un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum să combinați o mulțime de clipuri cu copilul într-un film mare și ușor de păstrat pe termen lung

9 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Spuneți-mi dacă scenariul următor vă este familiar: aveți în telefon zeci, poate sute de clipuri video de câteva secunde cu copilul, pisica, câinele sau whatever făcând ceva amuzant. Sau măcar voi sperați că va face asta.

Sunt zeci sau sute de clipuri amestecate printre sute sau mii de fotografii. Deja sunt greu de găsit și de urmărit, că se termină după câteva (zeci de) secunde. Împreună, însă, puse cap la cap, ar putea arăta ceva, precum o succesiune de scene din primul an de viață al copilului, momente care au fost suficient de bune încât le-ați filmat.

Soluția cea mai simplă, deci, este să le uniți rapid și simplu într-un singur clip mare, ușor de păstrat pe termen lung în YouTube pe private sau în PC sau pe un blu-ray, stick sau ce vreți voi. Și recomandarea mea chiar este să le uniți la grămadă, cronologic, într-un mare clip. Să stați să le mai și sortați, să alegeți doar ce contează și ce nu, este muncă multă. Faceți și asta dacă aveți timp și migală.

Iată recomandările mele pentru cum să combinați mai multe clipuri video într-unul singur. În principiu vorbim despre programe gratuite, care pot gestiona sute de clipuri adăugate acolo la grămadă, fără limitări de rezoluție sau watermark-uri. Pe net găsiți sute de editoare video, dar aproape toate sunt pe bani.

MacOS și iOS

Folosiți iMovie, este făcut de Apple și este gratuit. Adăugați toate clipurile voastre într-un proiect, exportați-l la rezoluție identică (sau 1080p dacă vreți un fișier final mai mic, că dacă ați filmat cu telefonul oricum nu va fi diferență mare de calitate în 4K).

WINDOWS

Varianta simplă și gratuită

Aplicația integrată în Windows și numită Photos face ce trebuie.

Deschideți Photos. Un buton cu aspect ciudat din partea din dreapta-sus ascunde opțiunea de New Video Project. Dați proiectului un nume și va apărea o fereastră precum cea de mai jos.

Aici este simplu, click pe Add, selectați toate clipurile voastre video și adăugați-le în proiect. Apoi selectați-le din nou în proiect și trageți de ele în partea de jos, în Storyboard (sau click dreapta și Add to storyboard). Puteți să mai umblați un pic pe aici, să tăiați din clipuri etc. Meniul cu 3 puncte include și opțiune de a schimba între landscape și portrait.

La final apăsați pe Finish Video și va începe o lungă randare. Posibil să dureze mult. Asta e viața.

Varianta complicată și gratuită

Descărcați programul DaVinci Resolve. Este un editor video complet, foarte complex, cu care puteți face clipuri de cea mai bună calitate pentru YouTube, televiziune șamd. Este folosit în workflow-uri și de cinematografie, de fapt.

Important este că e gratuit, iar ce trebuie să faceți voi este relativ simplu. Creați un proiect  nou, adăugați clipurile video într-o secvență nouă și se vor așeza singure unul după altul. Exportați clipul cu ce setări doriți. Adoptați apoi o pisică (why not, nu?)

Varianta online

Adobe Express face merging de clipuri video, după cum descrie pagina de produs. Este gratuit.

Problema principală este că e online, deci clipurile video trebuie urcate apoi, se face combinația, clipul rezultant trebuie descărcat în PC-ul vostru. Nu vă așteptați la conexiuni foarte rapide cu serverele Adobe care fac asta. Dar na, funcționează, iar Adobe Express merită reținut pentru momente când aveți nevoie de o astfel de soluție pentru 2-3 clipuri.

Varianta foarte simplă și pe bani

Se numește AVS Video ReMaker. Este un program gândit special pentru a combina multe clipuri într-unul singur. Avantajul său este că de fapt nu face re-encoding pentru clipul final, ci pur și simplu “leagă” clipurile video între ele, face un soi de append de date, operațiune foarte rapidă. Ajută, desigur, ca toate clipurile mici să fie de același tip.

L-am folosit cândva. Au fost ai mei într-o excursie și le-am dat un camcorder. S-au întors cu 124 de clipuri de diverse lungimi, ce-au filmat și ei pe acolo. Le-am combinat foarte rapid cu acest program, le tragi pe toate într-o secvență și asta e tot.

E pe bani. În acest moment este o ofertă, 49 de dolari pentru un an de utilizare. Bănuiesc că mai au din când în când astfel de oferte.

ANDROID

Nu știu pe alte telefoane. Eu am Samsung. Pe Samsung alegi un clip video în galerie, apeși pe creion și se deschide o interfață de editare. Acolo apeși pe cele trei punctulețe și alegi opțiunea Create Movie.

Acum apare o altă interfață în care puteți adăuga restul clipurilor video. Sunt ușor de găsit prin galerie deoarece doar clipurile au durata menționată pe thumbnail. Adăugați-le pe toate, apăsați Save și așteptați niște minute. Pe telefon de obicei durează puțin encodingul, că telefoanele sunt mai bine optimizate pentru randare video.

Dacă nu aveți Samsung… nu știu, poate producătorul telefonului vostru a inclus o soluție similară sau poate găsiți alt program. Ziceți voi ce alte soluții recomandați.

asus s5507

    13 comentarii

  1. O alta varianta pentru a crea video-ul direct pe mobil (ca sa si aveti niste tranzitii dragute, ceva efecte, o muzica de fundal etc) este sa folositi aplicatia Quik a celor de la GoPro. Functioneaza cu orice filmare, nu trebuie sa fie facuta cu GoPro.

      (Citează)

    • Quik folosesc si eu inca de cand era gratuit, dar in ultimul an am platit.
      Iar acum in ianuarie 2023 am platit 130 RON pentru urmatoarele 12 luni (cred ca 50% discount), pentru a avea avantajul ca din clipurile filmate cu Gopro poate face extrage mai usor momentele relevante in functie de highlights, si cel putin lasa impresia ca selecteaza bine si in functie de de dinamica imaginilor si a sunetelor acolo unde nu pun eu highlights manual.
      Are un dezavantaj: este limita mica la numarul de fisiere importate intr-un singur clip, 70ish.
      Dar de regula compilez mai putin de atat pentru ca nu fac retrospectiva unui an intreg, ci grupez pe evenimente.

      Si are si cloud storage pentru ceea ce captez cu GoPro, dar nu asta m-a convins pe mine sa platesc abonament.

      Nu imi rezolva problema sortarii, pentru ca vreau sa am si fisierele sursa, dar filtrate nu asa la gramada (in loc de 10K poze/filme pe an, reduc la cateva sute dupa ce sortez). Iar asta fac manual grupand periodic pozele si filmuletele mai rasarite in albume pe care le urc prin WIFI in HDD extern din NAS-ul meu simplu, iar folderelor le dau nume scurte sugestive ce permit si sortare automata cronologica, pe strucutra “AAAA-LL-ZZ Denumire scurta eveniment” (Ex: 2022-12-31 Revelion acasa).

        (Citează)

    • Cu Quik n-am reușit neam să fac un banal trim pe un clip dintr-o bucată, îmi arată tool-ul, îl inițiez, dar sufletul. Să fie din cauză că e condiționat de subscription?

        (Citează)

  2. “Spuneți-mi dacă scenariul următor vă este familiar: aveți în telefon zeci, poate sute de clipuri video de câteva secunde cu copilul, pisica, câinele sau whatever făcând ceva amuzant. Sau măcar voi sperați că va face asta”

    Nope. Cred că fac o poza pe săptămână maxim.

    Dar articolul e util pentru restul populației. :)

      (Citează)

  3. Merge si cu clipurile cu artificiile de la fiecare rev/zile de oras? #momentepretioase

      (Citează)

  4. interesant cum v-ati gasit amandoi tu si z0r0 sa scrieti de editoare video fix azi.

      (Citează)

  5. Deja sunt greu de găsit și de urmărit, că se termină după câteva (zeci de) secunde.

    Nope, sunt bune asa cum sunt, nu vreau sa transform o multime de filmulete sau poze , intr-un film foarte lung. Daca nu mai stiu care unde sunt le sortez si le clasific.

    Unde mai pui, ca am nevoie de antisolutie, nu de solutie, ca tot caut sa dezactivez toate functionalitatile din Windows, din Google Photos, care vor sa imi foloseasca si sa imi fure datele sub pretextul ca “ia uite ce ai facut anul trecut, nu vrei sa iti facem noi nu filmulet, sau un album”?

    Zici ca sunteti toti vorbiti sa-mi puneti cap la cap toate pozele si filmele.

      (Citează)

  6. Scenariul meu: de facut un slideshow din 200 de poze, cu muzica de fundal, cu un generic, sub forma de video, nu powerpoint. Solutii?

      (Citează)

    • Se poate cu editoarele video (din postare ar fi DaVinci sau iMovie). În loc de clipuri introduci poze și poți seta tu durata de afișare a cadrelor; se pot adăuga un generic, sunet, titluri, tranziții etc. Dacă ești pe Windows cel mai simplu ar fi să instalezi Resolve (că e gratuit) și să nu te sperii de interfață, că ce ai tu nevoie nu e complicat de obținut.

        (Citează)

    • Mersi, o sa incerc.

        (Citează)

  7. Windows: avidemux, doar drag-n-drop unul cate unul (merge doar daca au aceeasi rezolutie deja), copie sau encodare in ce format vrei e.g. mpeg4 AVC

      (Citează)

  8. Petruș:
    Cu Quik n-am reușit neam să fac un banal trim pe un clip dintr-o bucată, îmi arată tool-ul, îl inițiez, dar sufletul. Să fie din cauză că e condiționat de subscription?

    La mine a mers inca de cand era gratuit. Nu stiu Davinci Resolve cat de bogat este in optiuni, dar aici la trim pot scurta durata, simplu, fie pot selecta mai multe bucati de durate diferite, pot umbla la viteza si alte cateva setari. Singura problema este ca uneori face override si desi eu fac trim pe 3 sectouni, quik mai taie cate una ca sa se incadreze in durata toatala setata (cand este deja un clip lung, adica de vreo maxim 4 minute). Este cam scump la pret intreg, dar pt amatori/lenesi e comod de folosit, e destul de mura-n gura.

      (Citează)

  9. DaVinci Resolve Free = nu merge pe orice hardware, pe anumite iGPU nu merge si e cam overkill pentru asta

    Recomandare: ffdiaporama – gui vechi dar face totul automat, inclusiv tranzitii, daca nu vrei sa faci setarile manual. l-am folosit si mi-a mers foarte ok. rezultat final exceptional mai ales ca eram presat de timp.

    se mai pot incerca si:
    MiniTool Movie Maker
    VSDC Free Video Editor
    Kdenlive
    OpenShot Video Editor
    Shotcut

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus