►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 27 ianuarie 2023
A fost cel mai slab an pentru vânzări de telefoane din 2013 încoace, dar clasamentul este neschimbat »
Smart Home s-a dus spre dispozitive uzuale, dar acum conectate la rețea și interconectate prin scenarii. Și totuși, mie mi-ar plăcea să văd dispozitive total noi în acest domeniu. Iată un articol ediția de iarnă cu trei dispozitive de acest tip. Poate le și face cineva pe scară largă, caz în care aștept 10% din profitul obținut, cum se face.
Știți ce este mai bun decât să te bagi în patul tău moale la finalul unei zile obositoare și să-ți întinzi corpul înaintea unui somn bun? Să te întinzi într-un pat încălzit.
Mă refer la saltele încălzite. Este foarte plăcut să te bagi într-un pat călduț. Știu că există toppere încălzite, dar nu vreau asta. Majoritatea au aceleași probleme ca și husele încălzite pentru scaunele auto, adică se distrug rapid. Mișcările tale rup în timp firele de încălzire din respectiva husă de saltea și oricum parcă nu sunt ce trebuie.
Nu, eu mă refer la un sistem de încălzire integrat în saltea, fiind astfel mult mai rezistent în timp. Și poate fi și smart, de exemplu să se încălzească la o anumită oră seara sau în funcție de temperatura ambientală a camerei sau doar pe jumătate din pat. Mi-ar plăcea așa ceva.
O problemă pe care o am eu iarna este că dormim cu ferestrele închise, iar mie îmi place aerul curat. Dorm mult mai bine cu fereastra deschisă. De altfel, dacă am ocazia voi dormi cu fereastra deschisă inclusiv iarna, deși de obicei nu am ocazia.
Uneori mă trezesc noaptea ca să merg la baie și, pentru acel minut, deschid fereastra și o închid la loc la întoarcere. Diferența de calitate a aerului este sesizabilă.
Așa că ideea mea este de un soi de dispozitiv care deschide automat fereastra din când în când. Să zicem că-l programezi să facă asta câte 10 minute la fiecare 2-3 ore. Nici nu ar fi greu de făcut, este vorba de fapt de un braț precum amortizoarele de ușa, braț motorizat care din când în când trage de o fereastră batantă sau o închide la loc. Este de fapt banal de simplu și există astfel de soluții în lume, dar nu sunt foarte populare și accesibile.
Pentru cei care-și construiesc o casă înțeleg că există alte sisteme și mai bine gândite pentru aport de aer proaspăt. La modul cel mai simplu, sunt un soi de gaură de hotă dată în perete (sau prin tavan, centralizate de fapt în podul casei), cu supape și ventilator cu dublu sens, ba chiar inclusiv cu un sistem care preia căldură din mediul ambiental și o transferă aerului rece pe care-l bagă din afară în casă. Per total, acestea asigură exact ce vreau eu, adică oxigenarea și împrospătarea aerului din casă de-a lungul zilei și nopții. Eu aș pune cu siguranță așa ceva la casă.
Mă uitam că cineva vinde prin eMAG branțuri încălzite pentru pantofi. Sistemul este greoi, se încarcă prin USB în casă, apoi te încalți și pleci cu talpa pantofilor caldă. Nu le poți încălzi și pe drum, că sunt legate între ele, deci mi se pare că se vor răci rapid. Dar na, când ieși afară, ai picioarele calde.
Ce aș vreau eu ar fi un încălzitor de haine. Știți cum sunt dulapurile acelea mici care igienizează haine? Ceva asemănător, dar pentru încălzirea lor. Să-ți pui acolo, cu 10 minute înainte de plecare, tot ce vei purta.
Știți ce bine este să tragi pe tine șosete încălzite? Sau o pijama călduță? Sau o bluză de corp călduță? Oh yes. Mi s-a făcut dor să încălzesc haine în timp ce scriu asta.
Anyway, asta aș vrea.
« Știrile zilei despre tehnologie – 27 ianuarie 2023
A fost cel mai slab an pentru vânzări de telefoane din 2013 încoace, dar clasamentul este neschimbat »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
27/01/2023 la 11:55 AM
Pune un cuier deasupra calorifeului de pe hol.
Intamplarea face ca asa am acasa si am haina calda in perioada asta.
Jules(Citează)
27/01/2023 la 11:57 AM
Mda, uneori salteaua rece e o mare problemă, dar de cele mai multe ori reușesc să mă încălzesc repede chiar și așa. Știu că unii nu o duc la fel de bine și le-ar prinde bine salteaua încălzită. Chiar și eu am probleme când sunt super obosit și nu reușesc să mă încălzesc, dar rezolv cu niște șosete sau încălzind extremitățile cu apă caldă. Hainele se pot încălzi ușor dacă le pui pe calorifer înainte de a le purta (cel puțin unele pot fi încălzite așa). Trebuie doar să-ți aduci aminte să le pui acolo.
În schimb mi-ar place enorm un sistem automat de deschidere a geamurilor așa cum ai spus tu: 10 minute la 2-3 ore. De multe ori am realizat că aerul din casă e stătut și deschid geamurile prin casă timp chiar și la frig extrem, iar diferența e foarte mare. Cred că e mai ușor de făcut un sistem automat de ventilație.
Mihai(Citează)
27/01/2023 la 11:58 AM
pt aer inchis in casa, iti recomand purificator de aer
face diferenta intr-o casa cu geamuri inchise noaptea
teo(Citează)
28/01/2023 la 9:14 AM
Iti da si oxigen?
Dr Love(Citează)
27/01/2023 la 12:03 PM
O gura de ventilatie in perete, la un capat o clapeta antiretur si inauntru ventilator cuplat la o priza smart cu programare sa porneasca la x ore pt y minute.
Mihai(Citează)
27/01/2023 la 12:07 PM
Acum 3 ani am vazut pe YT un material facut de Marius Soflete despre sisteme de ventialtie descentralizare. practic dai o gaura in perete, cam ca atunci cand vrei sa scoti o hota afara si in acea gaura este un ventilator si un recuperator de caldura. Aerul din insterior este evacuat, caldura este captata de recuperatorul de caldura, apoi ventilatorul inverseaza sensul de rotatie si baga aer de afara in casa, iar aerul mai rece de afara , trecand prin recuperatorul de caldura (incalzit de aerul din casa), se va incalzi si asa ai aer proaspat in incaperea respectiva. Zgomotul este redus.
Cata Lin(Citează)
27/01/2023 la 12:32 PM
Subscriu.
In plus ai avantajul ca aerul intra filtrat in casa.
George(Citează)
27/01/2023 la 12:18 PM
Exista paturi/cearșafuri încălzite super subțiri, folosesc una de 5 ani fara probleme dar i-am dat-o lu tata.
Sincer nu știu de ce aveți problemele astea cu patul rece, eu am 25 grade constant de la RADET. Dorm in pantaloni scurți.
Tano(Citează)
27/01/2023 la 1:56 PM
Pat înalt (55-60 cm) și temperatura ambientală la 24 grade și dorm și dezvelit.
Degeaba are (să zicem) 28 grade în casă dacă doarme pe tatami…
La aia cu ventilația e cam îndeajuns să ai o ventilație bună la baie și face ”curent” cu gaura necesară pentru gaze.
Marinel(Citează)
27/01/2023 la 2:38 PM
@Tano, sunt foarte invidios pe voi care aveti caldura suficienta de la Radet (CMTEB). La mine in zilele bune am in jur de 22 de grade.
Andrei G(Citează)
27/01/2023 la 3:34 PM
COnfirm si eu temperaturi de peste 25 de grade, daca pornesc toate caloriferele la maxim. Blocul e recent renovat si platim la pausal.
Alin(Citează)
28/01/2023 la 9:17 AM
Eu am caloriferele date la maximum si ma trezesc de cateva ori pe noapte ca sa bag lemne in semineu. Dorm gol pe o blana de urs.
Dr Love(Citează)
27/01/2023 la 12:25 PM
Pentru partea cu aerul proaspăt, eu am montat câte un ventilator cu recuperare de căldură în fiecare cameră din apartament și de atunci n-a fost nevoie să mai deschid geamul, iar aerul e tot timpul fresh. Costă destul de mult, într-adevăr, dar merită. Eu am ales Prana, dar sunt mai mulți producători pe piață.
Alin(Citează)
27/01/2023 la 1:10 PM
Ești mulțumit de ele? Ma tot uitam la ele, dar ma temeam sa nu fie efectul placebo. De cât timp le ai?
Andrei Serbanescu(Citează)
27/01/2023 la 1:39 PM
Si eu sunt interesat
Ciprian(Citează)
27/01/2023 la 2:08 PM
Foarte tare chestia asta, imi doresc sa fi stiut de solutiile astea inainte sa fie blocul reabilitat.
Desi daca stau sa ma gandesc, poate ca n-ar fi cel mai bun lucru pentru structura blocului ca fiecare apartament sa dea o gaura de 120/150mm per fiecare camera.
Pentru case pare ce trebuie.
Pyro(Citează)
29/01/2023 la 9:49 AM
Sunt foarte mulțumit, le am deja de 2 ani și ceva. Aer proaspăt tot timpul, nu mai sunt variații de temperatură în casă aproape deloc. Bonus point: dacă sunt probleme cu umiditatea excesivă/mucegai, ajută la dispariția lor (testat de prieteni de-ai mei).
Alin(Citează)
27/01/2023 la 2:05 PM
Pentru aerisire nu e nevoie de nici un sistem smart.
Aici in Olanda, unde umiditatea este mare, ferestrele au pur si simplu o grila de ventilatie in partea de sus. Curentul de aer este suficient de slab incat sa nu se planga nici macar romanii ca ii trage “curentul”, iar pentru ca stau deschise tot timpul, sunt eficace in a asigura schimbul de aer. Pierderea de caldura e minima, stiu asta pt ca caloriferele stau inchise in dormitoare fara sa scada temperatura.
Sunt si ajustabile daca chiar e nevoie.
Celelalte idei nu le comentez, mi se pare ridicole :-)) si tind sa cred ca nici un producator serios nu le-ar produce tocmai pentru ca cererea ar fi infima. I mean come on, incalzitor de haine, really?
Din aceeasi categorie pot sa sugerez un incalzitor de sapun, sa nu fie sapunul prea rece cand il iei in mana.
Marean(Citează)
27/01/2023 la 2:36 PM
Eu ma gandesc ca nu prea ai nevoie de o saltea incalzita decat atunci cand temperatura din dormitor este destul de mica si te bagi in pat ca sa te incalzesti. In schimb mi-ar placea un sistem care sa ventileze mai bine salteaua pe timpul verii.
Ciorapii si ghetele poate ar fi utile sa fie caldute iarna, cand iesi afara. Dar asta se rezolva daca le pui 5/10 minute pe calorifer. Mi se pare ca un dispozitiv special ar ocupa prea mult spatiu intr-un apartament.
Andrei G(Citează)
27/01/2023 la 3:52 PM
Am descoperit si eu acum ceva vreme o companie care face huse si saltele incalzite, cu functii de monitorizare a somnului, si care se pot integra cu Home Assistant. Se numeste Eight Sleep.
Din pacate saltelele nu sunt disponibile in UE, doar husele, iar preturile sunt foarte mari si nu cred ca se justifica (€2150 – €3045).
Tot la capitolul chestii scumpe, foarte interesante si care probabil nu se gasesc in UE sunt produsele smart de la Moen: valva smart pentru apa, Flo, care detecteaza scurgeri si se inchide automat ca sa previna inundatii. Dusul smart cu care poti controla exact temperatura apei si durata dusului si robineul de bucatarie cu functii similare.
Pentru ferestre am vazut ca Velux are gama Integra dar sunt doar pentru acoperis.
etk(Citează)
27/01/2023 la 4:29 PM
Eu nu inteleg cum cautati voi de dati numai de produse nejustificat de scumpe.
Am valva smart pentru apa instalata de mai bine de 3 ani, ~20 de euro pe aliexpress, merge brici, imi opreste apa de la robinetul principal cand orice senzor de inundatie din casa se declanseaza. Si nici nu e din aia la care e nevoie sa tai teava, ea misca doar bratul robinetului, deci se poate folosi si la gaz in caz ca nu aveti deja electrovalva.
poftim
https://aliexpress.com/item/10000055519067.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.131.250579d2OFaHM9&gatewayAdapt=glo2nld
Marean(Citează)
27/01/2023 la 7:51 PM
Cum adica dus smart? Cand vrei sa dai apa la 47 de grade strigi dupa Alexa? Sau scoti mana uda din dus si o pui pe telefon?
Exista baterii cu termostat, am vazut si cu display de temperatura, dar la dracu, trebuie sa setezi temperatura invartind sau apasand pe ele.
Sau vrei pentru RADET, sa lasi apa pornita si sa te anunte telefonul cand a venit calda?
Sorin(Citează)
27/01/2023 la 7:29 PM
Hey Google! Set the heat to 24 degrees. E mai ieftin așa.
Ion(Citează)
28/01/2023 la 1:55 AM
De acord Marean insa eu cautam ceva care sa citeasca consumul de apa si din pacate nu sunt foarte multe variante non-diy. Momentan vreau sa folosesc un ESP32-CAM (pana in €15 cu tot cu led-uri).
Din ce imi dau eu seama dusul ala lasa apa sa curga si o regleaza la temperatura dorita dupa care te anunta. Pe langa pret insa mi se pare absurd ca are nevoie de cloud ca sa fie smart deci nu mi-as instala asa ceva nici daca era gratis.
etk(Citează)
29/01/2023 la 12:08 AM
Cand eram tanar voiam sa fac un electrolizor si sa-l pun pe pervazul geamului, cu un tub care sa bage oxigen in casa.
Uneori e prea mult, prea ca la țară.
Cauta si tu pe emag asa: ”Pachet Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura ”. Gasesti si cu control wifi, pe smartfone pe ce vrei tu, nu e nevoie sa deschizi geamul. Doar sa dai o gaura ca de hota – glumesc, chemi pe cineva sa iti instaleze sistemul. Si nu mai e nevoie sa deschizi fereastra deloc. Are si filtru.
Catalinx(Citează)
30/01/2023 la 3:21 PM
are Buhnici tot ce vreti voi – sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si filtre de aer, ca sa nu mai deschida geamurile, incalzire in pardoseala, racire in pereti, dus smart, nu stiu daca si saltea cu
vibratiiincalzire, probabil minora din dotare se ocupa de asta.iar pentru cine vrea caldura la purtator, exista branturi incalzite chimic, nu electric, de multi ani, si sosete Alpen incalzite – dar sunt fantastic de scumpe, si – evident, pentru toti iubitorii de astronomie (care sunt smart ei insisi, nu le mai trebuie control pe tel), https://vestaincalzita.ro/ plus manusi incalzite, daca chiar vreti. Alpenheat are multe chestii interesante, dar preturile sunt pe masura.
ce mai voiati?
LE uitam de asta: https://altex.ro/saltea-electrica-beurer-ts15-60w-comutator-detasabil-alb-verde/cpd/RADTS15/
WhiteLion(Citează)
01/02/2023 la 11:49 AM
Exista unitati mici de ventilatie, care iti vor asigura aerul proaspat intr-o camera sau intreb apartamentul.Nu e neaparat nevoie de sisteme complexe centralizate. Exemplu: https://ventilatie-recuperare.ro/produs/unitate-sevi160-de-ventilatie-cu-recuperare-de-caldura/
Recomandat sa discuti cu un specialist pentru alegerea solutiei, e putin mai complicat ca la aer conditionat(baga de 12000 sa fie).
Andrei(Citează)