un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Hands-on cu noile Samsung S23 Ultra, S23+ și S23 cu Snapdragon 8 Gen 2

1 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

36 comentarii

Noua serie S23 poate părea inițial doar un update generațional, dar în practică au îmbunătățit telefoanele acolo unde contează. În primul rând, toate trei au acum chipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, chiar o ediție ușor overclockată pentru Samsung.

Asta elimină toate plângerile despre cum Samsung folosește Exynos în anumite țări. Bravo lor pentru reacție. Chiar dacă performanța tot extremă este, poate că acum, cu un singur telefon în toată lumea, update-urile vor fi lansate și mai rapid.

Chipsetul SD 8 Gen 2 este foarte rapid, știm deja asta din diverse benchmark-uri. Vom vedea cât de rapid este și pe Samsung. La ora la care citiți acestea, eu dau precomandă de un S23 Ultra, după cum ziceam. Am S22 Ultra și credeam că-l voi ține doi ani, dar s-a dovedit (din nou) că îmi place să am cel mai nou și bun telefon în buzunar, mai ales că-l folosesc zilnic.

Iată modelul S23 Ultra:

Susține-mă cu un Subscribe:

Iată S23 și S23+:

Susține-mă cu un Subscribe:

Tot de lansare ține și un bonus bun de precomandă: pe lângă un discount de 500 de lei, veți primi telefonul de stocare dublă față de cea comandată. Precomandați varianta de 128 GB și veți primi cea de 256 GB. Update: în practică, trebuie să comandați varianta cu stocare mai mare și va avea prețul celei cu stocare inferioară. Îmi place ideea aceasta. În alți ani includeau căști, dar 500 de lei discount și stocare dublă mi se pare un bonus mai bun, de fapt tradus tot în bani. Se găsesc pe samsung.ro și pe eMAG.ro.

Update: l-am precomandat. S-a confirmat bonusul de precomandă. Preț de listă 6.949 lei, dar l-am cumpărat cu 6.449 lei. În plus, varianta de 256 GB era la același preț cu cea de 512 GB. Practic trebuie comandată varianta cu stocare dublă la prețul celei inferioare.

Dincolo de trecerea la Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, fiecare serie are update-urile ei.

SAMSUNG S23 și S23+

Telefoanele au în continuare ecrane de 6,1 și respectiv 6,6 inci, iar ecranele sunt drepte, rezoluție 1080p cu refresh variabil 48-120 Hz. Mie mi s-au părut printre cele mai bune ecrane văzute vreodată pe un telefon, sunt foarte luminoase și redau foarte plăcut și precis culorile. Sunt acum acoperite cu Gorilla Glass Victus 2, noua generație de sticlă rezistentă.

Aspectul general pare asemănător pe partea frontală, dar pe spate cele două telefoane arată acum precum seria Ultra. A fost eliminat camera bump-ul tradițional, “plita cu camere”, iar cele trei obiective ies acum fiecare individual din carcasă. Seria S23 are din nou un aspect unitar în cele trei modele ale sale și îmi place asta.

Telefoanele au și un grip bun. Ecranul este drept, dar cu bezel foarte mic, iar marginile sunt rotunjite exact cât trebuie pentru a nu fi jenant de colțuroase în mână. Se simt plăcut în mână.

Culorile de lansare sunt un pic prea șterse pentru gustul meu. Albul și negrul sunt clasice, iar verdele și roz-ul levănțică sunt foarte șterse. De la distanță sau în funcție de lumină, pot părea nuanțe de gri. Nu știu de ce de la an la an Samsung parcă desaturează culorile telefoanelor. Mie mi-ar plăcea culori vii, intense, dar poate este doar o preferință personală.

Ambele telefoane vin cu 8 GB memorie RAM, dar stocarea este de 128 sau 256 GB pe S23 și 256 sau 512 GB pe S23+. Reamintesc de bonusul de precomandă. Dacă vreți un astfel de telefon, merită să-l precomandați ca să primiți gratuit stocare dublă.

Bateria a crescut un pic. S23 are o baterie de 3.900 mAh cu încărcare la 25W, S23+ de 4.700 mAh cu încărcare la 45W. Ambele au și încărcare wireless și reverse wireless.

Sistemul triplu de camere folosește un senzor de 50 megapixeli f/1,8 pentru camera principală. Cea ultrawide are 12 megapixeli f/2,2, cea cu zoom optic 3x are 10 megapixeli f/2,4, iar camera de selfie a fost upgradată la 12 megapixeli. Filmează și 8K la 30 fps acum, dar pe aceste modele nu am putut testa dacă au schimbat și unghiul de cuprindere de la 57 la 80 de grade, precum pe seria Ultra.

Prețuri oficiale de listă: 4.699 lei pentru S23 și 5.949 lei pentru S23+. Sunt cu vreo 400 de lei mai scumpe la lansare decât seria S22.

S23 ULTRA

Seria Ultra este cea cu de toate, având 4 camere foto, stylus integrat în carcasă, baterie de 5.000 mAh care de obicei te ține vreo două zile și în general tot ce se poate pune pe un telefon în acest moment. Aici au fost două upgrade-uri semnificative.

În primul rând, și Ultra are noul chipset Snapdragon 8 Gen 2. Personal sunt mai curios ce impact va avea acesta în procesarea fotografiilor. Un modul din chipset se ocupă cu toate șmecheriile legate de procesare și îmbunătățire fotografii. Chipsetul acesta vine împerecheat cu 12 GB RAM și 1 TB stocare, 12 GB RAM și 512 GB stocare sau 8 GB RAM și 256 GB stocare internă.

Apoi, camera principală este acum una de 200 megapixeli cu noul senzor Samsung și obiectiv f/1,7 în fața sa. Face binning 4×4, deci fotografiile finale tot de 12 megapixeli sunt, dar câteva imagini leak-uite pe net arată foarte bine.

Telefonul filmează acum 8K la 30 fps, nu doar la 24 fps ca înainte. Mai important, unghiul de cuprindere, cel puțin pe Ultra, crește de la 57 grade la 80 grade, cam cât al celorlalte camere. Noul chipset probabil că poate filma 8K fără să supraîncălzească rapid telefon. În total, asta înseamnă că probabil acum se poate filma bine cu S23 Ultra, ceea ce este un avantaj în editarea clipurilor video pentru că poți face crop și alte efecte plăcute. Voi vedea ce și cum.

Restul camerelor sunt asemănătoare cu ale generației anterioare. Ultrawide 12 megapixeli f/2,2, zoom optic 3x cu f/2,4, zoom optic 10x cu f/4,9. Zoom-ul digital la 30x ar trebui să fie dintr-o dată mult mai bun, dacă este asistat de senzorul de 200 megapixeli. Samsung se laudă și cu un Night Mode îmbunătățit și alte funcții preconfigurate, precum astrofotografia.

Aspectul general al telefonului este același. Ecran de 6,8″ cu 1440p și refresh 1-120 Hz, cu Gorilla Glass Victus 2 pe deasupra. Stylus-ul este integrat în carcasă în partea de jos, lângă portul USB-C. Camerele de pe spate sunt asemănătoare ca aspect. Cu toate acestea, există două diferențe minore. Camerele sunt defazate cu 1-2 mm față de generația anterioară, așa că husa mea de pe S22 Ultra nu s-a potrivit la S23 Ultra (nici nu mă așteptam).

Al doilea: telefonul are ecran rotunjit, dar curbura este mai mică. Diferența este dificil de observat dacă nu puneți S23 Ultra lângă un S22 Ultra, dar este acolo și reprezintă un avantaj în afișare și în eliminarea contactului nedorit cu ecranul atunci când țineți telefonul strâns în mână.

(S22 Ultra în dreapta)

Ce nu mi-a plăcut și este de fapt un pas inexplicabil în spate este faptul că modelul de 256 GB stocare are acum 8 GB RAM, nu 12 GB RAM ca pe generația anterioară. S22 Ultra a avut un model de 128 GB stocare cu 8 GB RAM, dar toate stocările superioare, inclusiv 256 GB, foloseau 12 GB RAM.

Acum, varianta de 256 GB are 8 GB RAM într-o vreme în care flagship-urile de talia lui Ultra se duc chiar în 16 GB RAM. Nu contest, nu are mare importanță în utilizarea de zi cu zi (pe telefonul meu n-am văzut niciodată mai mult de 8 GB utilizați), dar o să scadă scorul în benchmark-uri și oricum nu înțeleg motivul pasului în spate. Noroc că în perioada de precomandă voi comanda varianta de 256 GB și bănuiesc că o voi primi pe cea de 512 GB cu 12 GB de RAM.

Repet și ce am spus la S23 și S23+: nu-mi plac culorile, sunt șterse. Burgundy-ul de anul trecut era foarte frumos, în 2023 nu iese nici o culoare în evidență. O să iau modelul verde dacă este în stoc, dar n-aș avea nici un regret să-l iau pe cel negru sau alb.

Bateria este de 5.000 mAh, cum spuneam. Pe mine mă ține două zile pe S22 Ultra. Mă aștept la același rezultat și pe S23 Ultra. Încărcarea se face tot la 45W pe cablu, câtă vreme cumperi încărcătorul de 45W și un cablu de 5A.

Am uitat să miros stylus-ul. Poate că pe generația aceasta i-au eliminat mirosul nasol de pe cea anterioară. Îl voi miroși când sosește al meu, desigur. Am mai scris că stylusul miroase și are și gust urât și mulți au crezut că este glumă. It’s not. (Cum îți guști stylus-ul? Din greșeală, uneori te concentrezi la ceva și îi mai duci vârful la buze. OK, tot ciudat sună.)

Și acesta este S23 Ultra. Noutățile principale sunt chipsetul și camera. Prețul începe de la 6.949 lei pentru 8 GB cu 256 GB stocare, cu vreo 300 de lei mai scump decât anul trecut.

asus s5507

    36 comentarii

  1. Sa il folosesti sanatos! Abia astept comparativul cu S22 Ultra, in special pe partea de nightography.

      (Citează)

  2. Că bine zice nenea, SCAMsung:

    “The base model, S23 Ultra, costs over 1400€, without having the costs of developing the operating system, App Store or iCloud, maintenance of data centers, hardware is developed by Qualcomm (processor, sensors, modem), and I could continue, from lag to disastrous UI / UX..”

      (Citează)

    • Ai dracu’ capitalistii astia, cum nu vor ei sa dea moca la tot poporu’. Bine ca e Apple marinimos si mai mai ca v-ar da ei bani sa le luati telefoanele.

        (Citează)

    • Lol, nu are cost de dezvoltare pentru App Store, iCloud sau mentenanță a data centerelor, că Apple înghite costurile alea. Toată lumea știe că nu ia nici un ban din ce se vinde prin App Store și că iCloud e gratis.

      Despre hardware-ul dezvoltat de altcineva ce să zic, sunt norocoși la faza asta, au găsit singura companie din lume care le vinde procesorul fără profit.

      De UI dezastruos și lag eu nu m-aș plânge. Dar cine știe, am doar iphone 12, probabil că la 14 îmi dau UI d-ăla bun.

        (Citează)

    • Da dom’le, ce tupeu, cand aia de la Qualcomm le dau gratis cel mai nou procesor al lor.

        (Citează)

    • @Claudiu, știu că îți place să faci pe neștiutoru’, ca să nu spunem altfel, dar:
      – Apple câștigă o mulțime de bani din AppStore și din iCloud; mult mai mult decât cheltuie ca să le dezvolte;
      – Apple primește o mulțime de bani de la Google pentru a folosi motorul lor de căutare ca default în iOS, bani care depășesc costurile de dezvoltare ale iOS;
      – Qualcomm cere foarte mulți bani de la producătorii de telefoane pentru a le vinde chip-urile; pentru Samsung întotdeauna a fost mai rentabil să folosească Exynos în telefoanele lor, deoarece modelele Snapdragon sunt mult mai scumpe.

        (Citează)

  3. “Am S22 Ultra și credeam că-l voi ține doi ani, dar s-a dovedit (din nou) că îmi place să am cel mai nou și bun telefon în buzunar, mai ales că-l folosesc zilnic”

    Am bănuiala că toți oamenii folosesc telefonul mobil zilnic.

      (Citează)

  4. Pixel 7 Pro la juma de preț suna cu mult mai bine. Am și recomand cu căldură, mai ales pentru poze!

      (Citează)

    • Nu e bun pixel ca nu se vinde oficial in Romania :-))))
      Confirm ce spui….de la 3XL incoace nu vreau sa aud de alte branduri. Si oricum, sunt bou ca variantele A din mai sunt super ok…..dar nah….e una din putinele placeri :-)

        (Citează)

    • Nu este bun Pixel pentru că nu are VoWiFi și 5G… dar în rest este un telefon acceptabil.

        (Citează)

  5. Eu sunt de parere ce persoana care a decis oferta la precomanda era putin pe alta lume.

      (Citează)

  6. Mitul că Radu trece pe iPhone a fost spulberat și anul acesta. Să vedem cât mai rezistă…

      (Citează)

  7. Știu că sunt unii dar la ce oare ai avea nevoie de 256 g ?? Nu mai zic 512 sau 1T? Ca să ai ce să ștergi?

      (Citează)

    • Video 4k ocupă mult spațiu, de aceea își iau unii 512gb sau 1tb

        (Citează)

    • 2 motive:
      – la 512Gb stocarea ai si 12Gb RAM-ul
      – te zgarie pe creier numarul de Gb liberi la varianta 128Gb sau 256Gb

        (Citează)

    • Știu că sunt unii, dar cum să mai vinzi/cumperi un telefon cu doar 128 GB în zilele noastre.
      Dacă dai peste 1000 de euro pe un telefon, vrei să faci și câteva poze, vrei să nu stai de fiecare dată cand ai ceva de salvat să mai ștergi cateva aplicații ca să eliberezi spațiu.
      La modelul A53 Samsung face campanie care se bazează pe ideea că vremea telefoanelor cu 128 GB a trecut, dar lansează vârful de gamă cu aceleași specificații.

        (Citează)

    • În afara cazurilor în care folosești mult material media (cei care postează tot timpul pe rețele sociale sau filmează curent cu telefonul la modul profesional) mi se pare risipă ce e peste 128 GB. Ar cam trebui să ai aceeași capacitate de stocare și prin cloud pentru backup, în caz că se întâmplă ceva cu telefonul. Or dacă îți ajung 20 GB pentru ce consideri esențial, iar restul e balast e, cum ziceam, risipă.

      Treaba cu stocarea merge în direcția consumerismului, la fel a fost și în fotografie. Cică dacă s-a ieftinit stocarea fă poze până nu mai poți, că e loc. Ce faci cu un cadru de 200 mpx? că orice rețea socială, dacă ți-l ia, îl comprimă până ajunge varză; sau dacă îl trimiți cuiva sunt șanse mari să scape de el, că e o risipă.

      Nu e vorba că n-ar trebui să existe telefoane cu stocare mare, ci doar că nu văd de ce ar trebui să fie ăla standardul, indiferent de bani.

        (Citează)

    • Eu am S22 Ultra (cu 512 GB) din primavara trecura si deja am ocupat jumatate din spatiu, dar sunt genul care face multe poze si filmari, plus descarcat playlisturi de pe Spotify si altele. Daca il mai tin un an o sa fie nevoie sa sterg mai multe informatii de pe telefon.

        (Citează)

    • @dam167, in afara cazurilor in care il folosesti intens pentru aplicatii complexe si pentru a face mereu clipuri si poze la calitate inalta, putem sa spunem ca oricum nu ai nevoie de un telefon de 1000 de euro. Este suficient si un Samsung A53 de 300 de euro, care se vede din review-ul lui Radu ca face niste poze foarte bune.

      Si nu, nu am neaparat nevoie de spatiu in cloud de aceeasi dimensiune. Pot sa-mi fac back-up local la fiecare 1-2 luni, nu este cazul sa fac asta zilnic. Sunt convins ca nici pentru calculatorul de acasa nu faci back-up in cloud zilnic.

      Mi se pare asa ciudat cum ai decis tu subiectiv ca 128 este suficient. Dar de ce sa nu punem 64 GB, ca si aia sunt suficienti daca muti totul in cloud?

        (Citează)

    • @Andrei G: Ce înseamnă folosit intens pentru aplicații complexe? Cine alege vârful de gamă la telefoane o face pentru că terminalele sunt mai finisate în general, ecrane mai bune, baterie mai mare și în general o atenție mai mare la detalii, asta până la camere. În general obiectele mai scumpe nu oferă o performanță mult mai mare, ci o experiență bună și constantă în utilizare. Cine caută atenția la detalii nu cumpără telefon de 300 de euro și n-are nici o legătură cu sărăcia sau bogăția. Faptul că nu vreau să țin pe telefon filmarea de o oră în 4K de când am fost învestit ca pionier nu înseamnă că ar trebui să-mi iau ceva mai ieftin și mai prost.

      Backup-ul îl faci în funcție de cât preț pui pe date și de cât de des te-ai ars. Pentru mine dacă 20% nu-mi permit/nu vreau să pierd, înseamnă că am balast, iar ăla nu trebuie să stea tot timpul în telefon. Dacă telefonul se strică și am pierdut 50 GB de poze pentru că erau doar în telefon e mai rău decât dacă puteam folosi doar câte 10 GB și trebuia să le tot copiez în altă parte – dar ăsta doar cazul meu particular.

      Am decis că pentru că m-am uitat în jur și sunt puțini ăia care folosesc pe bune atâta spațiu. Repet, asta nu înseamnă că n-ar trebui să poți cumpăra mai mult, dar nu văd de ce trebuie toți să plătească pentru o capacitate mai mare decât folosesc. A, că vor unii ca în aceiași bani să dubleze anual producătorii spațiul de stocare e altceva. Eu aș vrea să fie totul aproape pe gratis, dacă se poate.

      Apropo de cloud, eu mut (sau sincronizez) pentru că vreau să le pot accesa din mai multe locuri. Dacă mâine trebuie să cumpăr un telefon nou într-o oră sau două are tot ce am eu nevoie pe el.

        (Citează)

    • Iti mai spun doar ca bateria de pe A53 este la fel de mare ca cea de pe S22 Ultra. In rest te las pe tine sa iti dai seama unde gresesti in analiza pe care ai facut-o, nu mai incerc sa-ti aduc argumente logice pe care le ignori.

      PS: sa nu se inteleaga de aici ca nu imi plac telefoanele Samsung, chiar mi se par cele mai bune all-around de pe piata.

        (Citează)

  8. Cum sa nu ai varianta pe albastru, in afara de negru toate culorile disponibile pentru generatia asta sunt moartea pasiuni / lenjeria bunicii.

      (Citează)

  9. Comentariu obligatoriu: totusi, sa dai (anual) 2 salarii medii pe un telefon mi se pare foarte mult.

      (Citează)

    • 6500 lei minus 3500 contravaloarea telefonului de anul trecut, adică un cost de 250 de lei pe lună. nu mai pare așa exagerat pentru un dispozitiv pe care unii oameni îl folosesc destul de mult.

        (Citează)

    • Am luat Note 9 cu 3470 lei. Pana acum am reusit sa ajung la un cost de 2.25 lei/zi (ca nu il vand). La S23 ultra daca ajung la 5-6 lei/zi sunt multumit

        (Citează)

    • Bogdan, in cazul asta iesi (marginal) mai bine cu un S22 Ultra la 4500 de lei pe care il tii 3 ani, decat cu un S23 Ultra la 6500 de lei pe care il tii 4 ani (presupunand ca au aceeasi perioada de suport de 4 ani actualizari de securitate, nu stiu care mai e politica actuala la Samsung)
      Si iesi si mai bine daca iti vinde Radu S22-ul lui :)

        (Citează)

  10. Link de olx la S22 ultra?

      (Citează)

  11. Radu, eu sunt curios daca il vinzi sau ce faci cu cel vechi.
    Altfel, mi se pare chiar #bogatie sa cheltui in fiecare an 6000+ lei pe ceva ce se poate lejer amana 1 an.

      (Citează)

  12. Na că s-a lansat cel mai bun telefon al anului. Sunt curios cum e astrofotografia, că parcă are nevoie de coordonate, să-ți poată desena stelele.

      (Citează)

  13. Am primit mesaj că sâmbătă se livrează la Easybox comanda data cu ramburs. Cea achitata deja (și dată înainte de cea cu ramburs) nu mi se livrează încă …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus