un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cele 7 mâncăruri românești preferate de Matilda

7 Dec 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

După ce a scris Radu articolul despre mâncăruri românești preferate și după ce am citit comentariile ne-am dat seama că ne plac mâncăruri foarte diferite. (Nota Radu: eu mi-am dat seama din comentarii că îmi plac mai multe mâncăruri românești în afara celor patru enumerate inițial, dar nu mi-au venit atunci în minte. Revin cu sequel-ul listei.)

Mai jos este topul meu de mâncare românească.

Cozonac

Atât de bun încât aproape merită efortul de a-l face. După vreo 4 încercări și un mixer KitchenAid mi-a ieșit în sfârșit bun. Dar tot durează de dimineață până noaptea să îi faci.

n.R: confirm că este dificil să faci cozonaci. Mixerul te ajută, că nu mai freci aluatul până faci mușchi de bodybuilder la brațe, dar tot mi s-a părut dificil să umpli apoi aluatul cu compoziția de nucă, să îl rulezi, să îl împletești cu bine și să-l ții la cuptor cât trebuie. Inclusiv compoziția aceea de nucă și cacao sau ce se pune în ea se nimerește bine din câteva încercări.

Turte cu julfă

Se fac o singură dată pe an, în ajun de Crăciun, e un desert de post absolut delicious pe care l-am mâncat doar la mamaia și la o prietenă din Galați. Sper că se face și în alte zone, dar dacă nu ați auzit de el, trebuie să încercați.

n.R: unde să-l încerce, dacă este atât de rar? Anyway, eu am mâncat prima oară la Galați (pentru că era vorba de “mamaia Matildei”, nu stațiune Mamaia). Este ca un tort cu multe straturi, îmi place o dată pe an. Iată o rețetă de la Gina Bradea.

Salata de vinete

Cu ceapă și cu roșii, cu sare presărată deasupra. Enough said. Bine, și versiunea libaneză cu pasta de susan în loc de ulei și usturoi în loc de ceapă e de asemenea delicioasă.

n.R: I hate salată de vinete, mă ustură gingiile și limba de la ea. Vinete la grătar ftw!

Tochitură

Carbohidrați și grăsimi? Ce să nu-ți placa? Merge cu brânză sărată și mămăligă și un ochi lângă, poate niște castraveți murați.

n.R: tochitură de… ce? Îmi place că Matilda a considerat aici că “tochitură” este suficient pentru ca toată lumea să înțeleagă la ce se referă. Bănuiesc că se referă la carne de porc 🐷. Mie nu-mi place în mod special. Mănânc din când în când la poftă, dar în general mi se pare o mâncare grea, cu prea multă grăsime, și de obicei găsesc altceva prin meniu, de exemplu o ceafă bună gătită în unt.

Ciorbă de fasole cu afumătură

Cu ceapă roșie lângă. Nu cred că trebuie sa mai zic ceva aici.

n.R: ba eu vreau să zic că acest preparat va fi și pe lista mea viitoare de mâncăruri pe care le-aș putea mânca oricând.

Sarmale (picante)

Nu îmi plac toate, de fapt nu îmi plac majoritatea. Însă sarmalele făcute de mamaia, cu afumătură și picante… Pana și Radu mănâncă din alea.

n.R: da, acele sarmale în particular sunt bune. De menționat că Matilda se referă la sarmale moldovenești, de dimensiuni mici (cât o prună cilindrică), nu din acelea oltenești cum făceau rudele mele din acea zonă a țării. Mie în general nu-mi plac sarmalele pentru că nu-mi place varza acră și nici cu foile de viță nu mă înțeleg așa bine. Dar știți cum este viața, la soacră mereu sunt bune sarmalele!

Colivă

N-o să spun că trebuie să fie făcută mai des, ar fi puțin morbid, dar e delicioasă. Atâta timp cât e făcută cu multă nucă și presărată cu bomboane de ciocolată, nu ai cum să ii reziști. Decât daca ești Radu, el e destul de rezistent la farmecele unei colive bune.

n.R: f*** no! Sunt chiar foarte rezistent la farmecele colivei, cred că sunt mulți ani de când n-am mai mâncat.

Alte chestii delicioase din bucătăria noastră: MBS, bulz, iahnie de fasole cu cârnați, carne la graniță (funny typo) , pepene murat… Sigur uit câte ceva. (n.R: pe mine… 🥰🤣)

asus s5507

    31 comentarii

  1. Articolul asta zici că e luat din cancan.ro

      (Citează)

  2. Deci nu sunt singurul pe care îl ustura limba de la vinete :), dar tot mănânc, sunt foarte bune. Cu ocazia acestui articol mi-am dat seama ca eu as mânca oricând și oricât salata de boeuf ( fără mazare),, salata de roșii cu ceapa, brânza rasa si ulei ( plus pâinea de după in zeama rămasă :), pastramă de miel, ciorba de burta, musaca cu murături, oua umplute cu maioneza. Gata, deja îmi este foarte pofta :))

      (Citează)

  3. Pe toti ne ustura de la vinete, dar n’avem cum s’o dam deoparte. Plus ca este singurul ‘dish’ pe care il mananc cu ceapa, in rest nu ma ating de ea :))))
    MBS e top, bulzul la fel!

      (Citează)

  4. ma identific cu toate, foarte gustoase, dar nu le-as numi chiar romanesti

      (Citează)

  5. Nujtu de ce se vaita multi ca e greu sa faci cozonac. A mea ii face pe banda rulanta, fara mixer, fara brizbrizuri. Oleaca framantat la mana (vreo 10 min), lasat la dospit vreo 2 ore la caldurica si aia e. Ies niste cozonaci de zici ca nu-i adevarat. A ajuns sa faca aproape lunar ca cica e mai simplu ca la alte prajituri.
    Cand a facut prima oara, avea aceiasi spaima: ca tre framantat cu orele ca dureaza mult ca una ca alta.

      (Citează)

  6. nu sunt mancaruri romanesti !

      (Citează)

    • In ce tari ai mai mancat tu cozonac facut in stilul in care se face la noi? Sau unde mai gasesti coliva ca prajitura servita la inmormantari?

      Chiar daca un preparat a fost “importat” din alte tari acum 100-200-300 de ani, daca in zilele noastre se pregateste intr-un mod diferit fata de tara de import, putem sa-l consideram preparat romanesc.

        (Citează)

    • Andrei, depinde f. mult ce inseamna “in stilul in care se face la noi” (nu de alta dar si la noi sunt 1000 de stiluri). Altfel am mancat panetone care e fix unul din modurile in care facea bunica-mea cozonac. Asa, daca ne legam de orice detaliu, sigur nici dolma nu-s sarmale, si nici polenta mamaliga.

        (Citează)

    • @Boris, adica ce vrei tu sa spui este ca in Romania nu exista mancaruri traditionale. Fiindca orice mancare ai analiza, exista un colt de lume unde se face ceva similar. Corect?

      Si fiindca bunica ta facea un stil de cozonac care semana cu panetone inseamna ca in Romania de fapt mancam panetone.

        (Citează)

    • Daca te referi la mancaruri care se consuma traditional in romania, da exista. Daca te referi la mancaruri inventate in romania, asta e greu de stabilit si oricum romania are numa’ vreo 150 de ani, nu stiu cate s-au inventat in perioada asta.
      Daca te referi la mancaruri* care se mananca numai in romania, asta nu, nu exista.

      *Da, stiu ca poti sa zici ca felul x si felul y dintr-o chestie sunt diferite pentru ca de exemplu intr-unul ai pus zahar si in altul miere, dar sa fim seriosi, e aceeasi mancare.

      De aia te intrebam, care e definitia cozonacului romanesc ca exista 1000 de feluri de a il face si probabil ca unele sunt unice, dar na asa orice reteta e unica.

      Cozonac e tot aia cu pascha ucrainiana/ruseasca (nu aia romaneasca cu branza), cu panetonne, cu babka si cu bulgarescul….kozonac (banuiesc ca asa il scriu ei, habar n-am, doar l-am mancat) si sincer mi-e greu sa ma gandesc la vreo bucatarie (din europa) care nu are ceva similar.

        (Citează)

    • Tipic românesc – ne afundăm în nuanțe și în paritularități ale exprimărilor degeaba. Dacă ne luăm după origine, acolo unde se cunoaște, cu multe ajungem în antichitate și n-am făcut nimic. Pe italieni nu i-a împiedicat nimeni să spună că polenta vine de la ei, deși mămăliga era făcută și prin Sumer acum câteva mii de ani – acum na, e greu de crezut că oameni care au construit civilizații n-au pus mălai în apă la un moment dat. Tot așa am avea doar bere egipteană, asta până descoperim pe unii care aveau bere înaintea lor.

      Sunt mâncăruri adaptate de noi, fac parte din gastronomia românească și au devenit specifice unor ocazii/sărbători. Mai românesc de atât nu poate fi când vine vorba de mâncare, că nu s-a inventat acum carnea măcinată. Asta înseamnă de fapt tradiția, modul în care au ajuns mâncărurile alea să facă parte din gastronomia românească.

        (Citează)

    • @dam167, in farsit cineva care intelege.
      Nu conteaza de unde a aparut mancarea respectiva, daca de cateva zeci sau sute de ani se pregateste si se consuma la noi, este mancare traditionala romaneasca. Simplu.

        (Citează)

  7. Obiceiul de a oferi koliva, kollyva, kollyba sau coliva in amintirea celor dragi care nu mai sunt printre noi, se gaseste in: Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru, Moldova, Rusia, Serbia dar si in alte tari in care se afla crestini ortodocsi. La fel si cu restul, doar sa cauti,

      (Citează)

  8. Din câte știu, julfa tradițională se face cu cânepă. În ultima vreme a început să se facă cu nucă pentru că e mai puțin de muncit. Uite o rețetă cea mai apropiată de julfa tradițională: https://www.youtube.com/watch?v=gJdM_NTVL50
    Am comandat anul trecut de la o cofetărie din Iași, dar nu îmi mai amintesc numele, din păcate.
    Incearca aici: https://cofetaria-loren.ro/produs/turta-cu-julfa/

      (Citează)

  9. Vinetele irita cerul gurii daca :
    1. nu sunt culese coapte
    2. nu sunt coapte bine
    3. nu sunt lasate la scurs suficient.

      (Citează)

  10. Cele mai bune sarmale se fac cu varza dulce. Fight me!

      (Citează)

  11. – Turte cu julfa FTW, aia cu canepa, evident.
    – Nu te ustura nimic de la salata de vinete daca is vinetele bune si is coapte calumea, pe gratar cu carbuni e top notch.
    – Si eu am fost foarte dezamagit cand am comandat prima data tochitura outside Moldovia. Ce spanac e tochit acolo?
    – Afumatura cu orice: bors de fasole, varza, iahnie, bors de cartofi, pana si mizeria aia de ciorba de salata e buna cu afumatura.
    – Sărbuşcă – pentru fini cunoscatori

    de prin alte regiuni imi place ciorba de porc cu tarhon, gulaș…

    Well, now I’m hungry.

      (Citează)

  12. Sol:
    Cele mai bune sarmale se fac cu varza dulce. Fight me!

    bruh. foi de vita, si foarte mici, gen 12 la portie, cu slanina pusa intre sarmale la fiert.

      (Citează)

  13. turtele alea de julfa nici nu consuma mult timp ca sa le faci!

      (Citează)

  14. Turta cu julfa se face și intr-o comună de lângă Târgu Neamț, Urecheni/Pastraveni. Am în familia extinsă 2 persoane din comuna aia și ne-au “adus” și nouă “( Târgu Neamț) ” faimoasa ” prajitura””. Cred ca se face doar în anumite sate/ comune.
    Știu ca varianta originala ( cel puțin în zona aia Urecheni) este cu cânepă .
    Am mâncat în zona Maramureșului o varianta ” adaptata” în loc de umplutura de cânepă era cu mac.

      (Citează)

    • Am uitat: turta cu julfa se face de Craciun , le numesc ” paturicile lui Iisus” sau ceva de genul și există obiceiul ca sa servești preotul când vine cu ” Crăciunul” ( nu stiu cum se cheama) și noi râdeam ca popa în zonele alea de Crăciun este “high” de la cata turtă mănâncă la fiecare casa

        (Citează)

  15. BogdanP:
    Deci nu sunt singurul pe care îl ustura limba de la vinete :), dar tot mănânc, sunt foarte bune. Cu ocazia acestui articol mi-am dat seama ca eu as mânca oricând și oricât salata de boeuf ( fără mazare),, salata de roșii cu ceapa, brânza rasa si ulei ( plus pâinea de după in zeama rămasă :), pastramă de miel, ciorba de burta,musaca cu murături, oua umplute cu maioneza. Gata, deja îmi este foarte pofta :))

    Vă ustură limba și gingiile pentru că nu lăsați suficient vinetele la scurs. Mai e o variantă in care le coaceți la cuptor. Mare greșeală. Vânăta bine făcută nu are voie să usture.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus