►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
14 Dec 2022 ·
Lenovo a lansat zilele trecute Thinksmart One, un sistem de video-conferință modern, și l-au lansat în colaborare cu Microsoft pentru că integrează Windows și Teams la bord.
Mi s-au părut însă mult mai interesante datele lor despre work from home și evoluția mediului de lucru tradițional. Se pare că un studiu de amploare în lume zice că 80% din firme se așteaptă să rămână în muncă hibridă și că 37% din firme vor crea mai multe săli de întâlniri și ședințe. În practică, până în 2025 se așteaptă la o creștere de 5 ori a sălilor echipate de video-conferință.
De exemplu, conferința aceasta a avut loc în sediul Microsoft de pe Iuliu Maniu, că s-au mutat în Campus 6, o clădire mult mai bună pentru că are și un Mitzu la parter. S-a zis că în acest sediu au 130 de săli mici și medii pentru întâlniri, iar tendința este una generală: multe companii își renovează spațiul de birouri pentru a face mai multe săli de întâlniri între angajați. Cred că în noul sistem de muncă oamenii s-au obișnuit să lucreze acasă treburile lor solo, iar pentru ședințe și întâlniri, pentru momentele când rezolvi mai degrabă față în față ceva în 5 minute decât prin video în 60 de minute, se duc la birou.
Același studiu spune și că 21% dintre angajați sunt stresați de ideea de meeting online pentru că au senzația că nu sunt auziți, că nu li se dă atenție. Și probabil așa și este. Este foarte ușor să “phase out” când persoana care vorbește este doar un cap pe ecran, nu un om în care și oase care se agită în fața ta (uneori și atunci).
Am mai auzit o treabă mișto: oamenii de vânzări, dacă pierd un sales pitch, au tendința de a da vina pe calitatea slabă a sistemului sonor de videoconferință. Mi se pare o scuză plauzibilă. Mai tare este că există companii care investesc în cele mai performante sisteme de videocall pentru acei 1-2% în plus la productivitate și eficiență. Nu că n-ar fi nevoie, mai ales într-un mediu multinațional în care ai call-uri cu oameni cu accente foarte diverse, toți încercând să vorbească o engleză care probabil nu le este nativă.
Nu pot însă să nu admir companiile care investesc suplimentar în echipamente mai bune pentru ca oamenii să se audă și să se vadă foarte clar în calluri, pentru a elimina neînțelegeri sau momentele moarte de genul “mai spune o dată, că n-am înțeles”. Am fost eu la destule prezentări ținute în engleză de persoane care de fapt vorbeau atât de slab acea limbă încât nu se înțelegea nimic și întreaga sală era neatentă, chiar jenată. Nu vreau să știu cum ar fi acestea prin videocall, mai ales când contează în munca ta.
Ce-a lansat Lenovo zilele trecute se numește ThinkSmart One și este practic un PC all-in-one. Arată ca un soundbar, dar cu o cameră video în față. Are 8 microfoane pentru captarea sunetului și un sistem audio 2 x 15 W certificat Dolby, adaptat pentru redarea vocii umane.
În interior are un procesor Intel Core i5 cu vPro pentru remote management mai performant. Rulează Windows, este primul dispozitiv de acest gen cu Windows integrat, ceea ce este un avantaj în instalarea în mediul corporate pentru securitate și management centralizat. Are la bord Microsoft Teams, cu o licență oferită gratuit, iar Teams poate fi integrat acum în calluri cu oameni care folosesc Zoom și WebEx, iar în curând și BlueJeans și GoToMeeting.
Mai sunt și alte avantaje ale combinației cu Teams. O camera suplimentară poate fi instalata pentru a filma un whiteboard, de exemplu. Are mai multe ieșiri video și poate fi folosit în tandem cu diverse combinații de televizoare și proiectoare video. Include și 3 ani de garanție, un an de licență ThinkSmart Manager Premium și alte șmecherii, precum integrarea cu software-ul Teams de rezervare a sălilor de ședințe.
Sistemul este controlat dintr-o consolă inclusă, un soi de tabletă legată prin cablu la echipament (ca să nu se “rătăcească”). Din consolă poți apela oameni, poți da Mute, poți schimba modul de afișare split screen pe ecran, poți conecta un laptop sau un telefon prin wireless și alte funcții.
Camera video, cu unghi larg, este acoperită cu un obturator mecanic, trebuie dat la o parte cu mâna, un fel de protecție la spionaj. Cel mai mișto mi s-a părut integrarea unui ceas digital în colțul din dreapta-jos al echipamentului, funcție cerută de clienții generațiilor anterioare. Înțeleg de ce au cerut-o. Mi se pare că într-o ședință trebuie mereu să te uiți pe furiș la ceas, fie el la mână sau la telefon, că parcă mereu este ciudat când te vede altcineva făcând asta. Acum, un ceas este vizibil pe echipamentul la care oricum se uita toți.
Habar nu aveam că Lenovo face și astfel de dispozitive. Se vând doar în mediul corporate și IMM, prin parteneri. Probabil este o piață bună.
Inclusiv Microsoft face niște lucruri bune cu Teams. Pe lângă integrările software cu diverse programe (zeci de programe, gen Adobe Sign, Monday.com, Trello etc), au regândit niște funcții și le-au făcut mai bine. Există o opțiune numită Front Row în care imaginea persoanelor din videoapel este plasată în partea de jos a ecranului, la înălțimea ochilor persoanelor din sală, iar prezentarea sau screen-mirroringul este deasupra. Treaba asta este o idee bună în locul unui cap imens care îți vorbește de la înălțimea ecranului de proiecție sau a televizorului.
Și nu știam că fac și Signature Microsoft Teams Rooms. Cei de la Microsoft practic îți proiectează și realizează sala de ședințe, care are o masă curbată în semicerc, astfel încât toți cei din sală să se vadă rapid la față și să fie ca un soi de masă rotundă cu persoanele care intra prin video. Mai au și sunet spațial cu reducere de zgomot ambiental, iar camera video este montată la înălțimea ochilor pentru a transmite mai departe imagini stil portret. Pare un concept bun, mi-ar plăcea să văd o astfel de sală, dar nu știu dacă există vreuna în România. Probabil o fi în sediul Microsoft una.
N-am avut timp să întreb ce părerea au despre ideea Meta că în viitor interacțiunile de acest tip vor fi în metaverse, cu cască VR ce-ți preia gesturile și avataruri cartoonish sau fotorealiste. Este însă posibil ca doar Zuckerberg să creadă în ideea aceea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
14/12/2022 la 4:49 PM
Și cine plătește energia electrică consumată acasă acum când nu ne mai pasă de covid ?
Vali(Citează)
14/12/2022 la 5:36 PM
Sau cafeaua de la birou?
mouse(Citează)
14/12/2022 la 5:48 PM
@Vali, majoritatea considera ca aceste costuri cu energia electrica se compenseaza cu scaderea costurilor cu transportul zilnic catre si dinspre birou. Si astfel ajungi la acelasi nivel de cheltuieli lunare, dar cu beneficiul adaugat ca nu mai pierzi cel putin o ora pe drum.
Nu stiu cum este la tine la serviciu, dar la mine din pacate majoritatea colegilor prefera sa lucreze de acasa.
Andrei G(Citează)
15/12/2022 la 5:43 PM
@Vali: pot fi mai multe răspunsuri.
Poate că oamenii pun în balanță cât timp pierd pe naveta zilnică sau pe mâncarea de prânz la prețuri de cantină sau pe alte cheltuieli necesare mersului la birou versus energia de acasă și cafea. Poate le iese că e mai bine de acasă.
O altă variantă ar fi că le dă compania niște bani în plus. Știu companii care fac asta pentru angajații din remote, precum Oracle.
Dar întrebarea ta care este de fapt? Sau chiar ai impresia că la birou mergi complet gratuit, fără nici un cost zilnic sau lunar?
nwradu(Citează)
14/12/2022 la 5:30 PM
Si HP s-a pregatit pentru trendul asta cumparand Poly.
Radu(Citează)
14/12/2022 la 5:46 PM
Faina aia cu oamenii din vanzari ce dau vina pe calitatea slaba a conexiunii cand pierd un pitch. E calitatea slaba la el iar ca om de vanzari ar trebui sa fie prima chestie pe care o rezolva. Daca-i slaba la client, atunci e ca in fotbal, toti au jucat pe acelasi teren iar tu ai fost mai slab.
Firmele astea ce isi doresc oamenii inapoi la birou, trebuie sa inteleaga ca venitul la birou are rost pentru munca colaborativa. Workshopuri si alte chestii. Nu sa-l chemi pe om la birou ca sa faca ce facea si acasa dar in liniste si cu eficienta mai mare doar pentru ca tu vrei sa-l vezi acolo.
In rest frumoase gadgeturi si utile.
Iulian(Citează)
15/12/2022 la 5:44 PM
Da, cred că treaba asta era dată ca scuză amuzantă, nu ca una validă. Deși, dacă firma a luat sisteme proaste, n-are cum să le schimbe prea repede.
nwradu(Citează)