un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am băut încă un Carpathian Single Malt, acum ediția maturată și în butoaie de Fetească Neagră

23 Mar 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

8 comentarii

Nu l-am băut pe tot. Am băut din sticlă, dar mai am din ea. 

Carpathian Single Malt, dacă nu mai țineți minte din celălalt articol, este primul whisky românesc. Apa este extrasă din Carpați. Orzul a fost recoltat în România prin 2016 și distilat în 2017 la distileriile Alexandrion Saber din Prahova, iar apoi whisky-ul a fost pus la maturat.

Carpathian este un whisky făcut după metoda scoțiană. Este dublu distilat, apoi pus în butoaie importate din SUA și folosite anterior o singură dată în producția de bourbon, exact cum fac scoțieni.

Ce-i adaugă niște savoare este maturarea suplimentară în butoaie care au ținut anterior alte băuturi. Două dintre ele mi se par remarcabile, Carpathian-ul ținut în butoaie de Pinot Noir românesc și cel ținut în butoane de Fetească Neagră.

Cum ar fi, ambele românești până la capăt. Restul expresiilor sunt finisate în butoaie importate și folosite la diverse alte băuturi: vin de Porto, Oloroso, Madeira, Cognac și altele.

Par a fi chiar mai multe variante decât sunt pe site-ul oficial. Pe magazinul iconicdrinks.shop am văzut recent Carpathian cu finish în butoaie de Chianti, dar expresia aceasta nu apărea în alte părți.

Anyway, primea mea sticlă a fost de Pinot Noir. Apoi de Crăciun am primit de la Marius una de Fetească Neagră. A fost motiv de bucurie mare pentru că astfel am putut și să beau comparativ, ca la o degustare precum am făcut în vizitele mele la distilerii, cele două variante.

Observați și diferența de culoare. Cel Fetească Neagră este mai închis la culoare.

Și este bun Carpathian-ul Single Malt ținut în butoaie de Fetească Neagră, chiar foarte bun. Este un whisky ceva mai dulce și mai catifelat decât cel Pinot Noir. Este mai ușor pe limbă (tot 46% tărie, dar are arome mai mieroase), este genul acela de whisky care se duce spre vanilie și fructe, în timp ce Pinot Noir se duce spre condimente.

De fapt, aș putea spune că la Fetească Neagră parcă simți un pic că a trecut și prin butoaie de vin. Este mai bun decât cel Pinot Noir. Nu cu mult, ci mai degrabă aș spune că este mai pe gustul meu. Sunt sigur că mulți alții care preferă whisky-uri mai intense vor spune exact invers.

Îl găsiți pe iconicdrinks.shop. Încă nu am văzut Carpathian și în alte magazine, deși era anunțat că prin noiembrie 2022 intră și la alți distribuitori. Am mai văzut din viteza mașinii că pe Nicolae Caramfil este un magazin nou numit Alexandrion Experience și poate că acolo sunt astfel de whisky-uri. Nu știu, n-am intrat.

asus s5507

    8 comentarii

  1. damn, 3 articole azi si in toate 3 ai folosit expresia “se duce (in)”. a mai observat careva? nu ma plang, doar remarc.

      (Citează)

  2. Se mai găsește la Altex, pe site

      (Citează)

  3. Am vazut ca sunt si in magazinul din aeroportul Otopeni, pseudo duty freeu ala.
    M-ai facut suficient de curios, o sa il incerc si eu.

      (Citează)

  4. As incepe sa pun un disclaimer / avertisment despre consumat alcool in moderatie si numai daca permite varsta.

    Deocamdata nu intentionez sa dau pe un whisky romanesc mai mult decat pe un Glennfiddich.

      (Citează)

    • Asta o spui ca e romanesc sau ca e new entry? Ca dpdv calitativ nu poti spera la ceva bun (Radu facand recenzii aici la produse de calitate buna, nu la uischiab bulgaresc) si sa aiba un pret de Saniuta.

        (Citează)

    • Este ceva fara reputatie, produs local, nu concep ideea sa dau mai multi bani decat pe ceva de import si apreciat in piata.

        (Citează)

  5. Am văzut în hypermarket La Cocoș, au 3 sau 4 sortimente, între 250 și 300 lei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus