un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București apar în Google Maps (sort of)

31 Mar 2023  ·

AUTO  ·

27 comentarii

Nicușor Dan a anunțat ieri că Google Maps s-a integrat cu STB și preia datele GPS ale mijloacelor de transport din capitală și Ilfov (autobuze, troleibuze, tramvaie), iar acestea apar acum în Google Maps.

Mai exact, mesajul primarului spune:

🚋 Călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun din Capitală pot vedea de astăzi în aplicația Google Maps unde se află exact pe traseu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul cu care urmează să se deplaseze.

🚌 Cum funcționează ? Datele de localizare de pe GPS-ul mijloacelor de transport în comun ale operatorilor din regiunea Bucuresti – Ilfov sunt transmise în timp real către Google, iar orice utilizator al aplicației Maps le poate accesa.

That’s great, doar că eu nu văd autobuzele pe hartă în Google Maps, deși din comunicarea Primăriei asta se înțelege, nu? Înțeleg eu greșit? Nu-mi funcționează mie jucăria?

Ce văd, în schimb, este întârzierea lor în stație și poate la asta se referă de fapt noutatea. Poate că nici nu are rost sa vezi o mulțime de mașini roind pe hartă prin oraș, deși mă așteptam să o văd pe cea următoare pe traseul ales de mine.

Văd în schimb întârzieri…. întârzieri peste tot. Este greu să găsești ceva care nu are delay sau care vine chiar în avans. Există și astfel de mijloace de transport, deși mă întreb cât de bune or fi datele. Aici se vede bine traficul din București și câte întârzieri apar în practică.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Asta vezi oriunde in lume: in cat timp ajunge in statie. Acest lucru era posibil de mult timp cu aplicatia proprie STB (unde le ai si pe harta cred), acum le pun si pe maps, dar trebuie sa mergi pe statie (nu e neaparat necesar sa faci traseu).
    Exact cum spui, sa vezi autobuze plimbandu-se pe harta nu ar fi relevant.

      (Citează)

    • Nu vreau să văd autobuze pe hartă, ci doar pe al tău, atunci când începi navigația. Cam ca atunci când comanzi un Uber.

      Dar nici măcar nu vreau eu, ci asta a zis PMB că se întâmplă acum în Google Maps. Între timp mi-au confirmat cei de la Google că este vorba doar de întârzieri, ca să știi ora la care vine.

        (Citează)

  2. Nu stiu la ce se refera intarzierile.
    In Bucuresti nu exista ore fixe, stabilite dinainte, la care ar trebui sa ajunga masina in statie (cum e in Brasov, de exemplu).

      (Citează)

    • Ba exista un orar stabilit. Tot pe harta din aplicatia stb. Alegi o linie, o directie de mers si apoi dai click pe orice statie (pe cerculet). Si-ti spune care sint orele la care trebuie sa ajunga. Da-s puse la jto orele alea. Doar la capete de linie se respecta.

        (Citează)

    • In brasov te referi la estimarile care apar pe panourile din statiile de autobuz. Sunt identice cu ce vezi in aplicatia stb(aceeasi firma se ocupa de asta si in Bucurestisi in brasov) . Fiecare autobuz are un grafic de circulatie, care ar trebui respectat. Insa in traficul din Bucuresti e imposibil. Si mai sunt si soferi care desi trebuie sa plece la o ora anume pleaca cand vor ei. Si orele nu sunt puse la misto, sunt puse dupa graficele primite de la stb.

        (Citează)

    • Există orare, se văd și pe site-ul STB dacă nu mă înșel la fiecare linie în parte. Și Metrorex are un grafic de timp stabilit.

        (Citează)

  3. Nicusor a vrut el sa zica ceva, da’ nu i-a iesit.
    Daca vrei sa le vezi efectiv pe harta pe unde sint bagi aplicatia stb. Da’ nici aia nu arata mereu toate alea pe harta. La modu ca te uiti pe harta aia sa vezi unde e urmatoru autobuz, vezi ca e la dreacu-n praznic, pleci si dupa 2 min trece autobuzu pe langa tine. Da’n general functioneaza.

      (Citează)

    • Mai este cate un autobuz caruia nu-i merge transponderul. Uneori sta pe loc mai mult timp apoi își face update mult in față.

        (Citează)

    • Problema nu este efectiv de la echipament, e de la sim ul care se ocupa de transmiterea datelor. Au fost alese cele mai ieftine abonamente de date mobile.

        (Citează)

    • @Alin, cum afecteaza pretul abonamentului de date mobile actualizarea in timp real? Vrei sa spui ca s-a optat pentru abonamente cu viteza limitata de transfer a datelor, iar modulul GPS nu poate transmite informatii in timp real din cauza aceasta?

      De curiozitate, cine ofera serviciile de date mobile? Eu nu am auzit sa mai fie nici un furnizor de telefonie mobila care sa impuna astfel de limitari.

        (Citează)

    • Andrei G: De curiozitate, cine ofera serviciile de date mobile? Eu nu am auzit sa mai fie nici un furnizor de telefonie mobila care sa impuna astfel de limitari.

      Orange. Dar nu cred că a cumpărat PMB abonamente și a băgat SIM-uri. Întreaga soluție de localizare și serverele din spate sunt un proiect făcut cu Orange de mulți ani.

      Este vorba de probleme de comunicație, servere, afișare. Se mai întâmplă.

        (Citează)

    • Aici voiam sa ajung si eu. Cu siguranta nu este vorba de faptul ca au achizitionat abonamente de net cu trafic redus.

        (Citează)

  4. Meama, numa experti pe aici

      (Citează)

  5. Perosnajul bate campii si / sau abereaza cu gratie.

      (Citează)

  6. Chiar ca ce de experti :)

    Va zic, e pe bune:

    1. STB foloseste solutie de route planing si monitorizare real time GPS
    – exista un schedule clar (a existat din totdeauna timetable) pentru fiecare statie din fiecare traseu la fiecare linie
    – exista monitorizare GPS – real time positioning pentru fiecare vehicul inca de acum vreo 2-3 ani.
    – Aplicatia InfoTB arata real time masinile si timpul estimat pana la statie, precm si timetable. Ca sa vedeti daca functioneaza transponderul de la bord urmariti semnul de signal din dreptul timpului estimat. Ala e pe bune.

    2. Pana de curand, google folosea doar informatia de timetable STB si toate estimarile lor erau relative la timetable (static)
    – asta insemna ca deviatiile real time (avans/intarziere) nu puteau fi afisate

    3. Probabil ca ce zice Nicusor este ca acum STB au trimis catre google si real time data, ceea ce permite lui google maps sa afiseze real time timpul estimat pentru sosirea in statie.

      (Citează)

    • Poti sa imi spui mai precis unde e semnul de signal? Se afla in aplicatia InfoSTB?
      Te intreb ca mi-am mai luat teapa cu aplicatia info stb, zicea ca vine autobuzul, doar ca nu mai venea.

        (Citează)

    • vladutz: 3. Probabil ca ce zice Nicusor este ca acum STB au trimis catre google si real time data, ceea ce permite lui google maps sa afiseze real time timpul estimat pentru sosirea in statie.

      Google a confirmat că asta se întâmplă, da.

        (Citează)

  7. LOOOOOOOLLL deci tu vrei sa vezi toate autobuzele in gmaps? wtf man?

      (Citează)

  8. Valentin:
    Poti sa imi spui mai precis unde e semnul de signal? Se afla in aplicatia InfoSTB?
    Te intreb ca mi-am mai luat teapa cu aplicatia info stb, zicea ca vine autobuzul, doar ca nu mai venea.

    Vezi poza

    https://ibb.co/9pZkbgR

    Merci

      (Citează)

  9. nwradu: Orange. Dar nu cred că a cumpărat PMB abonamente și a băgat SIM-uri. Întreaga soluție de localizare și serverele din spate sunt un proiect făcut cu Orange de mulți ani.

    Este vorba de probleme de comunicație, servere, afișare. Se mai întâmplă.

    Nu cred ca mai e orange, acum e Digi.
    Dar e irelevant, problemele de comunicatie pt acel trafic de date, in Bucuresti sunt relativ rare.

      (Citează)

  10. Nu ar trebui sa iti apara locatia autobuzlui tau, dar ar trebui sa iti estimeze traseul mult mai bine, cam cum o face waze dar pe modul mijloace de transport..

    De exemplu, In Anglia, am luat trenul de la aeroport si trebuia sa schimb o data un tren, inca o data un metrou si inca un tren pana la destinatie.. Google Maps imi spunea in timp real la ce peron sa ma duc si cat are intarziere trenul sau metroul pe care trebuie sa il iau (in afara de orarul lui standard). Bine, in afara ca mergea netul ca dracu in trenuri prin camp, e ok ca stii daca trebuie sa alergi dupa tren sau el deja are intarziere.

      (Citează)

  11. Acum, sper că nu vă așteptați să funcționeze precum în New York, Londra sau Tokyo, na… În unele orașe ale lumii, arată pe Mape inclusiv gradul de încărcare al mijlocului de transport public, fie el bus, metro, tramvai, tren etc.
    În Iași, va mai trece ceva timp probabil până vom putea vedea pe Maps în cât timp ajunge transportul public, în timp real, însă sunt vreo 2 aplicații care arată poziția lor în timp real, fiind actualizate la minut.

      (Citează)

  12. Întreb și eu, ca popa-n sat, de ce nu bagă afișaje electronice în stații? E mai facil așa, dar ce știu eu. În Iași, avem afișaje electronice cu timpul rămas până ajung X, Y, Z în stație. Acele afișaje mai arată ora și vremea. Bine, mai dau și alea gherle, dar în general sunt exacte, fiind conectate la GPS-urile de pe transportul public.

      (Citează)

  13. Nu apar pe hartă, apar în schimb (dar numai pe telefon, nu și pe laptop) pe graficul de circulație. Sau cel puțin pe iphone apar.
    În screenshotul principal pus de tine la articol, mai sus de stația aleasă mie îmi apare un link „arată opririle anterioare”, care arată traseul dinainte de stație, pe care se vede și unde e tramvaiul.
    Sau poți da la cursa anterioară și îl vezi în una din stațiile următoare.
    Deci vehicolele nu apar pe hartă, ca la InfoTB, apare doar poziția lor față de stații, dar tot e de folos.

      (Citează)

  14.   (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus