un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

92% dintre companiile care au testat săptămâna cu 4 zile de muncă vor rămâne la acest program

22 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Iată niște rezultate interesante. În UK s-a făcut în perioada iunie-decembrie 2022 un test: 61 de companii cu peste 3.000 de angajați în total au trecut la săptămâna de lucru de 4 zile lucrătoare, nu 5 zile ca acum.

56 dintre companii, adică 92%, vor rămâne în continuare pe acest program de lucru. Doar 18 dintre ele vor face și oficial schimbarea, dar restul rămân la acest program pe o perioadă încă nedefinită. Salariile și programul de lucru de 8 ore au rămas neschimbate.

Practic, ce spune testul este că productivitatea este cam aceeași dacă muncești 4 zile în loc de 5 zile, dar angajații sunt mai fericiți cu noul program pentru că au o zi liberă în plus.

Se pare că pe acest program le-a fost mai ușor companiilor să atragă oameni talentați, iar o parte dintre angajați au declarat că n-ar mai vrea să lucreze pe 5 zile lucrătoare indiferent de salariu. Mă gândesc și că nu toți angajații or fi muncit aceleași 4 zile, ci poate unii au muncit luni-joi și alții marți-vineri, ca să fie continuitate pe programul cu partenerii comerciali.

Treaba asta nu mă miră. Sunt câteva firme românești care au trecut permanent la 4 zile de muncă și sunt mulțumite de rezultate.

Sigur că nu orice domeniu de activitate se pretează la asta. Dacă fabrici șuruburi și măsori producția în mii de șuruburi pe oră, o să vrei să lucrezi în continuare 5 zile, ba poate chiar 6 sau 7 sau pe trei ture, depinde câte comenzi ai.

În multe alte domenii, însă, în special în cele asociate serviciilor digitale, săptămâna de 4 zile este perfect posibilă.

Poate că acum asta pare neverosimil. “Ia uite bă, nu mai are chef lumea să muncească.” Este însă posibil ca în viitor, pe termen lung, să observăm o trecere la 4 work days în special în domeniile unde este posibil acest lucru.

În fond, să nu uităm că, înainte de 1989, în România se lucra și sâmbăta și se mergea și la școală. Wikipedia spune că acum câteva secole în unele țări europene se lucrau 9 zile și apoi venea una de pauză.

Schimbările importante au avut loc recent, după 1900. În 1908, o companie americană a introdus oficial săptămâna de lucru de 5 zile. În 1926, Henry Ford a început să închidă fabrica auto sâmbăta și duminica. În 1929, un sindicat mare din SUA a protestat până a obținut reducerea la doar 5 zile a săptămânii de muncă. Situația s-a schimbat aproape peste tot în anii 1940-1960, ba chiar după 2000 în țările arabe.

Prin urmare, acum nu mulți ani era normal să lucrezi 6 zile. Probabil că acum majoritatea oamenilor nici nu și-ar imagina o astfel de posibilitate. Peste 40 de ani, poate fi o săptămână de 4 zile lucrătoare.

Voi ce ziceți? În domeniul vostru s-ar putea lucra doar 4 zile? Dacă se elimină timpii morți și procrastinarea, nu cumva se lucrează oricum 4 zile în decurs de 5?

sursa: The Register.

asus s5507

    36 comentarii

  1. In Romania, in IT, daca se elimina timpii morti, procrastinarea, timpul petrecut pe Faisbuc pentru a-i face bani lui Zuck, timpul petrecut pe Reddit, timpul petrecut la Radu pe blog, timpul petrecut pe grupurile de WhatsApp cu glumite, se lucreaza 2 zile din 5.

      (Citează)

    • Frustrat?
      Din cate vad, ai raspuns destul de repede. Inseamna ca si tu esti ocupat tare.

        (Citează)

    • @Niles, frustrat, ne-frustrat, zi că n-are dreptate. :))

        (Citează)

    • Pana sa ne uitam la IT-isti ca stau pe Youtube si Reddit, hai sa aruncam un ochi in ograda celor care sunt toata ziua prin sedinte si nu produc nimic, nestiind decat sa se “alinieze” si sa contribuie cu “strategie”, evident cu 0 concluzii scrise din aceste obiceiuri.

        (Citează)

    • Eu sunt de acord. Nu știu dacă 2 zile din 5, dar 4 cu siguranță.

      La un moment dat concluzionasem că fumătorii lucrează minim o oră mai puțin pe zi, la câte pauze de țigară luau. Practic ei oricum lucrau aproape 4 zile din 5.

        (Citează)

  2. Ar fi minunat, dar cred ca aceste schimbări vor veni când ies eu la pensie 😅

      (Citează)

  3. Andrei Muresean

    22/02/2023 la 12:09 PM

    la noi nu mai stiu patronii cum sa te tina si sambata si duminica la lucru, si sa te tepuiasca cu orele suplimentare neplatite, nu sa reduca zilele de lucru
    Degeaba ii reclami la autoritati, caci au plicurile pregatite si toate ies bine.

    exemplu: Baia Mare.

      (Citează)

    • Treburi din astea nu s-ar întâmpla oricum la firme mici, ci întâi în corporații și în anumite domenii de activitate. La supermarket nu poți lucra 4 zile din 5, nici la vulcanizare.

        (Citează)

  4. Am remarcat aici in fabrica ca operatorii din productie sunt multumiti si chiar fericiti in schmiburi de 12 ore lucrate / 24 pauza, 12 ore lucrate / 48 de ore pauza (12 cu 24, 12 cu 48 – shift pattern). Spun ca prefera aceste intervale mari de timp liber, le da posibilitatea sa realizeze alte activitati, sa isi rezolve problemele mai bine decat ‘totul dupa ora 17’ cand multe activitati se opresc.
    Asta si din cauza ca unii vin la fabrica de la distante considerabile (chiar si 3 ore cu autobuzul), 6 ore dus-intors, lucrezi 12 samd.
    Iar la birou, mai o cafeluta, o tzighi, o vorbarie, mincam si noi de pranz ceva?, apoi cam gata cu perioada productiva a zilei si uite, e ora 17 :D Clar se poate concentra activitatea si obtine timp liber, motiveaza angajatul.
    Stiu un alt caz unde luni – joi se lucreaza 30 de minute dupa ora 17 si vineri se pleaca la ora 15.
    Viitorul cere flexibilitate si oameni multumiti, si asa suntem o societate depresiva, lipsita de productivitate si inovatie.

      (Citează)

    • Asta cu vinerea scurtă este o altă idee bună. Cred ca mulți ar fi fericiți să lucreze 30 de minute în plus în restul zilelor dacă pleacă vineri mai repede acasă.

        (Citează)

  5. Lucrez si 14,15 ore/zi in IT fara Fb sau altceva ca este blocat de ISEC. Abia daca apuc sa recuperez odihna in weekend. Asta se intampla de 20 de ani. Am lucrat la o banca mare in care au murit oameni la birou(la 2 am fost martor) si cei de la inspectia muncii nu au facut nimic. Conform protectiei muncii trebuie sa iau 10 minute pauza la fiecare ora, acest lucru nu prea se intampla cand stai in 5,6 call-uri zilnic minim 1h in care trebuie sa fii activ. La noi ar fi mai relaxant daca s-ar aplica corect normele de protectia muncii si sefii/patroni ar calcula eficeinta in munca in functie de task-urile indeplinite nu de cat ai stat la munca.

      (Citează)

    • Cam ce-ar trebui sa faca aia de la inspectia muncii? Atat timp cat angajatu accepta sa fie calcat in picioare.

        (Citează)

    • @joe, cei de la Inspectia Muncii cred ca ar outea sa faca ceva daca ar avea reclamatii de la angajati. Dar la cum spui tu ca se intampla, nu prea pare ca voi v-ati revoltat prea tare.

      Acum inteleg ca pe termen scurt accepti un astfle de program de munca pentru ca nu toata lumea isi permite sa-si dea demisia. Dar totusi, in ultimii 20 de ani au fost multe schimbari, iar in IT au existat perioade in care chiar se bateau firmele pe angajati capabili si cu experienta.
      Daca este atat de rau acolo, de ce nu ai incercat sa cauti altceva mai lejer, mai uman din punct de vedere al programului de munca?

        (Citează)

    • Ai văzut 2 oameni murind la birou în jurul tău?

      Îmi pare rău să aud că astfel sunt condițiile la locul tău de muncă. Dacă firma nu se dă schimbată prea ușor, cel mai bine este să cauți alt loc de muncă. În special în IT mă gândesc că ai putea găsi până la urmă altceva, nu?

        (Citează)

    • Deci ai vazut 2 colegi murind in birou si tu esti in aceeasi companie? De ce?

        (Citează)

  6. La intreprinderea la care dau eu cu sapa in Olanda exista optiunea sa lucrezi 36 de ore in loc de 40 (pe salariu proportional mai mic) si din estimarile mele, aprox un sfert din angajati au ales-o, asa incat vineri dupa amiaza de ex nu are rost sa pui intalniri.

    Deci as zice ca in max 10 ani se va lucra 4 zile.

    Oricum, in general vorbind ritmul de lucru in NL este mai lejer decat in RO (zic asta atat din observatii personale cat si din discutii cu alti romani din diferite domenii) deci nu cred ca ar fi vreo diferenta la productivitate.

      (Citează)

    • Un prieten din Germania are posibilitatea să ceară să nu lucreze vinerea, evident pe salariu proporțional mai mic. Cică firma este obligată să accepte astfel de cereri. El a făcut-o.

      Nu știu dacă depinde de domeniul de activitate, dar este bună opțiunea.

        (Citează)

  7. 4 zile pe saptamana….bai nush, as accepta sa fac un efort acu ca e criza, dar totusi, chiar in fiecare saptamana nu cred ca pot, ar fi prea mult.

      (Citează)

  8. Ai o logica ce te rupe:

    “Dacă fabrici șuruburi și măsori producția în mii de șuruburi pe oră, o să vrei să lucrezi în continuare 5 zile, ba poate chiar 6 sau 7 sau pe trei ture, depinde câte comenzi ai.”

    saptamana de lucru se raporteaza la angajati.

    poti avea in continuare productie 24/7, doar ca angajatii sa lucreze doar 4 zile pe saptamana.

    sau tu ai impresia ca aia din UK au inchis portile complet in restul de 3 zile?

    Atom Bank, top angajator care a merg la politica de 4 zile pe sapt, are suport 7 zile din 7.

    https://www.atombank.co.uk/contact/

    nu mai manca cacat de dragul traficului, ca te transformi in antena 3.

    e greu sa cresti copilu si sa mergi la sala, dar gandeste ce scrii totusi.

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • @matters, daca ai angajati care fac suruburi, parca nu iti convine sa ii lasi sa lucreze 4 zile pe saptamana pe acelasi salariu si sa mai angajezi niste oameni suplimentari.
      Si nici nu poti sa ii ceri sa munceasca cu 20% mai repede ca sa faca in 4 zile productia planificata pentru 5 zile, pentru ca nu este posibil din punct de vedere fizic.

      Dar cand este vorba de locuri de munca de creatie, atunci este altceva. Adica un angajat care in mod normal ar mai avea si niste timpi morti, poate sa se zbata si sa termine proiectele mai repede daca stie ca va primi o zi libera suplimentara.

        (Citează)

    • Andrei G:
      @matters, daca ai angajati care fac suruburi, parca nu iti convine sa ii lasi sa lucreze 4 zile pe saptamana pe acelasi salariu si sa mai angajezi niste oameni suplimentari.
      Si nici nu poti sa ii ceri sa munceasca cu 20% mai repede ca sa faca in 4 zile productia planificata pentru 5 zile, pentru ca nu este posibil din punct de vedere fizic.

      Dar cand este vorba de locuri de munca de creatie, atunci este altceva. Adica un angajat care in mod normal ar mai avea si niste timpi morti, poate sa se zbata si sa termine proiectele mai repede daca stie ca va primi o zi libera suplimentara.

      Ai lucrat vreodată mai mult de împins tava?

      Costurile de schimbat oameni, angajat, hr, interviu, training, etc sunt enorme.

      Mai bine la dai o zi liberă decât să plece altundeva și să înveți un om nou.

        (Citează)

    • @Matthers: nu văd vreo problemă cu logica. Astfel de companii nu ar avea de ce să introducă săptămâna de 4 zile pe același salariu, dacă asta înseamnă că trebuie să angajeze oameni în plus ca să acopere turele.

      Sigur că angajații ar putea pleca la mai bine și asta ar putea forța compania să ofere 4 zile. Varianta asta presupune întâi că alte companii oferă 4 zile de muncă, ceea ce nu se va întâmpla totuși prea curând, și apoi presupune că fix acei oameni își pot găsi de munca la o companie care oferă 4 zile de muncă. Dacă tu știi doar să fabrici șuruburi și alte companii de șuruburi nu oferă 4 zile de muncă, nu prea ai ce face, nu?

      Prin urmare, indiferent de costurile de schimbat oameni despre care zici tu, realist vorbind astfel de business-uri vor fi ultimele care vor implementa săptămâna de 4 zile.

        (Citează)

  9. Am un coleg in Italia care zilele trecute si-a depus demisia si a accpetat o pozitie la alta banca care ofera de anul trecut 4 zile de lucru pe saptamana.
    Daca se da acceptul de la banca mama…si noi aici in Romania am putea incepe de maine sa lucram 4 zile pe saptamana

      (Citează)

  10. A venit la ING Hub, dar ei n-au scazut numarul de ore lucrare pe saptamana, ci ii lasa pe oameni sa lucreze 10 ore/zi timp de 4 zile. Asteptam cu drag saptamana de 2 zile cu 20 ore/zi :)

      (Citează)

    • Tinand cont ca la Raiffeisen si BRD se munceste in medie 10-12ore/zi 5-6 zile/saptamana, as zice ca la 10ore/zi si 4zile/saptamana deja este o realizare.

        (Citează)

    • S-a testat și asta în străinătate, săptămâna de 4 x 10 ore. Mie mi-ar plăcea varianta asta, la o adică, în loc de 5 x 8 ore.

        (Citează)

  11. nimeni nu lucreaza eficient ca sa nu zic “pe bune” 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana

      (Citează)

    • Depinde de domeniu. Femeia care vinde covrigi la Luca la Șincai cam lucrează mereu pe foc continuu, sunt mereu cozi la geam. Mai sunt și alte business-uri. McDonald’s are mereu clienți, la Cora la raft e mereu marfă de pus, la Starbucks e mereu coadă etc.

      Mama lucra într-o farmacie și în multe zile spune că n-a apucat să stea jos o secundă.

        (Citează)

  12. Tinand cont de toate automatizarile care se fac in ultima perioada, nu m-ar mira ca in cativa ani sa devina obligatorie saptamana de lucru de 4 zile. Cu siguranta nu se va incepe cu Romania, dar ma astept ca unele tari vestice sa faca acest lucru.

    Pentru guverne, reducerea saptamanii de lucru va deveni singura varianta pentru a se asigura ca numarul cetatenilor fara un loc de munca se pastreaza la un nivel sustenabil.

      (Citează)

    • Culmea este că ar crește munca în alte domenii. Dacă vinerea devine zi liberă, va crește numărul oamenilor din cafenele, restaurante și alte business-uri cu activitate plină în weekend. În funcție de cine generează mai mulți bani în economie, s-ar putea să fie chiar pe plus.

        (Citează)

  13. Lucrez in majoritatea proiectelor time&material, asa ca sunt fortat sa tin o evidenta destul de stricta a timpului lucrat. Pot sa spun ca, pentru mine personal, e foarte greu sa ating 8 ore efective de lucru (incluzand in astea si pauzele naturale de 5-10 minute pe ora).
    Ca sa scot 8 ore intr-o zi facturabil, fara sa rotunjesc in sus porceste, am nevoie cam de 10-11 ore petrecute “la birou”. Mai mult de atat nu rezist oricum, si daca fortez sunt “diminishing returns”, adica stau seara sa fac in 3 or ce as face a doua zi poate intr-o ora.
    Se pierde mult timp cu task switching, cu raspuns la un chat sau la un mail care nu sunt neaparat relevante pentru client, cu saritul dintr-o sedinta in alta, cu completat time sheet-uri si alte chestii administrative.
    Daca lucrezi de acasa mai pui si telefoane pesonale, curierii care suna la usa, pisica de hranit, copiii de dus/adus de la scoala, dusul gunoiului, facut rost de mancare de pranz, comentatul pe bloguri, picatul netului
    Deci din 8 ore pe zi produci efectiv 4-6 ore. Ceea ce e ok, nu suntem roboti

    Eu unul cred ca as prefera un program zilnic mai lejer (9-15) si eventual mai multe zile de concediu, decat bagat 10-12 ore pe zi 4 zile.

      (Citează)

    • Mi se pare normal ce spui. Nu văd vreo problemă în a lua câte o pauză din când în când, în special în domenii precum al tău. Mie îmi pare rău de oamenii de pe “liniile de producție” care chiar lucrează non-stop, deși au și ei niște pauze incluse, însă nu prea multe.

        (Citează)

  14. nwradu:
    Treburi din astea nu s-ar întâmpla oricum la firme mici, ci întâi în corporații și în anumite domenii de activitate. La supermarket nu poți lucra 4 zile din 5, nici la vulcanizare.

    Ba poti. Una e sa “lucreze angajatul 4 zile” si alta e “sa fie magazinul deschis 4 zile”. E ca si acum, ai unitati deschise 24/7 (spitale) cu personal care lucreaza in schimburi/ture

      (Citează)

  15. cand ai trei joburi nu mai stii cand e sambata, duminica, dimineata sau seara. stii doar ce zice agenda ca urmeaza in program. dar, daca tot e vorba de un singur job, as prefera sa lucrez 6 zile, cu mai putine ore pe zi.
    daca suntem optimisti, ajungem si la asta in curand: https://www.elefant.ro/4-ore-saptamana-de-lucru-evadeaza-de-la-rutina-9-17-si-alatura-te-noilor-oameni-bogati_123a19fb-70d9-41b5-af11-72e07113473e

      (Citează)

  16. Vine Basescu si spune: “Dragi romani, de saptamana viitoare veti lucra doar miercuri !” Bula se agita cu mana pe sus. “Nu va suparati Domn Presedinte, vom lucra in FIECARE MIERCURI ?”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus