un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Următorul Apple Pencil ar putea prelua culoarea de pe orice obiect fizic

2 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Îmi place ideea din noul patent Apple pentru a treia generație de stylus Pencil pentru iPads.

Pe scurt, Apple încearcă să transforme Pencil într-un color picker real, un instrument care îți aduce în programul de grafică preferat culoarea pe care pui vârful stylusului.

Interesant este însă că nu e vorba doar de culori de pe ecran, ca până acum. Pencil 3 ar putea prelua orice culoare din jur, culoarea oricărui obiect pe care îl atingi în lumea reală cu stylusul.

Să zicem că desenezi un hanorac pentru un merch store și vrei să-i dai exact culoarea vinului pe care îl bei sau a puloverului pe care îl porți. Ești designer de interior, faci o bucătărie și vrei să dai fonturilor exact culoarea lemnului pe care l-a ales clientul din vreo 20 de mostre pe care le are în față. Sau poate că vezi o culoare beton pe un obiect din jurul tău și vrei să-i afli codul digital.

Cu viitorul Apple Pencil, s-ar putea să fie suficient să atingi puloverul sau lemnul sau orice alt obiect cu vârful stylusului și gata, culoarea acelui obiect real este noua culoare activă din programul tău de grafică. Unii spun că Pencil gen 3 ar putea prelua inclusiv texturi, deși eu nu înțeleg exact cum ar face asta.

Pe lung, patentul înregistrat de Apple vorbește despre un senzor de lumină în vârful stylusului. De fapt sunt două elemente acolo, unul generează lumină pentru a ilumina cu o nuanță bine calibrată materialul de sub vârful stylusului, iar al doilea element percepe culoarea acestuia.

Al doilea element este practic un senzor foto, dar întrucât vorbim de capturi foarte mici, probabil de un milimetru pătrat, nu are complexitatea unui senzor foto de milioane de pixeli gândit pentru scene complexe. Este mai apropiat de un senzor cu doar un pixel de captură, suficient pentru a “vedea” nuanța pe care s-a pus vârful.

Cum ar putea prelua și texturi, așa cum zice articolul sursă? Nu știu. Texturile sunt de două feluri: cele pe care le simți la mână, chiar și cu ochii închiși (blugi, lemn, piatră etc) și cele pe care le vezi, adică “patterns”, modele. Bănuiesc că la al doilea tip se referă lumea aici.

Problema este că o textură este ceva mai amplu. Un material precum cel de blugi este simplu, un fir alb și două fire albastre, țesute din trei în trei. Are vreo 2 mm, apoi se repetă. O textură de lemn natur sau de marmură este însă ceva mult mai întins ca suprafață.

Cum surprinzi asta cu un senzor simplu? Poate că nu o faci. Poate că surprinzi doar texturi foarte simple și repetitive. Poate că tragi cu stylusul rapid peste textură și o scanează ca un scanner clasic, doar că foarte îngust. Vom vedea.

 

Acum, doar pentru că există un patent în acest sens, nu înseamnă automat că va fi și folosit la un viitor produs. Companiile înregistrează ca patente toate ideile pe care le au, din motive legale, dar dacă le și implementează până la urmă într-un produs vândut în magazine depinde de alți factori precum:

  • Costul unui produs versus cât ar fi dispuși clienții să plătească pentru respectiva funcție.
  • Cât de bine funcționează prototipurile, că uneori socoteala de pe hârtia de proiectare nu se potrivește cu cea din realitate.
  • Studii de piață, marketing și vocea clientului, care îți spune dacă este și cazul să lansezi așa ceva.

Ceva îmi spune însă că un stylus care preia și culoarea de pe orice obiect din jur are șanse mai mari să fie produs. Apple și-a poziționat des iPad-urile ca fiind unelte pentru creatori de toate tipurile, în special graficieni. Știți reclamele cu creatori de modă care desenează câte un palton chic pe un iPad Pro în timp ce beau ceva la Starbucks și zâmbesc larg oricui.

asus s5507

    10 comentarii

  1. eu am impresia ca renunt sa mai citesc stiri de la tine. esti prea politizat

      (Citează)

  2. PartidulSpecialiiRomania

    02/01/2023 la 3:05 PM

    Da’ acum ce-a făcut boss? Ce treabă are patentu’ cu politichia?

      (Citează)

  3. Foarte mișto.

    Din ce am citit, Apple o să aibă o contribuție majoră anul acesta în AI și se vorbește de 1977 atunci când a fost lansat Apple II. Adică something big.

    Procesoarele M1/M2 au 21% AI (zice sursa) care este blocat momentan de către Apple.

      (Citează)

    • Dar ce vor sa faca cu AI-ul ala blocat? Si e acelasi pe m1 si pe m2? daca sunt blocate ambele la 21% inseamna ca de fapt pe m2 e mai mult ai liber pentru ca sunt procesoare mai puternice? cand ai-ul va ‘lucra full’, bateria se va termina mai repede? si daca da, in acel moment apple va scoate un alt device cu baterie mai mare si prin asta isi va creste profitul?

        (Citează)

    • Ce inseamna 21% AI? Asta e o tampenie de marketing care nu inseamna nimic in realitate, nu exista AI lichid sa torni in pahar 21 de ml.

        (Citează)

  4. Idee proastă asta cu mimetismul. În loc să fie contrastant, îți dai seama cît ai de căutat scula aia cînd o pui neglijent pe alături?

      (Citează)

  5. Si oricum vor face o magarie care sa strice toata experienta de utilizare a pen-ului, cum au facut la tabletele de anul asta.

      (Citează)

  6. Foarte SF și puțin scary.

      (Citează)

  7. Pentru textura “pe care o simti la mana” mi se pare teoretic cel mai simplu, pentru ca poate prelua diferenta de inaltime de exemplu la fibre, etc. Fie prin atingere (si simte cat se misca pe verticala), fie mai degraba prin distanta pana la cei doi senzori foto. Nu asa vedem in profunzime si noi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus