un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

State of nwradu – ediția de decembrie 2022

19 Dec 2022  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

The nwradu is feeling festive, acum că se apropie Crăciunul. De asemenea, sunt destul de obosit, dar mai puțin decât în luna trecută, și în plus mulțumit că, dacă trag o linie și fac un total rapid, 2022 a fost un an bunicel.

Cum a fost anul și diverse topuri și totaluri voi face în curând în articole separate pe blog, după cum v-ați obișnuit din alți ani. Am chiar și o idee nouă, un articol despre ce am pus nou și ce am scos de pe bucket list-ul personal în acest an. Am început prin a face un bucket list.

Sunt mai odihnit pentru că luna decembrie a fost mai puțin intensă decât noiembrie. În continuare tot nu am timp pentru câte mi-aș dori eu să fac și în continuare sunt ofticat că nu am timp să mă relaxez, să mă bucur de rezultatele muncii, ca să zic așa. Nu știu dacă am mai spus asta, dar acest aspect este foarte important pentru mine. Trebuie să simt că efortul depus a meritat, să-i simt și recompensa. Exemplu: mi-am cumpărat un MacBook Pro de Black Friday, a fost livrat pe 15 noiembrie, iar eu l-am pornit pentru prima oară pe 16 noiembrie. Este în dreapta mea în timp ce scriu acest articol, își face update-uri și face scroll în direcția greșită.

Am mai spus și cu alte ocazii că “munca” este mereu la îndemână. În domeniul meu, întotdeauna mai poți scrie ceva, mai poți căuta subiecte noi șamd. Toate acestea sunt mereu la îndemână, deschizi laptopul și gata, muncești. Dacă nu-ți impui niște limite și nu este ușor să treci la o activitate plăcută, relaxantă, de obicei nu ajungi să faci asta. Eu nu sunt prea bun la acest aspect.

În plus, decembrie este mereu o lună încărcată. Se mai găsesc bugete pentru campanii de ultim moment, trebuie încheiate diverse socoteli și contracte, contabilitate șamd. Sunt multe de făcut, inclusiv 2 campanii de publicat în viitor.

Pe de altă parte, sunt entuziasmat că vin sărbătorile. Am decorat zilele trecute casa, iar noi decorăm mai multe camere, nu doar bradul. Am pus noile instalații de Crăciun în pom și pe mobilă, am pus prize inteligente care să le aprindă seara, am mai pus globuri sau beteală sau mici decorațiuni și prin alte camere. Matilda a rulat muzică de Crăciun pe boxe și a dat televizorul pe Diva și a decretat că gata, au venit sărbătorile. A crescut și cantitatea de vin fiert băută în casă.

Ne-a vizitat Moș Nicolae. Eu am primit câteva pungi de Haribo și un vin bun.

N-am apucat să vizităm până acum nici un târg de Crăciun. Credeam că vom face asta, dar am tot așteptat zile mai calde și n-au venit sau n-am putut merge fix atunci. Am fost în schimb la vreo două petreceri de Crăciun, care sunt mereu mișto pentru că te mai vezi cu multă lume și mai discuți în tihnă una-alta peste “a cup of kindness”. A fost ziua lui nashu_mare și am petrecut acolo. Am ieșit din nou într-o seară cu Ioneștii, acum la un 🍷 winebar numit The Great Hill, care a fost foarte mișto.

Per total, însă, n-a ieșit prea mult din casă. Micile plimbări au fost pe aici prin cartier, pe la Grain Trip pentru o cafea și o felie de cozonac sau prin Parcul Tineretului.

Mi-am scos firele de la măseaua extrasă și nu m-a mai durut nici în partea de sus, semn că măseaua de minte era capul răutăților. Ne-am vaccinat cu toții antigripal, ca să mai eliminăm un potențial de probleme de sărbători. Întâi Alice, apoi a doua zi și noi. Noi doi n-am avut nici un efect secundar. Nici Alice n-a avut, de altfel, doar a urlat acolo ca din gură de șarpe. Mereu urlă cât poate la pediatrie, încă de când se deschide ușa cabinetului, deși întreg personalul este foarte drăguț și amabil cu ea.

Alice are acum un pic sub 10 kilograme și merge mult mai bine. În ultimele 2 săptămâni a făcut un progres uriaș în acest domeniu, un pas mic pentru omenire, un pas uriaș pentru ea. Are un mers ca de pinguin și uneori o mai ia pe trei cărări ca un bețiv, însă merge prin casă cu viteză și determinare și se împiedică mult mai rar. Uneori mai cară cutii sau jucării dintr-o cameră în alta și ni le aduce nouă ca să ne jucăm cu ea.

A și învățat mult mai multe lucruri. Înțelege o mulțime de cuvinte, chiar dacă nu vorbește decât câteva. Înțelege imediat comenzi mai complexe, de genul “du-te și ia mingea și du-o lui mami” și face fix asta. Zici că vorbesc de Google Assistant acum, dar se vede evoluția de la o lună la alta. Zilele trecute, după ce ne-a văzut pe noi punând globuri în bradul de Crăciun vreme de o oră, a luat și ea globuri și încerca să le bage pe creangă, de exemplu. Cu altă ocazie scotea și ea produse din pungile livrate de Freshful și ni le înmâna nouă. Abia aștept să o învățăm să ne facă și câte o cafea.

🎄 Bradul i-a supraviețuit până acum. Nu a tras de el, ci doar de niște globuri de plastic sau lemn pe care le-am pus special în partea de jos pentru asta. Nu a încercat să mănânce ace căzute pe jos. Se înțelege mai bine cu pisicile, amândouă se lasă acum mângâiate pentru o vreme și nu se mai feresc activ de ea. Dansează pe muzică. Este fascinată de păsări și zâmbește larg când le vede pe fereastră sau prin parc.

Am avut însă probleme cu somnul ei în ultima lună. S-a întâmplat cam de 5 ori în două săptămâni să se trezească noaptea brusc, pe la ora 0, și să nu mai adoarmă 2-3 ore. Pur și simplu nu îi era somn, ci era mai vioaie. Asta a fost foarte dificil pentru noi doi. În majoritatea cazurilor, Matilda a fost cea care s-a plimbat cu ea în brațe 2-3 ore, în beznă, ca să nu o scoată de tot din ritualul de somn. După 2-3 ore dădea din nou semnale de somn și adormea până dimineață.

Au fost nopți foarte grele pentru noi. În cele două ocazii când am întreținut-o eu, a fost dificil să stau în toiul nopții treaz și în picioare, încercând să liniștesc un copil semi-agitat și semi-treaz. În orele când Matilda a făcut asta, tot n-am dormit nici eu. A doua zi am fost  zombie amândoi.

Astfel de nopți se numesc split nights și specialiștii spun că sunt cauzate de prea mult somn ziua. Nu mi-e clar de unde prea mult somn la Alice, că niciodată nu a dormit mult. Noaptea dormea cam 12 ore, de la 20:30 la 8:30, fără treziri. Ziua dormea un singur somn, un pic peste o oră. Iese un total aflat în zona inferioară a mediei pentru vârsta ei, deci nicidecum prea mult somn.

Oricum, am luat măsuri, am început să o trezim noi la 7:30 dimineața, că ne convine și nouă să ne începem ziua mai devreme. Doarme cam 1:20 ore la prânz, apoi seara se culcă la 20:30. O obosim mai mult ziua sau obosește ea singură de când merge așa mult. Par să fie rezultate prin această metodă. Este și pe un salt, saltul 9 conform wonder weeks, este mai cranky din acest motiv și se va termina abia după Crăciun. Cumva Alice le-a programat bine, de câte ori am plecat undeva cu ea de sărbători sau în concediu, era pe final de un salt mental.

 

Un milestone pentru mine a fost într-una din zilele de la începutul lunii decembrie. Eu ieșeam din bucătărie și coteam stânga pe hol. Pe hol trecea Alice, care nu mi-a dat atenție, ci mergea la treaba ei dintr-o cameră în alta. A fost prima oară când am avut impresia că de acum suntem 3 oameni în casa asta care merg fiecare cu treaba lui dintr-o cameră în alta. Până acum, de obicei ea ne urmărea pe noi și atât, dar acum are singură niște planuri pe care doar ea le știe în cap, precum dorința de a merge să controbăie brusc în dulap sau să-și plimbe singură căruciorul pe hol.

Matilda a început deja să se intereseze de grădinițe prin zona noastră. Situația nu stă prea bine. Natalitatea aceea mare din București din timpul pandemiei se vede foarte bine acum în faptul că majoritatea grădinițelor nu doar că nu au locuri disponibile, dar au liste de așteptare foarte lungi. Vom vedea.

 

Ne uităm la Parks and Recreations, că l-au băgat pe HBO Max de ceva vreme. Este poate cel mai bun serial de comedie făcut vreodată. L-am mai văzut acum câțiva ani pe Amazon Video, dar ne uităm din nou și tot în hohote râdem.

M-am uitat și la meciurile campionatului de fotbal. Na, entertainment disponibil la botul calului, ca să zic așa. V-am spus deja cum mi s-a părut campionatul.

Matilda s-a uitat la Wednesday și zice că este bun. Eu nu m-am uitat, nu mi-a plăcut niciodată conceptul de Familia Addams. Tot ea s-a uitat și la Harry & Meghan și zice că a fost interesant. Împreună ne-am uitat la cel mai recent sezon The Crown, unul dintre serialele noastre preferate, plus câteva filme de Crăciun. Eu am de recuperat la Andor.

 

Am ieșit la The Great Hill și ne-a plăcut. Vinuri din zona Dealu Mare (de unde și numele), platouri cu brânzeturi și mezeluri, atmosferă plăcută de stat la discuții cu prietenii. În rest am fost de câteva ori aici lângă noi la Grain Trip și cam atât pentru mine. Matilda a ieșit mai des cu prietenele ei.

Acasă am comandat tot mai mult prin Tazz. Toan’s (mereu bună supa lor), Popeyes sandvișul special cu Food of Bucharest (bun), sushi de la ZenSushi. The usual.

Am băut vinul acesta la nashu_mare și a fost bun:

Am deschis Carpathian-ul și a fost bun. BTW, mulțumesc celor care au avut încredere în mine și au spus că au comandat și ei unul. Sper să vă placă. Am făcut într-o seară o degustare cu Matilda.

Am scos kitul de V60 și l-am operaționalizat din nou pentru un borcan de ☕️ cafea.

Mi-e dor de o bălăceală la Therme.

Per total, însă, citind cele de mai sus, pare să fi fost o lună în care nu s-au întâmplat multe, deși fiecare zi a fost plină. Îmi pare chiar rău să descopăr asta, pentru că eu cred că o viață fericită este cea în care ai cât mai multe zile memorabile. Poate că sunt însă prea dur în ceea ce spun și de fapt nu apreciez suficient micile momente plăcute ale fiecărei zile. Când vine Alice pe picioarele ei și mă găsește prin casă și se prinde de mine și îmi îmbrățișează genunchii, de exemplu, mă topesc tot.

Aceasta este a 15-a ediție state of nwradu pe blog. Mulțumesc celor care le citesc cu interes. Vă asigur că este foarte plăcut să faci, o dată pe lună, un soi de total al vieții tale, o mică retrospectivă, și să o așterni pe ecran. Chiar vă recomand tuturor acest obicei. Îl puteți face într-un jurnal personal pe hârtie sau într-un blog făcut doar pentru asta pe orice serviciu gratuit sau unde vreți voi.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Deci Mac-ul l-ai deschis a doua zi, asta este ceva tragic? :))

      (Citează)

    • Eu nu l-am deschis inca pe al meu de 2 sapt ca nu am timp sa fac tranzitia si tot incerc sa fug de asta. Aia cu scroll gresit m-a amuzat :)) Recunosc si eu, ca dupa ani de zile de apple, tot o sa ii schimb natural scroll’ul cu reverese…

        (Citează)

    • A vrut sa zică decembrie. Abia l-a deschis zilele astea 😁

        (Citează)

  2. Comparativ cu restul oamenilor, te poti considera fericit. Ai bula ta unde te protejezi cat poti de orice este negativ, cateva restaurante favorite, cativa amici, totul merge bine. Ar trebui sa fii multumit acum, cat inca e liniste…

      (Citează)

  3. Urmeaza vremuri grele, a explicat colegul in articolul de azi. Anul 2023 va veni cu o ditamai criza. Achitati-va creditele si strageti ciorapul, la anul, pe vremea asta, bula artificiala in care traim va pocni dureros.

      (Citează)

    • Nu fi sigura de venirea la momentul x a unei crize.
      Doar de venirea inflatiei mari trebuia sa fiti siguri din martie 2020, aia era matematica pura.

        (Citează)

    • In scurta-mi viata am trecut prin atatea crize propovaduite de specialiati, ca m-am saturat. Sa vina urmatoarea, ca om trece-o si p-asta.

      P.S ieri am intrat in posesia uischiului romanesc. Varianta feteasca neagra.Nujtu ce sa zic. E ok. Da’ parca as ramane la marcile consacrate, care in aceiasi bani sau chiar mai putin, ofera mai mult. Parerea mea.

        (Citează)

    • Cea mai proasta idee este sa achiti creditele in criza.
      Sa achiti creditele inseamna sa dai mare parte din banii lichizi pe care ii ai (sau toti). Apoi, daca iti pierzi slujba sau e inflatie (e criza, gen), vei fi un muritor de foame fara datorii. Felicitari!

      Niciodata nu achiti datoriile in timpul sau inaintea unei crize. Asta pentru ca exact in criza ai cea mai mare nevoie de economii.
      Apoi, daca este inflatie, aceasta actioneaza in favoarea ta cand ai datorii, pentru ca datoria scade in termeni reali.

      Nu faci datorii noi inaintea unei crize, asta da. Dar sa rambursezi e de obicei o idee proasta.

        (Citează)

    • Marean:
      Niciodata nu achiti datoriile in timpul sau inaintea unei crize. Asta pentru ca exact in criza ai cea mai mare nevoie de economii.
      Apoi, daca este inflatie, aceasta actioneaza in favoarea ta cand ai datorii, pentru ca datoria scade in termeni reali.

      Cea mai buna analiza. Daca reusesti sa depasesti criza/inflatia fara sa dai faliment, atunci la final vei iesi cu o datorie mult mai mica raportata la venituri.

        (Citează)

    • Andrei G & Marean

      Si, daca stai cu banii la cearsaf, ii pierzi prin inflatie. Deci daca opresti o investitie, banii tot ii pierzi.

        (Citează)

    • @nashu_mare
      ce pierzi din inflatie pe partea de economii se compeneaza cu ce castigi din inflatie pe partea de datorii, deci in cel mai rau caz esti pe zero…

      … dar ai avantajul ca ai buffer-ul de cash la dispozitie in criza, cand e probabil ca veniturile tale vor fi afectate (pierdere loc de munca, vanzari slabe daca ai firma etc).

      altfel da, economiile sunt erodate de inflatie, sigur ca da, insa aici e discutia daca e o idee buna sau nu sa platesti datoriile inainte de o criza.

      ideal este ca inflatia sa te prinda cu datorii mai mari decat economiile si evident sa ai suficient cash ca sa treci peste criza

        (Citează)

    • Bineinteles, ziceam doar ca sa nu faci nimic, daca ai bani cash, e o chestie pierzatoare.

        (Citează)

    • @Marean Depinde de la caz la caz, daca ai o rata (sau niste) care iti mananca o buna parte din venit si, in caz ca ai ramane fata job te-ar ruina in max 2-3 luni, atunci e bine sa acoperi cat poti din ele. Daca ai rate de max 10 – 20% din bugetul familiei atunci sunt perfect de acord cu tine, in perioada asta e bine sa ne concentram pe investitii. Dar oricare ar fi situatia, e bine sa ne pastram macar 2-3 venituri lunare cash sau investitii foarte lichide, pentru evenimente neprevazute, ca tot avem razboi la granita si criza la usa.
      P.S: Sper ca stie toata lumea ca, in cele mai multe cazuri, daca esti dat afara ai dreptul la cateva salarii compensatorii.

        (Citează)

    • @A, daca ai o rata care te-ar ruina in 2-3 luni de zile, este mai bine sa pastrezi banii necesari pentru a acoperi ratele pe 5-6 luni sau chiar 1 an de zile. Asta cu exceptia cazului in care ai destule lichiditati incat sa acoperi tot creditul.
      Dar si atunci tot ar fi bine sa pastrezi un buffer.

      @nashu_mare, depinde ce inseamna investitie. De exemplu nu stiu daca este bine ca in perioada de criza, cand toata lumea reduce cheltuielile, sa deschizi o afacere noua.

      Faci asta doar daca ai destui bani incat sa rezisti in pierdere 1-2 ani si cand se termina criza sa fii acolo… cu o felie mare din piata.

        (Citează)

    • @A
      Daca ne punem problema sa achitam sau nu datoria, inseamna ca deja avem niste economii, corect? Deci nu conteaza ca rata creste si iti mananca din venit, ca tu o sa acoperi cresterea din economii. In felul asta platesti un pic mai mult, dar rezisti mai mult in caz ca ramai fara job.

      In criza, prioritatea este sa supravietuiesti.

      Exemplu: am un credit ipotecar de 100K si economii de 50K. Rata este 500 si se poate face 700 pt ca creste dobanda.

      varianta 1: rambursez cei 50K, si rata mi se face 250 pt ca a scazut creditul, apoi creste la 350 (sa zicem). Toate bune si frumoase pana in ziua in care raman fara job. Din acel moment incep problemele serioase, ca eu nu mai am nici venituri, nici economii ca sa platesc rata.

      varianta 2: stau pe fundul mei si calculez ca cu cei 50K acopar rata marita timp de 6 ani. Daca raman fara job, tot pot sa traiesc macar 3 ani (rata + cheltuieli). Avantaj eu.
      Sigur, rata e ceva mai mare (din cauza dobanzilor, adica a inflatiei), dar inflatia imi scade si datoria in termeni reali, deci tot pe acolo sunt.

      Iar referitor la investitii inainte de criza… sincer nu am habar despre ce vorbiti.

      Investitiile merg in pierdere de obicei in primii ani chiar si daca economia nu are probleme, deci mi se pare cea mai proasta idee sa investesti inainte de criza.
      Valabil si pt actiuni/ bitcoi etc

        (Citează)

  4. “MacBook Pro de Black Friday, a fost livrat pe 15 noiembrie, iar eu l-am pornit pentru prima oară pe 16 noiembrie” – decembrie. Radu l-a deschis pe 16 decembrie, după o lună în care în fiecare zi spunea ca îl deschide azi. 😅

      (Citează)

  5. Apoi, daca este inflatie, aceasta actioneaza in favoarea ta cand ai datorii, pentru ca datoria scade in termeni reali.
    —————–
    cam neadevarat, pentru ca datoria ta se intinde pe ceva mai multi ani. ar trebui doar sa raportezi la valoarea ratei lunare.
    esti cel mai bine daca ai un credi cu rata fixa, facuta cand era dobanda mica, sa zicem un 800-900 de lei lunar.
    daca aveai un 900 lunar in ianuarie, dar cu dobanda variabila, afla ca acum ai de platit 1600 de lei.
    Cum zici ca datoria ta scade in termeni reali? cu tot cu inflatie?
    ——————————————

    Nu faci datorii noi inaintea unei crize, asta da. Dar sa rambursezi e de obicei o idee proasta.

    E o idee buna sa rambursezi anticipat o parte din suma. Daca ai 10k stransi, poti da 5k la banca. Astfel iti scade considerabil valoarea ratei. Si in caz de concedieri, ramai si cu ceva pus deoparte si cu o rata mai mica.

    ——————–
    ideal ar fi (cunosc o singura persoana) sa nu ai rata la banca (doar pt casa, cine are rata pt orice altceva – excluzand motive medicale, isi merita soarta) si ceva bani pusi deoparte.

    —————–

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus