un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Xiaomi 13 Pro: bun pentru fanii Xiaomi

26 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Când lansează pe piață o nouă generație a unui telefon mobil, îmi închipui că producătorii au două ținte: întâi să fie pe placul fanilor brandului, ca aceștia să le rămână în continuare clienți, și apoi ca noul model să fie suficient de bun și interesant încât să atragă noi clienți de la concurența lor.

Xiaomi 13 Pro mi se pare genul de telefon care îndeplinește primul target, dar nu și pe al doilea. Pur și simplu concurența sa, cel puțin ce s-a lansat până în acest moment, îl depășește, chiar dacă nu cu mult, de unde și concluzia mea.

Preț: 6.200 de lei la precomandă la eMAG și PC Garage.

Ca aspect, avem un telefon de 6,73 inci cu ecran curbat pe laterale. Mi-ar fi plăcut un ecran drept, ca pe Xiaomi 13 normal, dar nu a fost să fie. Colțurile ecranului mi s-au părut prea rotunjite, curbura este prea mare acolo, și se pierd câțiva pixeli ce ar fi putut fi utilizați pentru afișare, dar în principiu nu ai ce-i reproșa ca aspect frontal.

Uitați ce zic de curbură: Samsung S23 în stânga, Xiaomi 13 Pro în dreapta, curbură cam la fel, dar totuși S23 are ecran drept.


S23 Ultra în stânga, Xiaomi 13 Pro în dreapta, ambele cu ecran curbat pe laterale, dar S23 Ultra are un colț mult mai bine definit. Practic Xiaomi 13 Pro este un telefon și cu ecran curbat pe lateral, dar și cu colțuri foarte rotunjite:

 

Partea din spate este dominată de un camera bump imens, care chiar și mie mi s-a părut prea gros. Este și un pic debalansat de aceasta, se simt mai greu în partea de sus. Finisajele sunt bune, dar spatele este cam prea oglindă pentru gustul meu și atrage amprente, însă bănuiesc că majoritatea îl vor utiliza oricum cu husa siliconică inclusă în pachet. Bine făcut în toate aspectele, dar acel camera bump masiv pare neatrăgător.

HARDWARE PERFORMANT, DAR SUB AȘTEPTĂRI LA RANDARE GRAFICĂ

Ca hardware, n-ai ce-i reproșa pe hârtie. Mi-a plăcut ecranul, un AMOLED de 3.200 x 1.440 pixeli, cu refresh adaptiv de maxim 120 Hz și rată de răspuns tactil la 240 Hz. Nu se duce în luminozitate cât un S23+ sau Ultra (1.300 nits față de 1.750 nits), dar nu contează așa tare pentru că oricum este foarte luminos, iar culorile sunt vii și plăcute.

Chipsetul este un Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 împerecheat cu 12 GB RAM și 256 GB stocare internă. În teste de procesor iese foarte bine, mai exact, Xiaomi 13 Pro obține:

  • Geekbench 5 single-core: 1.480 pct, multi-core 5.106 pct
  • Geekbench 6 single-core: 1.383 pct; multi-core: 5.150 pct; grafică: 5.015 pct
  • 3DMark Wild Life Extreme Unlimited: 2.952 pct (față de 3.787 pct)
  • 3DMark Wild Life Unlimited: 11.064 pct (față de 14.045 pct)

Atenție însă că aceste rezultate sunt obținute pe profilul Echilibrat de performanță, cel pe care vine default telefonul. Este o opțiune ascunsă în meniul de Baterie despre asta.

Problema este că, în acest mod, rezultatele pentru randarea grafică sunt slabe. 2.952 pct în 3DMark Wild Life Extreme Unlimited față de 3.787 puncte pe S23 Ultra; 11.064 puncte în Wild Life Unlimited față de 14.045 puncte pe S23 Ultra. Este o diferență de 40%.

Așa că am mutat Xiaomi 13 Pro pe profilul de Performanță și lucrurile stau mai bine aici. În Wild Life Extreme Unlimited, scorul crește la 3.700 puncte. Practic, Xiaomi 13 Pro pe Echilibrat obține rezultate ca pe generația anterioară de chipseturi, iar pe Performance ajunge la nivelul său real.

Problema nou-apărută este că pe Performanță nu poate disipa eficient căldura. Într-un Stress Test din 3DMark Wild Life Extreme, când telefonul rulează de 20 de ori un test foarte solicitant de grafică, Xiaomi 13 Pro nu duce testul la capăt. Sistemul de operare închide automat programul de benchmark după vreo 12 repetări cu un mesaj de avertizare privind supraîncălzirea telefonului. Cred că o singură dată de când testez telefoane am mai pățit asta.

Mai menționez și că testele 3DMark erau blocate inițial de telefon. A trebuit să fac transferuri de fișiere direct în memorie ca să le pot rula. Poate cei de la Xiaomi știau de ce le blochează.

Pe profilul Echilibrat testul de stres este dus la capăt și telefonul este stabil, dar rezultatele sunt mai slabe desigur ca frame-rate.

Oricum, Snapdragon 8 Gen 2 tot un chipset foarte performant este și, în principiu, și pe Xiaomi 13 Pro te poți juca orice joc modern chiar și pe profilul Echilibrat. Doar că există telefoane mai performante decât el pe partea de grafică avansată sau, mai bine zis, telefoane cu răcire mai performantă și deci rezultate mai bune.

Autonomia este și ea bună, bateria are 4.800 mAh și se încarcă la maxim 120W. Încărcătorul este inclus în cutie și tot în cutie se află și o husă siliconică binevenită, că te scutește de o cheltuială în plus.

CAMERĂ VIDEO CU SENZOR MARE

Sistemul foto-video are trei camere. Cea principală are un senzor mare de 1 inch și este foarte bună. Celelalte două camere nu se ridică la aceeași înălțime. Mai exact, avem așa:

  • camera normală de 50 Mpx, senzor 1″, diafragmă variabilă f/1,9-f/2,2 și senzor IMX989, adică soluția de pe Xiaomi 12S Ultra din 2022. Are stabilizare optică și filmează inclusiv 8K (dar 24 fps, ceea ce pare de nivel 2021)
  • cameră ultrawide de 50 Mpx cu f/2,2.
  • cameră cu zoom optic 3x tot de 50 megapixeli și f/2.

Camera principală este foarte bună. Senzorul acela nu are 1 inci în diagonală, că sistemul de numerotare este mai complicat, dar este oricum unul de suprafață mare, iar din câte știu eu nu s-au montat senzori și mai mari de atât pe telefoanele mobile uzuale de până acum.

Cred că este și prima oară când nu mă plâng de culori la un Xiaomi. Toate nuanțele sunt bine reglate și bine surprinse. Xiaomi a colaborat cu Leica pentru coloristică și probabil asta se cunoaște. În mod misterios, însă, aplicația foto te pune să alegi ce profil de culoare vrei, Leica Authentic sau Leica Vivid. Eu nu sunt utilizator de Leica (și îmi închipui că majoritatea clienților Xiaomi nu sunt) și nu știu ce reprezintă tradițional acestea. Vreau ca fotografiile să iasă așa cum vede ochiul meu scena. O să bănuiesc că Leica Authentic face asta.

Majoritatea imaginilor mi s-au părut însă prea soft, iar uneori apar prea multe lens flare deranjante, ca mai jos.

Nici la HDR-uri Xiaomi 13 Pro nu excelează, nici măcar în situații relativ simple de iluminare, unde apar zone prea întunecate sau prea arse fără să fie vreo gamă dinamică foarte mare în scenă.

Pur și simplu cred că software-ul de procesare a imaginilor mai trebuie reglat și îmbunătățit și poate vor face asta în update-uri viitoare, dar momentan este sub Samsung S23 și S23 Ultra și, din ce văd în comparații pe YouTube, și sub OnePlus 11.

În fotografiile de mai jos, mașina din dreapta este mult prea închisă la culoare și lipsită de detalii, iar cana de cafea mult prea neagră:

Uitați, de exemplu, ce diferența de balans de alb apare între camera normală și cea cu zoom, unde aceeași pată de lumină de pe tavan iese ba galbenă, ba albă:

În Night Mode camera principală se descurcă bine, face rapid fotografii (1-2 secunde), iar rezultatele sunt foarte bune.

Totuși, senzorul de 1 inci nu obține rezultate mai bune decât senzorii mai mici de pe Samsung (sau iPhone sau Pixel), dovadă că modul de noapte este acum mai degrabă un joc software de interpolare multi-frame, nu de cantitate brută de lumină intrată prin obiectiv.

Camera ultra-wide este însă dezamăgitoare pe Night Mode, imaginile fiind foarte întunecate față de ale concurenței, iar nici cea cu zoom nu excelează.

În plus, cu toate trei camerele telefonul se luptă un pic cu focalizarea în noapte și uneori imaginile ies ușor defocalizate, ceea ce observi abia când le privești pe un ecran mare.

Cele de mai sus nu mi se par totuși probleme cruciale. Probabil că majoritatea oamenilor nu le-ar observa, exceptând calitatea vizibil mai slabă a camerei ultra-wide. Totuși, problemele sunt acolo și ies rapid în evidență dacă faci o comparație cu alt telefon de top. Iată o comparație de ultra-wide Xiaomi 13 Pro vs Samsung S23 vs S23 Ultra, de exemplu:

INTERFAȚA MIUI 14 NU ADUCE MARI NOUTĂȚI

Una dintre reproșurile mele uzuale pentru Xiaomi este că interfața MIUI era prost tradusă în română. Este clar că s-a făcut o traducere “în Excel”, termen contra termen, dar fără contextul lor. Pur și simplu nu te prinzi ce înseamnă unele opțiuni de prin meniuri dacă folosești telefonul în română, iar Xiaomi, care se laudă frecvent cu locul 2 sau 3 în România, ar trebui să corecteze acestea aspecte. Sunt ani de zile de când există aceste probleme.

MIUI 14, pe care-l văd pentru prima oară pe acest Xiaomi 13 Pro, nu a adus mari schimbări. Chiar nu m-am prins ce-i nou. Interfața este similară cu cea iPhone. Un swipe de sus, dar din dreapta, deschide un soi de Control Center. Un swipe de sus, dar mai din stânga, deschide notificările tale.

Meniurile de configurare tot prea multe sunt. Dincolo de asta, există și animații enervante. De exemplu, atunci când pui telefonul la încărcat, acesta se face negru pentru vreo 2 secunde și apare o animație cu starea bateriei. That’s great, dar uneori lucrez ceva pe telefon în timp ce înfig și cablul USB în el și nu vreau să-mi fie blocat ecranul din acest motiv.

O altă problemă este pe la bloatware. Sunt multe programe preinstalate și doar câteva pot fi dezinstalate dacă nu le dorești. Există un program Xiaomi pentru SMS-uri și nu-l poți dezinstala. Nu poți dezinstala nici Mi Browser, Mi Video, Muzică. Există un program numit Securitate și altul numit Siguranță. De multe altele am scăpat prin dezinstalare, iar în plus mai sunt și diverse programe Google/Facebook pe care eu unul le doream, dar nu știu dacă toți ar zice la fel.

Alte lucruri bune pe Xiaomi 13 Pro:

  • are un meniu complex de configurare pentru Always-On Display, deși, culmea, nici un mod simplu pe acolo, cu doar ceasul și atât.
  • camera foto include și un zoom digital 2x care este bun.
  • cutia include husă și încărcător rapid.
  • are Wi-Fi 7 la bord, deși nu-mi imaginez de ce ar conta asta, încă nefiind routere compatibile în piață.

Alte lucruri rele:

  • camera frontală filmează doar Full HD, nu 4K.
  • pe telefonul testat de mine se desprindea folia dintr-un colț atunci când l-am scos din cutie, dar să zicem că o fi din vreun lot inițial mai slab.
  • senzorul de amprente este optic și aprinde o lumină foarte puternică atunci când îl folosești. Dacă pui noaptea degetul pe el, îți iluminează toată camera pentru o secundă.

Am tras linie. Xiaomi 13 Pro este un telefon care reprezintă un upgrade față de generația anterioară, are hardware mai bun și camera foto principală mai performantă. Pentru Xiaomi, este un pas în față cam la fel de mare precum și cei făcuți de concurență de la un an la altul. Dacă vă plăceau telefoanele Xiaomi înainte și chiar aveți unul, vă va plăcea și upgrade-ul la Xiaomi 13 Pro.

Problema este că Xiaomi 13 Pro nu mi s-a părut mai bun decât S23+ sau decât OnePlus 11 Pro. Sunt diverse lipsuri pe la interfață, reglaje foto, disiparea căldurii și alte mici amănunte precum senzorul de amprentă mai lent și foarte luminos în utilizare. Majoritatea par probleme pe care Xiaomi le-ar fi putut rezolva dacă finisa mai mult telefonul, dacă se preocupa mai mult de astfel de detalii fine și poate greu de observat imediat, dar care în gama sa de preț fac diferența.

Preț: 6.200 de lei la precomandă la eMAG și PC Garage.

Am testat Xiaomi 13 Pro timp de 10 zile cu un telefon oferit de Xiaomi România și pe care l-am returnat la finalul testului.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Cand am vazut prima imagine din prezentare zic “astia au copiat motorola edge modelul din 2020” mai ales ca atunci cand am luat S23 Ultra pe motorola aveam fix acel wallpaper colorat. Pe alocuri pana sa ma uit in detaliu, la prima vedere mi s-a parut o copie fidela insa acolo aveam o curbura imensa. N-am fost fan, nu sunt, mi-a trecut prin mana cand am mai cumparat telefoane de serviciu ori prin familie dar imi pare ca nu e ce trebuie. Parca 12T pro(daca nu gresesc) avea mai multa personalitate. Detest imitatia aia de oglinda, la fel si pe unele Huawei or Realme. Cred ca si mai utila ar fi fost comparatia cu cu modelul anterior dar sigur apar.
    PS:Pe motorola aveam tot senzor optic si-l detest tocmai pentru lumina aia insa pe s23 ultra il ador, pare excelent, foarte rapid, nu apuc uneori sa ating suficient de bine si e deblocat insa unii se plangeau ca e lent.

      (Citează)

  2. Foarte ciudat comportamentul termic, baiatul asta chiar îl lauda
    https://youtu.be/mzXtJ8Jz27k

      (Citează)

  3. Un review obiectiv, cu bune și cu rele.

      (Citează)

  4. Este atât de bun încât CEO-ul Xiaomi a fost prins folosind un iPhone. La fel și CEO-ul Huawei, OnePlus, etc.

      (Citează)

  5. La 6000+ lei nu cred ca va avea multi cumparatori.
    Un Samsung S23 Ultra e 6000 lei, un Iphone 14 Pro Max e 6500, care sunt telefoane net superioare din toate punctele de vedere.

      (Citează)

    • 1299 euro înseamnă cam 6400 lei la cursul bnr. În România când o să ajungă, probabil va mai avea în 2-3-500 lei în plus ca să fie bine. Să dai 7000 lei pe un Xiaomi 13 Pro, asta înseamnă să fi mafiot.

      iPhone e scump =))

        (Citează)

  6. speedy gonzales

    27/02/2023 la 11:12 AM

    sincer cand vand review-uri la Huawei, Xiaomi si alte telefoane chinezesti nici nu ma mai chinui sa le citesc, ptr ca 99% din ele sunt articole platite.
    ca sa nu spun ca acum e plin netul de la noi de articole in care e laudat modelul asta de telefon de zici ca e lansarea lui Iphone 1.
    ok, inteleg ca trebuie sa stranga si Radu bani de urmatorul apartament, dar macar putea sa le marcheze si el ca publicitate

      (Citează)

    • Acum serios, ti se pare ca Radu a laudat telefonul acesta. Adica din punctul meu de vedere chiar este un review comparativ in care a aratat destul de multe puncte slabe ale telefonului (puncte slabe comparativ cu liderul de pe piata, adica Samsung S23 Ultra).

        (Citează)

    • Era mai bine dacă îl citeai, ai fi văzut cât îl critică Radu. Sau dacă tot nu te obosești să-l citești, poate nici nu merită să-ți și să ne pierzi timpul cu un cometariu absolut inutil.

        (Citează)

  7. Problema nr.1 începând cu Xiaomi Redmi 8 este interfața de lucru la telefonie. Ca să răspunzi la telefon apare o etichetă mică cu două texte cu litere de 2 mm. trebuie să citești textul mai întâi, ceea ce e total neergonomic.
    Iar pe wzup, textul nu apare tot timpul.
    Nu știu dacă aceste probleme s-au rezolvat pe modelul 13.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus