►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 3 martie 2023
Oppo Find N2 Flip, un telefon pliabil de mici dimensiuni, a fost lansat în România »
3 Mar 2023 ·
Startul competiÈ›iei Asus Learn and Compete 2023 a fost anunÈ›at ieri la o conferință. ÃŽn 2023 are loc pe un nou format: fiecare licean se poate înscrie în competiÈ›ie, nu se mai concurează pe echipe din partea fiecărui liceu. Asta înseamnă È™i că înscrierile sunt practic nelimitate. Dacă sunteÈ›i la liceu sau aveÈ›i copii sau alte rude în perioada “ani de liceu, cu absenÈ›e la română”, spuneÈ›i-le de concurs.
Ediția Asus Challenge de anul trecut a adunat 45 de licee din București, fiecare cu o echipă de 5 membri. A câștigat CN Matei Basarab, urmați de CN Mihai Viteazul și CN Gheorghe Șincai. Gheorghe Lazăr, pe care l-am terminat eu, nu a ajuns în finală, dar poate se clasează mai bine în acest an.
Ideea este că echipa câștigătoare de la Matei Basarab, pe lângă premii individuale, a câștigat pentru liceu și 30 de sisteme Asus all-in-one și laptopuri, pentru dotarea unui laborator de informatică. A două laboratoare chiar, aș spune eu, dar știu ei mai bine cum le-au organizat în interiorul liceului. Sper doar că au denumite laboratorul respectiv după numele elevilor care le-au adus așa un premiu.
În acest an, Asus Learn and Compete nu mai este pe echipe. Orice licean din București, clasele 9-12 și indiferent de profil, se poate înscrie pe site-ul competiției până pe 24 martie. Concursul este limitat la nivelul Bucureștiului pentru că are loc în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și de altfel este înscris și în ceva numit Calendarul Activităților Educative Municipale 2023, ceea ce îl face cât de oficial se poate.
Concursul nu este unul de programare, ci de TIC. Urmează manualul de TIC de liceu și noțiunile de acolo. Asta mi se pare un lucru bun pentru că ne îndreptăm spre vremurile în care este important să știi să folosești un computer și tot ce se poate face pe acesta, nu musai să programezi de la zero. Startul este important, fiecare copil vede apoi cât de mult vrea să aprofundeze domeniul.
După perioada de înscrieri, urmează un workshop pe final de martie, apoi două semifinale. Primii 20 de liceeni vor lua parte la finala mare din 5 aprilie 2023.
N-am zis premiile. Locurile 1, 2 și 3 iau câte un laptop Asus din seria ExpertBook. Mai important, însă, este că liceul din care vine elevul clasat pe primul loc va primi 30 de laptopuri Asus, ceea ce înseamnă că acel elev va dota singur unul sau două laboratoare de informatică în liceul său.
Sfatul meu: dacă veți câștiga asta, cereți să vi se facă și o statuie la intrare și să nu vă mai pună nici un profesor absențe până la terminarea liceului, în caz că lipsiți la vreo oră. Mi se pare un târg pe măsură.
M-am entuziasmat scriind acestea pentru că mă gândeam cum ar fi fost dacă exista o competiție din aceasta și când eram eu în liceu. M-aș fi înscris din primul moment, că nu ai nimic de pierdut. Pe vremea mea, însă, la un moment dat era un concurs de matematică numit Cangurul. Nu știu cine-l organiza și de ce.
Mai erau câteva competiții sportive între licee, iar cei care participau erau admirați și apreciați. Cred că era un feeling mișto să te simți eroul liceului și să țină cei din jur cu tine.
« Știrile zilei despre tehnologie – 3 martie 2023
Oppo Find N2 Flip, un telefon pliabil de mici dimensiuni, a fost lansat în România »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
03/03/2023 la 12:54 PM
Am participat si eu de vreo 2 ori la Cangurul, dar parca trebuia sa platesti ca sa te inscrii (sau plateai pentru manualul pregatitor).
Oricum, era foarte interesant pentru ca era o combinatie intre matematica si logica.
Andrei G(Citează)