►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cei de la Wireless Power Consortium au decis să introducă un nou standard de încărcare numit Qi2. Partea bună este că e bazat pe MagSafe-ul de la Apple sau măcar împrumută de la acesta o idee foarte bună, cea a magneților folosiți pentru alinierea dispozitivului pe încărcătorul wireless.
Asta este o idee foarte bună. Dacă ați folosit încărcarea wireless, ați văzut că telefonul trebuie mereu potrivit bine pe încărcător, mai ales dacă este unul de mici dimensiuni. Asta înseamnă un pic de mișcare sus-jos până apare pe ecran mesajul de încărcare. Chiar și atunci, dacă bobinele nu sunt bine aliniate, încărcarea poate fi mai lentă decât maximul posibil.
Enter MagSafe. Sunt magneți așezați în cerc pe spatele iPhone-urilor, iar magneți similari din încărcător îi atrag pe aceștia și deci poziționează practic automat telefonul fix unde trebuie. Asta introduce și Qi2 acum în standard, iar primele dispozitive vor apărea pe finalul anului 2023. iPhone-urile oricum erau compatibile cu primul standard Qi și se puteau încărca pe orice încărcător wireless; orice alt dispozitiv compatibil Qi se putea încărca pe un încărcător MagSafe, doar că trebuie să-l potrivești acolo cu mâna.
Pentru cei care nu știu cum funcționează încărcarea wireless, există o bobină în încărcător și o bobină în telefon. Bobinele acestea sunt, pe scurt, un fir metalic înfășurat de multe ori, ca un cerc. Un curent electric trece prin bobina din încărcător și, pentru că așa funcționează bobinele, un curent similar apare din senin și în bobina din telefonul mobil, atunci când se află în vecinătatea încărcătorului. Curentul acela este folosit pentru a încărca bateria. Dacă alinierea nu este perfectă, curentul indus va fi mai mic.
Viitorul sună deci bine. Mie mi se pare încă un exemplu de funcția pe care Apple a implementat-o mai târziu, dar a făcut-o bine, asta și pentru că au așa o influență în piață încât producătorii de accesorii au venit imediat în întâmpinare.
Probabil că peste vreo 2 ani mult mai multe telefoane vor avea o soluție asemănătoare cu MagSafe pe spate. Mai mult, probabil că și pe Android vor fi deci baterii externe care se atașează direct magnetic de spatele telefonului, ceea ce face încărcarea mai simplă. În plus, dacă prinderea încărcătorului de dispozitiv se face magnetic, înseamnă că acestea pot avea și alte forme decât “suprafață plată”. S-ar putea face deci încărcătoare wireless care să se muleze mai bine pe orice suprafață curbă a unui aparat, precum au unele periuțe electrice sau alte mici electronice.
Qi2 este pronunțat ci-2, cu ci ca în cizmă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
05/01/2023 la 8:34 AM
Pozitionarea automata a incarcatorului wireless pe telefon usureaza incarcarea si evita incalzirea, astea le-am observat eu, si desi pe telefoanele android nu stiu sa fie magneti de pozitionare au aparut huse pentru android care au magnetii respectivi, am una si functioneaza.
xixache(Citează)
05/01/2023 la 10:54 AM
Se pare ca ramanem la maxim 15W
“Qi (pronounced “chee”) is the world’s de facto wireless charging standard for providing 5-15 watts of power to small personal electronics.”
Sorin(Citează)
05/01/2023 la 12:13 PM
Cred că se va ajunge la 30W ca putere de încărcare și va deveni un standard pentru toate telefoanele.
„Qi2’s Magnetic Power Profile will ensure that phones or other rechargeable battery-powered mobile products are perfectly aligned with charging devices, thus providing improved energy efficiency and faster charging.”
ionică(Citează)
05/01/2023 la 1:21 PM
Ma gandesc ca daca era 30W scriau mare undeva asta, sau ceva gen 2x faster charging (sau up to 6x fata de aia 5W).
Asa au lasat doar o formulare ambigua, e posibil ca singurul castig pentru eficienta sa fie intr-adevar dat de alinierea perfecta.
Ceea ce e ok pana la urma, putem avea USB-C pentru incarcarea rapida(si pe iphone sa speram) si qi2 pentru incarcare peste noapte, suporturi auto, baterii externe etc
Sorin(Citează)
05/01/2023 la 2:29 PM
Eu nu reușesc să înțeleg încărcarea wirelles la birou sau acasă. Dacă vorbim de baterii externe cu incarcare wirelles pt telefon atunci văd sensul.
Altfel, acasă sau la birou, încărcare wirelles înseamnă imobilizarea telefonului pe o stație de încărcare. Adică mobilitate care tinde către zero. Dacă vrei să butonezi ceva pe telefonul aflat la încărcat e de 1000X mai simplu să o faci când acesta este la încărcat cu fir. Astfel îți faci și treaba cu telefonul și se și încarcă în același timp. Cât e de greu să înfigi o mufă în telefon încât să accepți imobilizarea wirelles?!
motanes(Citează)
05/01/2023 la 4:30 PM
nu înseamnă asta, din contră. când ai cablul în telefon nu îl poți sprijini de ceva din cauză că iese din partea de jos a telefonului (chiar și cu unul cu mufa la 90 de grade). wireless, am un cerculeț de la Vetter care se fixează magnetic de spatele telefonului și din el iese un cablu. pot sa țin telefonul în orice poziție.
zup(Citează)
05/01/2023 la 4:50 PM
Tocmai asta e, că nu e imobilizare, că nu-l bați în cuie. Dacă trebuie să faci ceva îl ridici, îți faci treaba și îl pui ușor la loc. Magsafe de la Apple în momentul ăsta face ce zici tu, practic tot un cablu legi la telefon. La iPhone singurul avantaj în a folosi Magsafe e că ai portul liber, dar chiar și așa dacă legi ceva la el scade puterea de încărcare.
Încărcarea wireless e doar o chestie de comoditate pentru cine preferă modul ăsta de încărcare – poți avea încărcător în mobilă sau în mașină, de exemplu. Până la urmă și la o baterie externă e mai eficient să legi un cablu, chiar dacă nu stă agățată de telefon.
dam167(Citează)
05/01/2023 la 5:55 PM
@motanes, cum spui si tu, nu exista un mare beneficiu al incarcarii wireless. Ar fi fost interesant daca reuseau sa faca pad-uri de dimensiuni mari pe care sa poti pune telefonul oriunde si in orice pozitie si sa se incarce. Asa, cu necesitatea sa aliniezi perfect folosind magneti, esti mai limitat in mobilitate decat la incarcarea cu fir.
Singurul beneficiu il vad la incarcatoarele auto integrate in consola, fiindca nu trebuie sa mai stai cu un cablu inestetic. Doar ca momentan puterea de incarcare este prea mica si, daca folosesti Android Auto sau Waze, bateria continua sa se descarce. Asta se intampla inclusiv la masinile scumpe, de peste 50.000 euro.
Andrei G(Citează)