►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 9 februarie 2023
Super Bowl 2023 are loc duminică între Kansas City Chiefs și Philadelphia Eagles »
Nu aveam mari așteptări de la căștile Redmi Buds 4 Pro când am acceptat să le testez. Motivul era legat de brandul Redmi, care-i cel de buget mai mic al Xiaomi, iar în ultimii doi ani nu mi-a plăcut nici un telefon de-al lor. Așa că mă așteptam ca și aceste Redmi Buds 4 Pro să fie mediocre.
Turns out, sunt bune. Chiar surprinzător de bune față de așteptările mele. Nu știu cine le fabrică pentru Xiaomi/Redmi, dar aceste earbuds oferă un sunet bun și au suficiente funcții avansate (anulare de zgomot, codec LDAC etc) astfel încât, la 430 de lei, mi se par o afacere bună.
Cum sunt căștile? Sunt earbuds true wireless cu formă teardrop, iar stem-ul, bățul cum îi zic eu, are un senzor tactil pe el. Căștile au anulare activă de zgomot, certificare Hi-Res Audio și compatibilitate cu codecul LDAC, se pot conecta simultan la două dispozitive, iar oficial autonomia lor este de 9 ore de ascultare pe o singură încărcare și în total 36 de ore cu tot cu bateria cutiuței lor de transport. 5 minute de încărcare dau 2 ore de autonomie de muzică, iar încărcarea se face prin USB-C. Au rezistență IP54 la apă și praf. Costă în jur de 430 de lei la eMAG și mi-home.ro.
Asta ar fi pe scurt. Pe lung, primești o cutiuță care pare bine construită, cu materiale plăcute la atingere și care nu par nici ieftine, dar nici ultra-premium. În pachet mai este inclus un mic cablu USB-C și vârfuri siliconice pentru căști. În total ai 3 perechi, clasicele mărimi S, M și L.
Căștile în sine arată destul de banal, nu ies în evidență în urechi. Bățul în sine are o secțiune pătrată, cu colțurile ușor rotunjite. Sunt ușoare și mi s-au părut confortabile de purtat în ureche. Mie mi-au stat bine în ureche, dar asta nu este relevant. În funcție de forma urechii fiecăruia, căștile de acest tip pot sta bine sau nu în ureche. De fapt, recomandarea mea este, indiferent ce earbuds cumpărați, să le folosiți cât mai mult în primele zile ca să vă dați seama dacă vă stau bine fixate sau nu în ureche. Dacă nu, dați-le înapoi.
Acest model are rating IP54 la apă și praf, adică ar trebui să reziste fără probleme la antrenamente fizice și chiar la o ploaie ușoară. Splash-proof, cum se zice.
M-a enervat un pic că le poți introduce în cutia lor și dacă sunt rotite cu 90 de grade. Nu intră până la capăt, desigur, dar este enervant că le poți introduce chiar și pe jumătate. Culmea este că au un sistem magnetic de ghidaj și “snap in place”, dar problema vine din faptul că bățul lor are secțiune pătrată, nu rotundă, și deci dacă-l introduci altfel orientat acolo nu se poate roti singur spre poziția corectă. Nu-i vreun dezavantaj care să conteze, că inclusiv în beznă totală te prinzi de problemă și tragi un pic de cască pentru a o reintroduce în cutiuță, dar na… design level doar 98%, nu 100%.
Sunetul este bun spre foarte bun. Este rotund, amplu, cam orice tip de muzică se aude bine în aceste căști, au și un pic de bass, vocea are o claritate binevenită. Am fost mulțumit de calitatea sonoră pe Redmi Buds 4 Pro și mi-a făcut plăcere să ascult muzică pe ele, motiv pentru care le-am și folosit câteva zile și o voi face în continuare. Mi se par cu o treaptă sub Huawei Freebuds Pro 2, care sunt cele mai bune earbuds testate de mine în ultimele 12 luni, dar cele Huawei excelează chiar la toate capitolele.
(De ce nu compar niciodată astfel de căști și cu Apple Airpods? Pentru că mi se pare irelevantă comparația. Dacă aveți iPhone, luați-vă AirPods Pro, nici nu are rost să vă uitați la alt brand. AirPods-urile sunt gândite special pentru iPhone și sunt excelente din toate punctele de vedere. Dacă aveți însă Android, nu iPhone, atunci nu are nici un rost să vă luați AirPods. Nu au software de control pe Android, nu le puteți face nici măcar update de firmware, nu merită banii pentru funcționalitatea limitată pe care o oferă pe Android.)
Ca explicație pentru sunetul acesta peste medie, Xiaomi spune că Redmi Buds 4 Pro conțin câte două drivere, unul de 6 mm pentru sunete înalte și unul de 10 mm pentru frecvențe medii și joase. Așa o fi. De asemenea, căștile sunt certificate Hi-Res Audio Wireless și suportă codecul LDAC inclusiv în specificația sa maximă de 990 kbps, adică poate transfera sunet de calitate foarte bună din aplicația voastră preferată către căști.
Atenție că în cazul meu codecul LDAC a trebuit activat din meniul Bluetooth al telefonului, odată conectate căștile. N-ar strica să activați și calitatea maximă a streamingului audio în Spotify sau ce aplicație folosiți.
Căștile au și anulare activă de zgomot, plus transparency mode. Pe exterior sunt două microfoane, unul sus la cască și altul jos în vârful bățului, pentru a capta zgomotul ambiental și a-l anula.
“Anulare” este însă mult spus. În practică, vorbim de o compensare a sunetului pe frecvențe joase. ANC-ul nu este foarte performant, de fapt observi o reducere a frecvențelor joase, dar rămân cele înalte ale zgomotului ambiental. Asta înseamnă că va tăia mai mult zgomot în medii precum metrou sau avion și mai puțin în birouri zgomotoase sau cafenele, unde de obicei sunt sunete și pe frecvențe înalte. Per total zgomotul ambiental are volum mai mic, dar frecvențele înalte care rămân tot deranjante sunt, chiar dacă mai reduse ca intensitate.
Sunt earbuds, deci nu mă așteptam oricum la minuni oricum din partea ANC-ului. În nici un caz n-ar trebui să le comparați cu căști over-ear cu anulare de zgomot, care chiar fac minuni. Redmi Buds 4 Pro mi s-au părut la nivelul unora OnePlus Buds Pro testate acum doi ani și al unor Sony, dar ușor sub Huawei Freebuds Pro 2. Pentru earbuds, însă, este o performanță decentă și în media celor considerate “bune” în piață.
Mi s-a părut amuzant că software-ul include trei niveluri de anulare activă de zgomot. Eu le-am folosit mereu pe cel mai performant nivel și acolo observi o mică reducere a zgomotului. Nu înțeleg rostul celorlalte două.
Modul Transparency, pe de altă parte, funcționează decent și amplifică ușor sunetele din jurul tău, util dacă asculți muzică, dar vrei și să auzi când țipă copilul pentru că s-a trezit în cealaltă cameră.
Calitatea audio în apeluri este decentă. Nu s-a plâns nimeni că nu ar auzi ce vorbesc.
Primești și o autonomie bunicică. 36 de ore este peste medie, mai ales având în vedere că întreg pachetul nu este exagerat ca dimensiuni sau greutate. Se vede că astfel de dispozitive au devenit mai eficiente energetic față de acum 2-3 ani.
Controlul este tactil. Bățul căștilor are o suprafață tactilă și poți apăsa cu degetul tău pe el pentru câteva comenzi: două apăsări sunt play/pause, trei apăsări sunt next song. Touch and hold schimbă între modurile noise cancelling/transparency/off.
Poți alege din software câteva comenzi diferite în funcție de cască, dar nu este vreo varietate ieșită din comun. De exemplu, poți pune next song pe stânga și previous song pe dreapta. Poți pune volume up pe o cască și volume down pe cealaltă, dar asta doar pe apăsarea triplă. Nu poți alege ca apăsarea lungă să modifice volumul, de exemplu.
Se mai putea îmbunătăți această parte de control tactil, de altfel, și nu doar printr-o libertate mai mare în alegerea comenzilor pentru fiecare tip de interacțiune. De exemplu, lipsește orice feedback din partea căștilor atunci când le apeși. Alte modele fac un ușor bip-bip când le atingi de două ori, ca să îți dai seama că au simțit comanda ta. Pe Redmi Buds 4 Pro nu există nici un fel de feedback, așa că apeși de trei ori și… aștepți. După vreo secundă afli că ai făcut ce trebuie pentru că s-a schimbat melodia… sau nu.
Apoi, zona tactilă este prea întinsă. Mi s-a întâmplat de multe ori să declanșez play/pause pentru că de fapt apucasem casca pentru a o așeza mai bine în ureche. Mi-ar fi plăcut ca zona tactilă să nu urce atât de mult în sus pe băț.
Bine, de fapt mi-ar fi plăcut mai mult ca interfața să fie asigurată prin squeeze, nu prin atingere. Asta ar fi permis să dai comenzi și cu mănuși pe mână și ar fi eliminat complet atingerile nedorite ale căștilor care schimbă melodia. Nu o să pun însă ca un minus acest lucru, este doar o preferință personală și nu mi se pare musai un dezavantaj faptul că un producător a ales comenzi tactile în locul celor prin presiune.
Aplicația de control este și ea bunicică. Se numește Xiaomi Earbuds și este simplă și eficientă. Vezi în ea căștile și nivelul bateriei lor, poți configura gesturile tactile, poți alege nivelul de anulare de zgomot. Are și un egalizator cu patru setări preconfigurate, plus opțiuni de oprirea automată a muzicii atunci când dai jos o cască.
Acestea sunt opțiuni uzuale pe earbuds. O să laud aplicația pentru că vine și cu opțiunea de a afișa permanent în meniul de notificare starea căștilor, iar acolo pune și butoane de comutare între noise cancelling/transparency/off. Am activat opțiunea aceasta și de multe ori am preferat să schimb din telefon între ANC on și off decât să apăs lung pe cască și să mă întreb dacă am ajuns la modul dorit sau nu.
Nu-i perfect programul. Uneori puneam căștile în urechi și această notificare permanentă nu apărea în meniu, ci trebuie să deschid aplicația Xiaomi Earbuds pentru a o face să apară. Chiar și așa, mi-a plăcut opțiunea.
Ce pot să-i reproșez programului este că cere cont Xiaomi ca să tragi update-uri de firmware pentru căști. Nu înțeleg rostul și nu cred ca update-urile de firmware ar trebui să fie condiționate de vreun login, mai ales că orice altceva din software funcționează fără nevoia unui cont Xiaomi. Din fericire, aveam cont Mi/Xiaomi oricum, ca am diverse dispozitive smart home de-ale lor.
Ce mi-ar fi plăcut să aibă? Wireless charging, dar nu au. Îmi place să pun cutiuța pe încărcătorul meu wireless (sau pe spatele telefonului, în deplasări) și să știu că se încarcă acolo. În afară de asta, însă, nu prea am ce să reproșez căștilor. Se aud bine, sunt compatibile LDAC. Sunt bine construite. ANC-ul nu impresionează, dar este în media pieței, doar câteva modele de earbuds cu adevărat premium ies în evidență la acest capitol. Autonomia este bună, iar aplicația de control este simplă și eficientă.
Prețul mi se pare bun pentru ce oferă. Costă în jur de 430 de lei la eMAG și mi-home.ro. Huawei Freebuds Pro 2 și Sony 1000XM5 sunt mai bune, dar încep de la 600 de lei la ofertă, chiar mai mult în zile normale. OnePlus Buds Pro, care sunt asemănătoare cu cele Redmi, sunt mai scumpe, la fel și modelele Samsung comparabile.
Am testat Redmi Buds 4 Pro timp de 7 zile și îmi vor rămâne mie (cred). Conținutul acestui review îmi aparține integral mie și nu a fost modificat sau influențat în vreun fel de către cei de la Xiaomi.
« Știrile zilei despre tehnologie – 9 februarie 2023
Super Bowl 2023 are loc duminică între Kansas City Chiefs și Philadelphia Eagles »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
09/02/2023 la 2:16 PM
In general, la review-urile unor casti, si nu ma refer doar la ale tale, m-ar interesa mai mult focus si pe calitatea audio a apelurilor si microfoanelor aferente, ca de obicei degeaba se aude muzica bine daca atunci cand incerci sa vorbesti pe strada este un dezastru si in general se aude ca din buda.
De asemenea, suporta sa se conecteze la mai multe deviceuri simultan? Castile functioneaza independent? (la Bose de exemplu doar casca dreapta poti s-o folosesti standalone pentru apeluri, casca stanga nu stie asta ca se pare ca n-are microfon)
Iulian(Citează)
09/02/2023 la 9:56 PM
Recomand Pixel Buds Pro pt apeluri in orice conditii de galagie. Am dat cu un Karcher in casa si am vb cu ele iar persoana cu care vb ma auzea impecabil. Nu stiu cum naiba reusesc asta, dar sunt foarte ok.
Silviu(Citează)
10/02/2023 la 2:47 PM
Asta cu funcționarea independentă o să o precizez în viitor. La Redmi poți asculta la o singură cască, dar de apeluri nu știu. În rest am cam spus în review ce întrebi tu.
nwradu(Citează)
09/02/2023 la 2:24 PM
Ce faina e sala de sport, parca e abator.
andrei(Citează)
09/02/2023 la 4:50 PM
Pe gsmnet.ro sunt 369 lei: https://www.gsmnet.ro/accesorii-multimedia-wearables/handsfree-casti-bluetooth-xiaomi-redmi-buds-4-pro-negru-bhr5896gl
butcher(Citează)
10/02/2023 la 11:49 AM
Felicitări pentru articolul detaliat.
Nu ar fi rău pe viitor o comparație cu căști cunoscute astfel să ne putem da seama de sunetul acestora.
Bogdan(Citează)
10/02/2023 la 2:48 PM
Mulțumesc! Este greu de făcut o astfel de comparație, că trec multe săptămâni între teste. Apoi, să zicem că mai am căștile vechi în casă și le compar pe loc, dar diferă și prețul lor și de obicei asta se vede și în calitatea audio.
nwradu(Citează)