►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
N-am scos-o eu, a scos-o stomatologul la capătul a două ore de tratament de canal și stat cu gura larg deschisă sub microscop și apoi sub daltă. Acum am fața ușor umflată, ca un hamster care și-a băgat mâncare de rezervă doar într-o falcă. Asta este o schimbare față de restul anului, când arăt tot ca un hamster, dar simetric 🤣
Poate mai țineți mine că acum multă vreme—multă vreme!—mi-a picat o plombă și, la o radiografie a respectivului dinte, mi-a ieșit că am și un chist în sinusul din partea stângă a nasului, sinusul maxilar stâng cum se numește el. Se mai întâmplă așa ceva.
Măseaua respectivă poartă numele sexy de 2-6, adică al șaselea dinte din partea de sus stânga, numărând de la strungăreață. Altfel spus, penultima măsea din stânga-sus. La mine avea o particularitate, rădăcinile ei ajungeau până în acest sinus maxilar. O infecție pe canal, probabil apărută atunci când mi-am pus plomba originală acolo, acum vreo 8 ani, a generat acel chist. În rest nu aveam nici un simptom, nici o durere, noroc cu radiografia respectivă.
Tratamentul este destul de complicat. Este nevoie de un endodont (o specializare în stomatologie) care să “desfacă” dintele și să curețe bine fiecare canal, apoi dintele este sigilat cu speranța că a dispărut infecția și în timp chistul respectiv dispare de la sine. Dacă nu dispare, se scoate/sparge cu o mică incizie. Anyway, aveam programare pentru acest tratament cu 3 zile înainte ca pandemia din martie 2020 să închidă cabinetele stomatologice și să ne bage pe toți în lockdown.
Și na, eu fiind eu, cum s-au redeschis cabinetele stomatologice după lockdown am făcut ceea ce era normal: am mai așteptat aproape 3 ani înainte de a rezolva această problemă.
În decembrie, după extracția măselei de minte, mi-am făcut programare și la endodont. Mi-au făcut atunci și un CT la dintele respectiv. Am văzut imaginea respectivă, este extrem de detaliată, se vedea clar un dinte cu vreo 3 rădăcini și în continuare un chist micuț agățat de el, ca un balon la capătul a trei bețe. Mie mi s-a părut mai mic decât în radiografia mult mai veche de mai sus, am avut senzația că s-a redus la jumătate.Mi-am făcut programare pentru 4 ianuarie pentru un tratament de canal, că am zis să nu fac înainte de Crăciun această procedură și ce idee bună a fost asta.
Tratamentul de canal a fost destul de obositor. Eu am stat aproape complet la orizontală pe scaunul de stomatolog. Medicul a amplasat deasupra mea un microscop mare cât toate zilele și prin el îmi făcea tratamentul, ca să vadă mult mai bine fiecare detaliu al dintelui.
Problema este că în acest timp nu puteam închide gura. Mi-au băgat chiar un soi de opritor care mă bloca din a închide mai mult de jumătate gura, plus un dispozitiv ciudat în gură, ceva gen 4 brațe care îmi ieșeau din gură de parcă aș fi fost un extraterestru ciudat, iar pe aceastea mi-au prins ceea ce părea un balon dar sunt sigur că era tot un material elastic medical. Avea însă gust de balon. Ați lins vreodată un balon? Așa avea gustul.
Și a lucrat medicul la mine vreo oră în acest mod, dar nu a reușit tratamentul de canal. Ce-i drept, mă avertizase dinainte că într-o parte am dintele destul de subțire și s-ar putea sparge acolo, având în vedere că tratamentul înseamnă, ca analogie, să foreze pe fiecare dintre canalele dintelui (sunt mai multe!) până în capăt, ca să distrugă orice bacterie de pe acolo.
Și n-a mers. Un canal n-a fost de găsit, probabil se obturase singur sau ceva. Dintele era prea subțire. După ce medicul mi-a frezat aproape jumătate din el ca lungime și cine știe ce canale pe acolo, mi-a spus că oprește forarea pentru că n-a găsit petrol și, dacă va continua, nu se va mai putea salva dintele, că acesta era scopul nostru.
Extracție scria pe mine!
Și s-a făcut extracția 10 minute mai târziu. Culmea este că a fost mai dificilă decât ora de tratament de canal, unde în mici pauze am putut să semi-închid gura și nici nu m-a durut nimic. În schimb, la extracție au fost doi oameni cocoțați pe mine, lucrându-mă cu o daltă, pensete, aspirator, freze, ceva numit chiuretă. La un moment dat s-a zis “o să tai dintele în 3” și mă așteptam să continue cu “adu flexul”.
Până la urmă au ieșit cele 3 părți ale dintelui. Țeapă, că nu s-a terminat! Anterior îmi recoltase sânge pentru a-l centrifuga în plasmă. Asistenta cred că s-a speriat ea văzând atenția cu care mă uit la cum acum acela mărișor îmi străpunge pielea și apoi vena, umflându-le în timp ce se infiltrează în ele, de unde mi-a extras 3 fiole de sânge.
Așa că, după extracție, mi-au pus plasmă în gingie, ceea ce scade riscul de infecție și grăbește vindecarea, apoi mi-au cusut “gaura”. Și au cusut-o bine, cred că am 10 copci în gură. De câte ori credeam că s-a terminat, medicul mai lua acul în pensetă și îmi mai trăgea o copcă.
După aproape 2 ore de stat pe scaun cu gura deschisă maxim, m-am ridicat ușor buimac și am plecat acasă, la propriu cu o falcă în cer și una în pământ.
Culmea este că nu m-a durat mai deloc. Am luat preventiv un Advil imediat acasă, că aveam o ușoară durere de cap și gură, dar acela a fost maximul durerii. O fi din cauză că acea măsea nu mai avea oricum nerv, pe când cu o lună în urmă, când mi-au scos măseaua de minte, aceea deja inflamase ceva prin gură, că de asta am ajuns acolo. Aceea m-a durut vreo 2 zile și nopți după operație. De data aceasta, cred că nu voi lua mai mult de 2 analgezice/antiinflamatoare în total.
Anyway, acum n-am un dinte în gură, deși nu se vede asta oricât de tare aș zâmbi. O să stăm vreo 6 luni ca să vedem apoi dacă acel chist dispare de la sine sau nu. Urmează un implant, probabil cu adiție de os pentru că am osul cam subțire în acea zonă, dar asta va decide un specialist în implantologie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
06/01/2023 la 6:23 AM
Multa sanatate si nitzica bafta, sa scapi de problemele cu dintii :)
Din care doctori a fost de data asta? Ai voie iaurt/sana/lapte batut sau Doamne fereste, faci toate infectiile din lume daca te atingi de lactate?
Gaelex(Citează)
06/01/2023 la 7:38 AM
Am impresia cumva ca tratamentul cu PRP este un gimmick. Exista dovezi ca este bun de ceva? Până acum înțeleg ca cea mai buna chestie pe care o poți spune despre el este ca nu face rau.
Rox(Citează)
06/01/2023 la 1:23 PM
Acest PRF nu face minuni, oricum sângele formează un cheag care conține aceiași factori de vindecare ca PRF (practic tot din sânge este), problema este când sângele lipsește de la nivelul plăgii (datorita anesteziului sau a altor factori).
Silviu(Citează)
06/01/2023 la 8:16 AM
Super povestea ta… Azi am si eu curatare de canale la o masea plombata care s a infectat. Sunt foarte linistit dupa ce am citit :))
Mihai M.(Citează)
06/01/2023 la 8:51 AM
Morala povestii este sa va faceți curățarea canalelor doar la microscop.
Pentru cei care nu știu orice măsea/dinte are o rădăcină, prin rădăcină aia este/sunt nervi – adică la masele sunt mai mulți.
Dacă ai o carie profunda nervii aia trebuie scoși.
Ca operațiune stomatologul poate sa ii scoata asa din ochi, când costă mai putin sau sa vadă zona cu ajutorul unui microscop când evident costă mai mult, durează mai mult și este mai migălos.
Problema este ca rădăcinile maseselor/dinților sunt mici, spațiul este mic iar fără microscop este extrem de greu sa reușești sa cureti complet canalul pe unde vine nervul astfel ca în mare parte din cazuri acolo va rămâne o bucățică din nerv.
Inevitabil dupa un timp bucățica aia se va infecta – de aceea după 5-10 ani apar infecții la masele tratate.
Mirel(Citează)
06/01/2023 la 11:15 AM
Tocmai m-am operat acum o luna la Regina Maria de o deviatie de sept si reducere de cornete, in speranta ca voi putea respira si eu mai bine, si am zis ca daca tot sunt acolo, sa imi scoata si mie chistul din sinus.
Eh, costa doar ~8600 de lei acea operatie, antrostomie maxilara intranazala, (pretul fara vreun discount), asa ca sper sa iti treaca de la sine 😀
Andrei I(Citează)
07/01/2023 la 11:41 AM
la Razvan Filip? cum a fost? vreau sa ma programez si eu pentru Martie, am facut deja controlul :) ceva sfaturi?
venom(Citează)
08/01/2023 la 9:08 AM
Nu, la Dr. Mella. Totul s-a desfasurat foarte bine, chiar nu am ce sfat sa dau… te duci, te opereaza si pleci a 2-a zi acasa :)
Andrei I(Citează)
06/01/2023 la 11:38 AM
Funny :), acel “balon” se numeste “diga dentara” si este ceva ce ar trebui sa foloseasca toti medicii stomatologi intrucat aduce 2 beneficii majore:
a. Medicul nu sta cu grija ca particule/piese/substante folosite de el nu ajung in gura pacientului din greseala
b. Pacientul nu poate da cu limba si arunca saliva pe maseaua/dintele la care lucreaza, in felul acesta tratamentul are sanse mai mari de reusita.
Stefan J.(Citează)
06/01/2023 la 11:53 AM
Am si eu probabil un chist similar cu al tau care in timp a mai scazut. Poti sa imi zici unde ai fost tu pentru tratament ? Poti sa imi zici pe e-mail daca nu vrei sa le faci reclama .
Cam cat te-a costat toata distractia ?
L!nuX(Citează)
06/01/2023 la 1:09 PM
Ma bucur ca nu sunt singurul ce s-a gandit cat a costat toata aventura.
E bine sa fim pregatiti psihic + la portofel atunci cand mergem la dentist.
Florin(Citează)
11/01/2023 la 11:12 AM
Un raspuns la intrebarea mea se poate ?
L!nuX(Citează)
06/01/2023 la 12:45 PM
Din păcate din ce vad pe radiografie, este o situație un pic mai neplăcută.
Chistul extras împreună cu rădăcinile era doar cireașa de pe tort, problema este chistul din sinus, care sunt șanse mari sa nu se remita singur și sa rămână ca o formațiune de sine stătătoare, ceea ce contraindica un viitor sinus lift de care ai avea nevoie (pentru a pune implant).
Dacă ai nevoie de orice sfat (free of charge de la un vechi cititor) pe domeniul asta, poti sa imi dai un mail.
Silviu(Citează)
06/01/2023 la 11:04 PM
Ești tare prost de gură.
Mihai(Citează)