un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Premiile nwradu pentru tehnologie în 2022

12 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Tehnologia anului: Inteligența artificială pentru generare de imagini și text 🤖

2022 este anul în care au fost prezentate public tot felul de tehnologii uimitoare precum cele foto și text de la OpenAI. ChatGPT are potențialul de a schimba lumea, dar încă nu-mi dau seama dacă în mai rău sau în mai bine. Imaginile generate de AI deja sunt implicate în scandaluri.

Mi se pare că dintr-o dată a devenit foarte clar pentru mulți cum AI-ul va fura multe joburi în viitor. Apple deja folosește AI pentru a nara audiobooks. Multe site-uri vând tricouri personalizate prin stable diffusion, că dintr-o dată este banal de simplu să ai o imagine cu Mona Lisa cu față de porc. ChatGPT poate genera articole de umplutură precum sunt deja cu miile pe net. Va fi interesant viitorul.

Cel mai bun telefon: Samsung S22 Ultra.

Sunt la fel de mulțumit de el ca în prima zi, acum 11 luni. Poate chiar mai mulțumit, având în vedere că bateria s-a păstrat extraordinar de bine în timp, iar telefonul pare la fel de rapid sau snappy ca în prima zi. În plus, update-ul de Android 13 și OneUI 5 a venit cu multe funcții bune. Este prima oară în ultimii ani când simt că un upgrade de Android chiar aduce multe noutăți utile mie.

Cel mai bun design de telefon: Xiaomi 12T Pro, ediția specială Daniel Arsham.

Așa mi-aș dori să arate mai multe telefoane. Le-a ieșit foarte bine, textura aceea stil quart și bronz de pe spate arată bine și se simte foarte bine în mână. Bonus points pentru Xiaomi Mix Fold 2, care mi se pare cel mai reușit telefon pliabil ca design, fiind subțire și lat exact cât trebuie.

Cea mai bună tehnologie pe telefoane: photo cutout din iOS 16.

Adică ții apăsat lung pe un obiect dintr-o fotografie și programul ți-l identifică și te lasă să-l “decupezi” de acolo și să faci ce vrei cu el. Să-l pui în altă imagine, să-l folosești la un thumbnail de YouTube, să-l salvezi ca png transparent etc.

Nu știu dacă ați văzut, dar majoritatea programelor de background remover costă. iOS include direct așa ceva pe telefoane, iar MacOS direct în Preview, utilitarul lor banal de pe computer. Practic, tot o tehnologie alimentată de inteligență artificială, nu?

Cele mai bune căști: SONY WH-1000XM5.

Sony a redevenit pentru mine regele căștilor over-ear cu modelul XM5, chiar dacă nu se mai pliază precum generația anterioară. Sunet excelent, anulare activă de zgomot incredibil de performantă.

Mențiune: Huawei Freebuds Pro 2 sunt cele mai bune earbuds testate de mine până acum. Au toate funcțiile posibile și sunet excelent.

Cea mai bună tehnologie pe 💻 laptopuri: neacordat.

Laptopurile mi se par într-un impas. Balanța între autonomie și performanță este înclinată, dar de fapt nu poți zici nici că ai vreo performanță extremă, câtă vreme ești pe baterie. Intel și AMD, împreună cu Windows și dezvoltatorii principalelor soft-uri utilizate (de ex Chrome) trebuie să se pună mai bine la punct în acest sens și să facă ceva, orice, pentru ca laptopurile să fie din nou mașinării mobile.

Este ușor să zici 16 ore autonomie în specificații, dar să găsești maxim 5 ore, dacă nu maxim 2-3 ore, atunci când începi să lucrezi cu adevărat pe ele într-un workflow nu foarte complex.

Sau, dacă vreți musai, aș zice că cea mai bună tehnologie este venirea plăcilor RTX 40 pe laptopuri, deși oficial s-a făcut în 2023. Chipseturile M1 Pro? 2021. Laptop cu ecran pliabil cum are Asus? Nu cred că va prinde.

Cel mai bun laptop cu Windows: Asus Zenbook 14X OLED.

Ecran OLED, ca măcar să se vadă de la distanță că ai un produs premium în față.

Cel mai bun laptop de performanță în muncă: MacBook Pro cu M1 Pro.

Lucrând neconectat la priză, am aceeași senzație de rapiditate și “totul merge bine” ca pe desktop-ul meu. Sigur că nu este la fel de performant în anumite aplicații sau cazuri speciale, dar nici n-ar avea cum, comparăm mere cu Ryzen 5600X, RTX 3080, 32 GB RAM și SSD-uri rapide. În 90% din cazuri și din timp, însă, am aceeași experiență plăcută pe MacBook ca pe desktop.

Cel mai bun ⌚️smartwatch: Samsung Watch5 Pro.

Voi posta în curând review-ul ca să explic mai pe larg alegerea. Pe scurt, însă, are baterie de 4 zile, arată premium, arată a ceas serios, este făcut din titaniu, are un ecran foarte performant și protejat de safir. Principalul avantaj este însă la autonomie. La 4 zile, nu te frustrează cerându-ți prea des priză.

Cel mai bun televizor: Samsung OLED S95B.

De fapt un QD-OLED, că are culorile reglate prin quantum dots și panel de tip OLED în spate. Best of both worlds. Am văzut de altfel că este mega-apreciat în întreaga lume, iar acum la CES Samsung a anunțat deja generația următoare, S95C, probabil mai luminoasă.

Până apare MicroLED, cred că QD-OLED va fi în top ca tehnologie, are toate avantajele de partea sa și nimic de reproșat.

Cel mai bun operator mobil: Orange.

Adaugă oraș după oraș în 5G, are fibră de 2 Gbps în mai multe orașe, sprijină de mulți ani Politehnica, are și un magazin online în care din când în când vinde și PS5 la preț normal.

Cel mai bun operator fix: Digi.

Pentru extinderea rețelei de 10 Gbps prin țară. Îmi place și că, ușor-ușor și pe sub radar, devine una dintre cele mai mari companii românești, cu o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro, plus extindere în forță în Spania, Belgia și Portugalia.

Cel mai bune electronice sau dispozitive smart home: Sonos.

Orice de la Sonos. Soundbar-ul Ray de 999 lei la ofertă este mai bun decât alte modele concurente de 2.000 de lei. Beam 2 este excelent. O fi pentru că au amplificator pe fiecare difuzor intern, o fi pentru că Sonos are un talent aparte la creat sisteme audio, dar tot ce-am testat de la ei a fost excelent și sunt foarte utile în casă.

Sper să lanseze căști over-ear în viitor.

Ce mașină electrică aș cumpăra: VW ID.4 sau Mustang Mach-E sau Tesla Model Y.

Nu știu mai precis de atât, ar trebui să le conduc o vreme. La modul ideal, cu bani nelimitați? Tesla Model X Plaid. La modul bani nu chiar nelimitați, dar foarte mulți? Probabil un Mercedes sau BMW SUV, nu știu exact.

Cea mai utilizată aplicație: Spotify.

Am ascultat multă muzică în acest an, uneori inclusiv seara la culcare. A devenit un serviciu greu de eliminat din telefonul meu.

Mă gândesc să fac un playlist public cu melodii care-mi plac mie în anul curent. O să văd dacă pun asta în practică.

Mențiune onorabilă: Google Home, că am tot mai multe chestii smart de pornit și oprit pe aici. Și mai mențiune: Android Auto. Nu-mi pot închipui o mașină fără așa ceva.

Cea mai utilizată rețea socială: Instagram.

Am postat cel mai puțin pe Insta, dar m-am uitat cel mai mult timp acolo.

Practic cel mai mult timp l-am petrecut pe YouTube, dar eu nu văd YT ca o rețea socială, ci ca un serviciu video de entertainment. Așa că Instagram se duce acasă cu trofeul, iar YouTube cu banii mei pe care-i dau pe Premium.

Știrea tech a anului în lume: falimentul FTX.

Au fost multe candidate pentru acest trofeu. OpenAI și ChatGPT au uimit lumea în acest an, după cum scriam mai sus. Microsoft vrea să cumpere Activition Blizzard pentru 68 de miliarde, iar Broadcom pe VMware pentru 61 de miliarde, în condițiile în care acțiunile Broadcom scad pentru că Apple probabil nu va mai cumpăra cipuri de acolo. UE standardizează încărcarea prin USB-C. Se fac concedieri masive în multe companii de top.

Au concurat multe pentru acest trofeu râvnit. În final, l-am acordat falimentului FTX pentru că a arătat că prea multe descentralizare și prea puține reguli strică. Paradisul unor monede digitale independente este propovăduit de mulți, dar în practică oamenii sunt ființe imperfecte, iar cei ajunși în poziții de putere fac deseori abuzuri, indiferent de domeniul în care activează. Șefii FTX cheltuiau banii clienților pe vile de lux, pe investiții riscante, nu exista o contabilitate clară, nu se respectau niște principii normale de muncă și respect pentru încrederea acordată de clienți.

Iar după ce câteva miliarde de dolari au dispărut în neant și mulți oameni au rămas fără economiile lor, falimentul FTX și dosarele penale ce vor urma probabil vor da o lovitură puternică criptomonedelor.

Scandalul tech al anului în lume: Musk la șefia Twitter.

Eu n-am înțeles de ce-și bate capul. De ce ai cheltui 44 de miliarde pe o rețea socială mică, limitată, cu multe probleme la bord? Și apoi de ce nu ai avea un plan bun, de ce ai crede că poți reorganiza și schimba peste noaptea o mare companie?

Nu știu de ce, dar este fun to watch.

Cea mai importantă lansare a anului: so… am trei nominalizări.

Telescopul James Webb pentru că folosește o tehnologie foarte mișto și deja a demonstrat că poate surprinde imagini excelente ale Universului.

Steam Deck, consola portabilă de gaming de la Steam, în principal pentru că funcționează și demonstrează că există potențial în această direcție. Probabil generația a doua va fi mult mai bună, dar și prima m-a surprins plăcut.

Plăcile video Intel Arc. Nu sunt ele de top și încă au probleme cu driverele și stabilitatea generală, dar mi se pare important că cineva încearcă să spargă duopolul NVIDIA-AMD. Nu știu cât vor ține. Dacă nu se vând bine, Intel probabil va abandona proiectul, mai ales că vremurile sunt cum sunt. Mă bucur însă că măcar încearcă ceva și că vedem noi jucători într-un domeniu care părea clar stabilit și împărțit.

Decideți voi cine dintre cei trei de mai sus merită premiul sau ziceți alte nominalizări, dacă doriți.

Cea mai importantă lansare în România: Disney+.

Sunt sute de ore de conținut de calitate acolo și, după lansare, au fost multe luni în care n-am mai deschis Netflix. Îl așteptam de mulți ani și mă bucur că a sosit în sfârșit și la noi.

Câștigătorii, dacă vor și trofeul fizic, îmi pot trimite 5.000 de euro și în schimb le trimit eu o cupă frumoasă.

asus s5507

    22 comentarii

  1. Messia Musk a fost scarbit de stangistii gretosi de la Twitter si s-a gandit sa le ia jucaria. Problema e ca majoritatea multimiliardarilor americani sunt stangisti, ei controleaza cam tot ce inseamna media, retele sociale, invatamant, etc… faptul ca Musk le-a luat Twitter-ul a fost doar o palma pe care le-a dat-o, dar le-a dat-o bine, si acum urla japitzele…

    Dar il vaneaza continuu, chiar ieri citeam ca peste Tesla vine un nou proces pentru … rasism. Ar trebui sa inceapa sa-si mute treptat banii si afacerile prin alte parti ale lumii, altfel il aranjeaza cu rahaturile deja cunoscute, o sa se “descopere” ca a violat-o pe una acum 38 de ani, ca e pedofil, criminal, chestii din astea. Sau poate se da si el, ca sobolanul de la Amazon, dupa cum bate vantul… si redevine Mesia.

      (Citează)

    • Esti cam nervos la ora asta a diminetii. Prea multa cafea?

        (Citează)

    • Nici nu mai stii daca un astfel de comentariu e parodie, generat de AI, sau pur si simplu chiar e red-pilled si crede in tot ce debiteaza. Ce e mai ingrijorator e ca la cea mai vaga mentiune de Musk, Trump, sau orice subiect tangential apare cate unul ca asta prin comentarii.

        (Citează)

    • Kopa_Kopan: Messia Musk a fost scarbit de stangistii gretosi de la Twitter si s-a gandit sa le ia jucaria

      Musk a facut o oferta de preluare mai in gluma mai in serios, Twitter a zis “put your money where your mouth is”, Musk a dat sa se retraga, Twitter a zis ca il da in judecata, Musk a inghitit pilula si incearca sa zica acum ca asta voia de la inceput.

        (Citează)

    • Adica in traducere, Musk a vrut sa-si faca publicitate gratis, dar a sfarsit prin a fi obligat sa cheltuie niste bani… multi.

      S-a dat in spectacol cu libertatea de exprimare, dar apoi a decis sa blocheze si el niste conturi care postau continut cu care nu a fost de acord.

        (Citează)

  2. Cea mai mișto tehnologie pe laptopuri mi se pare 12700H.

      (Citează)

  3. Nu știu când au fost laptopurile mai mobile ca acum, cel puțin când vine vorba de autonomie. Și eu am susținut tot timpul că softul trebuie optimizat, dar nici nu se pot face minuni an de an când Intel mai adaugă 2 nuclee. Chestia e că nu e doar CPU, mai ai și video și memorie, iar sistemul în ansamblu nu e eficient. Pentru un workstation ai nevoie de peste 200W, ceea ce e încă mult. Poate că soluția e un SoC, iar Apple sunt singurii care vând ceva care se poate folosi la ora actuală – aici intră și Rosetta, care e momentan cea mai bună emulare pentru x86. Microsoft are mult de lucru în direcția asta și probabil că nu sunt dispuși să aloce resursele necesare atâta timp cât x86 merge încă.

    Nu știu, dacă treci peste zgomotul de pe internet, problemele sunt complexe. Toată lumea vorbește de Google și Adobe, dar Autodesk încă nu are soft optimizat în 2023 și cere o groază de bani pe software. Nu ajută nici faptul că sunt multe domenii care depind de acel software, iar concurența nu prea există.

    Preview pe macOS nu e deloc banal. Pe lângă că poți deschide foarte multe tipuri de fișiere, poți adăuga sau elimina pagini din pdf, ceea ce la Adobe e pe bani. Preview + Screenshot pe macOS mi se pare o combinție mult mai bună și mai ușor de folosit decât ce ai default pe Windows 10.

      (Citează)

  4. azi m-am oprit la “titaniu”

      (Citează)

  5. ii acorzi telefonul anului lui s22 ultra in conditiile in care ai utilizat/testat toate telefoanele flagship ale anului? altfel nu inteleg cum ai acordat premiu’ asta.

    ah, ca e cel mai bun pentru tine e altceva sau ca nu crezi ca vreun alt telefon poate fi mai bun, iar e altceva. si oamenii erau fericiti cu carutele trase de cai pana sa apara masinile.

      (Citează)

    • Toată lumea spune că S22 Ultra este cel mai prost telefon din 2022 și Apple Watch Ultra cel mai bun smartwatch — inclusiv fanii Android spun asta.

      Tu nu vrei să superi Samsung, că altfel nu te mai sponsorizează.

        (Citează)

    • Baieti, titlul articolului incepe cu “Premiile nwradu”. Adica el prezinta tehnologiile pe care le-a folosit si care lui i se par foarte bune.

      Probabil daca nu considera ca S22 Ultra este cel mai bun telefon pentru el, nu doar ca nu ar fi dat premiul, dar nici nu l-ar fi cumparat.
      La fel si cu ceasul… posibil ca Apple Watch Ultra sa fie cel mai bun daca il folosesti in ecosistemul Apple. Dar daca folosesti un telefon Samsung, sa fie mai bine integrat softul de pe un ceas produs de aceeasi companie.

        (Citează)

    • GabrielG: ii acorzi telefonul anului lui s22 ultra in conditiile in care ai utilizat/testat toate telefoanele flagship ale anului? altfel nu inteleg cum ai acordat premiu’ asta.

      ah, ca e cel mai bun pentru tine e altceva

      Păi… pentru cine altcineva? Sunt premiile mele, data pe baza experiențelor mele. Scrie și în titlu.

      Auzi, dar când se dau alte premii, gen Oscar sau Game Awards, crezi că respectivii au văzut toate filmele dintr-un an sau au jucat toate jocurile dintr-un an sau au dat premiul în baza celor experimentate de ei?

      Oare ăia care dau premii pentru mâncare mănâncă întâi la toate restaurantele de pe planetă?

        (Citează)

    • Claudiu: Toată lumea spune că S22 Ultra este cel mai prost telefon din 2022

      Really? Cine?

        (Citează)

  6. Evident ca sunt premiile tale, dar ca masini electrice cred ca ar merita Ioniq 5 si EV6 mult mai mult ca ID de exemplu. Just saying :-)

      (Citează)

  7. Cea mai chizda masina electrica e spring. Mica ieftina (nu incepeti ca costa nujtu cat ca toti o iau cu subventie si stiti ca a iesit si pe 7000 la inceput). Excelenta ptr oras. Ptr drumuri lungi (si fara emotii sau fara opriri programate sau alte kkturi dictate de masina) exista motoru termic.

      (Citează)

  8. Ceasul ăla e mizerie, vrei un ceas Smart bun și să țină bateria ?, Garmin Fenix 6X Pro, îl găsești la băieți pe OLX la 1.700, tine bateria 22 de zile cu toate funcțiile pornite, poți activa/dezactiva din funcții cum ai nevoie., Poți oprii toate funcțiile și atunci rămâne doar un ceas cu baterie de 90 de zile!!!

      (Citează)

  9. Nimic de robotul ala de gatit de la Lidl?

      (Citează)

    • Ba da, probabil ar lua premiul la cel mai bun multifuncțional de gătit, dar nu dau pentru că nu este un subiect atât de frecvent pe aici.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus