un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Timeout: cum ați ales voi grădinița pentru copil? După ce să mă uit, ce contează la o grădiniță?

4 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

74 comentarii

Noi am ajuns la etapa la care căutăm o grădiniță pentru Alice, că peste câteva luni ar trebui să înceapă această etapă a vieții. Am vizitat deja două, dar nu ne este clar cum să le comparăm și ce contează și ce nu atunci când alegi o grădiniță.

Așa că spuneți-mi voi, cei care aveți copii și ați trecut prin grădiniță cu ei, ce contează. Cum ați ales-o pentru al vostru?

Mai mult, din diversele servicii pe care le oferă o grădiniță, ce contează cu adevărat și ce nu? Cât de importante sunt diversele activități sau treburi pe care le poate face copilul acolo? Câți educatori.supraveghetori trebuie să fie pentru copii?

Noi suntem destul de relaxați și fără mari pretenții in această privință. Vreau ca Alice să se joace și să se simtă bine acolo. Vreau să fie în siguranță. Nu am pretenția ca altcineva să-mi educe copilul, să-l învețe cine știe ce chestii avansate, să iasă de acolo cu doctorat la 4 ani. Dacă se întoarce de la grădiniță mai prietenoasă, mai obișnuită cu alți copii și adulți, eventual dacă învață în timp și să se schimbe și să se hrănească singură, deja sunt mulțumit.

Dar na, tot nu știu după ce să mă uit, ce este considerat normal în domeniu și ce ar fi o extravaganță, și cam la ce preț ar trebui să se întâmple totul. Așa că, dacă aveți astfel de experiență, spuneți în comentarii.

asus s5507

    74 comentarii

  1. Gradinita începe de la 3 ani plus. Pana la 3 ani ii zice cresa.
    La privat de obicei le zice Gradinita, sa para mai interesanți. La 2 ani se pune accentul pe scăpat de scutec, mâncat singur, diverse alte activități ce par simple.
    Cel mai important lucru sunt doamnele de acolo. Numai pe recomandări de la oameni cunoscuți noua. Apoi contează și aspectul general, condiții, mâncare, etc. Și distanța fata de casa e importantă. Dacă poți merge pe jos e și mai frumos.
    La primul copil am avut bona de la 2 la 4 ani și apoi grădinița de stat.
    La al doilea am preferat Cresa de stat.
    Am preferat Cresa și grădinița de stat pentru ca am primit recenzii foarte bune și sunt mulți copii in cartier care merg tot acolo. Astfel se formează o Gașca unita de copii.
    In vacanțe am preferat Grădinițe private, sau cluburi educative.
    Cele mai mari probleme sunt răcelile. E foarte greu la început.

      (Citează)

    • Noi am preferat pentru cei 2 baieti atat crese cat si gardinite de stat tot pe recomandari. Nu au fost probleme deosebite. In prima gradinita se gatea in incinta ei deci avea un mare plus iar acum in cea de 2-a e pe sistem de catering. Conteaza grija doamnelor ingrijitoare si educatoare si bineinteles si capacitatea copilului de a se adapta. Din pacate intrarea in colectivitate vine pana la 5-6 ani cu muuuuulte boli, in special raceli, viroze, enterocolite si mizerabilul de Rotavirus. Asa ca e o perioada de adaptae si pentru voi si multa rabdare.

        (Citează)

  2. De cand am avut copilul la gradinita a trecut mult timp.
    Dar cred ca unele lucruri raman valabile.
    Privat sau de stat?
    Privat: in primul rand din cauza programului (la stat trebuie luat mai devreme, nu poti uneori fizic sa ajungi. In plus au vacante, la gradinitele private e doar o vacanta scurta vara). La varste asa mici activitatile extra nu prea conteaza, mai mult stresezi copilul. Un alt avantaj la privat e numarul de copii din grupa, relatia mai stransa cu educatoarea (mai ales daca e o gradinita mai mica),. E important sa fie aproape ca sa ajungi usor.

    Mi se pare oarecum dubios si inutil sa duci copilul mai repede de 3 -4 ani la gradinita. Efectiv doar daca nu ai alta solutie (bona, bunica, etc). La 2 ani activitatile sunt minime si imbolnavirile din colectivitate sunt maxime.

      (Citează)

  3. Să fie aproape de casă, pentru început.
    Pentru că primii 2 ani vor fi așa o alternanță de viroze, răceli.
    Apoi mai vedeți.

      (Citează)

    • Principalele lucruri pe care le’am avut în vedere (nu neapărat în această ordine):
      – distanța față de casă
      – program
      – spațiu de joacă exterior
      – mărimea sălilor interioare
      – mâncarea să fie pregătită în locație
      – ce feluri de mâncare / cât e porția / ce ingrediente se folosesc
      – numărul de copii în grupă vs educatori / îngrijitori

      După ce am început căutările exclus pe cele de stat din două-trei motive principale:
      – Program
      – Numărul de copii din grupă
      – impresia lăsată de cei cu care am interacționat detaliile când am fost la vizionări

      La privat motivele principale de excludere au fost – – lipsa spațiului de joaca exterior
      – mâncarea.

      De altfel noi am făcut o lista de vreo 3 creșe pentru cazul în care la prima sau a doua nu-i plac. E foarte important pentru copil să aibă chimie cu educatoarea și să meargă de plăcere (noi am avut noroc din punctul ăsta de vedere),

      Prețurile sunt în funcție de facilități, locație, unele în funcție de program.

      După mai bine de 6 luni media de frecventarea este de 1-2 săptămâni pe luna, în rest viroze, răceli, temperaturi, etc.

      Activitățile pentru vârsta asta sunt simple și presupun învățarea prin joacă și copilul din ce ne dam noi seama este foarte încântat și entuziasmat când îl luam acasă. Nu am optat pentru nici un opțional, poate de anul următor.

      Sfatul meu este sa puneți pe hârtie cam care sunt așteptările și să le vizitați pe toate din jurul vostru. Și după ce ați ales poți să faci și un articol despre cum ai ales grădinița /creșă.

        (Citează)

  4. Cum au zis și ceilalți contează enorm educatoarea. Daca nu aveți pe nimeni care să știe educatoarele din zonă mergeți în cel mai apropiat parc, la un loc de joaca și vorbiți cu bone/părinți.
    Fata mea a fost la privat de la 2 la 3 ani și ulterior la stat. Nu i-a plăcut la privat, s-a simțit mult mai bine la cea de stat. Dar avantajul enorm la privat e programul zilnic prelungit plus cel din vacantele școlare La stat la 16:30 era ultima din grădiniță, educatoarea plecată, rămasă doar cu femeia de servici care se mai și uita urât la tine că trebuia să stea până atunci.
    Oriunde ar merge acceptați că în primii 2 ani programul va fi foarte des o săptămână la grădiniță și 2 acasă. Răceli/gripe plus orice alta boala transmisibilă .Cu timpul imunitatea se consolidează dar e destul de greu.
    Succes in a alege grădinița potrivită!

      (Citează)

    • Din cate stiu eu, gradinitele de stat cu program prelungit au program pana la 18 si chiar si mai tarziu. Asta e scopul lor, statul le-a infiintat ca sa ajute parintii sa munceasca. Banuiesc ca pentru Radu, freelancer, nu e o problema asa mare programul, dar pentru o familie unde ambii soti lucreaza la program de 8-9 ore, o gradinita cu program prelungit e vis. Stiu ca e bataie pe ele, ca au locuri limitate.
      In principiu, la gradinitele de stat cu PP educatoarele lucreaza in 2 ture si se ocupa strict de educatie. Lentru probleme administrative, gen ajutat la toaleta, servit masa, etc, este personalul auxiliar, ingrijitoare, ceea ce la privat nu prea gasesti. In privat se cam zgarcesc la bani si incearca sa scoata maxim de activitati dintr-o sigura persoana si nici nu le plateste asa bine (ati fi, poate, surprinsi, dar educatoarele la stat sunt mai bine platite decat in privat, pentru mai putina munca). Gradinitele cu PP sunt deschise si pe perioada vacantelor, daca nu se face numarul minim pentru a mentine unitatea deschisa, inspectoratul creaza grupuri de gradinite, aduna copiii de la toate si desfasoara activitati intr-una singura.
      Intr-adevar, cea mai mare problema sunt racelile. Dar asa se construieste un sistem imunitar bun.

        (Citează)

  5. Invariabil toate gradinitele colcaie de infectii pentru ca intotdeauna si peste tot exista cretini care s-au reprodus si nu isi tin acasa esecul genetic rezultat cand se imbolnaveste.

    Nu exista sa nu ia boala toti, imbolnavesc toata grupa, si iti tii copilul acasa 1 saptamana sau 2 ca sa il pui pe picioare. Cum il duci inapoi ia alta boala, iar il tii acasa 1-2 saptamani, iar bagi medicamente in copil.

    Dupa care te miri de ce e subdezvoltat, de ce se imbolnaveste de la curent si alte mizerii. Pentru ca l-ai supus de mic la toate infectiile si i-ai facut praf sistemul imunitar bagand medicamente cu sucitorul in saracul copil.

    In concluzie, de evitat datul la cresa sau gradinita, nu faci decat sa iti bati joc de copil.

      (Citează)

    • De evitat gradinitele de stat, sunt niste mizerii.
      Dati copilul la privat daca vreti sa nu fie uitat intr-un colt. Neaparat sa aiba sistem video de supraveghere. In primul an, jumate din timp va sta acasa cu viroze.
      Plecati din tara inainte ca Alice sa implineasca 6 ani, evitati formarea ei in sistemul nostru educational de rahat. Un sfat nesolicitat si prietenesc, o sa va prindeti voi mai incolo de ce.

        (Citează)

    • Doamne ferește… și apoi, de evitat datul la școala, datul la facultate și mersul la servici…work from home…
      Lăsați copiii sa se dezvolte într-un mod natural…și duceți la sport: înot și alt sport de echipa…e foarte important sa socializeze. Cât despre boli, majoritatea sunt inevitabile pt ca au perioada de incubatie in care nu apare nici un simtom, dar ei transmit încă din aceasta etapa…

        (Citează)

    • Gradinita de stat 116 de la Romana este surprinzator de apreciata si bine vazuta, vad in fiecare zi cum vin parinti cu copiii.

        (Citează)

    • Ba Gaelex, in general nu mai enerveaza tampeniile pe care le zici dar cu asta m-ai trigerruit.

      Trebuie sa intelegeti 2 lucruri
      – copiii nu au sistemul imunitar format, pentru ca sistemul imunitar se formeaza prin expunere la patogeni
      – din acest motiv, copiii mici se imbolnavesc des si asta e un lucru bun
      – pentru ca se imbolnavesc des, e absurd sa tii acasa un copil care are o simpla raceala, pentru ca nu poti sa lipsesti de la munca in continuu, corect? Ca de aia l-ai dus la gradinita in the first place, ca sa poti merge la munca.
      – din aceste motive este perfect acceptabil sa duci copilul usor bolnav in colectivitate.

      Incearca sa nu mai vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti nici teoretic si nici practic.

        (Citează)

    • Erai destept daca ma taxai pentru ca o data zic de gradinite ca sunt nashpa, horror, iadul pe pamant… si 2 comentarii mai jos zic ce minunata este o gradinita de stat. Dar avand in vedere semi-aberatiile pe care le emiti, nu ma mira ca ratezi chestii atat de simple si de evidente.

      Sistemul imunitar se formeaza intr-adevar in timp, dar nu este o solutie sa arunci copilul in echivalentul unei fose septice autorizata legal sa aiba grija de el juma’ de zi. Expune-l la ebola, daca tot ai astfel de viziuni progresiste si mintea deschisa la experimente pe copilul tau.

      NU am fost la gradinita si in copilaria mea am avut nevoie de antibiotic de cateva ori, din care tratament injectabil de maxim 2 ori – din care una a fost de la o stare septica provocata de o imbecila de la Grigore Alexandrescu. Paracetamol/biseptol, aspirina se intamplau cand era nevoie.

      Compara acum cu povestile horror despre ajuns cu copilul la spital pentru enterocolita, pentru gripa, pneumonie, alte probleme… de parca au abonament si castiga un premiu la numarul de vizite.

        (Citează)

    • Stai linistit ca am vazut cum te contrazici un comentariu mai jos. Si nu numai ca te contrazici, dar tragi concluzia ca gradinita 116 e o gradinita apreciata doar pt ca vezi tu parinti si copii venind la ea, de parca celelalte gradinite ar fi goale. Spre informarea ta, toate gradinitele sunt pline si e de fapt greu sa gasesti locuri, deci dupa logica ta toate sunt bune.

      Nu am scris despre asta pt ca nu ma intereseaza sa iti comentez toate aiurelile, ca am si eu o viata.

      Acum sa ne intoarcem la ideea principala si sa observam ca toate argumentele tale se aplica si pentru scoala, nu numai pt gradinita, deci cf verzei din capul tau ar trebui sa nu duci copilul nici la scoala, tot ca sa nu se imbolnaveasca. Partea amuzanta e ca daca nu-l duci la gradinita ca sa se imunizeze, va trece prin imunizare la scoala, intelegi asta?

      Deci in loc sa stea acasa jumatate din timpul de gradinita, va sta acasa jumatate din primul an de scoala, asta pentru ca nu ai cum sa eviti o realitate simpla: in primul an de intrare in colectivitate, copilul se va imbolnavi des. Nu e vorba de ebola, desteptule, e vorba de virusii comuni care circula si pe care nu ai cum sa ii eviti atat timp cat traiesti intre oameni: raceli, burta, boli ale copilariei etc

      Deci daca prima intrare in colectivitate e scoala, colegii lui vor avea muci pentru ca au deja ceva imunitate la carcalacul respectiv, dar al tau va face febra 1 saptamana, pentru ca nu s-a mai intalnit cu carcalacul ala. Si va lipsi de la scoala cand ar trebui sa invete sa scrie si sa citeasca, in loc sa lipseasca de la gradinita unde nu prea conteaza daca invata sau nu ceva.

      Asta e un alt motiv pt care nu e ideal sa-l duci la gradinita inainte de 3 ani – cu cat e mai mic, cu atat trece mai greu prin boli. Mai sunt si alte motive, anume ca copiii sub 3 ani nu sunt inca capabili de socializare, au nevoie mai multa de un mediu sigur si de atasament decat de gradinita etc etc

      Referitor la medicamente, iar esti varza. Nu bagam medicamente in copil doar pt ca are temperatura, dar chiar nu mai am chef sa iti explic ca ce stii tu de la maica-ta e gresit.

        (Citează)

    • Nu cumva printr-o incredibila coincidenta copiii care se îmbolnăvesc des la scoală sunt fix aceeași care a fost la grădinița?

        (Citează)

    • Am lasat si un reply pentru gaelex, dar a intrat in moderare si acolo o sa ramana… Omul nu are copii, dar stie totul despre ei. Nu a condus niciodata o masina, dar stie totul despre masini. Nu are viata, dar stie totul despre ea.

      Marean: Asta e un alt motiv pt care nu e ideal sa-l duci la gradinita inainte de 3 ani – cu cat e mai mic, cu atat trece mai greu prin boli. Mai sunt si alte motive, anume ca copiii sub 3 ani nu sunt inca capabili de socializare, au nevoie mai multa de un mediu sigur si de atasament decat de gradinita etc etc

      @Marean, asta e probabil o preconceptie cu care ai ramas dupa “Mama si copilul”, unde scrie si ca mama nu e implinita daca nu isi asteapta sotul cu mancare gatita acasa cand el vine de la serviciu.
      Sunt multe boli peste care un copil de 1 an trece mai repede decat un copil de 3. Varicela e una dintre ele. In plus, copiii deprind niste competente sociale de mici. Invata sa se joace cu alti copii, sa aiba grija de ceilalti, sa imparta lucruri etc.
      Am vazut mai jos ca zici de psihologi ca recomanda varsta de 3 ani. Depinde ce citesti… Aia pe care i-am citit eu zic ca e bine sa introduci copilul in colectivitate (childcare) de la 12 luni. Pe al meu l-am dat de la 5 luni la cresa, cate 3 zile pe saptamana. Acum are 2 ani jumate si ma uit comparativ la copiii unor prieteni care traiesc in Ro si fie stau acasa, fie au fost dati mai tarziu la cresa, si e o diferenta uriasa: al meu raceste o data pe luna, cate 2-3 zile, cei din Ro o data la 2 saptamani cate 1 saptamana; al meu stie sa interactioneze cu alte persoane, copii sau adulti, nu e salbatic, ai lor cam au probleme cand ies din zona de confort si dau peste un copil nou sau o alta persoana necunoscuta. In timp diferentele astea o sa dispara, dar pana atunci parintii o iau razna.

        (Citează)

    • @ Costin, iti garantez ca psihologii aia care recomanda sa duci copilul la gradinita la 1 an sunt cei de pe vremea cartii “Mama si copilul”.
      Intamplator, stiu despre ce vorbesc.

        (Citează)

    • @Marean poti sa-mi dai te rog niste resurse unde sa citesc despre asta?

        (Citează)

    • @Costin
      “Nevoile esentiale ale copiilor”, de Brazelton + inca unul, am uitat cum ii zice.

      Am citit despre cartea asta la printesaurbana acum niste ani si apoi am cumparat-o si citit-o.

      Tot de Brazelton este si “Puncte de cotitura – de la 0 la 3 ani”, pe care probabil o stii, ca e destul de populara. Ma rog, era acum 7-8 ani cand aveam eu copii mici, azi nu mai stiu ce citesc parintii proaspeti.

        (Citează)

  6. Sa fie cea mai aproape de casa , in raza a max 7-8 min pe jos, si daca e de stat, cu atat mai bine: scutesti 2000+ lei care nu fac absolut nicio diferenta.
    Program prelungit pana la 18.30b la private? Da cu ce au gresit saracii copii ca de la 2+ ani sa stea 10 ore departe de parintii lor, 5z/sapt?
    Mai ales in situatia ta, nu vad de ce nu ai putea sa o iei pe Alice la 16.30.

    Asa ca nu va complicati, nu va luati prea mult in serios, abia alegerea scolii este o problema mai importanta.

    PS. Noi l-am avut 2 ani privat, 2 ani de stat. Cea de la stat a fost muult peste ce a fost la privat, unde educatoarele se schimbau aproape trimestrial. Nu as mai repeta greseala dar na, eram si noi mai tineri, mai prostuti.

      (Citează)

  7. Alex Georgescu

    04/02/2023 la 8:21 AM

    Serj K:
    De cand am avut copilul la gradinita a trecut mult timp.
    Dar cred ca unele lucruri raman valabile.
    Privat sau de stat?
    Privat: in primul rand din cauza programului (la stat trebuie luat mai devreme, nu poti uneori fizic sa ajungi. In plus au vacante, la gradinitele private e doar o vacanta scurta vara). La varste asa mici activitatile extra nu prea conteaza, mai mult stresezi copilul. Un alt avantaj la privat e numarul de copii din grupa, relatia mai stransa cu educatoarea (mai ales daca e o gradinita mai mica),. E important sa fie aproape ca sa ajungi usor.

    Mi se pare oarecum dubios si inutil sa duci copilul mai repede de 3 -4 ani la gradinita. Efectiv doar daca nu ai alta solutie (bona, bunica, etc). La 2 ani activitatile sunt minime si imbolnavirile din colectivitate sunt maxime.

    Confirm. A 7-a serie de muci din septembrie încoace. Dar nu avem bona sau bunici aproape. Dacă poate fi dus mai târziu, cu atât mai bine.

      (Citează)

  8. Pe ambii copii i-am dat la grădinița de stat, la care eram arondați. A fost ok, au avut învățătoare destul de implicate și prietenoase.

    Îți recomand să faci un mic research, să vezi la ce grădiniță sunteți arondați, cum e grădinița, cum sunt educatoarele, înainte de a lua decizia să o înscrieți la privat.

      (Citează)

  9. 1. Distanta fata de acasa, gradinita trebuie sa fie aproape. E chinuitor pentru copil sa stea in scaunul de masina cate o ora pe zi, deci trebuie sa gasiti ceva la 10-15 minute distanta.
    2. Locul de joaca, si daca ii scoate afara zilnic. Pentru mine asta a fost un factor foarte important. Vreau ca copilul meu sa iasa zilnic afara, sa alerge si sa se joace. Problema e ca multe gradinite private sunt in vile/cladiri care nu au fost proiectate in acest scop si nu au spatiu verde si loc de joaca.
    3. Daca au acces la camere video. Asta ar trebui sa fie obligatoriu si introdus prin lege, insa foarte putine gradinite ofera asta.
    Te mai intereseaza si personalul, conditiile, etc.. Noi mergem la gradinita asta: https://www.facebook.com/MilesofSmilesCenter , dar e departe de tine.

      (Citează)

  10. Noi am făcut o listă scurtă bazată pe recomandări. Apoi am vizitat 2 grădinițe împreună cu copilul. În prima nu a fost interesat de nimic, la cea de-a doua (Bambi step by step) nu mai vroia să plece din clasa plină de jucării.
    A fost o decizie bună.
    Plusuri:
    – medic la intrare in fiecare dimineață care făcea selecția copiilor bolnavi. De obicei dădea și rețete celor bolnavi și nu era adepta antibioticelor când nu e cazul. Drept urmare copiii mei au stat acasă maxim odată pe an.
    – cred că erau maxim 10 copii in grupa
    – program de la 7 la 19
    – activități suplimentare – și dacă e sa alegi ceva alege o limbă străină și ceva de mișcare gen balet, aikido
    – educatoare foarte mișto – am ajuns odată devreme să iau copilul și am rămas paf de câtă liniște era în clasă
    – aveau o curte in care îi scoteau la joaca și asta e important
    – un caiet in care dădeau un raport la sfârșit de săptămână părinților
    – mâncare bună – al doilea copil cerea 2-3 porții cam la fiecare masă :D
    Minusuri:
    – destul de scump – plăteam 1200 euro pentru 2 copii acum 10 ani, probabil au mai crescut cu inflația
    – mai erau și ceva bizoni cu bani (gen fotbaliști, bombardieri) și cu educație mai puțină așa că am aflat că păduchilor plimbați cu X5 li se spune pediculoză ;)

      (Citează)

  11. In jur de 2 ani mi se pare mai mult decât ok pt dat copilul la gradi. Aici in DE majoritatea copiilor sunt la creșă de la 1 an, in general 4 ore pe zi, pentru că de obicei mamele se întorc la muncă part time la început. Din fericire, n-avem dilemele cu ales grădinița, am una la 200m, aia e! Baftă, e simpatica tare Alice :)

      (Citează)

    • Mulțumim frumos ❤️ da, și la noi e una la 200m, cărora le-am scris din noiembrie și mi-au spus ca sunt a 17a pe lista de așteptare pt mai 😅

        (Citează)

  12. in cazul nostru:
    – cel mai important lucru e cum se comporta educatoarele cu copii.
    aici te interesezi de obicei de impresii generale ale celor care au deja copii acolo + proceduri in caz de diverse (cum il trateaza cand se loveste, cum trateaza situatiile cand un copil nu sta linistit la activitati, etc).
    – in secundar, chestii tehnice: program, cat de departe, cost, etc

    despre raceli.. cred ca sunt intevitabile,
    dar ca sa se intample intr-un ritm normal (1-2 pe sezon si nu 1 la 2 sapt) conteaza si pregatirea pe care o faceti voi.
    noi am incercat cu:
    – miscare (activitate fizica) zilnica (de cele mai multe ori outdoor).
    – fructe in alimentatie zilnica (adica vitaminca c)
    – supliment de vitamina d3 (la recomandarea medicului).
    – FARA ZAHAR (efectiv evitat cat de poate de mult, adica aproape fara pic de zahar)
    asta nu inseamna ca nu are biscuti de casa indulciti cu fructe, cate o acadea fara zahar din cand in cand, etc.

    in cazul nostru pare ca functioneaza cele de mai sus, banuiesc ca important e sa va gasiti reperele cu care sa fiti voi ok si sa le urmati.

    succes!

      (Citează)

  13. Dupa cum s-a mai zis, e mai bine sa stea acasa pana la 3 ani daca aveti aceasta posibilitate. Oricum o sa stea acasa pt ca se va imbolnavi jumatate din timp.

    Nu va dau eu sfaturi cum sa va organizati viata, zic doar ca daca tu tot ai program flexibil, pare mai bine sa luati o bona pana la 3 ani.

      (Citează)

    • Ne gândim și la asta. Doar ca multă lume lauda evoluția copilului la creșă vs cu bona. Și mai e vb și de spațiu, ca amândoi lucram de acasă. În 3 camere unde sa stam și noi cu bona și copilul, fără sa vina copilul peste noi?

        (Citează)

    • Pana la 3 ani e mai important sa stea copilul intr-un mediu sigur si sa dezvolte o relatie de atasament sigur cu un adult decat sa mearga la gradinita. Asa zice psihologia, poti sa cauti pe net.

      Copiii fac progrese mai mari la cresa daca nu se ocupa cineva de ei acasa (bona daca parintii nu pot). Normal ca daca acasa sta la tableta majoritatea timpului o sa progreseze mai mult la gradinita. Dar altfel, gradinita pana la 3 ani nu este necesara.

        (Citează)

  14. Sa nu ti-l bata.
    Sa nu ti-l puna la colt.
    Sa nu-i aplice pedepse.
    Sa nu fie o educatoare la 30 de insi.
    Sa nu aiba tv sa-i lase la ecrane.

      (Citează)

    • Ah, si sa aiba curte. Mare. Sa iasa zilnic afara. Daca sunt multi copii si putine educatoare n-or sa aiba chef sa imbrace multi copii. Alea care nu au curte ii duc in parc gen odata pe saptamana.
      Depinde si ce vrei de la sistemul de educatie. Eu i-am dus la Montessori, dar mi-e teama sa intru in gura lupilor cu gradinitele de stat. :))
      E ok de la 2 ani. Face bolile oricum, astia dusi tarziu le fac mai urat. Also, vaccinurile alea optionale. Lumea nu vaccineaza copiii, cred ca ii urasc sau ceva.

        (Citează)

    • Am băgat în ea TOATE opționalele. Săracă, imi e și mila, zici ca e luna și vaccinul, la câte rapeluri au unele. Am vrut și noi Montessori (mai mult eu), dar nu găsești în zona noastră asa ceva.

        (Citează)

    • Yeah, nu-s foarte egal distribuite. Eu de aia m-am mutat. E una pe la casa poporului parca. Dar na, nu merge sa o duci pe jos.

        (Citează)

  15. Diferenta cea mai mare intre privat si stat este numarul copiilor din clasa si numarul educatorilor prezenti in clasa, practic la privat ar tb sa primeasca mai multa atentie
    Este foarte important educatorul si relatia pe care o dezvolta cu fiecare copil.
    Alt aspect pe care nu poti sa il realizezi acum este distanta pana la gradinita si stresul pe care il genereaza, atat pentru voi cat si pentru copil, eu am ales aproape de casa eventual aproape de bunici.
    Intradevar in primii doi ani au fost raciti foarte mult 2 sapt acasa 2 la gradinita…

    Acum daca ma uit in spate(daca iti permiti financiar) as alege un privat .
    Si daca as platii atatia bani la un privat as vrea sa am cel putin o evaluare semestriala a copilului.

      (Citează)

  16. Pret – aici tu stii cat de sus te poti duce.
    Noi am dus copilul cam de la 1A+8L. Cresa de stat nu aveam in zona. Deci a intrat la o gradinita privata la grupa bebe.
    Criteriul de selectie a fost ca s-a inteles bine din prima vizita cu educatoarea. La unii dupa o vizita de 20 minute tot crispata statea unde mergem acum incepuse deja sa exploreze.
    La inceput nu conteaza asa mult ce ii invata. Mai invata sa manance singura ca ii vede pe cei mari samd. Socialiazare cu alti copii.
    In vara acum va avea 3A+6L si e posibil sa incercam o gradi de stat. Vom vedea.
    Distanta – ai avantajul ca stai printre blocuri si nu in chitila colt cu padurea.
    Recomand sa te uiti pe un cerc de cel mult 800-1000 metri in jurul casei si sa alegi de acolo. Nu te gandi la dusul ei cu masina. Nu zic ca nu se poate doar mi se pare foarte dificil.
    La fel asta cu distanta in toate cand e mica. La 10-12 ani daca ti sa va parea ca e vreo viitoare David Popovici si cel mai bun antrenor de inot din Bucuresti lucreaza in zona Straulesti asta e bati drumul zilnic din Tineretului pana acolo. La 3 ani orice bazin decent din zona unde locuiesti este ok.

      (Citează)

  17. Noi l-am dus aici peste drum, la Sweet Baby (https://www.google.com/maps/place/Gradinita+Sweet+Baby/@44.4173701,26.1051924,17z/data=!4m5!3m4!1s0x40b1ff04b08d423b:0x142844b22e98c0dd!8m2!3d44.4173663!4d26.1073862)

    Partea cea mai buna e ca mergeam pe jos, doar ca trebuie sa ai grija la traversat bulevardul ca-s multi tampiti.

    In rest ni s-a parut ok, spatiu de joaca mare in curte, grupele decente, activitati diverse cand mai creste.
    Bonus ca mancarea se gateste acolo.

    In orice caz, depinde foarte multe la ce educatoare nimeresti; eventual va plimbati prin zona pe la ora pranzului cand vin parintii sa ia copiii si ii tragi de limba :-)

    Am fost si la stat vreo luna de zile, la inceput, insa erau mult prea multi copii, plus ca dupa ce l-am inscris s-a mutat sediul din spatele blocului undeva pe Serban Voda, implicit trebuia sa iau masina; oribil.

      (Citează)

    • Cam spre aceea ne gândim și noi. Am cunoscut-o acolo pe o educatoare foarte drăguța, Gabi, dar Alice ar fi la altcineva, nu știm la cine.

      Ce mi s-a părut ciudat însă e ca nu au camere de supraveghere. That seems shady. Voi de cât timp sunteți acolo? Vi s-a părut ceva ciudat?

        (Citează)

    • Noi nu mai suntem de vreun an de acum, lucram de acasa so…
      Da, e dubioasa chestia cu camerele, n-as sti sa-ti spun de ce refuza sa puna.

      Ca idee, noi am fost la Zina si Mari, daca mai lucreaza acolo.

      In orice caz, cu plusuri si minusuri.

      Daca vreti mai multe detalii puteti fara nici o problema sa-mi scrieti pe mail, sau daca vreti o discutie live stam pe langa 97 si noi, nu-i nici un deranj.

        (Citează)

  18. “Nu am pretenția ca altcineva să-mi educe copilul, să-l învețe cine știe ce chestii avansate,” – e o conceptie greșita. Copilul trebuie de mic sa experimenteze cat mai multe domenii, nu stii ce talent poate ascunde, nu are cum familia sa o învețe de toate. Fiică-mea a început grădiniță de stat la 3,5 ani și a fost înscrisă la 4 “opționale”: 2 de activitate fizică (dans și karate) și 2 de activitate intelectuala (limba engleza și șah). In câțiva ani avea sa ajungă nr 1 în România și în vârful topului mondial intr-una dintre aceste activități.

      (Citează)

    • Foarte frumos, felicitări vouă și micuței! ❤️

        (Citează)

    • Si dupa se mira parintii ca ii urasc copiii dupa ce i-au silit sa mearga la diverse activitati ca sa isi rezolve ei frustrarile si neimplinirile.

      Daca ii place ceva, sa se duca sa faca doar chestia aia, nu sa fie silit sa mearga si la aia, si la aia si neaparat si la ailalta. Poate ii place inot. Sau gimnastica. Cine stie, poate badminton o fi de copil.

      Mizeria cu invatat si spus o poezie in fata familionului adunat la sindrofie a evoluat.

        (Citează)

    • gaelex, esti incredibil cata rautate si prostie ai in tine. am vazut multi oameni care au doar una din astea 2, dar la tine s-au intalnit si nu ai loc pentru ambele in tine, asa ca dai pe afara.

        (Citează)

  19. Distanta fata de casa, de preferat mers pe jos + atentia educatoarelor.

    Daca vrei sa dai 2500 lei pe luna privat, daca nu vrei sa-i dai, la stat. Practic e aceeasi chestie, evident ca daca dai cei 2500 lei pe luna o sa ti se para mult mai buna decat una de stat. :)

      (Citează)

  20. Dacă mai exista, sa nu alegeți Paradisul Copiilor, o gradinuta particulara de pe lângă Calea Șerban Vodă/Parcul Carol.

    In caz ca o aveați pe lista dă-mi un email și îți povestesc din perioada (vreo 8 luni) in care am avut băiatul acolo.

      (Citează)

  21. Cateva criterii importante:

    1. Sa fie f aproape de casa sau de locul de munca al unuia dintre parinti. Mai sunt si urgente uneori si asta ajuta.

    2. Sa aiba centrala termica proprie. Cele conectate la RADET stau iarna in frig de multe ori.

    3. Sa aiba educatoare implicata. Vrei activitati cu copilul, nu sa fie lasat la TV toata ziua.

      (Citează)

  22. Sa fie aproape de casa. Drumul sa die ușor, rapid, dacă o duceți voi sau bunicii. O data aleasa aria de cercetați, vizitați și vorbiți cu directoarele, eventual educatoarele. Dacă sunt la fel de stricte la somn ca și voi. Cum e mâncarea,etc. In România sunt toate cam pe același sistem.

    Dimineața când trebuie sa duci copilul la creșă gradi sau școala și apoi sa fugi la ceva treaba, nu ai chef sa te grabesti nici tu și nici copilul. Se lasă cu copii și părinți enervați. Apoi avantajul de a fi aproape de casa e ca își va face prieteni in cartier.

    Cât despre recomandări, Luați-le cu un strop de neîncredere. Ce vreau sa spun e ca eu am fost foarte mulțumită și de sistemul grădiniței ( umanist, in Germania sunt mai multe, nu doar cunoscutele montessori și syeiner waldorf) și de educatoare, directoare și de tot. Și când zic mulțumită ma refer la copii ca ai fost așa fericiti ca nu voiau acasă. In schimb alte mămici fie nu erau mulțumite de directoare, fie de concept. Depinde de Așteptările fiecăruia, modul de viața, etc etc.

      (Citează)

  23. Matilda:
    Am băgat în ea TOATE opționalele. Săracă, imi e și mila, zici ca e luna și vaccinul, la câte rapeluri au unele.

    De curiozitate si alea impotriva meningitei? (bexsero si nimenrix parca se cheama, dar mai sunt si altele)

      (Citează)

    • Da, normal, in special alea. Mi-a fost suficient sa caut care e incidenta acestor boli, ce înseamnă să ai meningita și cât de ușor se transmit și am zis fuck that, orice protecție e buna! In general noi suntem foarte pro vaccinuri și cred ca orice protecție pot sa ii ofer, cu atât mai bine.

        (Citează)

  24. Pe langa ce s-a mai scris mai sus, de preferat:
    – Camere video (la gradinita noastra avem acces online de pe telefon la camerele din salile de activitati & toate spatiile comune & curte), arata ca o gradinita nu are ce ascunde
    – Personal medical ce asigura triaj zilnic adevarat: un minim control in fiecare dimineata reduce mult cazurile de boli infectioase
    – Bucatarie proprie si meniu adaptat copiilor, nu “supa la plic si cartofi congelati prajiti” cum au majoritatea celor tip catering

      (Citează)

  25. Cu camerele e cu dus și cu intors. Am o prietena care e educatoare si zicea ca daca sunt camere trebuie sa stea toata ziua pe telefon cu parintii in loc sa se ocupe de copii. Daca simti ca e nevoie de camere, probabil nu sunt oamenii potriviți.

      (Citează)

    • Nu inteleg necesitatea camerelor, tind sa fiu de acord cu acea educatoare. Mereu am primit poze de gradinite si de doua ori pe an interviu cu educatorii. E destul ca sa intelegi evolutia copilului.

        (Citează)

  26. 1. Proximitatea este esentiala. Proximitate inseamna 15-20 min de mers pe jos de casa.
    2. Sa nu fie mai mult de 10-12 copii intr-o grupa ca sa se bucure de atentia maxima a educatorului.
    3. Sa aiba predare si intr-o limba straina care va intereseaza.
    4. Sa aiba personal tanar. Vorbiti cu ei/ele, mai ales cu persoana in grupa careia ar intra Alice. Incercati sa o simtiti, daca faceti click cu ea e bine daca nu, mai cautati.
    5. Daca mixul de copii e multietnic, e si mai bine.
    6,7,8… pret, orar de functionare, etc Aici esential este sa decideti daca dupa masa de pranz o luati pe Alice acasa pt somnul de pranz si restul zilei sau ramane la gradi in program lung (somn, program pana la 4-5pm).

    In general “curricula” nu are importanta in stadiul asta. Copiii trebuie sa invete sa se joace, sa socializeze, sa se ajusteze unui colectiv si unor reguli, sa inceapa sa se descopere ca fiinte sociale, sa deprinda reflexele de invatare care le vor servi mai tarziu in scoala, dar trebuie sa ramana copii si joaca ramane cel mai important mod de invatare in etapa asta.

      (Citează)

  27. Esențiale mi se par modul în care copilul se acomodează cu grădinița și educatoarea, respectiv climatul sănătos și distanța de casă/locul de muncă. Noi nu stăm în Buc, dar ghinionul face ca toate grădinițele private, excepție una să fie în capătul opus de noi. Asta ar însemna zilnic vreo 2 ore de plimbare cu mașina, deci le-am exclus. Așa că va merge la grădinița de stat.
    Oricum, ce vreau să mai menționez este legat de acomodare. Legal, la stat părintele are dreptul sa participe alături de copil la ore, în vederea acomodarii doar la creșă timp de 15 zile.
    La grădinițele de stat, dacă vreți acomodare cu părintele e la înțelegere cu directorul/educatorii.

    Și încă un sistem alternativ e cel step-by-step, unde de regulă, inclusiv la stat există 2 educatori pentru activitățile de dimineață. D

      (Citează)

  28. La ce să te uiți? La educatoare! Toți tăticii își doresc o educatoare bună pentru copilul lor…

      (Citează)

  29. Creșa a fost la 250 m, grădinița la 100 m. Ambele private, mulțumiți per total. Școala e la 120 m. De stat. Mulțumiți și de școală.
    La after-school merge tot la grădiniță.
    0 complicații la alegere.

      (Citează)

  30. Era să îmi scape o înjurătură față de Deea, dar mă abțin, am făcut grădinița în Dudeștii vechi. În rest se cam aplică ce spun add și Ioana.

      (Citează)

  31. Alex Georgescu

    05/02/2023 la 9:42 AM

    Matilda:
    Ne gândim și la asta. Doar ca multă lume lauda evoluția copilului la creșă vs cu bona. Și mai e vb și de spațiu, ca amândoi lucram de acasă. În 3 camere unde sa stam și noi cu bona și copilul, fără sa vina copilul peste noi?

    Mai bine la creșă decât cu bonă. Doar cu mențiunea că la vârsta asta o sa fie mai mult pe acasă cu muci în sezonul rece.

      (Citează)

  32. Aia care muncesc de-acasa cu copil mic ori nu muncesc, ori n-au copil mic.

      (Citează)

  33. Matilda:
    Da, normal, in special alea. Mi-a fost suficient sa caut care e incidenta acestor boli, ce înseamnă să ai meningita și cât de ușor se transmit și am zis fuck that, orice protecție e buna! In general noi suntem foarte pro vaccinuri și cred ca orice protecție pot sa ii ofer, cu atât mai bine.

    @Matilda, Bexsero nu se gasea deloc in Romania acum cativa ani, cand ma interesa pe mine. Trebuia sa te ‘asociezi’ cu inca cativa oameni si sa comandati zece doze, care veneau in cutie frigorifica de nu mai stiu unde. S-a schimbat asta intre timp?

      (Citează)

    • Nu. Romania e in continuare o tara de mana a treia.

        (Citează)

    • Deea, o sa fii surprinsa :) l-am făcut la Medicover, nimic complicat. Era în stoc. Într-adevăr mi-a zis dna doctor ca mai bine sa rezerv următoarele doze, pt rapel, sa fim siguri ca sunt disponibile atunci când avem nevoie. Dar au apărut rapid în stoc înapoi.

        (Citează)

  34. Cateva vorbe din experienta de acum multi, multi ani:
    – ar fi bine sa fie aproape de casa si sa aiba loc de joaca in curte
    – noi am incercat la o varsta mica, un pic inainte de 3 ani. Nu a mers bine deloc. Asa ca i-am dus pe toti la gradinita la 4 ani, plus, minus cateva luni. A fost solutia ce mai bune. Ne-au ajutat bunicii pana la varsta aia
    – cand treceti pe acolo, puteti estima in mare cum e cu curatenia sau cum se comporta educatoarele cu copii. Evident recomandarile, daca le aveti, sunt cele mai bune solutii
    – puteti trece intr-o zi la terminarea programului. Vedeti cum arata copii care ies de acolo, puteti discuta cu parintii (nu cu bunicii sau bonele)
    – as zice ca nu o sa alegeti asta, dar si o gradinita de stat poate sa fie o solutie ok.

    Finalmente, pregatiti-va bine pentru primele 6 luni, poate chiar primul an. Copilul o sa se imobolnaveasca foarte des, odata intrat in colectivitate.

    A, si sa nu uit. Toate chestiile suplimentare (dans, pictura, pian, invatat portugheza) sunt doar niste chestii la misto, ca sa mareasca pretul. In primii doi ani, e destul sa socializeze, sa invete poezii, sa cante, sa deseneze si sa modeleze plastilina. Hai poate sa invete cifrele si literele.

      (Citează)

  35. Deea:
    Nu. Romania e in continuare o tara de mana a treia.

    Vorbesti in cunostinta de cauza? Ca tocmai am cautat pe internet si se pare ca este in stoc la unele farmacii. Exemplu: https://www.medimfarm.ro/Products/Product/35180/bexsero-x-1

      (Citează)

  36. daddy:
    cine plateste?

    Pai e optional. In Romania asta inseamna ca pacientul plateste. Dar tot e un pas inainte. In 2018 nu se gasea deloc in Romania.

      (Citează)

  37. Salut… iti pot da imagini si filmulete cu activitati de la cresa de stat pt fi-miu la 2 ani. Invata extraordinar de multe chestii noi. Intr-adevar , la grupa de 10 copii este o educatoare si o ingrijitoare.

    Pe cand acum 8 ani, la primul copil, erau 2 ingrijitoare, deci fara studii pedagogice..care doar ii schimbau, ii ajutau la masa si in rest, fiecare facea ce vroia.

    Serj K:
    De cand am avut copilul la gradinita a trecut mult timp.
    Dar cred ca unele lucruri raman valabile.
    Privat sau de stat?
    Privat: in primul rand din cauza programului (la stat trebuie luat mai devreme, nu poti uneori fizic sa ajungi. In plus au vacante, la gradinitele private e doar o vacanta scurta vara). La varste asa mici activitatile extra nu prea conteaza, mai mult stresezi copilul. Un alt avantaj la privat e numarul de copii din grupa, relatia mai stransa cu educatoarea (mai ales daca e o gradinita mai mica),. E important sa fie aproape ca sa ajungi usor.

    Mi se pare oarecum dubios si inutil sa duci copilul mai repede de 3 -4 ani la gradinita. Efectiv doar daca nu ai alta solutie (bona, bunica, etc). La 2 ani activitatile sunt minime si imbolnavirile din colectivitate sunt maxime.

      (Citează)

  38. O sa incep printr-o parere care va genera mult hate – cine accepta mizeria de sistem de invatamant de stat, fie ca e gradinita, fie scoala, ori nu si-ar permite niciodata privatul, ori este un chitros care nu se gandeste ca viitorul copilului este mai important decat banii INVESTITI, nu cheltuiti, pe un sistem privat. Pe urma, alegerea este una extrem extrem de grea pentru ca este un try&buy. Ce eu consider ca a fost ok pentru mine poate nu e pt tine. Am patit-o la o scoala privata de renume din zona Unirii unde se intra foarte greu si unde, dupa recomandari wow ale unor prieteni, am reusit sa ajungem dar efectiv ni s-a cerut spaga pe fata, sub forma de sponsorizare, pentru ca fii-mea sa fie acceptata.
    Revenind, pentru noi a contat curatenia, numarul de copii, activitatile pe care le fac, limba engleza ca optional (si atat, nu 100 alte limbi straine), distanta fata de birou ca pe vremea aia mergeam la birou in zona Promenada, chimia cat de cat cu personalul de acolo si lipsa camerelor de supraveghere cu acces live la parinti. Spun lipsa pentru ca ma intereseaza sa fie in cazul unui incident si sa le pot solicita oricand, dar nu vreau sa devina un obicei sinistru al parintilor si bunicilor sa se uite non stop si sa scoata din context totul, iar personalul de acolo sa fie mai ocupat cu dat explicatii decat cu educatia lor.
    Si, ultima chestie, cand e vorba de stat poate si 10h pe zi la gradinita ar trebui sa te cam astepti ca ei sa aiba un impact major pentru ca cele 2-3h cat stai tu acasa cu copilul sunt prea putine. Fii-mea era de la 8:00 la 18:15 la gradinita, de la 1 an si 10 luni si a fost extrem de fericita, iar la scoala merge de la 8:00-17:00 aproape zilnic.
    Nu regret nici un leut investit pana acum, chiar daca au fost ups and downs cateodata, dar per total, din pacate, sistemul privat este singurul care ii poate oferi un viitor stralucit. Ar fi frumos sa fie si la stat, dar nu prea se intampla, cel putin nu in Bucuresti.
    Daca mai e ceva, puteti sa ne scrieti si eventual o pun pe Matilda in legatura cu sotia mea sa shareuiasca mai multe.

      (Citează)

  39. Proximitatea de casa e cea mai importanta . In primul an oricum o sa stea mai mult pe acasa din cauza virozelor si alti carcalaci. Daca te suna ca are vreo problema trebuie sa ajungi repede la ea, nu sa traversezi tot orasul.

    La privat ai avantajul ca exista ceva ce se numeste acomodare blanda adica permite parintelui sa stea cu copilul in primele zile.

    Eu l-am dat pe al meu abia la 4 ani din cauza pandemiei si n-am avut probleme cand l-am lasat, dar vedeam ce bocete si tantrumuri erau pe cei de 2-3 ani. Chestiile astea raman cu tine. Si asta se intampla zi de zi. Conteaza si ce fel de personalitatea are daca e extroverta sau introverta. Copiii extroverti se acomodeaza mai repede.

    Daca ai o gradinita de stat prin apropiere care e cat de cat ok mergi pe aceea.
    O sa ai nevoie de bani pentru scoala privata mai tarziu care e in alta liga, nu atat din punctul de vedere al actului educativ cat al facilitatilor, intelegere emotionala, masuri anti-bullying etc…

      (Citează)

    • Mai, noi mai vrem un copil la un moment dat. Nu cred ca îmi pot permite școală privata pentru 2. Mi-ar plăcea, dar nu cred.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus