un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Scumpiri noi în anul nou (crește inclusiv TVA-ul pentru băuturile cu zahăr adăugat)

2 Jan 2023  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Hotnews are un articol cu toate măsurile fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și care ne afectează banii din buzunar, ca să vorbesc ca la știri. Scumpiri peste tot, desigur.

Din ce văd pe acolo, impact vor avea următoarele:

TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru servicii de restaurant și cazare. Adică cresc prețurile din meniuri în toate localurile.

TVA-ul pentru băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr crește de la 9% la 19%. Adică se scumpesc sucurile, în principal. Asta nu pot să zic că regret. Scumpirea sucurilor cu zahăr este o metodă de a micșora consumul lor, iar asta reduce indirect obezitatea și alte probleme.

Îmi plac sucurile, beau din când în când câte o doză, dar asta nu înseamnă că nu putem încuraja consumul de apă sau de băuturi cu mai puțin zahăr.

Plafonul de 5% TVA pentru achiziția de apartamente scade de la 700.000 lei la 600.000 lei. Dacă țin bine minte, la început de 2022 s-a ridicat pragul de la 450.000 la 700.000 lei, dar apoi Guvernul a rămas fără bani (nu mă așteptam, par toți oameni competenți și economi).

Pragurile de mai sus includ TVA. Ca să vorbim fără TVA, dacă vei cumpăra acum un apartament de 571.000 lei, se va adăuga și TVA legal de 29.000 lei și vei cumpăra cu aproximativ 599.500 lei. Dacă vei cumpăra un apartament de 572.000 lei fără TVA, cu TVA de 5% se va trece de pragul de 600.000, deci se va aplica TVA de 19% și vei plăti în total 679.000 lei.

Ah, și se poate beneficia o singură dată de TVA de 5%. Dacă ai cumpărat deja până acum un apartament cu TVA 5%, nu mai poți beneficia încă o dată de această facilitate, ci treci la 19% indiferent de valoare.

Carburantul s-a scumpit. Cred că este vorba de vreo 38 de bani la benzină. Pe de o parte s-a înlăturat acea subvenție de 50 de bani, dar au și scăzut niște accize, de unde s-a ajuns la 38 de bani în plus peste noapte.

O treabă interesantă pentru horeca și care mi-a scăpat la articolul despre posibilitatea de a lăsa bacșișul cu card este că din 2023 se impozitează de fapt cu 10% orice bacșiș, indiferent de cum este lăsat, cash sau card. Altfel spus, patronii de restaurante ar trebui începând de acum să adune și să fiscalizeze bacșișul încasat de personal, ca să-și ia statul 10% din acea sumă.

Acum probabil că veți spune “yeah right, nu o să facă nimeni asta, nu va declara nimeni bacșișul primit cash”. Ceea ce probabil este adevărat, dar este și o practică riscantă. La un control, dacă ești găsit cu bani mai mulți în casă decât cea din bonurile emise, iei amendă.

Personalul nu pune banii în casă, ci într-un borcan de tips? Tot nu cred că va rezista unui control, iar industria horeca respectă regulile doar pentru că se teme de controale, că altfel te-ar mânca lupii prin restaurante și hoteluri.

Impozitul pe dividende se majorează în 2023 de la 5% la 8%, atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Not my problem.

Impozitul pe veniturile din chirii va fi de 10% din suma din contract. Până acum se calcula într-un mod diferit și ieșea vreo 6% de plătit.

Sunt și vești bune pe acolo. Punctul de pensie crește cu 12,5%, iar cei cu pensie mai mică de 3.000 de lei vor primi suplimentar un ajutor de maxim 1.000 de lei, în două tranșe. Salariul minim brut crește la 3.000 lei. IT-iștii sunt scutiți în continuare de impozitul pe venit, iar de acum prevederea se aplică și celor bugetari, deci salarii mai mare pentru IT dacă lucrezi la stat.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Cand atatea tari europene reduc sau elimina TVA-ul in diferite sectoare alimentare si non-alimentare- ca masuri de atenuare a costului marit al traiului, luminatii nostri guvernanti il maresc.
    Ca de obicei, in contratimp. Astia nu sunt in stare nici macar sa copieze.

      (Citează)

    • Păi nu le mai ajunge nici lor, a crescut numărul de parlahoți (deși numărul românilor a scăzut), de funcționari, pretențiile, șpăgile, prețul excursiilor ”în schimb de experiență”…

        (Citează)

  2. Intotdeauna am spus ca, in Romania, principala sursa de instabilitate economica si de inflatie, de degradare a calitatii vietii in general, e guvernul.

      (Citează)

  3. “Scumpirea sucurilor cu zahăr este o metodă de a micșora consumul lor, iar asta reduce indirect obezitatea și alte probleme.” == mi se pare o naivitate sa crezi asa ceva. Lasand la o parte experientele altor state, unde consumul nu a scazut deloc, iti dau si exemplul meu: beau zilnic cel putin 2 litri pe pepsi – eu beau pepsi max (fara zahar) dar si asta se va scumpi, sunt absolut sigur. Crezi ca o sa ma opresc pentru ca va costa 50 de bani sau 1 leu in plus?

    Tu renunti la un produs care-ti place, doar pentru ca se scumpeste cu 1 leu, sau cu 3 lei, sau cu 5? la cate ai renuntat pana acum?

    Nu inteleg cum poate cineva pleca pe fente din astea politicianiste, sub care sunt deghizate taxele: “punem taxe sa fie lumea mai sanatoasa”.

      (Citează)

    • Cred ca logica a fost doar sa nu beneficieze de o reducere a tva cum a fost pana acum. Eu zic ca ar mai rezolva daca ar mari si mai mult pretul prin accize, precum tigarile. That would be fun :).

        (Citează)

    • Kopa_Kopan: Tu renunti la un produs care-ti place, doar pentru ca se scumpeste cu 1 leu, sau cu 3 lei, sau cu 5? la cate ai renuntat pana acum?

      daca iit permiti diferenta aia.. se presupune ca iti permiti si educatia pentru a alege informat (desi.. )
      in schimb.. sunt destui pentru care acel leu in plus, multiplicat x zile intr-o luna sa fie o problema.
      si de cele mai multe ori.. tot ei sunt si cei care nu isi “permit” informatia necesara pentru a alege real.

      deci as zice ca nu e 100% fenta sau ca macar e o fenta utila

        (Citează)

    • La tigari se mareste constant acciza, dar asta nu duce la scaderea consumului. Masurile acestea cu taxele la bauturile cu adaos de zahar au ca scop cresterea veniturilor colectate la bugetul de stat, in niciun caz reducerea consumului.

        (Citează)

  4. La multi ani romane!

      (Citează)

  5. Sa nu uitam cresterea salariului minim. Multi angajati din horeca sunt la salariu minim + bacsis, deci cheltuielilie salariale ale industriei cresc cu 10-15%
    Ne putem astepta la o crestere a preturilor cu 20-25%, sa fie acolo.
    Fata de 2019 vor ajunge toti la preturi 2x sau mai mult
    Cati dintre voi v-ati dublat venitul in perioada asta?

      (Citează)

    • Cred ca trebuie sa ne asteptam la foarte multe falimente in Horeca. Cel putin in ultimele doua luni eu nu am mai vazut restaurante unde sa nu gasesti locuri libere si, crescand si mai mult preturile, este clar ca numarul de clienti va scadea si mai mult.

      Presimt ca iar o sa-i vedem cum se plang la televizor si pe bloguri pe toti patronii care explicau asta vara cum este normal sa creasca toate preturile ca ei sa-si recupereze cei doi ani de pandemie. Diferenta este ca acum vor plange ca trebuie si ei ajutati sa supravietuiasca.

        (Citează)

  6. Radu, ești in eroare la tva-ul la imobiliare. Plafoanele nu conțin TVA, tva-ul se aplica peste 600.000.

    Și s-ar putea sa fii în eroare și la a doua locuință. Interpretarea actuala e ca ai tva de 19% la a doua locuință achiziționata începând din 2023, fiindcă recent s-a înființat un registru unde se trec de către notari achizițiile, tocmai pentru a facilita urmărirea numărului de imobile. Se așteaptă normele.

      (Citează)

  7. Din cate stiu, casa se face la inceputul programului si la sfarsitul acestuia, iar in caz de control se verifica si asta fata de bonuri si/sau facturi fiscale emise. Iar banii in plus pe casa sunt adusi de acasa, ca sa fie rest sa dea oamenilor care nu au marunt sa plateasca exact ce au mancat si baut. Nu sunt nicidecum bacsis, Doamne fereste sa se incalce legea in HORECA.

    Nu toti IT-istii beneficiaza de acea scutire de impozit pe venit, doar anumite coduri de ocupatii din nomenclator au parte de venituri suplimentare. Trebuie multumit Ministerului Finantelor pentru aceasta noua discriminare, ei s-au opus, cu argumentul ca erau prea multi IT-isti care nu mai plateau impozit.

      (Citează)

  8. Nu are nicio noimă plafonul de 600.000 cu tva inclus.
    Care e cota pe care o aplici pentru a determina daca te incadrezi in plafon?
    Plafonul trebuie sa fie fara tva.

      (Citează)

    • Pai nu are, de asta nici nu e asa. Or fi prosti cei de la guvern / MF, dar nu e cum viseaza Radu. Dupa aia iar se supara cand ii zice lumea ca e superficial.

      Plafonul de 5% e pana in 600.000 lei fara TVA. De exemplu un apartament care costa 599.999 lei fara TVA, va avea pretul final de 629.998,95 lei. Iar un apartament care costa 600.001 lei fara TVA va avea pretul final de 714.001,19 lei.

      Si superficialitatea articolului nu se opreste aici, daca ai cumparat pana la 1 ianuarie 2023 o locuinta cu TVA 5%, poti sa mai cumperi una.

        (Citează)

    • alex:
      Pai nu are, de asta nici nu e asa. Or fi prosti cei de la guvern / MF, dar nu e cum viseaza Radu. Dupa aia iar se supara cand ii zice lumea ca e superficial.

      Plafonul de 5% e pana in 600.000 lei fara TVA. De exemplu un apartament care costa 599.999 lei fara TVA, va avea pretul final de 629.998,95 lei. Iar un apartament care costa 600.001 lei fara TVA va avea pretul final de 714.001,19 lei.

      Si superficialitatea articolului nu se opreste aici, daca ai cumparat pana la 1 ianuarie 2023 o locuinta cu TVA 5%, poti sa mai cumperi una.

      Ce ma uimește pe mine e faptul ca nu corectează.

        (Citează)

  9. Din cate inteleg eu, acest articol este un rezumat al unui articol publicat de Hotnews ? Di daca da la ce ajuta, nu era mai valabil oare un link catre articolul initial ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus