un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum vi se pare noul logo Nokia?

27 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Era o vreme când Nokia era unul dintre cele mai populare branduri din lume și toată lumea își dorea telefoanele lor, iar compania finlandeză avea vânzări record și părea să domine autoritar o piață pe care nu are cum să o piardă. Inclusiv sunetul lor de logo, lânga Connecting People, era dat drept exemplu de branding prin sunet pentru că era imediat recunoscut de oricine.

Right. S-au mai schimbat lucrurile. Nokia a trecut pe rând la Microsoft, a încercat telefoane cu Windows Phone, a revenit în tabăra Android (țin minte o lansare la MWC la ora 7, înainte de deschiderea târgului, cu foarte mare interes din partea presei), a făcut telefoane cu Android simplu, a renunțat apoi la gama flagship și acum își încearcă norocul cu diverse dispozitive.

Cel de mai sus este acum de fapt business-ul lui HMD Global, o companie finlandeză care produce telefoane sub brandul Nokia printr-o înțelegere firma-mamă. Au lansat recent noul G22 ușor de reparat și au anunțat că vor produce telefoane în Europa. Nokia “mare” a rămas unul dintre principalii furnizori de tehnologie pentru rețele mobile. Nu sunt mulți în lume: Ericsson, Nokia, Samsung, Huawei, ZTE. Noile rețele 5G vin și cu un concept de cloud în care echipamentele pot fi servere clasice, nu hardware specializat în funcții de rețelistică, așa că pe termen lung ar mai putea fi schimbări și aici.

Nokia Networks, însă, merge bine, a absorbit și Alcatel-Lucent în ultimii ani și își vede de treaba ei.

Iar acum are un nou logo, cel de mai jos. Știți tendința de minimalism în logo-uri din ultimii ani, de trecere de la 3D la 2D. Se întâmplă și în cazul Nokia, unde nici literele nu sunt complete. Unii spun că logo-urile trebuie să fie ușor de recunoscut inclusiv în pictograme de aplicații și de aceea se merge pe minimalism. Așa o fi.

Oricum, Nokia schimbă logo-ul și îl are pe acesta. Mie mi se pare construit pe aceeași idee cu cel KIA, care în lume îi face pe mulți să se întrebe dacă nu cumva scrie KN.

Vouă cum vi se pare?

asus s5507

    33 comentarii

  1. E simpatic logoul, desi eu as fi vazut o reinterpretare moderna a logoului vechi ca fiind mai potrivita.

      (Citează)

  2. Ce poate fi mai simplu decat sa scrie numele in clar. Acum trebuie sa stii cine sunt ca să poti să citești ce scrie.

      (Citează)

  3. nu imi place.
    ei au nevoie sa se faca cunoscuti, nu recunoscuti

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      27/02/2023 la 4:33 PM

      Ce zici tu e valabil pentru persoane fizice, dar aici vorbim de furnizorul de echipamente de rețea Nokia. Operatorii de telecomunicații aleg furnizorii după alte criterii care nu țin de notorietatea brandului

        (Citează)

  4. Chinuit rău. Minimalist de dragul minimalismului. La cel vechi recunosteai si fontul, mai ales litera O. Văzut dintr-o parte, la ăsta nou nici nu-ți dai seama ce e prima literă, “o fi A? nu, că A e ultima” (e o imagine în articolul Hotnews pe tema asta cu logoul văzut dintr-o parte).

      (Citează)

  5. Hmm, radem noi dar nu cred ca mai suntem piata tinta. Ca europeni ma refer. Alte popoare au prins contur in piata banilor iar acolo nu se vorbeste neaparat engleza. De asta cred ca logourile au directia asta, sa pot fi mai usor asociate cu limbi precum hindi, japoneza, etc, poate si chineza, desi ma indoiesc ca intra pe teritoriul huawei.

      (Citează)

  6. Ce smecher e Radu … a ridicat mingea la fileu. (trolling).

    De fapt noul logo spune No Kia :)

      (Citează)

  7. Cand am vazut prima data logoul fara sa stiu ce este, am citit…..7ocia si nu stiam ce e aia.
    Unii vad un A, io nujtu de ce am vazut un 7.

      (Citează)

  8. Datator de migrene celor care sufera de asta.

      (Citează)

  9. E altă firmă, se cheamă AOCIA

      (Citează)

  10. speedy gonzales

    27/02/2023 la 3:37 PM

    adica cum noua sigla KIA le creeaza probleme celor care nu cunosc marca sa o identifice si ei citesc KN, asa si aici le va face probleme sa identifice numele marcii: astia mai tineri care nu au avut telefoane Nokia sau nu au auzit prea mult de Nokia o sa citeasca: AOCIA

      (Citează)

  11. foarte frumos. de ce intrebi?

      (Citează)

  12. Cătălin Tănase

    27/02/2023 la 4:36 PM

    În general vorbind, nu îmi place trendul ăsta de simplificare a logo-urilor. Dar na…sunt doar un simplu consumator, nu vreun designer ;)

      (Citează)

  13. Pot înțelege minimalismul, dar de ce plm au ciuntit N-ul? Las-o dreaq, N-ul are trei linii, ce au făcut ei acolo e un A, mi se pare complet retardat.

      (Citează)

  14. Îmi place, nu e rău. Dar e teribil de plictisitor. Toate logourile folosesc același fonturi/elemente sans-serif de vreo 10 ani încoace. Și gradientul de culoare din spate. Cumva își pierde din personalitate.

    Putem trece peste curentul ăsta minimalist in tot și în toate? Durează de prea mult timp deja

      (Citează)

  15. Minimalismul e bun, ca te gandesti tu la restul
    Nokia conecting people.
    https://imgur.com/UBg49Pc

      (Citează)

  16. Ce sa zici de minimalista sigla de la Dacia care duce spre GM..

    Cine nu a incercat louncher ul Minimalist Phone nu stie unde s au pierdut pe drum literele din Nokia.. totul tine de detoxifierea digitala.

    Curand o sa fie doar un N si apoi gata..

      (Citează)

  17. Daca nu stii ca scrie Nokia in nici un caz nu il citesti Nokia. poate Vocia

      (Citează)

  18. Puțin îmi pasă cum e sigla aia câtă vreme continuă să facă telefoane care să arate în halul ăsta.

      (Citează)

  19. Sincer am înțeles ca scrie Nokia vs cel KIA unde și eu citeam KN. Nu sunt sigur dacă problema lor era logo-ul, dar înțeleg ca vor sa își schimbe imaginea.

      (Citează)

  20. Mai pe șleau, noul logo este o prostie cruntă. Pun un link mai jos, nu pentru continutul lui ci pentru imaginile de acolo in care se vede cum au evoluat fonturile (stilurile) din denumirile multor companii de renume. NOKIA si KIA merg in sens invers.

    https://velvetshark.com/articles/why-do-brands-change-their-logos-and-look-like-everyone-else

      (Citează)

  21. nu pricep
    ce avea logo-ul vechi? era tot 2D :))

    legat de nokia pot sa confirm faptul ca streaming box-ul lor functioneaza absolut impecabil, ma tenteaza sa cumper si o tableta

      (Citează)

  22. Dar ați observat cum aproape universal orice schimbare de logo este primită cu “este urât, îmi place cel vechi mai mult”? Cred că este și o rezistență mare la schimbare din partea noastră.

      (Citează)

  23. Parca lipseste ceva din logo-ul ala. De fapt, lipsesc atat de multe ca nici nu e prea clar al cui e logo-ul.

    Si la ce le mai foloseste asa ceva? Ca nu inteleg pana la urma al cui e logo-ul. Nokia Networks nu are nevoie de asa ceva. Clona aia chinezeasca de Nokia nici atat, ca nu mai vand nimic. Dus e numele asta, cu tot cu noul logo. Blocul compact de policarbonat din care era facut Lumia 920 a ramas totusi in sufletul meu. Frumos telefon.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus