►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Digi a ținut acum ceva vreme o conferință de presă de final de 2022, anunțând rezultate și planuri de viitor. Am aflat multe lucruri interesante (apoi am uitat să public articolul).
De exemplu, Digi este în plin proces de expansiune în Belgia și Portugalia. Au câștigat la licitație spectru pentru comunicații mobile și acum sunt în curs de construcție a rețetelor fixe și mobile, urmând ca probabil în 2023 să lanseze servicii comerciale în aceste țări.
De asemenea, operațiunile lor din Spania merg foarte bine. Se apropie de 4 milioane de clienți pe mobil și este posibil ca în vreo 2 ani să depășească numărul abonaților din România. Rețeaua de fibră optică pe care o construiesc acolo este capabilă de conexiuni 10 Gbps în casă.
Din graficul de mai jos puteți vedea că aproape jumătate dintre veniturile Digi provin din Spania. Estimarea lor pentru 2022 este că vor avea în total afaceri de 1,5 miliarde de euro. Italia este nesemnificativă acum, 21 milioane euro în primele 9 luni, dar în 2023 și 2024 vor începe să adune venituri și din Belgia și Portugalia. Digi practic devine una dintre cele mai mari companii românești.
În particular, îmi spunea un șef Digi ce diferență de mentalitate este între autoritățile din România și cele din străinătate. În străinătate, în țările în care operează ei, autoritățile pun problema la modul “cum vă putem sprijini ca să oferiți servicii mai bune populației? de ce aveți nevoie?”
În România, autorităților pur și simplu nu prea le pasă de digitalizare și accesul populației la Internet (concluzia mea, nu vreun citat, în caz că e nevoie să precizez). Aici Digi are probleme în a trage fibră spre localități rurale mai izolate pentru că asta se poate face doar pe lângă drumuri, iar CNAIR cere ceva de genul 200 de euro pe lună pe kilometru de “spațiu folosit lângă drumul lor”. Și sunt bani ceruți doar pe dreptul de a trage un cablu pe lângă drum. Tot operatorul plătește în totalitate săpatul și întinsul cablului.
Problema continuă și cu cablurile aeriene care pot fi trase doar pe stâlpii de electricitate în unele zone. Același lucru: mulți distribuitori de energie care dețin infrastructura, tarife foarte mari.
Traficul de date mobil prin rețeaua Digi a crescut tot mai mult. Au o medie de 7,2 GB per SIM activ, în timp ce media pieței este de 6,6 GB per SIM activ. Peste 70% este format din streaming video, cum se întâmplă la toți operatorii, iar în anii următori se așteaptă să ajungă la 80%. Acoperirea cu voce a României este cea mai mare la Digi conform raportului ANCOM, a ajuns la 98,8%.
Digi are și o strategie legată de implementarea Wifi 6 în gospodării. Altfel spus, ei vând fibră de 1, 2,5 și chiar 10 Gbps în diverse localități, dar oamenii în general nu o folosesc la maxim pentru că au și routere mai vechi. Așa că Digi insistă acum pe wifi 6 și chiar soluții mesh oferite la preț bun, din trei motive:
Este cu bătaie indirectă ce fac ei și poate le va ieși.
Au fost campioni la portări în primele 9 luni din 2022, cu 35% mai multe decât în perioada similară din 2021. Probabil că inflația și creșterile de prețuri au făcut mulți oameni să migreze la Digi, sunt peste 500.000 de portări în acea perioadă.
Au vreo 4,6 milioane de clienți pe mobil în România. Ca număr de SIM-uri active, sunt pe locul 3 în România. Ca număr de conexiuni active de date, se apropie de Vodafone.
Au eliminat 3G-ul din vreo jumătate de țară, că nu mai este utilizat. Urmează cealaltă jumătate în 2023. Spectrul eliberat se va folosi pentru 4G și 5G, că au echipamente multi-generation pe care trebuie doar instalat “softul de 5G” ca să emită pe noul protocol. 2G-ul rămâne pentru compatibilitate.
Că veni vorba de 5G, estimarea lor este că peste 6-7 ani va deveni traficul predominant în rețea. Mă aștept ca acel moment să vină mai repede pentru ceilalți operatori, dar despre un astfel de orizont de timp vorbim. Pur și simplu depinde de adopția de telefoane noi, de servicii noi și de apariția nevoii de a folosi 5G.
Eu am întrebat care este consumul energetic al unui site telecom. Mi s-a spus că între 1 și 4 MW pe lună. Când ai mii de site-uri, se adună. De asta se zice că operatorii telecom sunt foarte expuși la creșterea prețului energiei electrice. La Digi, de exemplu, mai mult de 10% din cheltuielile companiei sunt cele cu electricitatea.
Am mai întrebat și ce se întâmplă cu conexiunile de 2,5 Gbps și 10 Gbps. Conform calendarului anunțat în septembrie 2021, ar fi trebuit să fie disponibile în București din decembrie 2021. În schimb, eu nici măcar nu le mai văd pe site-ul Digi.
Din ce înțeleg, sunt disponibile în București, dar la cerere și cu o taxă de instalare de 300 de lei. Trebuie să suni la ei și să te interesezi despre disponibilitatea în blocul tău și să pornești astfel procedura. Am avut însă senzația că nu insistă prea tare pe acestea pentru că nu sunt prea multe routere și plăci de rețea compatibile în piață, iar cele existente sunt scumpe.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
06/02/2023 la 4:07 PM
eu sper sa faca producatoii de telefoane ceva cu 5g-ul sa fie mai optim. De ex am un S21 Ultra care daca e pe 5g consuma baterie mai multa. Prima data mi s-a parut, dar e ca si cum ai folosi ecranul pe FHD+ sau QHD, nu pare dif mare, dar se simte.
monciu(Citează)
06/02/2023 la 4:28 PM
Ai telefon cu Exynos, cel mai prost procesor din lume și te plângi de baterie? Ei bine, este vina ta că nu te-ai interesat înainte. Dacă aveai procesor bun, putea modem-ul să consume cât dorea, că tot aveai baterie bună.
Claudiu(Citează)
06/02/2023 la 5:27 PM
N-ai ce sa ii faci, la rata de vaccinare din ro, mai bine de atat nu are cum sa mearga.
Boris(Citează)
07/02/2023 la 9:42 AM
@monciu
Claudiu asa vorbeste, mai rastit, ca e suparat pe viata si pe Exynos.
Dar are dreptate, modem-urile Samsung de pe Exynos nu sunt cele mai stralucite. De exemplu am S20FE 5G la care i-am activat 5G doar de prin ianuarie, ca a aparut acoperire si la mine in oras, si nu am simtit vreo diferenta la baterie.
Upgrade, operatorii nu pot face nimic in cazul asta.
rdb(Citează)
08/02/2023 la 3:08 PM
Mie imi pare sincer rau pentru Claudiu. Nu stiu cum o sa-si mai descarce nervii acum cand Samsung foloseste pe seria S23 exclusiv procesoare Snapdragon.
Andrei G(Citează)
06/02/2023 la 4:56 PM
Oau!
O fi același Digi care, cu infrastructura la scara blocului, nu vrea să onoreze cererea de instalare cablu tv și internet pentru câteva apartamente! Și nu, nu există o motivare oficială legată de costuri sau orice altceva!
Bogdand(Citează)
08/02/2023 la 3:10 PM
Exista infrastructura pe scara blocului sau doar in exteriorul blocului?
Daca trebuie cablata scara, atunci este nevoie de acordul asociatiei de locatari. Exista un astfel de acord?
Andrei G(Citează)
06/02/2023 la 7:09 PM
Imi place ca pe harta au facut cu albastru deschis Olanda.
Ciprian(Citează)
07/02/2023 la 12:52 AM
Bravo lor, ma bucur ca le merge bine! Eu le doresc success :) Folosesc un sim Digi de Spania pentru roaming ieftin in UE. Din pacate mai au probleme tehnice de peering cu operatori locali, dar s-a rezolvat de fiecare data in cateva ore dupa ce am deschis tichet la suport.
Zi-le sa “repare” harta sau sa se exitnda si in Olanda :))
bunica(Citează)
08/02/2023 la 12:41 PM
Am 7 zile in sudul spaniei cu aterizat la Malaga. Cu SIM digi in telefon am facut roaming pe Movistar si cand am cautat reteaua , cred ca prin Marblella nu am am gasit DIgi Spania ceea ce e ciudat avand in vedere ca sunt MVNO si nu retea clasaica asa ca APN-ul digi ar trebuii sa fie disponibil cam pe unde e si reteaua celor pe unde au inchiriat .
Probabil ca au luat vreun pachet ieftin cu acoperire doar in marile orase, ciudat e ca nici in Malaga nu am fost pe DIgi iar Malaga e un oras mare…
L!nuX(Citează)
08/02/2023 la 3:43 PM
Este posibil ca tarifele de utilizare retea pentru un MVNO sa fie mai mari decat tarifele de interconectare in Roaming reglementate de catre Uniunea Europeana. Si atunci daca te-ai fi conectat la Digi Spania, costurile ar fi fost mai mari pentru Digi decat atunci cand te conectezi la Movistar.
Andrei G(Citează)