►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 23 februarie 2023
Guvernul propune interzicerea închirierii locuințelor din clădirile cu risc seismic grad 1 »
Well, this is awkward. A fost o lună cu multe variații și destul de multe tranzacții și din partea mea. Culmea este, însă, că dacă scriam acest articol acum o săptămână aș fi putut raporta o creștere frumoasă față de luna anterioară. Bursele au scăzut însă din nou în zilele recente și au cam revenit la situația din ianuarie.
Situația mea din eToro este următoarea:
Cam ca luna trecută.
Am făcut însă diverse trade-uri. Practic fix în ziua când am publicat articolul de ianuarie, am cumpărat câteva acțiuni Tesla, care era la un dip. După 3 zile aveam +35% pe ele, după 8 zile +77%. Le-am vândut.
Am ieșit din Prosus cu un profit nesemnificativ. Am ieșit și din NVIDIA cu un ușor profit. În ambele cazuri s-a activat un stop loss setat de mine după ce ambele companii erau profitabile.
Per total, piața a scăzut din cauza unor companii de tehnologie. Google s-a făcut de râs lansând AI-ul Bard, iar acțiunile au scăzut în acea zi. Microsoft s-a făcut de râs apoi cu Bing cu AI, care după câteva zile de glorie a început să dea niște răspunsuri de zici că urma să devină Skynet, așa că le-au scăzut și lor acțiunile.
Iată evoluția Microsoft într-o săptămână, cu o scădere de 10%:
Asta a determinat din nou o neîncredere în acțiunile de tehnologie și deci o scădere generală. Citeam ieri că și piețele asiatice au scăzut, luându-se după Wall Street, care s-a luat după trendul de tehnologie.
Deținerile mele profitabile sunt în număr de 6: Pepsi, McDonald’s, Apple, Visa, Mastercard, Microsoft. Sunt pe un ușor profit și cu NASDAQ100. Acum o săptămână sau două eram pe profit cu un număr dublu.
Google este la un dip, așa că am mai cumpărat câteva acțiuni.
Am văzut creșteri frumoase pentru Draftkings (pariuri sportive, un domeniu nou pentru SUA) și câteva alte companii, dar încă sunt departe de maximul din 2021, când totul duduia.
Pe S&P 500 se vede scăderea din ultima săptâmână, la fel și pe NASDAQ100:
Bitcoin a mai urcat un pas. Înainte oscila pe la 23.000 de dolari, acum este la 24.000 de dolari. În rest nu s-a întâmplat nimic.
Mi s-a părut interesantă știrea despre banca Japoniei, care de obicei este conservatoare, dar pregătește acum un test cu un yen digital. Bine, asta nu are mare legătură cu criptomonedele, decât poate cu tehnologia lor. În practică, înseamnă aceeași monedă, dar nu mai este schimbată în varianta ei pe hârtie.
Aici au fost mai multe schimbări. Aveam niște bani care stăteau degeaba, bursele păreau a fi la un dip, așa că am mai mutat bani din cont în fonduri mutuale de investiții. Tot la ING momentan, că nu am făcut încă un cont la Erste.
Povestea a fost similară cu bursa. În primele zile deja îmi făceam planuri să-mi cumpăr Porsche, că erau toate pe plus, apoi au rămas doar jumătate pe plus.
Am investit pe eToro într-un soi de fond. De fapt este un SmartPortofolio, o colecție de acțiuni cu o tematică, colecție căreia cineva îi face management periodic (adică vinde și cumpără în funcție de piață). De obicei, Smart Portofolios nu sunt o idee bună pe eToro pentru că managementul lor se face anual sau la 6 luni, adică foarte lent față de cum evoluează piață.
Acum, însă, am investit niște bani într-unul numit InvestorAI-US. Este făcut de un partener de-al eToro numit Bridgeweave, include acțiuni de la vreo 12 companii și șmecheria este că managementul îl face un AI, nu un om.
OK, nu o inteligență artificială decât în sensul că a început acest termen să fie utilizat peste tot. Este un computer care analizează toți indicatorii financiari posibili și estimează cum va evolua o companie în viitor și ia decizii în funcție de asta. Bursa este 75% analiză matematică de indicatori și “the bigger picture” și 25% intuiție și noroc. Dacă mașinăria face mai bine ca un om ce 75% din treabă, shut up and take my money.
Ce m-a făcut să investesc este faptul că au “hrănit” AI-ul cu informații istorice din ultimii ani și l-au pus la treabă. În mod virtual, ar fi obținut profit în 2021 și 2022, iar în 2022 cel puțin foarte puțini traderi au obținut profit, iar piața a fost pe minus, S&P500 scăzând 15% sau 19% (am uitat).
De asemenea, acest SmartPortofolio are management la lună, un alt avantaj. Vom vedea ce iese pe termen lung.
Am cam spus deja ceea ce voiam să spun în acest articol. Pe aici în jurul meu construcțiile par blocate.
În restul Bucureștiului, însă, par să duduie. Citeam că luna viitoare începe construcția celor mai înalte blocuri rezidențiale din București, 33 de etaje. Ghiciți cine? Tot One. Vor fi două turnuri de 33 de etaje, două turnuri de 23 de etaje și unul de 16 etaje, plus spații comerciale și de birouri, plus penthouse-uri.
Totul se va termina în 2027. Construcția se face pe Trafic Greu, bd Progresului, o zonă unde s-a demolat constant din halele și depozitele din zonă și încep să apară clădiri rezidențiale și de birouri. Metroul de la Răzoare este foarte aproape, la fel și zona AFI Palace.
Noul Asmita, acum mai spre centru. Și mai sunt multe alte ansambluri rezidențiale în construcție, uitați-vă pe la Fabrica de Glucoză și în alte zone. Sunt curios cine le va cumpăra. Micșorarea pragului de TVA pune opreliște multor planuri. Este foarte posibil însă ca aceste apartamente să fie cumpărate doar de investitori, câte 15-20 deodată, fără alte planuri decât să aștepte 5-10 ani ca prețurile să crească. Dacă ai suficienți bani și nu știi în ce să-i mai investești, imobiliarele sunt un posibil coș.
« Știrile zilei despre tehnologie – 23 februarie 2023
Guvernul propune interzicerea închirierii locuințelor din clădirile cu risc seismic grad 1 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
23/02/2023 la 10:55 AM
E clar, ANAF trebuie sa isi faca un mic sediu direct la tine pe canapea :)))
Spor si la mai mare.
Gaelex(Citează)
23/02/2023 la 11:58 AM
Apropo de imobiliare, Sile Broscoi, Ştoacă şi Macula au intrat in biznis. Recomand.
Blackskull(Citează)
23/02/2023 la 2:29 PM
One Cotroceni Towers pe soseaua Progresului? De ce Cotroceni? Pentru ca se vede de la ultimul etaj? :) Puteau sa-i spuna si One Nordului ca banuiesc ca se vede si soseaua Nordului de acolo de sus.
Nu-i cea mai frumoasa zona acolo, pot sa construiasca la ce inaltime vor, o sa se vada bine din Rahova.
Iulian(Citează)
23/02/2023 la 2:58 PM
Ultima fraza era replica preferata a naivilor după revoluție. Când vedeau ca își pun buticarii gratii la magazine, ziceau ca “e ca sa se obișnuiască mai repede cu pușcăria”. Au trecut mai bine de 30 de ani si buticarii nu numai ca nu au văzut o pușcărie, dar acum au malluri, centre comerciale sau cartiere de case si blocuri.
Dr Love(Citează)
23/02/2023 la 4:22 PM
@dr love – ori tu n-ai inteles ce-a vrut iulian sa zica, ori eu. din 2, una.
GabrielG(Citează)
06/03/2023 la 1:22 PM
Asa ma entuziasmez si eu cand vad cate un complex d-asta, zic ia uite ce blana e ca zona ia sa ma uit si cand il caut pe harta incep sa cred ca face referire la o zona din alt oras ca e la mama naibii fata de “nume”.
Pault(Citează)
23/02/2023 la 5:44 PM
La Tesla cred ca merita cumparate actiuni daca vrei sa le tii 5 ani si sa faci profit din revanzarea lor, dar nu din dividende anuale; dar in acelasi timp sunt cam volatile pt o investitie pe termen lung.
Totusi, daca te uiti la rezultatele lor financiare, profitul pe actiune este mic: 4 USD/actiune, iar acum se coteaza cu 200 USD/actiune. Adica o evaluare a companiei de 50X profitul net, sau un randament al actiunii de 2% la pretul de acum al actiunilor (nu ca ar distribui dividende prea curand). Ai zice ca nu merita sa cumperi, dar la o crestere anuala de 50% a volumelor de vanzari, poate fi o investitie interesanta.
Eu am ezitat in ianuarie sa cumpar ceva actiuni la ei cand erau in jur de 110-120 USD/actiune; m-am lacomit, am crezut ca vor mai scadea pe la 80-90 inainte sa publice rezultatele anuale, dar in 13 ianuarie au scazut preturile masinilor si pretul actiunilor a crescut brusc. Ai marcat bine profitul acela in mai putin de o luna. Nu ai mai cumparat apoi la loc nimic? Crezi ca se vor opri aici cu cresterea? :) Fara sa fiu vreun oracol, eu cred ca vor creste iar in perioada de dupa 1 martie, cand au investor day si vor anunta chestii noi (mai mult marketing si planuri/intentii decat ceva palpabil pe termen scurt as zice, dar cu impact in pretul actiunilor pe piata).
Cosmin(Citează)