoscut.
Această schimbare nu afectează cu nimic beneficiile de care te bucurai până acum. Fundația parteneriatului nostru rămâne neschimbată, iar calitatea serviciilor își va păstra standardele.
Goldman Sachs Asset Management oferă și noi perspective pentru investitori. Acestea includ:
That’s great. Tot pe roșu sunt pe toate, deși acum o lună majoritatea erau profitabile. Dar se numesc Goldman Sachs!
Anyway, dacă lucrurile se așază bine, în curând ar fi un moment bun de a mai cumpăra fonduri. Problema este că nu știe nimeni exact când se vor termina problemele băncilor. Surprize pot apărea mereu, mai ales cu calendare diferite de raportare financiară.
Aici nu știu ce aș putea spune. Am remarcat doar că au reînceput lucrările la clădirea One de la Timpuri Noi, după minim jumătate de an de blocaje.
Din ce zvonuri sunt pe net, au vrut să construiască mai multe etaje decât aveau în autorizația inițială, așa că lucrările au fost blocate. Bănuiesc că s-au deblocat în favoarea lor, spre surprinderea nimănui, deoarece a început construcția încă unui etaj sau poate chiar a mai multora.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
17/03/2023 la 7:06 AM
Mda, pare ca vor veni vremuri care e bine sa ne gaseasca cu ceva cash “la saltea” . Si nu tot doar in fonduri, bursa, depozite, titluri nft-uri, cripto etc. De-asta care sunt dar nu le vezi, ca sa il parafrazez pe marele poet.
Ma astept ca bancile sa mai pluseze vreun 1-2% la dobanda depozite in perioada urmatoare. Vedem.
Morrissey(Citează)
17/03/2023 la 8:29 AM
Asta nu era de fapt niciodată o opțiune proastă. Doar că vine cu inflație și riscuri de rigoare.
nwradu(Citează)
17/03/2023 la 8:58 AM
Amuzant e ca pierzi mult mai putin cu inflatia, decat cu bursa, crypto si alte investitii riscante. Ca banuiesc ca nu tii banii la saltea 50 de ani.
Andrei(Citează)
17/03/2023 la 9:27 AM
Pff. compounding man, lasa inflatia intr-un an, anul urmator e inflatie din ce ti-a ramas si tot asa. Ajungi foarte rapid cu nimic.
add(Citează)
17/03/2023 la 10:34 AM
Cel puțin perioada asta, aproape cred ca o varianta pe termen scurt ar fi depozitele la terrmen. Ofertele pe un an sunt bunicele, între 7-10%, desigur nu acoperă inflația, dar ce investite o acoperă?
Tano(Citează)
17/03/2023 la 11:52 AM
o investitie in camere video, lumini si microfoane pentru onlyfans
GabrielG(Citează)