un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

S-a lansat TopBlog.ro, un clasament al blogurilor românești

10 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

www.TopBlog.ro. Clasamentul este organizat după vizitatori unici per lună. Eu sunt pe locul 7 acum, aș putea spune chiar pe locul 5 având în vedere că pe Gadget și Computerblog eu unul nu le consider bloguri, ci mai degrabă site-uri de tehnologie cu foarte multe articole zilnice.

Felicitările celor din clasament pentru munca lor și în special lui Vali Petcu, care s-a dus practic la alt nivel.

TopBlog este un proiect al lui Alex Ciucă. Pentru cei ce nu știu, anul trecut prin noiembrie a picat de tot T5.ro, care făcea anterior un astfel de clasament deschis oricărui site. Datele din T5.ro erau luate direct din Google Analytics și site-ul era util, eu îl arătam oricui avea chef să vadă statistici despre blogul meu și ale altora. Uneori mai observai și faze amuzante, precum site-uri al căror trafic nu scădea deloc (maxim 1-2%) în zilele de sâmbătă și duminică sau de Pașți sau de Crăciun, când tradițional orice site are un -30%, poate și mai mult. Mie mi se părea că arată trafic cumpărat din ferme de clickuri.

Oricum, T5 n-a mai mers È™i era nevoie de un alt site care să dea informaÈ›ii despre bloguri. Blogurile ca platformă sunt puternic dezavantajate de faptul că nu există un mecanism prin care lumea să dea “like” sau “follow” sau altceva precum pe YouTube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Spotify È™i aproape orice altă platformă existentă. Orice altă platformă te anunță de conÈ›inut nou. Mai mult, orice altă platformă de social media promovează singură conÈ›inutul tău unor utilizatori noi, dar blogurile nu au un astfel de sistem la dispoziÈ›ie. AÈ™a că măcar un site pe care să fie trecute È™i ele să existe.

Înscrierea este gratuită pentru bloggeri. TopBlog nu are momentan alt plan dincolo de a face acest clasament.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Bună inițiativa. Păcat de t5.ro, era util. Mă așteptam să apară mai devreme o alternativă, dar a întârziat destul de mult. Sper că Alex va reuși, la un moment dat, să automatizeze preluarea datelor din GA.

      (Citează)

  2. Nevoia există, dar execuția cred că lasă de dorit. E prea ad labam procesul . M-am înscris ieri și n-am primit nici măcar un mail de confirmare. Când te gândești să înlocuiești t5 ar trebui sa faci măcar ceva la fel de bun. Asa faceam si noi un Google Sheet si isi trecea fiecare numerele acolo. Mergem pe incredere. Oricum nu e ca si cum un print screen nu poate fi modificat.

      (Citează)

    • Da, nu sunt încă setate automatizări pe mailuri. E un passion project, nu plănuiesc să fac bani din asta, aÅŸa că lucrurile se întâmplă în ritmul în care se pot întâmpla.

      Vrei să faci ceva mai bun? Do it!

      t5.ro a murit pentru că Google taxează requesturile API pentru interogarea datelor. Nu am stat să fac calculele, dar presupun că ar fi fost mii de euro pe lună pentru numărul de siteuri din t5.ro.

      În plus, odată cu trecerea la GA4, lucrurile se vor complica şi mai mult.

      Screenshoturile pot fi modificate, dar la fel poate fi furat la cântar şi cu traficul din Google Analytics. Cumperi trafic şi gata. Unde tragem linie legat de asta?

      Nu m-am gândit să înlocuiesc t5 ÅŸi nu, nu “ar trebui” nimic. Asta e doar o aÅŸteptare nerealistă pe care o ai tu bazată pe nimic.

      E în plan să facem automatizare, nu sunt nebun să trec manual la fiecare 3 luni prin câteva sute de siteuri.

      L-am contactat pe tipul care are t5.ro (după ce m-am chinuit puţin să-l identific), dar nu mi-a răspuns nici pe mail, nici pe Linkedin.

      Urmează profile individuale de bloggeri cu descrieri şi alte lucruri utile, urmează chestii, le-am comunicat bloggerilor cu care am discutat iniţial (chiar dacă Radu a scris că nu e în plan nicio dezvoltare).

        (Citează)

    • @hoinaru
      Mulțumesc pentru răspunsul detaliat. Scuze pentru tonul nerecunoscãtor. Am dormit prost noaptea trecută.

        (Citează)

  3. E o initiativă bună. Eu am completat o fisă de înscriere acum vreo două zile È™i… aÈ™tept. Probabil că la început e mai mult de muncă. Din ce văd eu acum, aÈ™ fi în top 20 bloguri. Când vor fi mai multe bloguri înscrise cred că È™i relevanÈ›a rezultatelor va fi mai mare.
    Le urez succes!

      (Citează)

    • Urmează un email general, cu toÅ£i cei înscriÅŸi în BCC.

      Am trimis deja zeci de mailuri iniţial, acum o să le fac în batchuri pentru că nu cred că e ceva atât de urgent încât să nu mai poată suferi o amânare de câteva zile.

      De vreo 4-5 luni vorbesc cu bloggeri şi toţi se plâng că a dispărut t5.ro, nimeni n-a ridicat un deget.

        (Citează)

    • Alex, nu cred că ar fi deplasat să se plătească o taxă de înscriere. Știu că nimic nu se face din nimic. Pentru ceva ca t5 aÈ™ fi plătit, păcat că ei n-au gândit un sistem de monetizare. Puteau fi o alternativă mai ieftină la trafic.ro.

      Baftă!

        (Citează)

    • Asta cu banii e altă discuÅ£ie. Vrei să ai listaÅ£i 100-200 de oameni sau vrei să îţi plătească 50 de oameni ÅŸi să nu mai fie topul la fel de relevant?

      Eu cred că sunt mulţi care ar plăti declarativ, dar când ajungi în punctul în care dai cu cardul te gândeşti de două ori.

      t5.ro a prins pentru că era free (zic eu). Ţin minte ce scandal a fost când a pus trafic.ro o taxă. Nu vreau să intru în povestea aia, prefer să găsesc soluţii prin care oamenii să nu dea bani.

      Amuzant e că de ieri mi-au scris oameni din agenţii că ei ar plăti abonament premium, branduri care s-au oferit să se implice etc.

      Nu luasem în calcul atâta interes din prima, but hey, ne adaptăm.

        (Citează)

  4. Situl lui zoro e un loc unde sunt postate preponderent “dileme” uzuale, unde majoritatea cititorilor pot comenta, iar în ultimii (2) ani s-a mai cristalizat după accesele de militantism, revenind la problemele omului mediu.
    Vlogul lui este chiar ok, oferă informație de interes (chiar dacă pulicitatea îl cam evită).

      (Citează)

  5. Zelist much?

      (Citează)

    • Zelist era altceva. Se baza mai mult pe interacÈ›iunea dintre bloguri. Blogul X primea comentariu de la Blogul Y È™i creÈ™tea în ranking. Ceva de genul.
      Relevant trebuie să fie numărul cititorilor.

        (Citează)

  6. Orice altă platformă te anunță de conÈ›inut nou….
    si blogurile au renuntat la RSS pentru ca pitong….sa ne faca lumea vizualizari, sa vada daca am scris.

      (Citează)

  7. Bine că am ceas care indică și anu

      (Citează)

    • Dar sa stii ca inca mai exista chiar si forumuri, nu doar bloguri. Si sunt foarte folositoare pentru subiecte nisate cum sunt hobby-urile etc eu le folosesc in continuare cu succes.

      Problema imensa pe care o are social media in general “este” trei:
      – e mult zgomot, entertainment facil sau pur si simplu gunoi, adica lucruri facute sa fie consumate pe loc si apoi sa dispara
      – informatia utila, atata cata e (de exemplu in grupuri cu tematica) se pierde in scurt timp si nu o mai poti gasi ulterior, pentru ca nu poti cauta
      – din acest motiv, tot timpul vin oameni noi care pun aceleasi intrebari, ceea ce reduce foarte mult nivelul discutiilor

      Exemplu simplu: daca ma intereseaza un router, am posibilitatea sa caut pe blog la Radu ce a scris despre routere, ceea ce nu as putea sa fac daca Radu ar fi scris despre routere pe platforme de social media. Alt exemplu: saptamana asta am recomandat unui comentator de aici o carte de psihologie infantila despre care am citit pe blog la printesaurbana acum niste ani – articolul inca este acolo si poate fi citit.

      Internetul devine din ce in ce mai inutil si mai plin de gunoi si asta este in principal din cauza social media – eu zic sa fim multumiti ca inca mai exista bloguri.

        (Citează)

  8. Felicitări și la mai mare.

      (Citează)

  9. Bloggingul e ca si Facebook-ul , doar bosorogi (trecuti de 33) pe el :) .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus