►► Black Friday: eMAG・Otter・MABO・Flip・Finestore・Best Value・Fashion Days・PC Garage・Dyson・AVstore・evoMAG・Libris・F64・Photosetup・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・Digi・Sevensins ◄◄
« AÈ›i cumpărat de la Glovo Express / Bolt Market / Tazz Now?
Mi-am scos încă o măsea după ce un tratament de canal nu a avut succes »
Uite că zvonurile au fost adevărate, Asus a prezentat astăzi la CES laptopuri cu ecran OLED 3D fără a avea nevoie de ochelari pentru a percepe acest efect. Abia aștept să le văd și eu ca să-mi dau seama cât de pronunțat este acest efect 3D.
Tehnologia se numeÈ™te Asus Spatial Vision È™i i se mai spune È™i autostereoscopică, adică ai viziune “stereo” automată, fără ochelari. Cool cool cool.
Cum funcționează ea? Din ce înțeleg și/sau bănuiesc eu, este o consecință a apariției ecranelor cu refresh mare. Laptopul afișează cadrele impare (să zicem) un pic defazate, un pic mișcate într-o parte, față de cadrele pare. Dintr-o imagine de pe site-ul Asus, înțeleg chiar că afișează o parte din cadru pentru un ochi și o parte pentru alt ochi, sub forma de benzi verticale, dar este posibil ca asta să fie doar o analogie de-a lor.
Ochii oamenilor fac de fapt o integrare a imaginii pe retină, de asta un punct care se mișcă foarte rapid poate părea o linie întreagă. Bănuiesc că, integrând două imagini shiftate între ele exact cât trebuie, creierul percepe ca tridimensional un obiect, exact cum se întâmplă când ne uităm în realitate la obiecte și avem senzația de adâncime pentru că un ochi vede o imagine un pic deplasată față de celălalt ochi.
Comunicatul Asus vorbeÈ™te despre o “lentilă lenticulară” È™i două camere, câte una pentru a urmări fiecare ochi al utilizatorului, probabil pentru a calibra cât mai bine acest efect 3D în funcÈ›ie de ce priveÈ™ti pe ecran È™i distanÈ›a la care te afli. Ecranele sunt OLED cu refresh la 120 Hz, deci dacă funcÈ›ionează aÈ™a cum cred eu că o fac, ai 60 de cadre randate pentru fiecare ochi în parte. Dacă nu funcÈ›ionează aÈ™a cum cred eu… tot 120 de Hz au.
Asus spune că vei putea privi pe ele filme 3D (de unde?!), să te joci în 3D și să profiți de această posibilitate de afișare în aplicații precum metaverse sau proiectare. Evident, poți dezactiva efectul 3D, caz în care laptopul devine unul normal și obiectele intră la loc în ecran.
Pe site-ul Asus sunt momentan două modele: ProArt Studiobook 16 3D OLED și Vivobook Pro 16X 3D OLED.
ProArt Studiobook 16 3D OLED este un laptop ce include și un jog wheel fizic lângă tastatură și trackpad, bun pentru editare video și în diverse alte aplicații. Ecranul 3D OLED e 16 inci are rezoluție 3.200 x 2.000 pixeli și refresh de 120 Hz, iar hardware-ul include Intel Core i9-13980HX (24 nuclee!), NVIDIA RTX 4070, până la 8 TB stocare și până la 64 GB memorie DDR5.
Ecranul are și compatibilitate Dolby Vision, este validat Pantone, verificat de Calman, Delta E <2, plus un amplificator de sunet de calitate, avantaj pentru cei care-l folosesc în astfel de aplicații.
Vivobook Pro 16X 3D OLED este asemănător ca hardware. Are același ecran 3.2K OLED 3D, procesor Core i9-13980HX, placă video RTX 4070, maxim 64 GB DDR5 și maxim doar 2 TB stocare internă. Nu mai are jog wheel fizic, ci una virtuală pe touchpad.
Apropo, este un 3D incipient. Aplicațiile ar trebui să se adapteze la tehnologia Asus și să afișeze astfel de imagini 3D. Asus îți dă câteva utilitare, de exemplu pentru a vedea în 3D fotografii făcute deja 3D (cele side by side) sau compatibilitate cu filmele 3D, dar ecranul Asus nu știe ce ai vrea tu să vezi 3D într-un program de modelare a unor personaje într-un joc sau a unei viitoare clădiri.
Altfel spus, tehnologia există, acum să vedem dacă se și adaptează cineva la ea sau avem iarăși o situație gen oul sau găina în care dezvoltatorii de aplicații așteaptă să vadă dacă se vând astfel de laptopuri și lumea le cere 3D, iar oamenii așteaptă ca dezvoltatorii să-și adapteze aplicațiile înainte de a cumpăra un 3D OLED. Vor munci producătorii Blender, Catia, Unreal Engine, Meta sau mai știu eu ce astfel de aplicații la cod pentru a introduce 3D în programele lor doar pentru laptopurile Asus care există în acest moment pe piață?
« AÈ›i cumpărat de la Glovo Express / Bolt Market / Tazz Now?
Mi-am scos încă o măsea după ce un tratament de canal nu a avut succes »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
05/01/2023 la 11:06 PM
Interesant. Oare tehnologia asta poate să compenseze pentru persoane cu astigmatism care nu văd prea bine filmele 3D?
Em(Citează)
06/01/2023 la 11:48 AM
Se mai investeste in 3D ? Credeam ca a murit de prin 2018 …
Interesant ca idee dar obositor pentru ochi , ma indoiesc ca vei avea software dedicat pentru asta altceva inafara de cel facut pentru Asus special pentru laptop
L!nuX(Citează)