►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Gordon Moore a murit pe 24 martie. Co-fondator Intel, omul după care este numită legea lui Moore, pionier al dezvoltării tranzistoarelor și microprocesoarelor, unul dintre oamenii care a contribuit direct la tot ce înseamnă tehnologia modernă. Mai multe pe Wikipedia.
Trei atleți au terminat maratonul Barkley. 5 ture de 20 de mile fiecare, prin pădure și dealuri, teren accidentat, ziua și noaptea, fără GPS și indicatoare. Doar 17 oameni l-au terminat în aproape 30 de ani.
Finlanda conduce în topul țărilor cu cel mai mare grad de fericire. Israel a urcat pe locul 4, iar Olanda pe locul 5.
O balenă a scufundat un mic iaht. Cineva să-l cheme pe Ahab!
Zeci de morți în urma unei tornade și a furtunilor din Mississippi.
Centre de reabilitare pentru dependența de trading de criptomonede. Centre de lux, adică, pentru că 4 săptămâni acolo costă 300.000 de euro. Și probabil nu poți plăti în bitcoin. Specialiștii încadrează depedența de trading de cripto ca pe o dependență de jocuri de noroc.
Gwyneth Paltrow este dată în judecată pentru un accident la ski. Ea spune că un bărbat a lovit-o pe ea, nu invers. N-am mai auzit să te dea cineva în judecată pentru că v-ați lovit pe pistă, amândoi fiind începători.
Un sfert din populația planetei nu are acces direct la apă potabilă. A report issued on the eve of the first major U.N. conference on water in over 45 years says 26% of the world’s population doesn’t have access to safe drinking water and 46% lacks access to basic sanitation.
Noua Zeelandă investește milioane într-o campanie care ajută adolescenții să treacă mai ușor peste despărțiri. Bănuiesc că le zice cineva “lasă, vor mai fi și altele”.
Un câine pierdut a fost găsit după 7 ani și la 2500 de kilometri distanță. De asta trebuie să microcipați animalele.
ADN-ul lui Beethoven a fost examinat. Există șuvițe din părul compozitorului. Au descoperit boli de ficat, ceva infidelitate în familie și chiar mostre false.
Rapperul 6ix9ine a fost bătut la sală și dus la spital cu ambulanța. A fost atacat pe neașteptate de câțiva bărbați.
Un medicament în teste a oprit progresia mai multor tipuri de cancer.
Jay-Z valorează 2,5 miliarde de dolari. A investit bine în diverse afaceri, inclusiv șampanie și coniac.
Ceva de văzut la televizor: Waco, pe Netflix, un documentar în 3 episoade despre asediul sectei davidienilor și marele fuckup al autorităților americane de acolo. Foarte bine făcut.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
25 comentarii
26/03/2023 la 7:00 AM
20 de mile inseamna 32km cu matematica mea si google este de acord, deci o tura nu este chiar maraton, dar adunate este ceva distanta de parcurs.
Si este mai curand interesant faptul ca ni se pare deosebit si mare chestie sa faci ceva care acum nu foarte multi ani era la ordinea zilei.
Iti gaseai drumul sa te intorci de la vanat, taiat copaci, cumparat chestii de la oras, mers la curve etc. sau mureai in pustietate.
Iar acum exista geluri hidratante cu saruri, batoane proteice, combinatii de vitamine si minerale in formate compacte si usoare.
Gaelex(Citează)
26/03/2023 la 9:43 AM
Pesedeul se pregătește să ia încă o țeapă de la partenerul galben de coaliție, în ceea ce s-au înțeles cu rocada la guvernare.
Odată demarat PNRRul, e greu de plecat de la butoane, se sacrifică pentru națiune…
TheSame(Citează)
26/03/2023 la 9:46 AM
Doar că sunt de făcut 5 ture de aproximativ 20 de mile (totalul poate ajunge la 130, in funcție de traseul din anul respectiv, și asta dacă nu te rătăcești, că e pădure si noapte câteodată) în maxim 60 de ore, fără asistență pe traseu (puncte de hidratare, alimentare etc.), fără GPS și telefon. Diferența de nivel ~20000 metri, practic a walk in the park pentru Gaelex.
alunelu(Citează)
26/03/2023 la 10:44 AM
Tu intelegi ce inseamna diferenta de nivel ? Intelegi sa mergi/alergi pe intuneric fara gps, sa te uiti la o busola si cam atat. Sa stai treaz non stop?
Alin(Citează)
26/03/2023 la 11:01 AM
20.000 de metri diferenta de nivel? Se duce de pe varful Everest direct in groapa Marianelor?!
Banui ca nu ati auzit, daramite vazut, busola sau sextant in viata voastra, oamenii se orientau si inainte de Google Maps.
Cum i se mai zice Caii Lactee? Drumul robilor, pentru ca sclavii fugiti se orientau dupa ea ca sa scape de urmaritori.
Sunt sigur ca nu este usor, am si zis ca adunate turele inseamna ceva distanta, dar cu matematica si pregatirile corecte nu este imposibil.
Gaelex(Citează)
26/03/2023 la 11:13 AM
Ba Gaelex, tu realizezi ca atunci cand urci un munte cu piciorul diferenta de nivel efectiv parcursa este mai mare decat diferenta de nivel pe verticala?
Hai, gandeste-te cum e asta posibil.
Marean(Citează)
26/03/2023 la 12:07 PM
Gaelex nu-i complet pe dinafară, zice că orientarea de bază și capacitatea de efort mediu ar trebui să fie ceva natural, recent ne-am obișnuit să ne ghidăm non-stop după jucăriile tech și în caz că alea dau chix, e cam grav. Pe de altă parte dificultatea majoră în cursă ține de lipsa somnului, iar efortul e ridicat. Ceea ce înseamnă stress suplimentar și agravează alte aspecte, cum ar fi capacitatea de orientare.
Peredhil(Citează)
26/03/2023 la 4:43 PM
Gaelex, de acu cateva zeci de mii de ani, de cand am renuntat la a fi vantori culegatori si am inceput cu agricultura, pana acu’ vreo 150 de ani, singura ocazie pentru care iseam mai mult de 100km din jurul locului in care ne-am nascut, era cand ne scotea vreun feudal la lupta, sa udaca “dadeau turcii” (oricare ar fi ei) si ne duceau in one way trip printr-o sclavagie. Sa o crezi tu ca oamenii acu sa zicem 200 de ani mergeau vreodata in viata lor 100 de mile continuu si nici in regim de plat si plimbare, nici fuga si munte.
Boris(Citează)
27/03/2023 la 5:38 AM
Nu au avut diferenta de nivel 20.000m, ci au avut de urcat echivalentul a aproximativ 20.000m. Mi se pare cam greu de realizat, fiind echivalentul a 5 escaladari de Mont Blanc, dar daca ai cativa munti si multe dealuri de urcat si coborat si urcat… probabil aduni un numar impresionant care sa dea bine la articol.
Agricultura exista de aproximativ 10.000 de ani, deci oamenii nu au renuntat la statutul de vanatori culegatori de zeci de mii de ani. Si dupa inventarea agriculturii oamenii au continuat sa fie vanatori si fac asta si in ziua de azi.
In alta ordine de idei, de goana dupa aur ai auzit? De sclavii negri care fugeau sute de km in nord pentru libertate? De toti imigrantii care au cucerit America inclusiv pe jos?
Gaelex(Citează)
27/03/2023 la 10:05 AM
Trebuie să-i recunosc meritele lui Gaelex, de fiecare dată ne arată cât de puțin pricepe și totuși simțim nevoia să dăm o replică la ce zice, de parcă ar urma să priceapă mai mult în viitor.
Diferența de nivel se cumulează când parcurgi o distanță, nu e „echivalentul” a ceva. Dacă urci două dealuri fiecare cu înălțimea de 100 m, acel elevation gain e de 200 m. E puțin simplist tradus la noi diferență de nivel, pentru că diferența de nivel se folosește de obicei în alt context și înseamnă altceva.
Da, Gaelex, la toată lumea i se pare cam greu de realizat, de asta și laudele pentru atleții respectivi.
dam167(Citează)
27/03/2023 la 11:01 AM
Au pornit și au plecat din același loc, deci diferența de nivel a fost zero. Practic au mers pe plat, puteau la fel de bine sa mearga pe creierul lui Gaelex.
alunelu(Citează)
27/03/2023 la 7:19 PM
Deci nu exista harti detaliate, busola, energizante, batoane proteice, geluri hranitoare… doar diferenta de nivel care nu este diferenta de nivel pentru ca aceasta se ia in modul tinand cont si de cat a coborat.
E greu sa fiu geniu neinteles, incercand sa aduc lumina in taramurile pline de filistini.
Gaelex(Citează)
26/03/2023 la 7:41 AM
3. In acelasi timp, finlandezii isi ineaca depresia in alcool, au una din cele mai mari rate de suicid si copiii incep sa bea de pe la 10 ani.
Deea(Citează)
26/03/2023 la 8:42 AM
Da, dar o fac fericiți
Vali(Citează)
26/03/2023 la 9:47 AM
N-au zis “cea mai fericită națiune trează”.
alunelu(Citează)
26/03/2023 la 9:51 AM
Am căutat pe net, Finlanda e mult sub noi la consumul de alcool pe cap de locuitor.
alunelu(Citează)
26/03/2023 la 10:53 AM
Pentru ca ei raportează. La noi nu se raportează peste 90% din cazuri pentru ca nu ai de ce sa raportezi… normalitatea.
CristiX(Citează)
26/03/2023 la 12:05 PM
E o altă Deea, sau Deea clasică s-a mutat deja în Finlanda și s-a apucat să-și foarfece cu entuziasm noua țară?
Peredhil(Citează)
26/03/2023 la 1:29 PM
3. Acum vezi care sunt tarile cu cel mai mare consum de antidepresive din lume, per mia de locuitori. Țările nordice sunt in top, după SUA
Tano(Citează)
26/03/2023 la 2:33 PM
Oare asta e pt ca restul nu sunt deprimati sau restul nu merg la psiholog sa li se prescrie pastile?
Kay(Citează)
26/03/2023 la 2:45 PM
Microcipare nu înseamnă că are GPS și poți urmări animalul prin satelit..
Nu strica dar nici nu ajuta mult în caz de furt perdere etc..
Dacă l găsești afli ca îl cheamă Lăbuș și ca e vaccinat cu Pfizer..
Petronius(Citează)
26/03/2023 la 5:27 PM
Finlanda, Israel si Olanda.. halal statistica :)). De Finlanda nu prea aud, dar Olanda e la 2 pasi, unde marea majoritate baga droguri de la slabe la periculoase. De Israel zboara mai multe rachete pe cer decat pasari. Da, cred ca e fericire maxima.
alexje(Citează)
27/03/2023 la 11:49 AM
asa zic toti batranii de olanda, “se drogheaza si se duc la curv e”. pentru ca au vazut ei pe youtube si pe grupuri de facebook dupa ce au scris “multumesc pentru accept”.
Costin(Citează)
27/03/2023 la 3:19 PM
:)))))))))))
alex(Citează)
27/03/2023 la 7:16 PM
3 oameni tocmai au aratat ca am dreptate, ca nu este imposibil.
Gaelex(Citează)